bejulik31
27. sep 2018
645 

Zázrak či rastlina budúcnosti

Oranžové zlato, rastlina budúcnosti či citrónovník severu. Aj tieto "prezývky" patria RAKYTNÍKU.

Ešte pred dvomi rokmi som ani netušila, čo všetko tento pichľavý krík v sebe skrýva. Vnímala som ho iba ako okrasný ker, až kým ho moja svokra nezačala ako onkologický pacient pravidelne užívať. 

Prečo zázrak? Jediná oranžová bobuľka rakytníka obsahuje dennú dávku vitamínu C! Rastlina patrí medzi najvýživnejšie na svete. Je to unikátne ovocie bohaté na kombináciu 10 vitamínov – antioxidantov, 15 stopových prvkov, olejov, nenasýtených mastných kyselín a iných biologicky aktívnych látok. Viete, že rakytník využívali vojaci v čase vojny ako zdroj energie na odstránenie únavy a vyčerpania? 

Jeho uplatnenie nie je len v kuchyni ale i v kozmetike. Lieči kožné choroby ako je ružienka, akné, taktiež pomáha pri drobných poraneniach, jazvách, omrzlinách či zapareninách. Dôležitú úlohu zohráva aj v boji proti vráskam. Nezanedbateľný je i v prevencii a liečbe rakoviny a vredov. 

Rakytník patrí medzi veľmi odolné rastliny a na Slovensku sa mu darí veľmi dobre. Ak ho chcete sami pestovať, nezabudnite, že ide o dvojdomú rastlinu, to znamená, že potrebujete vysadiť jednu samčiu a jednu samičiu rastlinku. Len to oberanie úrody - ojojoj, dopichané prsty 🙂 ... ale aj tu som už našla riešenie - stačí si odstrihnúť konáriky s plodmi, šupnúť ich na noc do mrazničky a na druhý deň vám krásne opadajú dolu a môžete si ho zamraziť. 

A ako teda rakytník najlepšie konzumovať? Známy je rakytníkový olej alebo jedenie čerstvých či mrazených bobuliek. Denná dávka je 15 kvapiek oleja alebo 4-5 bobuliek. 

U nás sme zaviedli ranný rituál, kedy si dáme celá rodinka po 4-5 bobuliek mrazeného alebo rozmrazeného) rakytníka s pol čajovej lyžičky medu (deti a medom 😉 ).

Občas ho zamiešam i do smoothie alebo do jogurtu. Tento rok som objavila ďalšie možnosti využitia rakytníka. Môžeme si z bobuliek pripraviť sirup alebo čaj so sušených lístkov a korienkov. 

Tak ako, motivovala som vás? Skúsite ho? Za tú imunitu a liečivé účinky to stojí 🙂

Bea

Prosím Ťa a recept na sirup by si vedela poskytnúť? Ďakujem

24. sep 2018

ja zijem. a ostrove Rugen a tu to rastie ako zelina... tento tok si pôjdem nazbierat uz sa tesim

24. sep 2018

@aysuna poskytnem recept od @malka, ktorá ho dala mne 😀
"V pomere 1:1 rakytníková sťava a med, čiže napr. 1l šťavy a 1l medu som zmiešala a naliala do sklenených fliaš a skladujem ho v chladničke. Rakytník odstaviť cez lis alebo vareškou vytlačiť, aby stáva neprišla do kontaktu s kovom. "

24. sep 2018

Su napr aj nejake tabletky ?ked nemam moznost sa dostat k bobulkam?

25. sep 2018

My mame od rodičov zo záhrady, mrazim bobuľky a robim z nich čaj alebo výtlačim do pohára s vodou či šťavou.. ale keď sa minie dávam deťom aj za studena lisovaný olej z lekárne..lyžičku v pohode prehltnu😉

25. sep 2018

@dodinkova dajú sa aj mrazené bobuľky kúpiť alebo potom rakytníkovy olej a užívať lyžicu denne

25. sep 2018

pridem po rady o pestovani 🙂

26. sep 2018

@prenasedetisk kľudne príď 😉

26. sep 2018

Kde kupujes olej?

27. sep 2018
27. sep 2018

Kúpila som raz telové mlieko s rakytnikom, úplne iné ako ostatne tej istej značky
Pokožka po ňom ostáva super hebká a o vôni ani nehovorím

27. sep 2018

@kiska153 vidíš telovú kozmetiku som ešte neskúšala, asi je na čase aj to skúsiť ☺️

27. sep 2018
27. sep 2018

Začni písať komentár...

Odošli