elly753
15. apr 2015

Superpotravina menom Chia

Tieto malé čierne alebo biele semienka sú plodom rastliny Salvia Hispanica.

Prvé zmienky o pestovaní tejto plodiny, práve na semeno, pochádzaju z obdobia z tretieho tisícročia pred Kristom,  z oblasti juhozápadu dnešného USA, Mexika a Bolívie. Miestni obyvatelia, ktorými boli Aztékovia ju pestovali a používali v bežnom živote.  Pre nich bola spolu s amarantom, fazuľou a kukuricou kľúčovou plodinou ich jedálnička a rovnako ako ostatné zmienené bola vysoko cenená. Používali ju pri príprave pokrmov, zohrávala svoju úlohu v naboženských obradoch a rovnako bola dôležitá aj v liečiteľstve, dokonca ju používali aj ako formu platidla.

Rovnako dôležitá bola táto plodina aj v kultúre Mayov.

Odrody

Existujú dve odrody tejto rastliny, jedna ma biele kvety a druhá fialové. Semienka rastliniek s fialovými kvetmi su čierne alebo strakaté, prípadne hnedé. Bielokveté rastliny vytváraju biele semienka, ktoré možu byť až jemne žlté,  prípadne sivé. Tieto biele obsahujú viac bielkovín a čierne zasa viac vlákniny. 

Obsah

  • 5 krát viac vápnika ako sa nachádza v mlieku (+ obsahuje látky, ktoré podporujú transport vápnika priamo do kostí) – chia maju velmi vysoku retenciu vapnika narozdiel od mlieka
  • 2 krát viac bielkovín, ako obsahujú ostatné semená,
  • 2 krát viac draslíka, ako majú banány,
  • 3 krát viac antioxidantov, ako sa nachádza v čučoriedkach,
  • 3 krát viac železa ako v špenáte,
  • najvyšší obsah Omega 3 a 6 mastných kyselín, obsahujú ich až o 80% viac, ako sa nachádza v ľanových semiačkach,
  • množstvo vlákniny,
  • vitamíny skupiny B

V ČOM NÁM POMÁHAJÚ

  • Spomaľujú vplyv cukrov na tráviaci system

Semienka sú schopné absorbovať viac ako deväťnásobok svojho objemu vo vode (vytvoria gél), ktorý spôsobuje pomalý prestup sacharidov do tela. Sacharidy sa pomalšie menia na glukózu (monosacharid = jednoduchý cukor) , ktorú využívame ako zdroj energie. CHIA gél vytvára fyzickú bariéru medzi sacharidmi a tráviacimi enzýmami, ktoré ich rozkladajú, čo spomaľuje premenu sacharidov na jednoduché cukry. Čo znamená, že energia z potravy sa uvoľňuje postupne a vedie k lepšiemu využitiu energie. To je jednoznačne veľkým prínosom aj pre diabetikov.  Zníženie vzostupov a poklesov hladiny cukru, umožňuje dlhšie zásobovanie tela energiou. Takto si telo udržuje pocit plnosti po dlhú dobu. Chia semienka môžeme označiť ako nášho “manažéra cukru”.

  • Stála energia počas celého dňa

Chia semienka vďaka vysokému obsahu vlákniny spomaľujú vstrebávanie cukrov a práve to spôsobuje, že cukor sa do krvi uvoľňuje postupne.  

  • Vysokoúčinný antioxidant

Maju vysoký obsah antioxidantov - flavonoidy quercetin, kaempferol a myricetínu a fenolové kyseliny: chlorogenová a kyselina kávová, ktoré neutralizujú aktivitu škodlivých voľných radikálov v tele, čím zabraňujú oxidácii. Ochraňujú bunky pred ich poškodením tým, že čistia voľné radikály a znižujú koncentráciu kyslíka okolo bunky.

  • Vysoký obsah vitamínov skupiny B a minerálov

Chia semená obsahujú veľké množstvo B vitamínov ako aj kalcia.  

Jedna polievková lyžica obsahuje:

2% B-2 (riboflavin)

 13 % niacínu

29% thiamínu

plus stopy ostatných vitamínov skupiny B.

-  obsahujú aj  bór, ktorý je potrebný pre stavbu kostí, rovnako je dôležitý pri metabolizme (spracovaní) kalcia, magnézia, mangánu a fosforu v kostiach a taktiež pre rast svalov. Bór  môže aj zvyšovať hodnoty prírodného estrogénu.

-ešte obsahuju potázium, zinok a meď

Minerály: fosfor, horčík, draslík 

  •  Vysoký obsah vápnika - na 100 g chia semienok a rovnakého množstva mlieka – v chia semienkach najdeme  je 600 miligramov kalcia a v mlieku len 120 miligramov.
  • Vysoký obsah omega 3 a 6 mastných kyselín

najbohatším rastlinným zdrojom omega-3 mastných kyselín.  Stabilita omega-3 mastných kyselín obsiahnutých v chia semienkach rastie vďaka prírodnému obsahu antioxidantov. Výhoda Chia semienok, sú ľahko skladovateľné aj spracovateľné.

  • Zvýšená psychická koncentrácia
  • Veľký podiel vlákniny

Chia obsahuje vlákninu rozpustnú aj nerozpustnú, obe su potrebné pre efektívne odstraňovanie odpadu z tela. V 15 g porcii je až 5 g vlákniny.

Vláknina je spracovaná v tele pomaly čím vytvára pocity plnosti a tak môže ľuďom pomôcť riadiť ich váhu efektívnejšie.

  •  Podpora detoxikácie organizmu
  • Chudnutie bez pocitu hladu

Vďaka vysokému obsahu vlákniny, ktorá je v tele  spracúvaná pomaly,  čím vytvára pocity plnosti, pomáha pri chudnutí. Vo vode zväčšia svoj objem až 12 nasobne!

  • Celiakia – Chia semienka sú 100% bezlepkové – neobsahujú lepok ( glutén )

ĽANOVÉ vs. CHIA SEMIENKA

Obe semienka sú bohatým zdrojom Omega 3 mastných kyselín, avšak CHIA ma viacero unikátnych vlastností, ktoré ju zvýhodňujú:

 - CHIA má oproti ľanu oveľa jemnejší obal, preto je pre Vaše telo ľahšie stráviteľná

 - CHIA je hydrofilná, to znamená, že dokáže absorbovať až 10-násobok vlastnej hmotnosti vo vode. Po namočení semienok do vody sa vytvorí gél a po jeho požití dochádza k ocitu nasítenia a k pomalému uvoľnovaniu energie, čo je vhodné pre športovcov a pri chudnutí

 - CHIA je bohatá na prírodné antioxidanty, vďaka ktorým má životnosť viac ako 3 roky, naopak ľanové semienko ich obsahuje veľmi málo a preto po zomletí jeho výživová hodnota rýchlo klesá

 - CHIA si zachováva svoje výživové hodnoty pri tepeľnom spracovní až do teploty 180 stupňov Celsia, ľanové semienko pri vyšších teplotách svoje výživové hodnoty stráca

 - CHIA je v podstate bez chuti, čím je vhodná ako prísada do širokého spektra potravín (jogurty, polievky, šaláty, nápoje, pečivo, atď..  ľan má výraznú chuť, čo bráni jeho širokému využitiu.

POZOR NA NE AK:

-         máte nízky krvný tlak, pretože ho znižujú
-         máte problémy so srdcom alebo užívate lieky na riedenie krvi

Použitie

Semienka sú bez chuti a teda sa daju pridať do ľubovoľného pokrmu bez toho, aby zmenili jeho chuť, nestrácaju svoje účinné látky ani pečením, ani pomletím.

 - používaju sa vo forme gelu – pridajú sa do vody a nechajú sa nabobtnať – vodu možno ochutiťpodľa chuti – pomarančovou, citronovou šťavou  alebo sa pridávajú do smothie

 - pomáha pri bolestiach hlavy

 - dá sa využiť ako povzbudzovač namiesto kávy

-  využitie nájdu aj u športovcov - zlepšujú vytrvalosť, odolnosť a celkovú výkonnosť

- denná odporučená dávka je 15 g

Recepty

Chia Fresca – energetický nápoj

250 ml vody
2 lyžičky chia
Citrón
Sladidlo

Vodu zmiešame so šťavou z polovičky citrona, pridáma sladidlo a chia semienka a necháme 10-15 minut postát.  Nápoj možno skladovať v chladničke 2-3 dni.

Seminkové chia krekry

1 díl chia semínek
1 díl slunečnicových semínek
1 díl dýňových semínek
1 díl sezamových semínek
2 díly vody
1 stroužek česneku, rozmačkaný
1 polévková lžíce nastrouhané cibule
sůl

Předehřejte troubu na 160°C a vyložte plech pečícím papírem. Ve velké misce smíchejte všechna semínka dohromady. V menší misce dobře spojte vodu, česnek a cibuli, zalijte jí semínkovou směs, dochuťte solí a dobře promíchejte. Nechte hmotu odpočívat cca 30 minut do zhoustnutí. Pomocí špachtle rozprostřete na tloušťku 3 – 4 mm na plech vyložený pečícím papírem, rádýlkem nebo nožem rozkrájejte na libovolné tvary a pečte zhruba 30 – 40 minut.

Zdroj: http://www.seminka-chia.cz/seminkove-chia-krekry/

Oranžové chia smoothie Mango Pomeranč

100 ml pomerančové šťávy, ideálně čerstvě vymačkané
1 menší mango nebo 1/2 většího manga
1/2 šálku bílého jogurtu
1 lžíce chia semínek

Všechny přísady dejte do mixéru a důkladně rozmíchejte. Ihned podávejte.

Zdroj: http://www.seminka-chia.cz/chia-smoothie-mango-pomeranc/

Kakaový chia pudding

  • 1/2 l kokosovej vody alebo mlieka (môžete nahradiť konopným, mandľovým, alebo ryžovým)
  • 2 PL kakaa
  • 1/2 avokáda (musí byť mäkké – zrelé)
  • dosladiť si to môžte xylitolom alebo medom, agávovým, datľovým, alebo iným sirupom
  • štipku himalájskej soli a môžete pridať aj zopár lístkov špenátu

zdroj: http://recepty.cvicte.sk/recepty/kakaovy-chia-puding-1

Cereálne sušienky s chia semienkami a goji        

2 PL chia semienok
2 PL Goji
120 ml vody
70 g ovsennej muky - pomleté ovsenné vločky
70 g celozrnnej muky

vodu rozdelíme na dve polovice - do 60 ml namočíme chia semenika, necháme ich nasat všetku vodu - vnizkne nam hustá zmes
do 60 ml namočíme goji
zmiešame suché prísady - ja som pridala aj 15 g orieškov posekaných najemno - pridate napučané goji, chia semienka a aj všetku vodu, ktorá sa nevsiakla - všetko dobre premiešame - a na pomučenej doske vyvalkame cesto - vykrajujeme z neho kolieska, alebo iné tvary
pečieme v rure na 150° 20 minut
nie su ani slane ani sladke, ak ich chcete mat sladké - tak si do nich pridajte 1 PL trstinového cukru alebo javorového sirupu alebo agave sirupu
1 kus ma 74 KJ - z cesta mi ich vyšlo 4 cm formičkou 27 - možu ist aj natesno vedla seba na plech - nezväčšuju sa

Raw chia džem

  • 1 šálka jahôd/ malin/ borievok/ manga/ broskýň … čo vas len napadne
  • 1 polievková lyžica chia semienok
  • 1 polievková lyžica vody

Ovocie dôkladne rozmixujte, pridajte chia semienka a vodu a nechajte aspon 20 minut nabobtnať. Osladte prírodným sladidlom.

Daju sa pridať prakticky do čkohokolvek, napríklad aj do ryžového nakypu, do domacich musli tyčiniek, sladkých guločok a podobne. Receptov je na internete naozaj neúrekom 🙂

Tilapia v chia kruste

 

4 osušené filety tilapie alebo inej ryby

Štipka soli a čierneho korenia

1 a 1ú2 PL jogurtu

¾ hrnčeka kukuričnej múky

1 lyžička chia semienok

½ lyžičky sušeného cesnaku

Olej

Rúru predhrejeme na 180 °. Zmiešame kukuričnú múku, chia semienka a cesnak s korením. Filety potrieme jogurtom a oblalíme ich v pripravenej zmesi. Pečieme približne 15 -20 minut na plechu jemne potretom olejom.

zdroj: http://scribbler.cz/jidlo-vareni-recepty/chia-seminka/

Nanuky s chia semienkami

  • ½  hrnčeka kokosového mlieka
  • ½ hrnčeka mandľového mlieka
  • ¾ hrnčeka malín
  • 2 lyžice chia semienok
  • 1 lyžica česrtvého kokosu
  • Lyžička agávového sirupu nebo iného tekutého sladidla

 

Zmes rozdeľte do formičiek a dajte zmraziť.

Zdroj: http://scribbler.cz/jidlo-vareni-recepty/chia-seminka/

Zdroje:

http://www.chia.sk/sk/domov

http://www.chia-bia.sk/

http://abysportnebolel.sk/zdravie/chia-semienka-energeticka-bomba/

http://plnielanu.zoznam.sk/c/2330/tajomstvo-aztekov-chia-semienka-su-bombou-pre-zdravie-a-pomozu-aj-schudnut

http://www.gastroslovnik.sk/gastro-sprievodca/gastro-sprievodca-detail/chia-semena/

#chia #recepty

Komentár bol odstránený
elly753
autor

zaujímavý ryžový nákyp s chia semienkami:
http://dobruchut.azet.sk/recept/40100/fotorecep...

15. apr 2015
15. apr 2015

opat skvely clanok 😉

15. apr 2015
elly753
autor

@igrexova ďakujem 🙂

15. apr 2015

Teda naboptnane v pohári vyzerajú nechutne. Ako zabie vajíčka.

15. apr 2015

perfektne, akurat som si ich kupila a nevedela velmi co s nimi!

15. apr 2015
elly753
autor

@swarovski 😀 😀 😀

15. apr 2015

ja to pijem iba naboptnane vo vode zo zavretymi ocami ..malej to velmi chuti nabera si to lyzickou a vypije viac ako ja..skusim teda s nou aj nieco ine...

15. apr 2015

a bay, ked to jem nenaboptnane, je to zle? naprd? lebo sice som nizkotlaka, ale s prepacenim, vyprazdovanie mam na jednicku, odkedy to jem 🙂

15. apr 2015
elly753
autor

@swarovski kludne to možeš aj suche hryzkať 🙂

15. apr 2015

@elly753 no, ze ci to potom nie je len drahy vymysel 😀

15. apr 2015
elly753
autor

@swarovski inak aj mne to chutí aj také suché 🙂 a ved zasa ked si vezmeš kolko je odporučané množstvo,, tak neprerobíš miliony 😀 inak som pridala do cesty k premene aj foto dnešného napoja z chia 🙂 a je to fajne - ako je to zmixované, ta "huspeninova" konzistencia sa strati 😀

15. apr 2015

@elly753 videla som to, ale kedze ja nezjem nic geloviteho charakteru (ani puding, ci vysokotucny jogurt, zele nehrozi, huspeninu ani vidiet nemozem), tak u mna passe 😀

15. apr 2015
elly753
autor

@swarovski inak je to super aj na chlebik, ked posypeš pažitkou a chia 🙂

15. apr 2015

@elly753 ja to davam do ovsenej kase.

15. apr 2015

Sme sú 3 kolegyne kúpili 1 kg balenie za 10 € a rozdelili!
Mne chutí vo všetkom, ale top je v lete chladený puding!! :-P

15. apr 2015
elly753
autor

@adamko05 u nas v biobchodíku maju aj na vahu,takže to výjde aj cenovo uplne super 🙂 ja to milujem do kaší, smoothie a aj do toho pudingu a inak aj jogurtová nanuková drť s ovocím je absolutne famozna v lete 😉

15. apr 2015

@elly753 Skvely clanocek 🙂
My davame chia semena aj na ovocne, prip. zeleninove salatiky, prip. len tak do vody nabobtnat, do smoothies a pod.

15. apr 2015

Vďaka za článok, pridal som do Vybrali sme. Môžem pridať aj na náš Facebook? 🙂

16. apr 2015

@swarovski mozes aj suche, ale zapit aspon decom (1dl) tekutiny, aby to mohlo v bruchu nabobtnat 😉

16. apr 2015

@elly753 chcem sa spytat, ci sa to predtym musi dat nabopnat do vody, si to nemozem za lyzicku len tak zjest a zapit vodou. Bojim sa, ze by som to neprehltla v gelovej podobe 😀

16. apr 2015

super clanok 🙂 a ja len dovetok, ze mak je identicky a v niektorych veciach aj lepsi 😉

16. apr 2015
elly753
autor

@mariosmykal dakujem krasne 🙂 samozrejme ze moze ist aj na facebook 🙂 som poctena 🙂

16. apr 2015

@elly753 velmi dobry clanok.prosim ta som tu nova a chcela by som si ulozit alebo neako pridat tento zaujimavy clanok …ako to mam spravit?

20. apr 2015

Ahojte baby, ak máte nízky tlak, s chia semienkami opatrne... My doma stále niečo vymýšľame, skúšame nové recepty, zdravé potraviny a tak. Musím podotknúť, že mm nič nebolo, ale ja som hneď po prvom vyskúšaní chia zaspala na štyri hodiny a druhý krát, mi tlak klesol tak nízko, že som sa zľakla.
Viem, že na každého to pôsobí inak, ale bohužiaľ ,ja s nízkym tlakom chia nemôžem :(

26. apr 2015
elly753
autor

@luciamk ahoj...na toto je upozornene aj v clanku a takisto pri problemoch so srdcom sa nemaju uzivat, kazdy reaguje individualne ale ak skusa clovek nove veci treba si aj o nich pozistovat info 😉

26. apr 2015

Začni písať komentár...

Odošli