217 / 270
    Oriešky s vanilkovým krémom
    buxy
    autor

    Cesto:
    300 g hladkej múky
    100 g hrubej múky
    125 g mletých orechov
    100 g práškového cukru
    250 g masla
    ½ ČL škorice
    1 PL kakaa
    1 (2) vajcia podľa veľkosti

    Všetky suroviny na cesto zmiešame vo väčšej miske a rukami poriadne prehnietime. Nie je ho potrebné nechať odležať v chlade.
    Každú formičku vymastíme maslom a vysypeme polohrubou múkou.
    Keď povyklápame prvú várku upečených orechov, ďalšie vymaslovanie formičiek už potrebné nie je, stačí ich len vysypať múkou a znovu naplniť cestom.
    Vymaslované a vymúčené formičky naplníme cestom (nie úplne po okraj, lebo cesto sa nám trochu nafúkne.) Odštipujeme z cesta malé kúsky a v dlani vygúľame guličku, ktorú vtlačíme do formičky tak, aby ostala jamka v strede - tú potom plníme krémom. Naplnené formičky ukladáme na plech a pečieme pri 170 stupňoch asi 10-15 minút.
    Čas je orientačný, treba si to sledovať.
    Oriešky opatrne vybúchavame do dlane ešte za tepla.
    Krém:
    210 g kryštálového cukru
    3 vajcia
    1 vanilkový cukor
    Spolu vyšľahať nad parou metličkou (buď ručne alebo šľahačom na najnižších otáčkach) do zhustnutia. Cca 10 minút. Hustota by mala byť asi ako uvarený puding. Necháme vychladnúť, ešte to zhustne na taký akoby ťahavý karamel…potom do toho zamiešame 1 celé 250 g zmäknuté maslo (tiež buď ručne alebo šľahačom).
    Krémom zlepujeme po 2 kúsky orieškov spolu. Netreba ho dávať veľa, má výraznú chuť…iba toľko aby tie dve polovičky držali.
    Na záver oriešky obalíme v cukre (1 ks vanilkový cukor a 2 PL práškového cukru) alebo len tak posypeme cez sitko

    26. dec 2021