brezovska
6. máj 2017
660 

Učíme dieťa pomáhať v domácnosti

Poznáte tú úľavu, keď je všetko upratané a na svojom mieste. Ako dlho potrvá, kým deti narobia neporiadok? Do bytu udrie blesk alebo sa prirúti víchrica. Nebudete predsa upratovať samé do jeho dospelosti. Deti sú súčasťou rodiny, žijú s vami v domácnosti a mali by rodičom pomáhať. Učia sa tak samostatnosti a zodpovednosti. A rodičia sa musia obrniť trpezlivosťou.

Janko alebo Zuzka nevnímajú neporiadok tak, ako ich rodičia. Chcú skúmať veci okolo seba a hračky, knihy, riady v kuchyni vyhadzujú preto, že je to pre ne prirodzené. Chvíľu robia jednu činnosť o pár minút druhú. Rodičia však vnímajú iba spúšť. 

Deti napodobňujú svojich rodičov a tento princíp platí aj v upratovaní. Keď dieťa vidí rodičov upratovať, rado pomôže. Hračky môže ukladať do škatúľ alebo boxov na hračky. Hoci bude spočiatku nemotorné a pomalé, nezabúdajte, že v ňom treba pestovať pocit, že jeho pomoc je pre vás nenahraditeľné.

Vypestujte v dieťati zvyk, že po každom dohraní a pred spaním je dôležité si hračky upratať.

Veci majú svoje miesto

Čo ešte dieťa zvládne? Postupne vám môže pomáhať s prácami, na ktoré bude stačiť. Patrí sem utieranie prachu, nosenie bielizne do práčky, vykladanie bielizne z práčky. S narastajúcim vekom rastie aj odmietanie upratovať. Dosahovať splnenie príkazov krikom a vyhrážkami však nemá veľký význam. Dieťa sa učí tak, že chápe súvislosti. Keď vám pomôže s upratovaním, zostane viac času na iné aktivity.

Upratané veci a poriadok v izbičke ho učia, že veci majú svoje miesto. Oblečenie patrí do skrine. Knihy do police. Riady od obeda do kuchyne. Papieriky od sladkostí do koša. Buďte trpezliví a jasne mu vysvetlite, čo od neho v tomto smere očakávate.

Systém odmien môže byť nápomocný, ale je to dvojsečná zbraň. Ak sa dieťa naučí, že za výpomoc dostane odmenu, ťažšie bude robiť niečo samé od seba. Kto odmení vás za prácu v domácnosti? To sú jednoducho činnosti, ktoré sú samozrejmé. Pomoc v domácnosti si ceníme preto, lebo radi jeden druhému pomáhame.

Upratovanie je spoločná aktivita

Hrajte sa pri upratovaní. Pretekajte sa, kto uprace skôr a dovoľte dieťaťu vyhrať.

Rozdeľte si upratovanie. Rodič môže ukladať hračky do políc, dieťa do boxov na hračky.

Môžete spoločne nakupovať čistiace prostriedky. Tie by mali byť netoxické, aby si neublížilo. Vysvetlite mu, na čo sa používajú a uložte ich na také miesto, aby ich videlo. Spočiatku ich však používajte spolu alebo pod vaším dohľadom. Kúpte mu detskú prachovku, lopatku, metličku. Tieto „hračky“ môže používať na skutočné upratovanie. 

Môžete si pri upratovaní spievať. Poznáte predsa Spievankovo a známu pieseň Poriadkovo.

Avšak aj upratovanie hračiek do boxov by malo mať nejaký systém, to znamená, že autíčka, stavebnica, bábiky, plastové náradie má svoju krabicu alebo box.

Motivácia inak

Pri starších deťoch môže mať motivačný účinok tabuľka, do ktorej si zapisuje údaje, s čím v domácnosti pomohlo. Po stanovení cieľa môže dostať odmenu. Ciele by mali byť motivačné a dlhodobejšie. Na nástenku mu môžete napísať, čo zahŕňa upratovanie jeho izby.

Vydržte!

Vezmite vrece na odpadky a rozhádzané veci uložte do vreca. Nemusíte ho vyhadzovať, len schovajte. Ak ich chce dostať naspäť musí si ich zaslúžiť. Zásadoví rodičia sú vo výchove úspešní.

Nepotrebné veci darujte spolu

Aj v tomto choďte deťom príkladom. Mnoho rodín môže ešte potrebovať tie veci, ktoré už vy nepotrebujete. Odvezte ich na charitu, darujte detskému centru alebo za symbolickú cenu predajte na bazári.

Rodina je tím

Hoci ste unavená, nesnažte sa všetko urobiť hneď. Nezodierajte si ruky po lakte len preto, že chcete mať upratané. Rodina je tím a keď jeden nevládze, druhý ho zastúpi, pretože sa máme radi a pomáhame si navzájom.

#upratovanie #vychova 
Foto:zdroj pixabay

Začni písať komentár...

Odošli