foxylady13
17. feb 2018
285 

Prečo jesť pomaly a ako na to?

Jesť pomaly. Poriadne hrýzť. Žuť. Vychutnávať si jedlo. Vnímať chute. To všetko sa môže zdať ako samozrejmosť, ale pre veľa ľudí sa jedná o úplne cudzie pojmy. Žijeme aj jeme vo veľkom zhone a ani jedno z toho nám neprospieva. Paradoxom na tom všetkom je fakt, že jeme radi. Keby sme radi nejedli, netrpela by taká časť sveta nadváhou či obezitou. Aj keď sa teda venujeme niečomu, čo milujeme, nedokážeme si to užiť, pretože máme naponáhlo.

Svoje jedlo zhltneme v rýchlosti, za pochodu alebo za monitorom počítača bez toho, aby sme vedeli, čo skutočne jeme. Bez toho, aby sme jedlo naozaj ochutnali. Potom priberáme, naháňa nás chuť na sladké a spôsobujeme si akurát tak tráviace ťažkosti.
Keď jeme rýchlo, žalúdok sa síce čímsi plní, ale mozog vôbec nemá šancu stihnúť zaznamenať, že sa niečo deje. Nestihne spracovávať signály hladu a sýtosti a nemôže ani vytvoriť pamäťovú stopu jedenia. Po rýchlo zjedenom jedle máme pocit, akoby sme vlastne skoro nič nezjedli. Pri rýchlom jedení a hltaní, sústo poriadne nerozhryzneme, nenecháme sliny vykonávať ich úlohu a potrava putuje do žalúdka nerozmixovaná. Naše telo sa tomu bráni pálením záhy, nadúvaním a priberaním.
Naučte sa jesť pomaly, jedlo si vychutnávať a uvidíte, že si ho nielen viac užijete, ale tiež ho zjete menej a bude vám lepšie.

Tu je niekoľko tipov, ako na to:
1. Neprehĺtajte nerozhryzené sústo. Pokojne si počítajte, koľkokrát ho prežujete a počet zvyšujte. Počítanie pritiahne vašu pozornosť k tomu, čo sa deje vo vašich ústach - a o to ide teraz predovšetkým.
2. Pri jedle nikdy nečítajte, nesledujte televíziu, nepozerajte do telefónu ani neskenujte obrazovku počítača. Nanajvýš udržujte príjemnú konverzáciu, ale nespúšťajte pozornosť z toho, čo jete.
3. Počas jedla odkladajte príbor. Buď po každom súste alebo po každom druhom. Na vidličku alebo na lyžicu nepripravujte ďalšie sústo do doby, než prehltnete to, čo máte už v ústach.
4. Skúmajte každé sústo tak, ako by ste ho nikdy predtým nevideli. Predstavte si, že jete jedlo prvýkrát v živote a sledujte, akú má farbu, ako vonia, či vydáva zvuky. Sledujte, čo robí so slinením.
5. Dýchajte. Po každých niekoľkých sústach sa zhlboka nadýchnite a konzultujte so svojím žalúdkom, či je už sýty alebo nie. Pýtajte sa sami seba, či máte stále potrebu jesť a prečo.
6. Predtým ako začnete jesť, sa pozrite na hodinky. Stanovte si určitú dobu, po ktorú budete jesť (napríklad 15 minút) a dobu dodržujte. Postupne ju navyšujte.
Dobrú chuť!

ZDROJ: www.fithall.sk

#ketodiet
#zaujimavosti

Začni písať komentár...

Odošli