eilish
30. aug 2021
743 

Ochráňme pokožku detí účinným SPF

Povedomie o ochrane detskej pokožky nie je na škodu v žiadnom ročnom období. Napriek tomu, že leto sa s nami lúči, je dôležité si stále pripomínať dôležitosť používania ochranného faktora. Koniec koncov, niekomu sa možno ešte tieto informácie hodia aj na neskorú dovolenku. Ako teda na to a ktoré produkty na opaľovanie (Sun Protection Factor – SPF) dostupné na našom trhu sú tie naj?

Najmä v letnom období je viac než potrebné chrániť kožu pred škodlivým účinkom UV žiarenia. Detská pokožka je tá najcitlivejšia aj preto, že ešte nemá toľko melanínu, je tenšia a môže sa ľahko a veľmi rýchlo spáliť. A teda, dôležité je, správne si vybrať vhodný vysoký ochranný faktor SPF 30 –SPF 50. Tu však stále platí, že malé bábätká by sme priamemu slnku nemali vystavovať vôbec a okrem SPF je na mieste aj ochrana hlavy v podobe klobúčika alebo iného prekrytia.

Na našom trhu prevláda množstvo značiek, ktoré ponúkajú produkty s ochranným faktorom, do úzkeho výberu sa však dostali rokmi pediatrami a mamičkami overené značky, ktoré si vďaka svojej reputácii a kvalite držia doteraz vysoké skóre. Na základe tohto si produkty rozdelíme podľa veku (6 mesiacov až 2 roky - 2 roky a viac).

Výhody SPF - 6 mesiacov až 2 roky:

  • tým, že sú založené na prírodnej báze (minerálne), majú menej alergizujúci potenciál,
  • vhodné aj pre citlivú pokožku,
  • sú bez parfumácie,
  • cenovo medzi sebou len s malými odchýlkami.

Nevýhody SPF - 6 mesiacov až 2 roky:

  • veľa z nich robí biely povlak.

Výhody SPF - 2 roky a viac:

  • na výber máme z dvoch typov (minerálne a chemické),
  • oba typy nie sú zdraviu škodlivé,
  • chemické sú pohodlnejšie na aplikáciu (niektoré vo forme peny),
  • cenovo približne rovnako.

Nevýhody SPF - 2 roky a viac:

  • chemické častejšie alergizujú, veľa detí je s nimi však v poriadku,
  • pri pobyte vonku by sa mali reaplikovať každé 2-3 hodiny,
  • pri vode treba zvoliť vodeodolné,
  • pri novom produkte je potrebné robiť „patch“ test, a teda na kúsok kože na predlaktí naniesť a čakať 48-72 hodín.

SPF vhodné od 6 mesiacov až 2 roky

La Roche Posay Baby 50 ml

SPF 50+, objemovo má síce len 50 ml, ale konzistencia mlieka mu zaručuje jednoduché rozotieranie. Má hebkú a príjemnú zamatovú textúru. Pokožku zanecháva hydratovanú a vyživenú. Toto SPF je vhodné pre veľmi citlivú pokožku, takže ideálne pre najmenšie deti. Je hypoalergénne a úplne bez parfumácie. Pre udržanie ochrany je vhodné produkt opakovane aplikovať v dostatočnom množstve, najmä pri potení.

La Roche-Posay Anthelios Dermo-Pediatrics

Ochranné mlieko pre dojčatá La Roche-Posay Anthelios Dermo-Pediatrics s SPF 50+ poskytuje spoľahlivú ochranu pred slnečným žiarením aj tým najmenším.

Uriage Bebe Mineral 50 ml

SPF 50+, objemovo 50 ml balenie v konzistencii krému. Vhodný pre všetky typy pleti a typy pokožky. Obsahuje aktívne látky ako sú vitamín C a vitamín E. Hydratuje detskú pokožku. Je možné ho aplikovať na telo aj na tvár. Vo vlastnostiach vyniká, že je vodeodolný, hypoalergénny, bez alkoholu a bez parfumácie.

Minerálny krém na opaľovanie Uriage Bébé 1st Mineral Cream

Minerálny krém na opaľovanie Uriage Bébé 1st Mineral Cream s SPF 50+ slúži ako ochrana pred slnečným žiarením pre detskú pokožku.

Bioderma Photoderm Mineral 100 ml

SPF 50+, na báze spreju v čom je veľká výhoda v nanášaní. Sprej ponúka už štedrejší objem balenia a to až 100 ml. Je vhodný pre všetky typy pokožky. Obsahuje 100% minerálnych filtrov a je bez parfumácie. Vďaka bunkovej ochrane v kombinácii so slnečnými filtrami chráni pokožku do hĺbky, aktivuje prirodzené reparačné mechanizmy a zaručuje tak pokožke potrebnú ochranu. Bonusom je aj to, že vďaka fluidnej textúre nezanecháva na pokožke mastný film ani biele stopy.

Minerálny sprej na opaľovanie Bioderma Photoderm Mineral

Minerálny sprej na opaľovanie Bioderma Photoderm Mineral obsahuje 100 % minerálne filtre. Vďaka bunkovej ochrane v kombinácii so slnečnými filtrami chráni pokožku a aktivuje prirodzené reparačné mechanizmy.

Heliocare 360° Pediatrics Mineral 50 ml

SPF 50+, v 50 ml balení. Konzistenciou to je fluid vhodný pre citlivú, atopickú až ekzematickú pokožku. Veľmi šetrný k jemnej detskej pokožke. Vyznačuje sa tým, že je hypoalergénny, hydratačný a vodeodolný. Vhodný na použitie na telo aj na tvár.

Minerálny krém na opaľovanie Heliocare 360° Pediatrics

Ochranný minerálny krém na opaľovanie Heliocare 360° Pediatrics je nevyhnutnou súčasťou starostlivosti o detskú pokožku pri pobyte na slnku.

SPF vhodné od 2 rokov a viac

V tomto prípade máme na výber minerálne aj chemické filtre. Zameriame sa však na tie chemické. Sú rovnako účinné a bezpečné ako minerálne, ale pre vyšší alergizujúci potenciál, vhodnejšie až pre staršie deti.

Bioderma Photoderm Kid Spray 200 ml

Bioderma má na trhu v tejto kategórii pre staršie deti až tri verzie SPF – sprej, pena a mlieko. Zamerali sme sa však na sprej, ktorý sa jednoduchšie nanáša a aj objemovo je väčší.

SPF 50+, krém v spreji v konzistencii oleja. Vhodný je pre citlivú pleť a pokožku, výborne znášanlivý. Má patent bunkovej bioochrany, a teda podporuje obranyschopnosť kože počas slnenia. Je hypoalergénny, bez parfumácie, bez parabénov a bez oktokrylénu. Najlepšie je aplikovať ho opakovane 2 – 3 hodinách, ale aj napríklad po športe, zotretí alebo aj preventívne po pohybe vo vode.

Ochranný sprej na opaľovanie Bioderma Photoderm KID Spray

Ochranný sprej na opaľovanie Bioderma Photoderm Kid prináša maximálnu ochranu pred slnkom v praktickom balení v spreji.

Heliocare 360° Pediatrics 200 ml

SPF 50+, v objemovo bohatom balení (až 200ml) je transparentný neviditeľný sprej pre citlivú pokožku. Sprej vyniká ľahkou nemastnou textúrou, ktorú netreba rozotierať. Navyše, aplikácia je možná aj na mokrú pokožku, čo uľahčuje každodennú, napríklad aj dovolenkovú starostlivosť. Je hypoalergénny, vodeodolný a bez parabénov.

Ochranný sprej na opaľovanie Heliocare 360° Pediatrics

Ochranný sprej pre deti s SPF 50+ Heliocare 360° zaisťuje vysokú ochranu pred širokým spektrom žiarenia UVA, UVB a viditeľným a infračerveným svetlom typu A.

La Roche Posay Anthelios Dermo-Pediatrics 250 ml

SPF 50+, konzistenciou mlieko v bohatom objemovom balení až 250 ml. Vytvorené pre citlivú pokožku so sklonom k slnečnej intolerancii. Výhodou je aplikácia priamo na mokrú pokožku, na ktorej vytvára film odpudzujúci vodu. V tomto prípade nezanecháva ani biele stopy. Textúra mlieka je jemná, nemastná a nelepivá, ľahko sa rozotiera.

Ochranné mlieko La Roche-Posay Anthelios Dermo-Pediatrics

Ochranné mlieko na opaľovanie pre deti s SPF 50+ La Roche-Posay Anthelios Dermo-Pediatrics spoľahlivo chráni citlivú detskú pokožku pred UV žiarením.

Daylong Kids 150 ml

SPF 50+, mlieko s rovnako štedrým objemom ako tie predchádzajúce (150 ml). Je vhodné pre všetky typy pleti, pre citlivú a aj pre všetky typy pokožky. Hydratuje, chráni pred spálením kože, vyživuje a ošetruje. Takisto je mlieko aj vodeodolné.

Daylong Kids

Lipozomálne ochranné mlieko Daylong Kids SPF 50 Lotion Dispense detskú pokožku intenzívne hydratuje a poskytuje jej účinný štít pred slnečnými lúčmi. S praktickým dávkovačom sa mlieko pohodlne a rýchlo aplikuje.

Aj vďaka produktom s SPF vieme seba aj naše deti veľmi dobre chrániť pred nežiaducim UV žiarením. Oceňujem hlavne La Roche Posay Anthelios a jeho aplikáciu na mokrú pokožku, no u nás najviac zabodovala Bioderma Photoderm Kid, ktorá svojim ochranným filtrom a olejovou konzistenciu najviac zapasovala synovej jemnej a veľmi bledej pokožke. Avšak, ktorýkoľvek zo spomínaných SPF si vyberiete, zaručí vám veľmi vysokú ochranu, ktorá spríjemní pobyt na slnku alebo vo vode.

Aké sú tie vaše overené? Vyskúšate alebo ste už skúšali niektoré z týchto vyššie spomínaných?

Začni písať komentár...

Odošli