eliniatko
12. jan 2016

Pultíkové autosedačky

Prehľad u nás dostupných pultových autosedačiek pre tých, ktorí také z hľadiska ich bezpečnosti a praktickosti preferujú.

Tento album vznikol, pretože zo všetkých zdrojov, ktoré som kedy prečítala a počula, som (ja osobne, niekto môže mať aj iný názor) usúdila, že pultíkové autosedačky sú z hľadiska bezpečnosti i praktickosti (syn sa na pulte zahrá, oddýchne si, pospinká, oprie...) naj. Kúpila som si prvú pri prvom, a pri druhom som išla kupovať tiež, chcela som však nejaký prehľad, aby som ich vedela z hľadiska ceny i kvality porovnať. Nijaký som vak nenašla, ani len ako kategóriu vo vyhľadávačoch typu heureka a pod. Tak som sa rozhodla dať ich na kopu tu do albumu.
Ak máte, uvidíte, alebo vieto o autosedačke s pultom, ktorá tu nie je (zabudla som na ňu, alebo začali vyrábať či dovážať nový typ), neváhajte mi ju napísať do komentov či inde, rada ju doplním 🙂 Dúfam že album pomôže maminám, ktoré to zaujíma.

Mamičky a detičky, ktoré pult nepreferujú, či už z estetického alebo používateľského hladiska, pre vás to nie je a nemusíte mi vysvetľovať jeho nevýhody, vlastním autosedačky, takže viem, a u mňa sú no.1 (a tiež som za názor, že dieťa si ľahko zvykne na hocičo čo je mu pozitívne a s láskou prezentované).

Viacero mamičiek sa ma pýtalo na rovnaké otázky o pultových sedačkách, tak ich môžem zovšeobecniť:
-Je v pult. sedačke dieťatku viac teplo, nepotí sa? - Nie, nie je v nej o nič teplejšie ako v inej, dieťa tam predsa nie je natlačené ani obalené, len chránené. Synovi sa za celý čas čo ju používame nikdy nestalo, že by sa z nej spotil.
- Nie je tam dieťaťu tesno? Nebudem ju musieť predať, lebo po čase sa tam dieťa do pultu nezmestí? Zdá sa mi to ako malý priestor. - Toto je najčastejší mýtus a je to teda riadna hlúposť. Autosedačka je spravená tak, že pult zasunieš do tej hĺbky, aby to dieťaťu vyhovovalo, postupne ho bude treba zasúvať čoraz menej, a okolo 15 kg/3 rokov dieťaťa (pri sedačkách do 25 alebo 36 kg, pri menších sa potom prechádza na väčšiu sedačku tak ako aj pri klasických pásových sedačkách) pult ODSTRÁNIME a používame sedačku bez neho, pásame klasickým pásom auta, prestrčeným cez otvory, takže dieťatko neškrtia. Sedačky sa tiež upravujú podľa veľkosti výškovo+šírkovo, takže málo miesta, tesnosť, nehrozí.
- Bojím sa, že dieťa tam bude nervózne, že sa nemôže hýbať, bude mu nepohodlne a pod. - Dieťa, tak ako ma presvedčil môj starší syn, môže byť nervózne z niekoľkých dôvodov, mimo reakcie na nervozitu, nervózne očakávanie rodiča a pod. tiež zo strachu z auta, z neuspokojených potrieb (hlad, smäd, teplo, chlad a pod.)... Starší mi nechcel byť vo všeobecnosti v nijakej sedačke, skúšali sme aj pásovú, aj pultovú, na začiatku bol vždy nervózny. Na pultík si pekne po čase zvykol a potom sa už do sedačky tešil. Dá sa na neho položiť hračky, skloniť hlávka, vyspať sa, dieťa nie je obmedzené - vie sa hýbať veľmi podobne ako u pásových, aj rukami aj nohami, nie je nehybné. Je to len sila zvyku. Stačí byť pozitívne naladený, dieťa mať primeranie oblečené počasiu, zabavené (hračky a iné obľúbené činnosti dieťaťa pomáhajú), najedené, napité, a zaručujem, že mu bude dobre (na nové podnety často deti reagujú plačom, krikom a nervozitou, je to normálne). Je to len o prístupe. Nič, ani pultové, ani pásové sedačky, tak ako všetko, netreba po prvom raze zatracovať, dieťa potrebuje čas na zoznámenie sa a zvyk. Tak ako večerný rituál na spanie, a iné potrebné zvyky, tak aj pozitívnu cestu autom - netreba sa nechať vyviesť z miery, stačí len trpezlivosť. A vy - rodič - s tým musíte byť stotožnený a spokojný, bude aj dieťa.

@eliniatko ktoru si nakoniec vybrala pre druhe?
ja do buducnosti uvazujem nad kiddy, ale nestudovala som to podrobne, len ma najviac dizajnovo oslovila z tychto pultikovych. tiez chcem pultikovu, ak by ju mala teda zniesla 🙂

12. jan 2016
12. jan 2016

*kiddy guardian pro - aby som upresnila

12. jan 2016

@ladyblcha náš prvý nebol spokojný ani v obyč., ani v pultovej. proste nespoka v aute 😀 máme pre neho GB Shel. Ale tak ako u všetkého, chvíľu sme jazdili a zvykol si, teraz už ju vidí a teší sa a lezie do nej. druhému akurát kupujeme a na 90 % cybex aura fix asi, lebo financie asi vyššiu verziu nedovolia. ale ešte to dohodnem s mužom 😀

12. jan 2016

@ladyblcha kiddy guardian pro je super 🙂 jedna z najbezpečnejších sedačiek vôbec

12. jan 2016

@eliniatko nejak ma najviac oslovila, aj ked este mam cas polroka cca to riesit, ktovie co bude vtedy na trhu 🙂 ale take, ze romer - tie sa mi vobec napr nepacia (opakujem, ze zatial len dizajn som riesila) a ked su kiddy guardian fix pro najbezpecnejsie, tak sa tesim, ze este mne aj oku najlahdnejsie 🙂

12. jan 2016

Cybexky tiež vychádzajú v testoch super.

12. jan 2016

@ivetbal áno Cybex sú veľmi dobré a dostupné sedačky 🙂

12. jan 2016
Komentár bol odstránený

@andriska133 Protisnerná je len v kategórii 0-18.

12. jan 2016

presne ako hovorí @ivetbal všeobecne sedačky v protismere sú buď 0-18, teda pultíkové také nie sú. vtedy totiž ešte netreba pult - keďže je v protismere, tlačí dieťa pri nehode di opreadla, nie dopredu, a bezpečnostný pultík by bol zbytočný.

12. jan 2016

Dakujem baby 😉 idem kukat dalej.inak vy budete kupovat aku tu kategoriu? Lebo moj este vooooobec nesedi,a vajco uz je ltt,tak neviem ci kuput potom 9-36... Lebo on je zas dlhy a na kratku dobu kupovat tie do 18 je asi zbytocne...lebo chcem novu a zas lacne moc niesu tie lepsie

12. jan 2016

@andriska133 záleží aký máš rozpočet. lebo aj tieto je možné tie drahšie polohovať (cybex pallas napr.) vtedy by som šla do 9-36. ak radšej menej tak asi najprv menšiu potom väčšiu..?

12. jan 2016

@eliniatko tak do tych 300e som rozmyslala ze hadam nieco najdem.a myslis ze sedacky od 9-36 su dost prisposobene aj tym najmensim,a aj co nesedia riadne???

12. jan 2016

ale ak sa najde aj za 200e tak aj

12. jan 2016

@andriska133 V kategórii 9-18 aj 9-36 dieťa musí mať min. 9kg a musí vedieť samostatne sedieť a malo by mať 9 mesiacov. Ak to nespĺňa nesmie ísť do takej autosedačky. Odporúčam na istú dobu radšej kúpiť väčšie vajíčko, to kúpiš z bazáru za pár eur. A potom keď bude väčší kúpiť autosedačku.

12. jan 2016
Komentár bol odstránený

@andriska133 Veru tá. Ale tie sú neskutočne drahé😕

12. jan 2016

Nam prisla vcera cybex pallas, tak sa tesim až ju oskusame 🙂

12. jan 2016
12. jan 2016
Komentár bol odstránený

@andriska133 áno 0-18 a nájdu sa aj lacnejšie, aj drahšie. ale ideálne čo najdlhšie vo vajci.

12. jan 2016

@stastnamimi vyzerá super 🙂 aj ja po nej poškuľujem aj s isofixom ale je dosť drahá. no ale isto kvalitná.

12. jan 2016

@andriska133 Tak veru, čo najdlhšie nechať vo vajci. Je to najbezpečnejšie. Nesmie však pretŕčať hlavička. Sedieť znamená, že sa musí sám posadiť.

12. jan 2016

@eliniatko uvidíme ešte co na nu povie náš prcek 🙂
Je dosť drahá, no babky a dedkovia dali peniazky na Vianoce tak mame autosedacku 🙂

12. jan 2016

@andriska133 0-18 je velmi dobra Maxi Cosi Milofix,my sme ju teraz kupili,mala ma 20 mesiacov,cca 81cm a este stale ju vozime v protismere..na jednej ceskej stranke som ju kupila v akcii za 256€ uz aj s dobierkou,postovne sa na Slovensko nad 3000ceskych korun neplati,iba dobierka 45kc 🙂 je super v tom,ze aj v smere aj v protismere sa da uchytit na isofix,plus ma aj top tether (v aute ale musite mat v zadu v kufri take kovove očko,na to sa to pripne)..je odporucana od 5kg dietatka,ma aj taku zmensovaciu vlozku..jedinu nevyhodu vidim v tom,ze ked je v smere jazdy je dost malo polohovatelna,v protismere je to ok 🙂 tiez sme chceli pultikovu,ale bola nad nas limit..

20. jan 2016

nechapem ako nad limit. vsak uz od 120 sa daju zohnat dokonca s isofuxim, a tie vyssie kategorie id 200? asi ste dost nepokukali. ja este silno silno rozmyslam ze nasetrime na kiddy guardianfix pri co je topka a este aj s isofixom a polohovanim celkom fajn, a nasla som ju uz od 265 eur aj s dopravou, co je teda dost ale podobnevako ste dali vy @ivanka9 🙂

20. jan 2016

a teda ak to bude na nas vela kupime asi cybex aura fix za 130 cca a to uz ma aj isofix aj super bezpecnost

20. jan 2016

@ivanka9 vdaka za info ja akurat rozmyslam ze dost nanic je asi pre nas proti smere a v smere...lebo casto chodime na renault trafik a sedacky zadne nepouzivame cize tie pasy ci co to je co sa ma plus pripevnit o tie ocka tak vpredu mi to nemame kde prichytit...a v tom blbom aute neni ani isofix ☹

20. jan 2016

@eliniatko hej,lenze my sme chceli 0-18, a tie boli nad tristo eur..tie lacnejsie co pises su asi 9-18,resp.9-36 😉

20. jan 2016

@eliniatko napriklad Cybex Sirona

20. jan 2016

@ivanka9 aha uz chapem. no lebo 0-18 pultikove nevyrabaju tak rozumiem (0-9 pultik v protismere nie je potrebny su tam ine sily pri narazr preto az 9-18)

21. jan 2016

sirona je taka draha lebo je to v podstate niekolko sedaciek v jednom, aj taka aj taka

21. jan 2016

inak to je asi jedina sedacka svojho druhu 😀 takze cena je v podstate primerana aj ked pre bezneho cloveka privysoka

21. jan 2016

My mame cybex juno fix 2 a max spokojnost. Ked vyrastie kupime zasa cybex pultikovu

9. jún 2016

tak baby, nakoniec sme pristáli pri sedačke pre druhého - concord transformer pro 🙂 pošťastilo sa mi kúpiť ju na feedo v skvelej akcii a veľmi sa z nej teším, je krásna a super sa inštaluje, prcek sa v nej ale povozí až zajtra na skúšku 🙂 takže ďalšia pultová o zbierky a je fakt super, ten pultík je fakt široký takže rozloží váhu super.

17. aug 2016

My mame kiddy phoenixfix pre mensiu a guardianfix pre vacsiu. A max. spokojnost.

17. aug 2016