ejha
13. sep 2015

Dieťa a MHD. Zážitok smutný.

Cestujem MHD. Nastúpi mamička so synom, asi 3 - 4 ročným synom (S). Ten si chce sadnúť na miesto vyhradené pre straších, ale mamička mu vraví, že tam nepôjde sedieť, lebo zároveň s nimi nastúpila staršia pani, ktorú tam chcela pustiť.

S: Ale ja tam chcem sedieť!

M (trpezlivo a pedagogickým tónom): Nemôžeš, to je miesto pre starších, vidíš, že tá teta má paličku, bolia ju nohy.

S: Ale ja chcem!

M (už dôraznejšie): Vysvetlila som ti, že nemôžeš.

S: Ale ja tam chcem sedieť! Ale ja tam chcem sedieť! Ale ja tam chcem sedieť....(dookola)

M (podráždene): Nemôžeš a už sa o tom nebudeme baviť.

S: Ale ja chcéééém! (dosť hlasno)

M: Keď budeš kričať, nedostaneš keksík.

S: Ale ja chcem keksík!

M: Tak buď normálny.

S: Ale ja tam chcem sedieť! Ale ja tam chcem sedieť... (chvíľu opakuje, potom chvíľu pauza a pokračuje pokojným hlasom): Chcem byť normálny.

M: Dobre, tak si sadneme na túto voľnú sedačku (iná ako vyhradená, S s keksom v ruke súhlasil a M ho usadila oproti sebe k oknu na sedačku).

Ako S chrúme keks, kope nohami – mamu – ale tá sa cez to radšej bez komentára prenesie, je rada, že je ticho. Keď S zje keks, chytá kadečo a prsty si dáva do úst.

M (upozorňuje): Nedávaj si špinavé ruky do úst, budeš chorý.

S (nereaguje)

M (berie na pomoc lekárku): Nedávaj si tie špinavé ruky do úst, budeš chorý a pôjdeme k lekárke a tá ti dá tááááku (názorne ukáže akú obrovskú) injekciu.

S (nereaguje)

M (lekárka nezabrala, skúša iné): Ak s tým neprestaneš, nepríde k nám návšteva (ktorá mala prísť).

S (znova nič)

M (zúfalá vytiahne posledný kaliber): Ak s tým neprestaneš, poviem to tatinovi.

S (zhrozený, v strachu piští): Niééé, niééé, taninovi niééé - táto veta zazneje veľakrát, silnou intenzitou, plačlivo, zúfalo. M je spokojná, že S si prestal oblizovať špinavé prsty ale začína jej vadiť, že už príliš dlho na seba v MHD upútavajú pozornosť. Tak S hrozí tým, že vystúpia na ďalšej zastávke, ale on furt piští, že tatinovi niéééé. Samozrejme, na ďalšej zastávke nevystúpia, lebo idú o kus ďalej. Ale syn stále kričí, až je mi úzko z tej predstavy, čo s ním ten otec urobí. Vystúpia na tej istej zastávke, čo ja. Mama ho z MHD musela ťahať, nechcel vystúpiť. Potom som ich stretla ešte raz  - išli do obchodu – aj to spolu ešte niečo prejednávali....

Och. Smutné (ešte stále mi v ušiach zneje ten zúfalý plač – tatinovi niéééé). Možno by stačilo, ak by hneď na začiatku M s ním vystúpila a išla pár zastávok peši, potom by si vážil hocijaké miesto na sedenie.

ach nazorny priklad zastrasovania a najsmutnejsie je, ze o 30 rokov bude aj z neho otec a pravdepodobne tiez bude strasiakom c.1, co do deti zasejeme, to vyrastie, az ma mrazi z toho nerespektujuceho pristupu :(

13. sep 2015

Tatino s nim nemusi nic zle robit 🙂 deti maju taketo stavy. Nas to nastastie zatial obchadza :D

13. sep 2015

no možno len pred tatinom má rešpekt, čo teda pri matke úplne absentuje... dieťa len "chce, chce, chce", keksík nedostane ako odmenu ale ako úplatok a mamička je spokojná, keď ju dieťa okopáva a doprosuje sa ho, aby sa správal normálne... ja tipujem, že otecko s ním nič tragické nerobí, len si nenechá skákať po hlave...

13. sep 2015

Tak to teda neviem, či by si vážil. Ja som niekedy tak zúfalá s môjho syna, že mu môžem vysvetliť, aj napr. vystúpiť na zastávke 😃. Proste si ide svoje, dcéra detto. Od malinkata sa snažím byť dobrou matkou, áno, aj poruším zákaz, stále sa učím... A ako som dopadla? Že syn sa chová v ôsmich rokoch občas, väčšinou tak, že má boli žalúdok denne, čo zas dnes bude.

13. sep 2015

Dnesna realita :/

13. sep 2015

Ja si zase myslim, ze cudzi nezainteresovany clovek si moze celkom mylne vysvetlit situaciu a veci nemusia byt take jasne, ako sa na prvy pohlad zdaju.
Zazila som uz pomerne vela takych situacii... 🙂

13. sep 2015

presne tak,môj manžel ich tiež nebije,no strašiak je riadny..stačí ked dá ruky vbok a začne vyučovať..🙂

13. sep 2015

@sissy27 vysvetli pojem "necht si skakat po hlave"

13. sep 2015

@miskalevica presne to, čo ten chlapec predviedol na mamičke v buse - žiadne prosím, ďakujem - len chcem, chcem, chcem - kopať mamu, nerešpektovať ani opakované pokyny (tam nemôžeš sedieť, nedávaj si prsty do úst...) a ešte za takéto správanie dostane keksík? super no...

13. sep 2015

@sissy27 aha, ked dieta nieco chce a prejavi to nahlas tak to je skakanie po hlave? keby povedalo prosim si, tak je jeho poziadavka uz akceptovatelna? ani ja neschvalujem pristup mamicky opisovany v clanku, urcite sa to dalo urobit omnoho elegantnejsie ako zakazovanim, vyhrazanim, uplacanim a sekirovanim. Aj to vysvetlenie mi pride chabe a dalo sa to lepsie. Ako by si sa citila ty, keby si jasne niekomu nieco opakovane hovorila a on by ta vzdy iba znegoval - nemozes tam sediet, nedavaj si prsty viackrat po sebe.........ja sa teda k mojmu dietatu chovam inak ako ta dotycna maminka a netusim co su to sceny na verejnosti. Tie zvycajne robia frustrovane nevypocute deti.

13. sep 2015

@helencek ...😀u nas som strasiak ja😉tatino na tyzdnovke,tak ja potom vypadam ze ich tyram niekedy😁😁😁😁....

14. sep 2015

@miskalevica tu nejde len o nejaký hlasný prejav chcenia niečoho, pre mňa je toto nevychované dieťa, ktoré skáče svojej mame po hlave... ale samozrejme nechcem a nebudem súdiť na základe jedného zreprodukovaného zážitku z mhd, kľudne to môže úplne super chlapec, ktorý proste len nemal svoj deň... ale rovnako by tu nemal byť otec rovno vykresľovaný ako tyran... nič v zlom, ale celý tento článok má výpovednú hodnotu asi ako aktuality nového času...

14. sep 2015

Mozno len nechcel tatina sklamat, aby ho videl v nepeknom svetle. Tym nevravim, ze to tak je, ale vysvetleni tu moze byt asi 200 😅 Tiez nejak nevidim ziadnu katastrofu v tom ako sa decko chovalo, predpokladam, ze 50% matiek by sa vykaslalo na nejake rezervovane miesto pre dochodcov, dieta tam hodilo a este by dochodkyni nadalo. Nevravim opat, ze je to spravne, ale skor realita a tu v tomto pribehu, ja osobne teda nejaku tragediu nevidim. 😅

14. sep 2015

Začni písať komentár...

Odošli