foxylady13
1. mar 2018
219 

Jojo efekt spôsobuje jediná chyba. Robíte ju tiež?

Hurá! Schudla som pekných pár kilogramov a cítim sa jednoducho skvele. Pohľad do zrkadla pre mňa konečne prestáva byť utrpením. A pretože som to zvládla, oslávim to tou luxusnou čokoládovou tortičkou so šľahačkou, po ktorej už pár dní maškrtne pokukujem vo výklade svojej obľúbenej kaviarne. A čo by to bola za torta bez latte? Veď raz sa snáď nič nestane, nie? Nie je vám to trochu povedomé? Bohužiaľ, aj takto jednoducho si privodíte jojo efekt. A ten býva strašiakom takmer každého, komu sa podarí schudnúť. Ak sa s jojo efektom chcete raz a navždy rozlúčiť, čítajte ďalej.

Raz hore, druhýkrát dole. Koniec s výkyvmi hmotnosti

Možno si pripadáte trochu ako na hojdačke, z ktorej jednoducho nemôžete vystúpiť. Ak sa vám už z toho točí hlava, je čas dať jojo efektu zbohom. Často sa tiež stáva, že pri jojo efekte priberiete ešte viac kilogramov, než sa vám podarilo počas diéty zhodiť, a to vám naozaj na sebavedomí nepridá. Ako teda docieliť, aby sa prácne zhodené kilogramy už nikdy nevrátili späť?

Čo je to jojo efekt?Ide o opakované zvýšenie hmotnosti, ktoré prichádza po cielenej redukcii (po skončení diéty).

Najväčšou chybou, ktorá jojo efekt spôsobuje, je okamžitý návrat k nezdravým stravovacím návykom alebo nedostatočnej výžive. Telo spomalí metabolizmus a zníži hodnotu bazálneho metabolizmu, čím sa logicky zníži aj celková spotreba energie. Z tejto obavy o nedostatok energie si telo začne ešte viac ukladať na horšie časy. A kam inam než do tukov.

Ak napríklad práve držíte proteínovú diétu, máte pevne stanovený diétny plán. Hneď ako vám tento nastavený diétny plán skončí, pozvoľna pokračujte v pravidelnom stravovaní a tiež začnete s postupným zvyšovaním príjmu sacharidov. A nepanikárte, pretože tu väčšinou nastáva bod zlomu. Buď si svoju novú štíhlejšiu postavu udržíte, alebo sa vám zhodené kilogramy vrátia späť.

Nezriedka sa stáva, že po skončení diéty nemáte úplnú istotu, čo a hlavne koľko by ste toho mali za deň zjesť. Bojíte sa, aby ste nejedli moc. Takže sa stáva, že jete málo alebo nepravidelne (dostávate sa do fázy, keď pociťujete veľký hlad) a vaše telo si začne tvoriť tukové zásoby na horšie časy. Alebo, naopak, začnete jesť naozaj veľa, takže vaše telo nestíha prijímané množstvo energie spaľovať. Čo znamená, že budete mať čoskoro tie nevzhľadné tukové vankúše späť.

Rýchle chudnutie jojo efekt nespôsobí

Za častého vinníka jojo efektu býva mylne označované tzv. rýchle chudnutie. To je, ako už sami teraz viete, nezmysel. Ak sa vám podarí schudnúť rýchlo a potom začnete pozvoľna z redukčnej (diétnej) stravy prechádzať na racionálnu (zdravú), jojo efektu môžete úspešne predísť.

Pri proteínovej diéte vám pozvoľný prechod k bežnej strave zaistia 3 kroky, ktorými v rámci svojho diétneho plánu prejdete. A po skončení diétneho plánu odporúčame začať postupne zvyšovať komplexné sacharidy, aby si na ne vaše telo mohlo opäť zvyknúť a naučilo sa s nimi pracovať.

Krátkodobá diéta vám môže pomôcť metabolizmus krásne naštartovať. Vďaka nej nielen schudnete, ale svoje telo tiež detoxikujete. O svojom jedálnom lístku a celkovo aj o životnom štýle navyše začnete premýšľať trochu inak. Aj preto môže byť veľmi prínosné po skončení diéty navštíviť skúseného výživového poradcu a svoj ďalší postup s ním konzultovať. Môžete si tiež nechať pripraviť racionálny jedálny lístok na mieru, keď si na jeho skladbu zatiaľ netrúfate sami. Ak totiž prechod na zdravé stravovanie zvládnete, máte veľkú šancu si svoju novú hmotnosť raz a navždy udržať.

Ako schudnúť a už znova nepribrať?

1.   Vytýčte si cieľ a splňte ho

Prestaňte si seba ako štíhlejšiu osobu len predstavovať a pusťte sa do toho. Vytýčte si jasné ciele a tie si poctivo zapíšte, nech ich máte stále na očiach. Môžete si skúsiť vytvoriť svoj vlastný plán – treba si nakresliť cestu za štíhlou líniou = koľko kilogramov zhodíte, ktoré partie spevníte, ako často sa budete hýbať a ktorý šport alebo cvičenie konečne vyskúšate.

2.   Poučte sa zo svojich chýb

Ak už máte pár (neúspešných) pokusov o schudnutie za sebou, možno tušíte, čo na vaše telo platí a čo mu, naopak, nesvedčí. Skúste pátrať v pamäti. Čo mohlo minule spôsobiť to, že ste začali znovu priberať? Už viete, kde je vaše slabé miesto?

3.   Nadobro zmeňte svoje stravovacie návyky

To najdôležitejšie na záver. Po skončení diéty je načase svoje pôvodné stravovacie návyky prehodnotiť, a to raz a navždy. Nemali by ste sa spoliehať na to, že liposukcia, spaľovače tukov alebo nejaké iné tabletky na chudnutie vás pred jojo efektom zachránia. Tie môžu byť maximálne podporným doplnkom vášho snaženia. Zdravá strava a pravidelný pohyb sú základom vášho nového životného štýlu. A práve vďaka nim sa svojej novej štíhlejšej postavy nemusíte už nikdy vzdať.

Spolu s KetoDiet vám držím  na ceste za štíhlou líniou palce!

#ketodiet 

Začni písať komentár...

Odošli