foxylady13
22. jan 2019
256 

Je vám zima? Skúste Low Carb potraviny, ktoré vás krásne zahrejú

V chladných zimných mesiacoch náš organizmus prirodzene stagnuje. Spomaľuje sa metabolizmus, máme menej energie, cítime sa unavení a nechce sa nám moc hýbať. Telo sa menej prekrvuje, preto je nám väčšia zima a túžime tak po zahriatí. Najradšej by sme si zaliezli do perín a nevyliezli skôr ako na jar. Na to, aby sa telo zohrialo, potrebujeme veľa energie. A my ho môžeme podporiť správne zostaveným jedálnym lístkom, v ktorom nebudú chýbať „zahrievacie“ potraviny. Tie telu v boji s chladom hravo pomôžu, dodajú mu energiu, podporia obranyschopnosť a navyše dokážu až o 15 % zrýchliť metabolizmus. Zrýchli sa tým aj spaľovanie a tuky budú krásne miznúť.

Prepnite svoj vnútorný termostat na zahrievanie

Určite ste už o potravinách, ktoré nás zahrievajú, alebo, naopak, ochladzujú, niekedy počuli. So schopnosťou potravín vyvolávať po ich zjedení pocity tepla alebo chladu v tele už niekoľko tisíc rokov pracujú staré východné civilizácie, dopodrobna sa nimi zaoberá tradičná čínska medicína a ajurvéda. Po informácie však nemusíme chodiť zase tak ďaleko, aj naši predkovia vnímali vplyv potravín na telo a jeho zdravie počas rôznych ročných období a svojimi poznatkami sa aj riadili.

Jedlo samotné má pre organizmus zahrievací efekt. Pri trávení potravy totiž vyvíjame energiu, ktorá produkuje v tele teplo. Preto je v chladných mesiacoch potrebné pravidelne jesť a hlavne nehladovať. Niektoré potraviny vyžadujú na svoje spracovanie viac energie, majú takzvaný termogénny efekt. A práve zahrievacie čiže termogénne potraviny majú vplyv nielen na zvýšenie tepla v organizme, ale aj na množstvo spálených kalórií. Čo by teda nemalo v našej zimnej strave chýbať?

Zahrejte sa proteínmi

Najúčinnejší termogénny efekt majú potraviny s vysokým obsahom bielkovín ( https://www.ketodiet.sk/eshop/ )  . Telo má s ich spaľovaním najviac práce a pri ich trávení nám vnútri pekne zakúri. Podľa výskumov majú potraviny bohaté na bielkoviny oveľa väčší zahrievací efekt než jedlo s vysokým obsahom sacharidov alebo s vysokým obsahom tuku. A tak siahnite radšej po tých nízkosacharidových.

Cez zimu si doprajte mäso, najlepšie hydinové, jahňacie a divinu a nevynechávajte ani ryby, ktoré sú na bielkoviny naozaj bohaté. Ak nie ste práve mäsoví, dajte šancu tofu alebo tempehu. Dostatok bielkovín síce obsahujú aj mliečne výrobky, tie však telo skôr ochladzujú, preto ak si ich chcete dopriať, kombinujte ich s korením, ktoré v tele docielia pocitov tepla. Do mlieka pridajte napríklad škoricu, kurkumu či zázvor. Do tvarohu potom zamiešajte chren alebo cesnak a môžete sa tešiť na výbornú nátierku.

Zelenina ako vitamíny a sveter v jednom

Aj zelenina dokáže navodiť pocit tepla, len je potrebné vybrať tú správnu. Zabudnite na studené šaláty, zeleninu je v zime vhodné konzumovať tepelne upravenú. Skúste najrôznejšie zapekanie - https://www.ketodiet.sk/clanky/blog/sezonny-jedalny-listok-iv-zimne-zapekanie/, dusenie aj grilovanie. Zahrievací efekt ešte navyše podporíte správnym výberom korenia. K zelenine pridajte tymian, kurkumu alebo zázvor a naozaj si pochutnáte.

Do svojej stravy zaraďte kvasenú zeleninu, samozrejme tú bez pridaného cukru. Nielenže dokonale zahreje, ale vďaka baktériám mliečneho kvasenia podporí aj vašu imunitu. A to sa v zime určite hodí. Do kvasenej zeleniny sa často pridáva chren, svojou pikantnou chuťou nás dokáže poriadne rozpáliť, podporí krvný obeh a pre svoj vysoký obsah vitamínu C ( https://www.ketodiet.sk/p/ketodiet-vitamin-c-90-tabliet-1/ )  je skvelým pomocníkom aj v boji proti nachladnutiu. 

A aká zelenina je v zime najvhodnejšia?

Stavte hlavne na tú sezónnu:

  • kel
  • tekvica
  • fenikel
  • paštrnák
  • špenát
  • pór
  • cesnak
  • cibuľa

Polievka je základ

Už naše babičky a určite aj ich babičky sa tohto pravidla držali. Obzvlášť v chladnom počasí im na stole nikdy nechýbala pekne výdatná teplá polievka (https://www.ketodiet.sk/clanky/blog/sezonny-jedalny-listok-iii-jesenne-polievky-ktore-zahreju/) , často aj ako hlavné jedlo dňa.

Na zahriatie sú ideálne pomaly varené vývary, a to mäsové aj zeleninové. Poriadnu porciu bielkovín a vitamínov do seba dostanete aj s proteínovou polievkou -https://www.ketodiet.sk/c/proteinove-polievky/ , skúste napríklad paradajkovú minetrone - https://www.ketodiet.sk/recepty/detail/proteinova-polievka-minestrone/ . Teplú polievku si môžete pokojne dopriať hneď ráno a v brušku budete mať pekne teplučko.

Nezabudnite na korenie

Ku skvelým zahrievačom patria aj niektoré korenia, preto by v strave určite nemali chýbať. A čo vám najviac rozprúdi krv?

  • kurkuma
  • čili
  • horčica
  • čierne korenie
  • rasca
  • ženšen
  • oregano
  • rozmarín
  • aníz
  • škorica
  • klinček

Náš tip: Do kokosového mlieka pridajte štipku kurkumy, škorice a trochu nastrúhaného zázvoru alebo štipku kajenského korenia (čili), priveďte do varu a chvíľu zohrievajte. Za chvíľu budete mať nápoj, čo rýchlo zahreje a postaví na nohy.

Pite teplé bylinkové čaje

Uvarte si čaj z byliniek, sú skvelou voľbou nielen na zahriatie, ale pomôžu aj proti niektorým zdravotným neduhom. Vhodný je tymian, materina dúška i harmanček, tieto tri bylinky majú aj veľa spoločného, pôsobia veľmi dobre na trávenie a pomôžu udržať na uzde aj baktérie a vírusy.

Zahrievací efekt má takisto aj kvet podbeľa, lipy a čiernej bazy, siahnite po nich, keď sa necítite úplne vo svojej koži. Skúste aj ginko biloba, ktoré pekne rozprúdi váš krvný obeh.

Nezabudnite ani na zázvor, ktorý výborne pôsobí aj proti baktériám. Po vypití zázvorového čaju pocítite o chvíľu príjemné teplo po celom tele. Použite ho aj ako korenie do mäsových a zeleninových jedál.

Zdravé tuky

Telesnú teplotu pomáhajú regulovať aj zdravé tuky, ak ich máte v strave dostatok, nebudete chlad pociťovať. Do jedálneho lístka tak nezabudnite zaradiť semienka a orechy. Mandle, kokos, lieskové alebo vlašské oriešky si pridajte napríklad do proteínovej kaše (https://www.ketodiet.sk/c/proteinove-kase/) alebo vášho obľúbeného smoothie (https://www.ketodiet.sk/c/proteinove-smoothie/) a hneď budete mať zdravé a výdatné raňajky. Konopné, ľanové, slnečnicové a tekvicové semienka zase skvele doplnia teplý zeleninový šalát.

Pretože si na prvé jarné lúče ešte chvíľu počkáme, zahrejte sa dobrým jedlom. Ponuka potravín, ktoré vám proti pocitu chladu pomôžu, je naozaj pestrá, a tak sa nebojte byť v kuchyni kreatívni.

ZDROJ: www.ketodiet.sk

Autor: Iva Karlovská

Foto: Iva Karlovská, KetoDiet

#ketodiet

#inspiracia

#motivacia

#recepty

Začni písať komentár...

Odošli