epilynn
13. apr 2017
123 

Nebíčko v papuľke podľa Andy

Keď sa snúbi radosť z varenia s kvalitnými surovinami a možnosťou skúsiť niečo nové, vznikne z toho pôžitok pre telo i dušu. Tak to bolo aj v našom prípade...

Bolo mi umožnené otestovanie služby masodomov.sk formou voľnej poukážky na nákup podľa vlastného výberu. Čo vám poviem, radosť preveliká, staré rodinné recepty prababičky Terezy (ktorá slúžila u pánov vo Viedni) oprášené, menu pre náročnú rodinnú porotu zostavené. Čo tam po tom, že bude celá kuchyňa ako po výbuchu, víkendový obed je svätý, ide sa do toho. A ešte, keď môžete testovať kohúta, hovädzinku, bravčové, klobásku,...

Ako prvé som pripravovala Wiener schnitzel so zemiakovým šalátom. Bola síce sobota, ale keďže sme na nedeľu mali silné ambície, rezeň sa musel obetovať. Použila som naň malinké bravčové karé (teľacie nebolo v ponuke), krásny čerstvý kúsok, ktorý bol jemný a nemusela som ho skoro vôbec naklepať. Hovorí sa a potvrdzujem, že to platí, že čím je karé menšieho priemeru, tým je z mladšieho prasiatka. Toto bolo ukážkové!

  • Postup: Vrchnú šľachu odstrániť, mäsko nakrájať, každý plátok ešte pozdĺžne na dvoch miestach nakrojiť, posoliť a až potom naklepať (aby sa soľ dostala tam, kam má), obaliť v hrubej múke, vajíčku s mliekom a strúhanke a upiecť vo výdatnom kúpeli z bravčovej masti do zlatova. Rezne musia byť nadýchané ako pampúšiky. Na šalát sa v slanej vode uvaria zemiaky v šupke, potom sa obielia, nakrájajú, zasypú cibuľou, soľou, korením. Nakoniec sa zalejú sladkokyslou zálievkou z dvoch lyžíc cukru a toľkého octu, koľko cukor vsiakne rozriedeného následne vodou. Príprava zemiakov je kumšt, nesmú byť ani surové, ani rozvarené, aby sa pri miešaní nerozbili a nevsiakli zálievku. 

V nedeľu som varila Zlatého joicha s macesovými knedličkami a Hovädzie španielske vtáčiky so zemiakovým pyré. Zlatý joich je typická židovská polievka, ktorá sa pripravuje zo sliepky alebo kohúta (ako v našom prípade), ktorú šochet rituálne zarezal, aby bola kóšer a nie treffig. Hoci je to šábesové jedlo, je to taký dobrý vývar, že ním nepohrdne vari nik. No a španielske vtáčiky sú v našej domácnosti považované za jedno z najväčších babračiek, tak prečo si nepripraviť variácie s dvomi rôznymi plnkami... Použila som hovädzie stehno, ukážkový jednoliaty kúsok bez jedinej blany alebo tlstej časti. V nedeľu sme mali ťažké poobedie a ledva sme odfukovali 🙂

  • Postup Zlatý joich: Joich je polievka, ktorú je potrebné variť aspoň 2, optimálne 4 hodiny, bez pokrievky a s láskou. Sliepku alebo kohúta zalejeme ľadovou vodou, privedieme pomaly k varu a na miernom ohni, pri ktorom polievka ledva perlí, obvárame. Postupne pozbierame penu. Vložíme cesnak, cibuľu aj s vrchnou šupkou, zrnká čierneho i voňavého korenia. Môžeme pridať aj šafrán. Zatiaľ na vnútornom tuku z hydiny opražíme koreňovú zeleninu a hodinu a pol pred dovarením pridáme do polievky. Mäsko oberieme, pokrájame, polievku scedíme.
  • Postup Macesové knedličky: Knedličky sú typickou vložkou do polievky, ale je možné ich podávať aj ako samostatnú prílohu. 150g macesu podrvíme, pridáme 3 vajíčka, 3 PL hydinovej masti, štipku soli, čierneho korenia, mletého zázvoru a 120 ml vývaru. Vymiešame, necháme 10 min. odstáť a obvárame v polievke alebo vo vriacej posolenej vode 10 min. pod pokrievkou, pod ktorú nesmieme nakúkať. 
  • Postup Španielske vtáčiky s pyré: Keďže sa jedná o úplne bežné jedlo našich kuchýň, uvediem len použité plnky. Štandardná - horčica, šunka, pásik slaniny, kyslej uhorky a vajíčka. Experimentálna - plátková slanina z boku, sušené slivky, orechy a lyžička brusnicového kompótu. 

Takže, aby som záverom zhodnotila svoj kulinársky počin, mäsko som objednávala priamo cez web www.masodomov.sk. Prehľadné, pohodlné, veľký výber - taký bežne v obchode nezoženiem, presný popis. Ako všetko nové, našli sa aj tu muchy v podobe vymazania košíka po registrácii, neuvedenia presného pôvodu, ale všetko bolo možné odkomunikovať priamo s lokálnym dodávateľom. Navyše ak zistíte, že je to mäsiar, ktorého už dlhšiu dobu poznáte z trhu a jeho tovar máte overený, nie je čo vytknúť. S rýchlosťou dodania a komunikáciou som bola nadmieru spokojná, tovar doručili priamo k dverám. O všetkom som bola dopredu informovaná, či už je to doba dodania alebo výška doplatku.

Vďaka tomu službu určite využijem aj v budúcnosti.

Ďakujem!

    #test_masodomov

Ďakujeme za skvelú recenziu. 🙂

13. apr 2017

Začni písať komentár...

Odošli