divoska
14. feb 2011

Tehotenstvo - otázky a odpovede alebo ako sa nestresovať zbytočnosťami

Tento článok (respektíve zoznam) je určený najmä prvorodičkám*, ktoré nevedia do čoho idú.

A to najmä preto, aby ich trochu upokojil a naviedol prestať riešiť nepodstatné veci, a hlavne ušetriť čas. Po otehotnení som začala študovať všetko ohľadom tehotenstva, pôrodov a výchovy, vrátila som sa na internetové fórum  a uvedomila som si, ktoré veci sú podstatné a ktoré nie až tak veľmi. Zabila som tým kopec času, pretože kníh a článkov je veľa, no praktických (a na jednom mieste zhrnutých) rád málo. A ako pravidelne čítam rôzne problémy nastavajúcich mamín,  dovoľujem si predložiť zoznam toho, čo rieši asi väčšina tehuliek. Jedná sa o moje osobné postrehy a skúsenosti, nie som odborník, no som mama a bola som informovaná čakateľka 🙂 Nasledovné riadky teda prosím berte ako rady - nad čím treba alebo netreba strácať čas. Samozrejme ak máte chuť - tak kľudne browsujte po internete, čítajte knihy a fóra, zisťujte a študujte 🙂 Možno mi potom dáte za pravdu a ja sa poteším 🙂 Pravdepodobne neobsiahnem všetko, ale pokúsim sa aspoň väčšinu. Inými slovami je absolútne nepodstatné...

  1. kedy vám stmavnú bradavky a čí vyblednú - áno vyblednú
  2. kedy sa vám spraví na bruchu linea negra (tmavá čiara) a či zmizne - áno zmizne
  3. kde a či máte veľa strií a či vyblednú  - vyblednú a aj keby nie, za tie deti vám to hádam stojí. Okrem toho moderná doba - dá sa to odstrániť ;)
  4. aké veľké a ťažké je dieťa - je to tak úplne jedno, hlavne že ste v poriadku. Na záver tehotenstva je podstatná zrelosť a vyvinutosť dieťaťa - nie rozmery
  5. rozmery panvy. Aj tak vám to nezaručí dobrý či zlý pôrod, akurát sa zbytočne budete porovnávať a stresovať
  6. príšernosť glukózového testu tiež netreba dramatizovať, v pohode sa dá prežiť. Nedajte sa stresovať všetkými, ktorí vám vravia aké je to nechutné a na vracanie. Teda pokiaľ sa nechcete vyslovene dať ľutovať ;) Je to len presladená voda.  Zoberte si so sebou polku citróna. Niekde dokonca dávajú glukózu už s kyselinou citrónovou. Pichnú vás do prstu pred vypitím glukózy, a aj po tom, čo si to tam odsedíte. To prijemné nie je, ale aj horšie veci sa dejú ;) V dobrých nemocniciach vám povedia, že tam po vypití mate 2 hodiny sedieť a nikam nechodiť a neprechádzať sa, pretože to veľmi ovplyvňuje výsledky, a zrovna ak by ste sa išli špacírovať, môže vám prísť zle. Pravdepodobne od hladu. Ak vám to nepovedia tak to už viete 🙂 Neopúšťajte nemocnicu v snahe niečo vybaviť alebo zabiť čas. Nechcete predsa aby ste tam išli tie cca 3 hodiny dokopy zabiť zbytočne a museli prísť opakovane. Zoberte si notebook, časopis alebo nadväzujte známosti s inými maminami 🙂
  7. aké vitamíny pre tehotné užívať a či sa potom rodia väčšie deti. ** V prvom rade odporúčam prečítať si knihy v ktorých nájdete cenné a rozumné rady týkajúce sa už aj tehotenstva, výživy vás a vášho dieťaťa, liečby rôznych chrôb a podobne. Vegetariánske dieťa, Bukovský, Igor, Jak pečovat o zdraví dítěte... navzdory vašemu lékaři, Robert Mendelsohn a Vitamín C a megaskorbická liečba – zabudnutý poklad, Peter Tuhársky. Prvá a tretia sa dajú nájsť, a kúpu prostrednej neoľutujete. A áno, zídu sa vám prečítané už teraz. Škoda, že som ich v tehotenstve všetky neprečítala sama. No a keď predsa cítite potrebu jesť nejaké doplnky, radšej si vyskladajte vlastné vitamíny, ktoré viete že potrebujete lebo vám v strave chýbajú alebo sa vám na tele nejako prejavuje ich nedostatok. Lepšie ako užívať tie (okrem iného drahé) zmesi v ktorých ani neviete čo je okrem prídavných látok. Pokojne si kúpte tú kyselinu listovú ak sa vám chce, stačí jeden trimester alebo každý druhý deň  počas tehotenstva. Nebudete mať ani deficit - ani umelý nadbytok.  Netreba pred otehotnením, počas, aj po - len preto, že je to teraz moderné. Seriózne.  A inak sa samozrejme snažte mat aspoň pseudo-zdravú stravu. Menej vareného, mäsových, bielomúčnych a sladkých somarín, a viac čerstvej zeleniny, ovocia (napríklad aj odšťavených - vtedy sa trávia najlepšie a najrýchlejšie), obilnín, orechov, dusené sladkovodné rybky a pod. Pite veľa vody a čajíkov /akurát pozor na niektoré bylinky, ktoré treba doštudovať či sa môžu alebo nemôžu v tehotenstve/. A nemusíte sa ani nacpávať umelinami za veľa peňazí a budete mat všetko čo vaše bábo potrebuje. Môžete si teda nakombinovať vitamíny aké potrebujete a netreba to zbytočne siliť. Ja som si ako vždy dávala C-čko, ktorého spotreba u tehotných žien k tomu mnohonásobne stúpa a príležitostný vápnik s magnéziom a horčíkom, či železo tiež môže byť.
  8. koľko ste pribrali  a či je to normálne.  Áno je to normálne, a pokiaľ tehotenstvo nepoužívate ako excuse (ospravedlnenie) na pažravosť, tak to veľmi rýchlo po pôrode samé odíde. Priberanie dokáže byt minimálne a veľmi postupne pokiaľ človek nežerie jak prekopnutý. Treba si dať na čo ma človek chuť ale naozaj decentne.   
  9. Ak máte naopak nechutenstvo, skúste prísť na veci ktoré ako tak zvládate do seba dostať a ideálne ich v sebe ešte aj udržať 🙂. Ak budete žiť niektoré týždne najmä na jogurtoch, alebo slepačej polievke ako ja, je to stále lepšie ako nejesť nič. V určitej fáze som došla na to že začínam mať chuť na zmrzlinu. Čiže denne musel byt aspoň trochu  na chuť /keď ju budete jesť hoci aj každý deň nič hrozné sa nestane, no netreba zjesť celú vaničku.../
  10. akú hudbu púšťať bábätku, či najlepšie klasickú ;) Osobne klasiku milujem ale myslím že čo sa bábätiek v bruchu týka, tak sa dosť preceňuje. Asi sa to pokladá za nejaké vznešené. Pokojne si púšťajte hocičo na čo mate chuť. Ideálne kľudné alebo ak aj rytmické tak nie agresívne. Náš zbožňoval jazz (vkus ma po mne 🙂 ). Klasikou teraz nepohrdne a keď pustím v telke tak úplná hypnóza, ale v bruchu ho bavili svižnejšie veci. A ideálne si do toho hmkať alebo rovno spievať. Pretože ako múdre knihy vravia - malým deťom sa zvuky donesú vibráciou cez kosti matky. Nie cez slúchadlá, ktoré si priložíte na brucho. Sluch sa vyvíja až neskôr.
  11. že ešte necítite pohyby ** Pohyby cíti každá žena inak. 18-24 tt je myslím stále v pohode. Oficiálne sa uvádza okolo 20teho týždňa. Niektorá skôr, iná neskôr, netreba sa plašiť. Bublinky, rybičky, motýle. Niektorá necíti  nič a až potom si uvedomí že to už dlho bolo ono. Každá inak intenzívne, v inom čase, nie je na to poučka. Netreba sa veľmi znepokojovať ani keď sa vás na to doktor spýta či už cítite a vy ešte cítiť nebudete. Za pár dní - týždňov to príde.
  12. keď už sme pri tom vývoji a chcete byť informované - stačí si vygoogliť nejakú stránku s vývojom tehotenstva týždeň po týždni. Oboznámi vás s tým ako ste veľkí a čo všetko už asi mate ako vyvinuté
  13. štikútka bábätka v bruchu je takisto bežný jav, netreba to riešiť, ale je dobre o tom vedieť lebo to vie prekvapiť
  14. zadržiavanie vody v tehotenstve **- opuchy sú takisto bežný jav, spomeňte to doktorovi ale nesnažte sa na to silou mocou zohnať lieky. Ja som najprv mala pocit že na mňa kašle. Iné baby dostávali lieky, ja nič. Preklampsia sa mi síce nepotvrdila ale opuchnutá som bola šialene. Doktor mi vraví, že aké šialene, veď to je úplne normálne a po pôrode sa to stratí. Bola som naštvaná, myslela som si že so mnou mal niečo robiť (čítala som že iní doktori to riešili liekmi). Teraz mu za to ďakujem... Bežne nezvyknem do seba tlačiť lieky a jedy, ale keď sme tehotné chceme všetko robiť správne... a byť v poriadku.  Ako som sa neskôr dozvedela - práve to, že so mnou nerobil nič - v poriadku bolo.
  15. piť či nepiť maliníkovy čaj /po slov. ostružina malinová/. Je určený na podporu panvového svalstva. Podľa mňa je výborný a chutný (kľudne s medom - účinok to neruší), plný vitamínov, a ak nepomôže, rozhodne neuškodí. Netreba veriť v jeho zázračnosť, ale ani ho zatracovať. Za tých par korún a vypitých tekutín to stoji. Má sa začať piť od 34 týždňa. Dávkovanie netreba riešiť až tak striktne, ak si dáte postupne 1-2-3 šálky denne,  bude to fajn.
  16. jest či nejesť lanové semiačko . Je veľmi zdravé, ideálne by ste ho mali jesť po celý život nielen počas tehotenstva. Vraj účinkuje aj na ľahšie vytlačenie bábätka pri pôrode,  a detto je  chuťovo úplne v pohode. Ideálne je zomleté, nech využijete maximum obsiahnutých látok. V jogurte, vločkách, alebo namočené, uvarené na sliz a dochutené medom  je naozaj geniálne, žiadny problém to zjesť. Zase žiadne napínanie o ktorom som čítala. Maximálne 2 lyžičky denne, stačí ku koncu tehotenstva.  Niektoré fámy poukazujú na jeho toxicitu, toxický nie je, ale netreba to preháňať - niekedy je menej viac. Ak ho budete jesť poctivo, možno vám nahradí ten zázračný chemický gél, ktorý najnovšie ponúkajú pri pôrodoch.... Za úspech ľanového semiačka neručím, ale niektorým vraj pomohlo. Takisto stojí za vyskúšanie. Ja ho jem doteraz.
  17. cvičiť či necvičiť - môžete chodiť na tehotenské cvičenie, pripadne jogu, ale nemusíte. Ja som chodila lebo som ho mala pod nosom, ale keď som sa necítila som nešla. Čize niekedy 2 či 3x do týždňa, inokedy 1x alebo vôbec, a len dovtedy dokým som vládala. Prvé týždne som dokonca robila aj pár brušákov (nevedela som si predstaviť ako by mohli uškodiť tej mini fazuľke, a hlavne keď som na ne bola zvyknutá) a rovnako som veľmi  decentne naháňala kondičku na veslovacom prístroji.  Viem že iné maminy tiež riešili či môžu bicyklovať a podobne. Pokiaľ sa zrovna nejdete prekopnúť a naháňať svetový rekord, neskáčete a nemáte rizikové tehotenstvo,  ani takýto druh cvičenia vám v malej miere neuškodí. Kondička sa na pôrod zíde, a najmä po ňom ;) Ale určite to nepreháňajte.
  18. odpustiť si saunu, kúpanie a solárko alebo nie?  Odporúčam odpustiť, solárium nie je zdravé ani v normálnom stave, okrem toho organizmus už je zaťažovaný dosť aj bez toho. Sauna sa neodporúča kvôli prehriatiu panvového dna, takže pokiaľ  nechcete zbytočne pokúšať - toto potešenie si teba odložiť na prvú dovolenku po pôrode. Kúpanie v bazénoch či jazerách by škodiť nemalo, no ak sa bojíte zápalov alebo máte sklon k mykózam a podobne, radšej si doma  napustite vlažnú vaňu. 
  19. cestovať na dovolenku v pokročilom stave či necestovať . Na začiatku tehotenstva má človek plánov habadej. Avšak nikdy neviete ako sa budete neskôr cítiť. Ja som síce behala po tatranských kopcoch 3 týždne pred pôrodom, ale tak číslo na horskú službu a nemocnica v Poprade to istili. No zahraničie, dlhú cestu autom, a už vôbec nie v lete by som určite neriskla.. síce som tiež chcela, ale už ani 7my mesiac som po svete necestovala. Pre tie, ktoré si trúfajú len upresním aby mali predstavu - budete mať problém obsedieť a budete ubolené, možno opuchnuté, človek je rád, že žije (a to som mala v podstate výborné tehotenstvo a trávila som ho celkom aktívne do samého konca). Cestovanie je čoraz nepohodlnejšie, a zároveň jeden nikdy nevie či neporodíme skôr.... a porodiť nečakane v zahraničí napríklad... nechcem si predstaviť tie vybavovačky, a všetko možné. Keď potrebujete vypnúť a užiť si ešte poslednú dovolenku - choďte niekde po Slovensku. Bude to na dlho vaša posledná dovolenka vo dvojici ;) Tak si ju užite a nalaďte sa na prichádzajúceho drobčeka.
  20. treba prípravný kurz či netreba?  Ja som síce kurz neabsolvovala, ale teraz už na to pozerám inak. Veľmi dobré je absolvovať kurz napríklad s dulou, alebo nezávislou pôrodnou asistentkou, respektíve s človekom ktorý vám vysvetlí aký pekný môže pôrod byť a ako si ho tak aj zariadiť. Aby ste sa vedeli rozhodnúť, čo chcete a nechcete, aby to pre vás bol čo najpríjemmnejší zážitok. Budete naň chtiac či nechtiac spomínať celý život.
  21. masírovať či nemasírovať hrádzu. Odporúčam masírovať. A ideálne si vybaviť nenastrihnutie, ktoré sa na Slovensku rutinne vykonáva údajne v rámci prevencie. Osobne som sa chcela natrhnúť radšej prirodzene (alebo vôbec) než byt nastrihnutá ako nedeľné kura...  ale tak je to na vás
  22. čo treba vybaviť pred pôrodom - a po pôrode, odporúčam http://www.dietaaja.sk/co-treba-vybavit-po-porode.php. Okrem toho v pôrodnici dostanete kufrík s materiálmi, kde je to takisto rozpísané v každej brožúrke. A keď sa tam budete nudiť, zatiaľ čo váš drobec bude spať, budete mat čas sa z toho vysomáriť.

Pár užitočných vecí navyše

  • zíde sa kontakt na dobrého maséra, fyzioterapeuta či chirporaktika v prípade potreby - ja som napríklad mala v 4tom mesiaci problémy s vysadenou panvou (nemuselo to súvisieť s tehotenstvom, už sa mi k tomu schyľovalo dlho) a  mala som pocit že neprežijem už ani deň. Neviem ako by mi pomohli doktori. Vlastne viem. Nijako 🙂 Keďže hrejivé náplaste sa nemôžu v tehotenstve, a s paralenom a ibuprofenom tiež treba opatrne. A inak dobrá masáž v tehotenstve (aj keď problémy nemáme) je za všetky drobné 🙂
  • nie je to povinné (aj keď niekde sa píše že je), ale osobne odporúčam ukázať sa zubárovi na preventívku, prípadne poriešiť  to, čo treba. Po pôrode budete mať iné starosti a niekedy aj zuby v háji. Väčšine žien sa údajne odvápnia zuby, a ak aj nie - zákon schválnosti, začnú sa vám ozývať iné. Každopádne aj pre tie, ktoré majú zuby večne v poriadku - nič sa nestane, ak zubára navštívite.
  • homeopatia - je dobré byť v starostlivosti skúseného homeopata, alebo si zohnať nejakého vyskúšaného /ideálne nie rovno prvého na ktorého natrafíte a potom budete nadávať ako homeopatia nefunguje/.  Zíde sa, ak budete choré počas tehotenstva - čo sa často stáva - alebo budete mať iné problémy. To k tomu tiež patrí. Samoordinovanie homeopatík je síce lepšie než nič, alebo chemické lieky s vedlajšími účinkami na vás či dieťa,  ALE úspech sa nemusí dostaviť. Vôbec. Čo sa samotnej homeopatickej prípravy na pôrod týka v starších blogoch je zoznam ktorý možno použiť. Ja som išla podľa iného ktorý prikladám, pretože poznám autora stránky, a jeho pôsobenie http://vilcakul.webnode.cz/news/homeopaticka-terapie-v-tehotenstvi/

Myslím, že som vyčerpala všetko čo bežnú tehuľku zaujíma, teraz hor sa užívať si tie pekné chvíle a namiesto browsenia na nete ísť na vzduch, hladkať brucho a tráviť čas so svojimi láskami

držte sa

p.s. nabudúce možno niečo o príprave na pôrod

* Zdravým a nerizikovým samozrejme, môžem hovoriť len za normálny a v podstate bezproblémový priebeh tehotenstva. Ak máte komplikácie - treba byť v odbornej starostlivosti

**pozn. tieto informácie sú všeobecného a vzdelávacieho charakteru. Ich prípadné využitie treba konzultovať s homeopatom alebo lekárom a je vo vašej plnej zodpovednosti. Nie sú náhradou lekárskej starostlivosti, iba možnou alternatívou.

jasne a strucne, vdaka 🙂

14. feb 2011

ja som taktiez pocas tehotenstva zbierala vsetky mozne informacie, ktore len boli na internete k dispozicii a naozaj si myslim, ze si to krasne zhrnula 🙂

14. feb 2011

1000x like 🙂

15. feb 2011
Autor komentár zmazal
divoska
autor

@zuveru rada ;) vsetko dobre hlavne
dik baby, sak mi to aj trvalo, to mam rozpisane od porodu...

15. feb 2011

zistila som, ze som nebola typicka prvorodicka, kopec bodov, co si opisala ma ani nenapadlo riesit🙂🙂🙂 no a prezili sme v zdravi... obdivujem ta, dala si si kopec namahy! to spisat klobuk dole

17. feb 2011
divoska
autor

@petrinka som senzitivna na to co do mna husti okolie a ako sa veci nafukuju... a ked sa clovek dennodenne loguje a len namatkovo cita nadpisy vytvorenych tem, tak zisti ze prave pod vplyvom toho okolia pravdepodobne baby riesia uplne ine veci nez by mali ;)

17. feb 2011

pekný článok...

19. feb 2011

Ahoj ani nevies ako velmi si mi tymto pomohla, mala som uz z toho hlavu v smutku, ze kde to vsetko najdem, strasne velmi ti dakujem, mas u mna velikansku cokoladu 😀

4. júl 2011

Super článok 🙂 akurát mám iný názor na tie tehotenské kurzy. Absolvovala som ich pred oboma pôrodmi, malo to svoje pozitíva. Spoznala som iné tehuľky, dodnes sa stretávame a naše deti sú prakticky rovesníkmi a zahrajú sa, aspoň raz do týždňa som sa tešila, že sa na kurze trocha odreagujem od celodenného stereotypu a kolobehu. Kurz viedla zdravotná sestra ktorá mala bohatú prax na novorodeneckom oddelení, vedela nám zodpovedať všetky otázky, v kurze boli zahrnuté aj prednášky o dojčení a starostlivosti o bábätko - tieto prednášky mne veľmi pomohli pri prvej dcérke, pretože v nemocnici nám "z rýchlika" vysvetlili ako dojčiť... mnoho poznatkov a rád som mala z kurzu a od viacdetných maminiek, ktoré kurz tiež navštevovali. Myslím, že je to individuálne, kto chce môže ale nemusí ho navštevovať, to je pravda.
Perfektný článok 🙂

9. feb 2013

perfektny clanok 🙂 presne to mi trebalo lebo to zodpovedalo 3/4 mojich stalych otazok 🙂 super palec hore :P

14. jún 2013

Začni písať komentár...

Odošli