foxylady13
11. dec 2017
163 

Pár trikov na odľahčenie vianočných dobrôť

Krásny začiatok druhého adventného týždňa vám prajem žienky 🙂

Tak ako ste na tom s vypekaním vianočných dobrôt? Už ste začali, chystáte sa alebo zostávate verné zdravému životnému štýlu, aby ste sa potom nemuseli trápiť so zhadzovaním nabratých kilogramov počas sviatkov? Ja s deťmi začnem asi aj dnes, ale hlavne kvôli tej ich radosti z robenia bordelu, pečenia a výsledku :D

Ak práve neprechádzate niektorým z diétnych plánov KetoDiet, ale aj napriek tomu by ste si radi štíhlu líniu udržali, spolu s KetoDiet výživovými poradkyňami vám prinášam pát trikov, ktoré vaše sladké pečivo odľahčia.

 Nepoužívajte bielu múku - biela múka je výživovo veľmi chudobná, oproti celozrnnej múke obsahuje napríklad až o 80% menej vlákniny, menej vitamínov a minerálov a ešte má tendenciu poriadne potrápiť trávenie. Preto odporúčam piecť napríklad z celozrnnej špaldovej múky, ktorá má príjemnú orieškovú chuť a je skvelým zdrojom vlákniny. Siahnuť môžete však aj po ďalších celozrnných múkach: ražnej alebo pšeničnej a nebojte sa ani najrôznejších bezlepkových múk: ryžovej, pohánkovej alebo pšenovej. Časť bežnej múky sa dá tiež nahradiť rozmixovanými ovsenými vločkami či orechmi, alebo proteínovým práškom.

  • Biely cukor nechajte v obchode  - ak sa snažíte schudnúť, namiesto bežného bieleho rafinovaného cukru siahnite radšej po mede, melase, javorovom, datľovom alebo ryžovom sirupe či agáve. Jednou z najzdravších alternatív je však čakankový sirup. Ten obsahuje len 7,5 g jednoduchých cukrov na 100 g, čo zodpovedá asi 1,5 kocke cukru. Predstavte si, že v rovnakom množstve obsahuje javorový sirup 12 kociek cukru a med dokonca 16.
  • Bežný kypriaci prášok nahraďte zdravším variantom bez fosfátov alebo klasickou jedlou sódou - do sladkého pečiva pridávajte viac semienok (napríklad ľanových) a orechov (vlašských, lieskových, kešu, mandlí, kokosu a. i.), ktoré vášmu telu zaistia prísun zdravých tukov.
  • Obyčajné kravské mlieko môžete nahradiť rastlinným (mandľovým, ryžovým, kokosovým alebo napríklad sezamovým), ktoré neobsahuje laktózu ani cholesterol. Súčasne vám vďaka vláknine uľahčí trávenie počas Vianoc. Dajte však pozor, aby rastlinné mlieko, ktoré kupujete, neobsahovalo pridané cukry.
  • Namiesto klasického masla môžete použiť repkový, olivový, kokosový olej alebo orechové maslo. Za pokus stojí tiež ešte zdravší variant, a to avokádo, jablkové alebo tekvicové pyré, alebo grécky jogurt.

  • Pozor na kandizované ovocie. Keďže sa nakladá do extrémne sladkého roztoku repného cukru s vodou, stáva sa z neho skrytá kalorická bomba. Skúste ho nahradiť sušeným ovocím bez pridaného cukru (len to nepreháňajte s množstvom) alebo čerstvo rozmixovaným ovocím.

Zlatý tip na záver. Čím menej sladkého pečiva, tým menej kalórií. Začnite už pri príprave cesta, a to tým, že znížite dávky jednotlivých surovín. Vo výsledku ho potom budete mať menej. A čím menej kúskov sladkostí bude doma na očiach, respektíve poruke, tým menej ho tiež zjete.

#ketodiet

Začni písať komentár...

Odošli