foxylady13
12. mar 2019
1314 

Ako na boľavé svaly? Ďalším cvičením?

Takmer každý, kto cvičí, pozná bolesť svalov, ktorá sa dostavuje po náročnom tréningu. Bolesť býva celkom príjemná - vďaka nej vieme, že sme niečo robili, že sa svaly namáhali, a že bol tréning naozaj poctivý. Nie je ale bolesť ako bolesť. Niektorú stojí za to rozcvičiť ďalším pohybom, iná si žiada pokoj, teplo a dostatok živín.

 Zistite, ako je to s bolesťou svalov naozaj a podľa toho prispôsobte svoje ďalšie tréningy:

Bolesť pri cvičení alebo tesne po ňom - vykonávate desiaty drep s ťažkou činkou a vaše stehná ako by boli v jednom ohni. Pálenie a štípanie je celkom príjemné - cítime, že sval pracuje tak, ako má. Na druhú stranu nám oheň vo svaloch zabráni urobiť hoci už len jediné opakovanie, a keď áno, patrične sa podľa toho tvárime.
Vo svaloch vzniká laktát (soľ kyseliny mliečnej), ktorý slúži ako zdroj energie pre menej intenzívne zaťažené svaly. Laktát ale oneskorene nastupujúcu bolesť nespôsobuje - iba nás informuje, ako intenzívne práve cvičíme. Nie je bez zaujímavosti, že sa táto látka viac tvorí ľuďom na vysokosacharidovej strave! Odstránenie laktátu prebehne do 30 - 60 minút po skončení pohybovej aktivity.

Bolesť svalov druhý až tretí deň - oneskorenú bolesť môžeme cítiť hneď na druhý deň po výkone, však nás môže sprevádzať až niekoľko dní. Oneskorená bolesť svalov sa väčšinou ozve po silovom tréningu, pri ktorom dochádza k mechanickému narušeniu štruktúry svalových vlákien. Tým, ako sa organizmus snaží sval opraviť, získava väčší objem, silu i vytrvalosť. Sama o sebe nie je pozitívnym alebo negatívnym signálom - vždy záleží na kontexte.
Bolesť môže byť spôsobená dobrým, náročným tréningom, ale tiež pretrénovaním a nedostatočnou regeneráciou. Nemusí byť spôsobená len mikrotrhlinami vo svaloch, ktoré sú pre budovanie svalov žiaduce, ale napríklad opuchom alebo zápalom - a to už tak prínosné rozhodne nie je.

Ak vás svaly bolia druhý až tretí deň po cvičení, ste schopní vykonávať bez obmedzenia bežné denné činnosti a bolesť je viac či menej príjemná, je to úplne v poriadku. Svalom stačí zvyčajne na regeneráciu 48 hodín, takže keď vás aj potom budú bolieť, to, či ich znova pôjdete potrápiť, záleží len na vás - a na tom či ste aj cez túto bolesť schopní odcvičiť kvalitný tréning.

Bolesť, pretrvávajúca tri dni a dlhšie - býva známkou nedostatočnej adaptácie a regenerácie a môže naopak viesť k strate svalovej hmoty. Aby ste takémuto stavu zabránili, prispôsobte tréning svojim aktuálnym fyzickým možnostiam. Silový tréning by ste mali vmestiť do 60 minút, pretože dlhšie snaženie nie je účelné.
Po tréningu vždy bez výnimky doplňte do 30 minút sacharidy (po ceste z posilňovne zjedzte napríklad banán) a po ďalšej polhodine zásobte telo proteínmi. Zabudnite na to, že by ste po cvičení už nič nejedli - to je tá najväčšia chyba, ktorú ľudia, snažiaci sa schudnúť, robia!

Absencia bolesti - keď vás ani po drsnom tréningu svaly nebolia, neznamená to, že ste sa málo snažili! Pravdepodobne máte dobrú schopnosť regenerácie, kvalitne jete aj spíte a telo si skrátka s poškodenými svalmi vie dobre poradiť.
Neposudzujte svoj tréning podľa miery bolesti svalov - posudzujte ho podľa výsledkov!

Zdroj: www.fithall.sk

#ketodiet #motivacia #inspiracia #cvicenie #zdravy_zivotny_styl

Začni písať komentár...

Odošli