hajanka
18. aug 2011

Nepriatelia obriezky a nasilneho pretiahnutia predkozky u chlapcov

Varovanie rodicov.

Nasilne pretiahnutie predkozky (epidemia) a hygiena.

John V. Geisheker, J.D., LL.M.

Executive Director, General Counsel,

On behalf, and at the instructions of,

Dr. George C. Denniston, M.D., M.P.H., President
Doctors Opposing Circumcision Seattle

(preklad clanku) + zozbierane poznatky zo zahranicnych studii 

Vo funkcii vykonneho riaditela medzinarodnych lekarov (non profit), vyplnim kazdy tyzden min. tri staznosti od rodicov malych deti - chlapcov, ktorych predkozka bola nasilne narusena ignorantskymi a nevedomymi doktormi. 

Predcasna nasilna retrakcia predkozky je ovela viac bolestiva, vazna a ma take potencialne trvale nasledky, ktore si vacsina rodicov nevie ani predstavit. V anglickom jazyku mediciny sa jej hovori "epidemia" (zrejme aj inde na svete). Nikto presne nevie, kolko takychto pripadov existuje... V skutocnosti mnoho rodicov netusi ako ich deti boli ranene a preco. 

Tu je jeden typicky prichadzajuci email. 

Drahy pan Geisheker,

na fore o materstve som sa docitala ze pracujete so staznostami okolo nasilnej retrakcie predkozky u malych chlapcov. Nasho syna Ethana (teraz 6 mesiacov) sme chranili pred nasilnym pretiahnutim predkozky, pretoze vieme ze je nepotrebna, bolestiva a velmi riskantna. Minuly tyzden pri rutinnej navsteve Ethanovho doktora, nas pediater mu nasilne pretiahol predkozku po celej dlzke, skor ako som ho mohla zastavit. Stalo sa to tak rychlo, ze som nemohla nic urobit. 

Ethan neprestajne vrieskal, plakal hodiny, odvtedy bol nepokojny. Teraz tam ma male kruhy, poranene miesta okolo predkozky, ktore krvacaju. Jeho cely penis je cerveny a napuchnuty. Ethan je odvtedy vzdy podrazdeny akonahle je jeho plienka mokra a my si myslime, ze ho to musi palit a boliet, o to viac ked moci. Vrieska ked ho prebalujeme alebo ked sa toho miesta doktne plienka. Trha mi to srdce ked ho pocujem takto plakat. Predtym nemal ziadne problemy, pred tou navstevou doktora. 

Dr. nam nariadil, ze mu musime pretahovat predkozku kazdy den pri kazdom kupeli, aby sme predisli ako on tomu hovori "adhezii" a cistili smegmu ktora sa tam tvori. Povedal ze ak nebudeme, nas chlapec bude musiet byt urcite obrezany.

Je to vsetko potrebne? Nemozem uverit tomu, ze clovek musi zranovat vlastne dieta preto aby ho urzal cistym. Nedava mi to zmysel a velmi sa hnevam na to co sa Ethanovi stalo. Predtym to bolo take stastne dieta.

Prosim, pomozte nam.

Podpisana smutna matka nadherneho chlapceka Ethana.

* * * * * * * *

Co sa stalo Ethanovi v tomto pripade (vsetky listy, maily, maju podobne srdce trhajuce znenie) je v celom svojom zneni hrozne neospravedlnitelne, hanba, zanedbanie lekarskej starostlivosti a klinicky nepotrebne a zbytocne zranenie dietata. Matka Ethana ma spravne instinkty a to z dobrych dovodov. 

Nasilna retrakcia je len ojedinele obhajitelna. Trieslova prietrz (pruh), nezostupeny semennik, hydrokela, varikokela, to vsetko sa da riesit bez nasilnej retrakcie. Katerizacia moze byt vykonana bez retrakcie. Len v pripade hypospadie (vrodena anomalia moc. trubice) a epispadie (vrodeny defekt moc. trubice) moze byt retrakcia nevyhnutna aj iba vtedy ak bude nasledovat dalsia specificka nasledna liecba.

[D.O.C. nadvzaduje na vsetky tieto staznosti s 10 strankovymi listmi lekarom a sestram, lekarskym protokolom a ak ak rodicia suhlasia, radi pomozeme a vyplnime formalnu staznost na odobratie licenencie.]

No pre pochopenie co sa naozaj Ethanovi stalo potrebuje citatel poznat aj trochu z pozadia problematiky. 

V polovici 19. storocia sa lekarom podarilo patologizovvat porod a zmenit tuto prirodzenu zivotnu udalost na chorobu a tak zabudnut na stare zvyky - midwives, porodne asistentky a duly. Vymysleli, ze podrazdenie alebo stimulacia citlivych tkaniv (ako genitalne sliznice) sposobi chorobu, ktora sa objavi vo vzdialenej casti tela. Nazvali to pre-bakterialna choroba "reflexna neuroza".

Samozrejme to nebolo nic ine ako puritansky nezmysel a podvod. Ale rovnako ako obivnovanie pacienta ze si sam sposobil chorobu alebo zdravotny problem, reflexna neuroza splodila cele litanie pseudo-medicinskych zakrokov, vratane obriezky, desenzibilizacie, vysusovania a cistenia citlivych genitalnych tkaniv... to vsetko preto, aby odradili pohlavny zivot u ludi a tak zmarili ochorenia. 

Zvlast siroko bol podporovany nazor, ze hromadenie smegmy, ochrannej a zvlacnujucej, moze sposobit podrazdenie a ze ta by mohla upriamovat detsku pozornost na penis (teoria ktorej verili). Tato stimulacia vraj mohla viest k rozvoju tuberkulozy, dusevnej choroby, slepoty, zraneni a inych nezmyslov. A tak bolo rodicom radene pravidelne pretahovat predkozku a zbavit sa tej "nebezpecnej" latky, aby sa nemohla hromadit.

Tieto pre-bakterialne teorie - zjavne divne, krute, hlupe aj perverzne, este nevymreli. Tieto nazory pretrvavaju v roznych verziach, presli generaciami lekarov a zdravotnych sestier "folklorne" sa dedili z generacie na generaciu. A zatial co toto citate (a prajem si aby to bol len vtip) moze byt prave nejakemu nestastnemu malemu chlapcovi takto nasilne ublizene, alebo radene robit to pri kazdom kupeli. 

ZAKLADY MUZSKEJ ANATOMIE

Pri narodeni je penis nezrely a stale este vo vyvoji. Predkozka drzi zalud prirodzenymi vazivovymi blanami nazyvanymi "balano-preputial lamina". Tato membrana je prirodzenym sposobom ochranou penisu a ostatnych vysoko citlivych casti v ktorych sa nachadza velke mnosztvo nervovych zakonceni, chrani tieto vyvyjajuce sa tkaniva pred vykalmi, mocom, bakteriami, virusmi a dalsimi drazdivymi patogenmi. Tato membrana moze byt prilepena az do 18 rokov kym sa uplne uvolni a vymizne.  Priemerny vek pre prirodzenu retrakciu predkozky bez bolesti alebo traumy je do veku okolo 10 rokov. Neexistuje pevne urcena hranica kedy musi k uvolneniu dojst, hocikedy je to normalne, nie je dovod trvat na co najskorsom veku. Ziadna specialna a zvlastna hygiena pod povrchom nie je nutna. Nutenie k co najskorsiemu uvolneniu alebo retrakcii je krute a poukazuje na nevedomost. 

ZIADNE SPECIALNE CISTENIE NEBOLO NIKDY POTREBNE

Myslime na chvilu ako evolucni biologovia. Ak by taketo cistenie bolo skutocne nutne, boli by sme tu? Nasi dedkovia by umreli na infekcie v detstve, skor nez by sa dostali do reprodukcneho veku. Nasi predchodcovia - primati, by pravdepodobne kazdy den bezali k najblizsej rieke a kazdy den sa drhli. A evolucia a vyvoj by eliminoval tych, ktori takuto starostlivost nepotrebovali. Iba ti, ktori to nepotrebovali by prezili. My sme ti co prezili. 

Podobne ako smegma, aj moc je zpravidla povazovany za "necistotu", je tomu tak iba v pripade, ze z tela odvadza nasledky nejakej infekcie (napr. ladvinove invekcie, infekcie mocovych ciest), inak je moc (pri absencii infekcie mocovych ciest a pri dobrom zdravotnom stave) sterilna tekutina. Predkozka dojciat, batoliat, chlapcov predskolskeho a skolskeho veku je preplachnuta touto sterilnou kvapalinou kazdy den, pri kazdom moceni. Ziadne dalsie cistenie nie je nutne. Sliznice pohlavnych organov podobne ako sliznica oci a ust, je samocistiaca. 

****** HYGIENA

Slovo hygiena pochadza z grectiny a znamena "ochrana a podpora zdravia". Udrziavat telo ciste je len cast toho co nas udrzuje zdravymi. 

Mnohi lekari dnes ignoruju starostlivost neporuseneho penisu u deti a casto davaju nevhodne rady pre rodicov. Napriklad, nespocetne spravy o incidentoch, v ktorych sa lekari nespravne a nasilne pokusili pretiahnut predkozku u mladych nevyzretych chlapcov, deti, dojciat, batoliat. Mnoho muzov na svete bolo hned po narodeni obrezanych, mnoho lekarov tak isto, z toho plynie ich neznalost, bez skusenosti, len zriedka sa o tom niekto zmieni na lekarskej fakulte. Nespravne poradenstvo a starostlivost casto vedie k zraneniu a naslednej obriezke. Ak sa to stane, je to velmi casto otocene a pouzite ako protitvrdenie, ze obriezka alebo nasilna retrakcia mala byt vykonana uz davno. 

Mnoho lekarov podporuje nasilnu retrakciu a obriezku, viac nez sto rokov. Obrezani lekari vo svojich publikaciach tvrdia, ze predkozka je zdrojom roznych ochoreni. V sucasnej dobe stale viac rodicov a lekarov vie, ze optimalne psychicke a fyzicke zdravie je dosiahnute ked sa vyhne obriezke a nasilnemu pretiahnutiu. 

****** FIMOZA

Priroda chce mat penis chraneny, uzka spicka (primarna, fyziologicka, vrodena fimoza) pri vo vacsine pripadov nemoze byt pretiahnuta, pretoze jej priemer je mensi nez zalud, tak brani samotnej retrakcii. Aj v pripade, ze by bol koniec vacsi, spojenie predkozky so zaludom stale brani retrakcii. Predkozka chrani pred vniknutim cudzich castic a infekcie z amoniaku, ktory je tvoreny chemickym posobenim mokrej plienky.

FIMOZA - Zuzena predzkozka - t.j. ten otvor "tzv. prstenec - spicka" alebo sa tomu hovori aj fimoticky kruh - fimoza. Zuzena predkozka je velmi casta u malych chlapcv az do veku 3-6 rokov. Vo vacsine pripadov namaju chlapci nijake problemy a zuzena predkozka sa upravi postupne vekom. Pokial maju chlapci zuzenu predkozku v tomto veku nic sa s tym nerobi. Predkozku netreba pretahovat. Je to uplne normalny jav.

Chlapci sa s nou narodia. Hovori sa jej fyziologicka, vrodena alebo primarna, bezne sa vyskytujuca a nevyzaduje si ziadnu liecbu, pretoze chrani penis pred vonkajsimi vplyvmi (pokial nie su zdr. komplikacie ako zapaly). 

Potom je fimoza ziskana alebo sekundarna a ta vznika po zapaloch a zakrokoch, kedy vznikaju jazvy a zrasty a predkozka sa zuzuje, lieci sa ovela tazsie ako prirodzena. 

****** Ak nedojde k prirodzenemu uvolneniu spicky alebo ci uz je fimoza zisakna (cize v oboch pripadoch), da liecit prave pomocou lokalnych kortikosteroidov vo forme masticiek, liecba byva az na 90% uspesna. 

Kortikosteroidne maste liecia zuzenu predzkozku - t.j. ten otvor "tzv. prstenec - spicka" alebo sa tomu hovori aj fimoticky kruh - FIMOZU. 
Potom je fimoza ziskana alebo sekundarna a ta vznika po zapaloch a zakrokoch, kedy vznikaju jazvy a zrasty a predkozka sa zuzuje. 
Na nete su fora a diskusie, kde sa pomocou tejto masti vyliecili deticky ale aj 20-25 rocny muzi. Liecba sa lisi pouzitim lieciva a davkovanim, pripadne natahovanim predkozky (drzat predzkozku v napnutom stave). Zahranicni autori publikuju studie kde dosahuju vyborne vysledky. 
Oddelenie urologie v Barcelone v spolupraci s odd. urologie v Barcelone vypracolo studiu z pozorovania pacientov pouzivajucich tieto masticky. 
Vek pacientov bol 13 mesiacov az 14 rokov. 
Pacientom sa odporucilo aplikovat 0,05% betametazon kremu na predkozku 2x denne (rano a vecer) po dobu 4 tyzdnov. Mnozstvo kremu a miesto aplikacie bolo male. Vsetci pacienti (rodicia pacientov) boli dorazne upozorneni pozorne sledovat zdravotny stav (bolesti hlavy, vracanie). 
Po piatom dni aplikacie (liecby) boli poziadany pokusit sa zatiahnut predkozku po aplikacii kremu a takto pokracovat v liecbe. Pacienti boli hodnoteni po 5 tyzdnoch a 6 mesiacoch. Vysledok bol definovany ako uspech pretiahnutia predkozky a uvolnenia prstenca (fimozy). 
Vysledok - zo 137 pacientov, ktori boli sledovani, 112 bolo uplne uspesnych uz po piatom tyzdni aplikacie, 17-tim sa dostavila ciastocna uspesnost a 8-mi boli zatial v liecbe neuspesni. 
Tychto 25 pacientov podstupilo druhy cyklus liecby a po 6mesacnej kontrole 12 z nich bolo uplne uspesnych a nakoniec 13 (z celkoveho poctu 137 pacientov) neuspesnych s nalezom nespecifikovana kozna fibroza s nemoznostou uspesnej liecby prave kvoli tejto diagnoze (kozna fibroza - jazvove stavy, silne pevne nepoddajne a neelasticke tkanivo). Tymto bolo zo zdravotnych dovodov odporucene vykonanie obriezky. 
Vysledkom bola 90% uspesnost liecby. Neboli pozorovane ziadne zmeny tykajuce sa vzhladu predkozky. Vo vsetkych pripadoch bol tento postup velmi dobre znasany aj malymi detmi, bez atrofickych zmien na kozi, bez vedlajsich ucinkov, rovnako neboli pozorovane ziadne vedla systemove alebo lokalne ucinky absorbcii steroidov. Ziadny z pripadov nezaznamenal bolest, alebo podrazdenie. Ani deti pod vekovou hranicou 4 roky nezaznamenali ziadne vedl. ucinky. Aj napriek tomu sa odporuca liecba tymito mastami od tejto hranice veku 4 rokov a hore. 
Liecba lokalnym pouzitim steroidov preukazala vysoku upesnost. Lieba vykazala uspesnost ako primarnej, tak aj sekundarnej fimozy. 
Hlavny ucinok Betametazone kremu je v jeho miestom protizapalovom ucinku a podpore elasticity pokozky. Tieto ucinky, spolu s hydratacnym ucinkom umoznuju lahke zasunutie predkozky a ulahcenu hygienu. 
Vseobecne sa odporuca nesiahal na dieta mladsie ako 2 roky, vo veku 2-3 rokov sa odporuca zacat s jemnym nenasilnym zatahovanim predkozky. Nemalo by sa to vsak vykonavat pocas kupania vo vani, kde hrozi nebezpecenstvo infekcie. Nasilnej retrakcii je potrebne sa vyhnut, moze sposobovat bolest, krvacanie, co prispieva k zrastom a dalsim formaciam pokozky a vedie k sekundarnej fimoze. 
Zaver bol taky, ze miestna liecba kortikosteroidmi je bezpecna a jednoducha, vykazuju vynikajuce vysledky vo vsetkych vekovych skupinach, dobre ju znasaju aj deti, aj rodicia, ktori zohravaju vyznamnu rolu v starostlivosti. 

Conservative treatment of phimosis in children using a topical steroid http://www.cirp.org/library/treatment/phimosis/orsola1/

Masti je viacero druhov od roznych vyrobcov, spomina sa napr. Dermovat, Diprosone, Triamcinolon. 
Hlavny ucinok kremu je v jeho miestom protizapalovom ucinku a podpore elasticity pokozky. Tieto ucinky, spolu s hydratacnym ucinkom umoznuju lahke zasunutie predkozky a ulahcenu hygienu. 
Miestna liecba kortikosteroidmi je bezpecna a jednoducha, pouziva sa len male mnozstvo maste na malom mieste, vykazuje vynikajuce vysledky vo vsetkych vekovych skupinach, dobre ju znasaju aj deti, aj rodicia, ktori zohravaju vyznamnu rolu v starostlivosti.

Niekedy mozme pozorovat zacervenanie okolo otvoru, vznika chemickym posobenim mocu, cpavkom. Pri kontakte mocu s vonkajsim prostredim sa moc kontaminuje vonkajsimi bakteriami, ktore rychlo premienaju chemikalie v moci  na pachnuce zlozky, napriklad charakteristicky pach cpavku, ten moze podrazdit predkozku a zalud. Tomuto treba predchadzat castou vymenou plienok, v zavaznych pripadoch pouzit ako ochrannu barieru mast. Pretahovanim predkozky u dojciat ktore nosia plienky sa tym viac zvysuje riziko zapalu alebo podrazdenia mocom z plienky.

Vacsina zapalov vznika pri neodbornej manipulacii s predkozkou.

Predkoza u deti ma odlisny vzhlad ako u dospelych.

Svalove vlakna umoznia spicke sa otvorit, aby prud mocu mohol von, pokozka sa opat zavrie po ukonceni mocenia a tym brani vstupu patogenov. Moc dojcenych deti obsahuje oligosacharidy, tie brania bakterialnej infekcii predkozky, rovnako ako infekcie mocovych ciest. Chlapci s neporusenou predkozkou maju zdravotne vyhody oproti tym ktori boli obrezani. Substancia pod predkozkou obsahuje lyzozym, enzym, ktory nici patogeny. Netrapia ich zrasty, jazvy, podrazdenie ako u tych, ktori podstupili retrakciu predkozky alebo obriezku. 

Spravna hygiena dietata je prekvapivo jednoducha, riadime sa heslom nasich pediatrov a lekarov z organizacie:

"Only clean, what is seen" - Cisti len to co je vidiet.

... z coho vyplyva, ze chlapca (plati aj pre dievca) staci jemne omyt teplou cistou vodou z vonkajsej viditelnej casti s pouzitim len maleho mnozstva najjemnejsieho mydla, alebo uplne bez mydla. Nie je potrebne ani nutne dotierave cistenie vnutornych casti organov, nasilne pretahovanie predkozky a pod., takato agresivna hygiena posobi destruktivne pre vyvoj tkaniv a prirodzenej flory, je to skodlive rovnako ako bolestive.

U novorodencov, dojciat a deti, by mali byt umyte len vonkajsie casti. Predkozka by nikdy nemala byt pretiahnuta  vo vani, pretoze takymto otvorenim dovnutra vstupuje voda s necistotami a bakteriami, ktore sa v nej rychlo mnozia. Nie je to hygienicke. 

****** BALOONING

Vznik tzv. balooningu (nafuknutiu pri moceni) poukazuje na to, ze sa zacalo prirodzene oddelovanie predkozky. Je dokazane, ze nie je v rozpore s mocenim.  http://www.cirp.org/library/normal/babu1/ Je to normalna vyvojova faza a nie je dovod na obavy, ani si nevyzaduje chirurgicky zasah. Dieta moze docasne vykazovat nepohodlie alebo bolest pri moceni pocas tohto obdobia, to preto, ze sa predzkozka prave moze oddelovat od zaluda. Nepohodlie sa uplne zastavi, ked bude oddelenie kompletne. Predkozka sa mozno stlale nebude dat stiahnut na tomto mieste, pretoze otvor je stale uzky. S pribudajucim vekom a zrelotou sa spicka rozsiruje a balooning sa uplne vytraca. 

****** SMEGMA

Smegma je u ludi chapana ako nieco zle, neciste a spinave. To je chyba. Smegma je cista, nie spinava, je to substancia ktora je prospesna pre telo a potrebna pre zivot. Hydratuje glans (zalud), udrzuje ho hladkym, jemnym, makkym a vlacnym  plni mazaciu funkciu, jej antibakterialne a antivirusove vlastnosti udrzuju penis cisty a zdravy. Bez jej pritomnosti je prostredie suche a pokozka sa narusa a praska. 
Thomas J. Ritter, MD [co-author of Say No to Circumcision] spoluatorov publikacie Povedz nie obriezke 
Paul M. Fleiss - am. detsky pediater, podporca dojcenia, aktivista proti obriezkam ("Where Is My Foreskin? The Case Against Circumcision") Kde je predkozka? Pripad proti obriezke 
Smegma je sekret vylucovany zo zliaz v predkozke, so zmesou koznych buniek zo zaluda a vnutornej predkozky (nie moc!), je pritomny uz od novorodeneckeho veku az po cely zivot. Najma v detstve plni ochrannu funkciu a jej prirodzene zlozenie pomaha prirodzenemu oddelovaniu predkozky od penisu. Pretoze prave u deti sa nachadza v tzv. uzavretom priestore, chrani penis a zalud pred infekciami. Ak sa jej nahromadi vela, uvolni sa jemnym stlacanim/zmolenim penisu, posuva sa smervom k zaludu az sa uvolni. Je mozne nahromadenu smegmu u deti aj vyplachnut, tenkou trubickou v otvore prstenca predkozky. Nahromadena smegma sa vylucuje spolu s odchadzajucim mocom. 
("Care of the Uncircumcised Penis," American Academy of Pediatrics) 
Zalud dietat je velmi jemny a senzitivny, predkozka plni ulohu ako obal a vytvarana smegma posobit ako ochranny filter a chrani zalud pred necistatmi, bakteriami a poranenim. To je obzvlast dolezite pri detoch ktore nosia plienky, v priprade mokrej plienky, kt. je ponechana niekedy aj 3 hodiny (do dalsieho prebalenia), predkozka chrani zalud pred rozkladom mocu ktory moze vytvorit na zaludi s pretiahnutou predkozkou podrazdenie, hlavne pokial zalud nie je aj chraneny smegmou. 
(Circumcision: An American Health Fallacy, by Edward Wallerstein, Springer Publishing Co.) 
Podobne ako slzy, smegma je sekret vytvrany v ektopickych mazovych zlazach nachadzajucich sa v predkozke. Poskytuje potrebnu lubrikaciu a hydrataciu penisu. 
(Routine Neonatal Circumcision: An Update, by Robert S. Van Howe, MD) Rutinna novorodenecka obriezka 

Muzi lekari, ktori sa narodili v Amerike v roku 1930, 1940, 1950, 1960 a 1970 su takmer vzdy muzi, ktori boli obrezani uz pri narodeni. V dosledku toho nemaju ziadnu osobnu znalost o predkozke - normalnej sucasti muzsekej anatomie! Su zavisli na tom ake informacie ziskali na lekarskej fakulte, alebo co sa mohli naucit z lekarskych ucebnic. Tie boli v mnohych pripadoch pisane obrezanymi muzmi, obsahovali a obsahuju nespravne informacie. Vysledkom je, ze verejnost s najvacsou pravdepodobnostou tiez dostane nespravne informacie o predkozke a starostlivosti o nu. Predstava ze mali chlapci a male dievcata potrebuju agresivnu genitalnu hygienu je zdravotny klam a nezmysel. Niekolko modernych novych lekarskych knih, vacsinou z krajin mimo USA, maju informacie spravne. Bohuzial, okolo 40 knih prezilo, len 4 davaju spravne rady o starostlivosti. Takto sa opakuje tento puritansky "folkor", je to smutne. V roku 2006 D.O.C. vykonala prieskum studentov lekarskej fakulty, rezidentov a lekarov Americkej Akademie. Zo 113 opytanych presne traja (2,6%) rozumeli zakladnym znalostiam tejto anatomie. Niektori z tychto mladych buducich lekarov sa drzali smiesnych mytov naviazanych na preudo-lekarske podvody z roku 1860. Co este v tomto 21. storoci o zdravotnej starostlivosti deti je zalozene na "folklore" namiesto vedy a bioetiky?

Jeden lekarsky text, Avery's Neonatology (2005) spravne nazancuje jeden z dovodov, preco k tejto mis-diagnoze prirodzenej membrany u chlapcov dochadza:

"Vzhladom k tomu, ze v spojenych statoch je prirodzeny vyvoj predkozky posunuty do uzadia, je potrebne pozorovanie v krajinach, kde sa obriezka a rutinna retrakcia predkozky vacsinou v praxi nerobi."

"Predkozku zvycajne nie je mozne stiahnut pri narodeni. Ventralny povrch predkozky je prirodzene prilnuty k zaludu. Vo veku 6 rokov 80% chlapcov stale nema plne uvolnenu predkozku. Od veku 17 rokov uz ale 97-99% takmer muzov ma uplne uvolnenu predkozku. Prirodzenemu oddeleniu zaluda a ventralneho povrchu predkozky dopomaha smegma - sekret vylucovany zlazami vo vnutornej strane predkozky s epitelovymi bunkami zaluda a predkozky. - Notes Pediatrics, by Rudolph and Hoffman

"Nasilna retrakcia v detstve sposobuje zjazvenie a najastejsou pricinou skutocnej fimozy v neskorsom zivote!" - Robertson's Textbook of Neonatology

"Nasilna retrakcia predkozky ma tendenciu produkovat zrasty v predkozke co vedie k zjazveniu, ktore moze viest k patologickej fimoze." Avery's Neonatology

Podobne Osborne's Pediatrics notes uvadza, ze skutocna fimoza alebo parafimoza vznika obvykle zo sekundarnej infekcie alebo traumy z pokusu o rozsirenie a uvolnenie predkozky. Navyse, zjazvenie predkozky nie je normalny stav a len tazko sa potom riesi. 

A dokonca aj Americka Akademia Pediatrov (ti ktori nepodporovoali dojcenie a podporovali kazdodennu retrakciu predkozky u chlapcov) zmenila nazor:

"... retrakcia predkozky by nemala NIKDY byt nutena. Az kym nenastane prirodzene uvolnenie, nesnazte sa stiahnut predkozku smerom dozadu nasilu - najma u maleho dietata. Nutenim pretiahnutia predkozky skor nez je sama na to pripravena moze vazne poskodit penis a spobit bolest, krvacanie, jazvy a zrasty." - AAP bulletin Care of the Uncircumcised Penis

Co sa stane s malym Ethanom?

Nasilna retrakcia predkozky zvysila riziko (alebo uz vytvorila) nasledkov, ktore mozu byt zjavne po cele roky. Jeho rodicia maju pravo byt nahnevani a cakat nasledujuce:

1. Predcasna nasilna retrakcia predkozky je jednoznacne bolestiva, pretoze je to najviac husto nervami popretkavane miesto muzskeho tela. Takmer vzdy sa vykonava bez lokalneho umrtvenia. Vyskum ukazuje, ze bolest samotna ma psychicke nasledky.

2. Pravdepodobne je, ze dieta ma teraz lekarmi vyvolanu infekciu, sposobenu zbytocnym manipulovanim. Nasilne retrakcie su takmer vzdy vykonavane bez chirurgickych rukavic, bez Betadine (bez dezinfekcnych prostriedkov) alebo inych antiseptik, doktor si predtym len malokedy umyje ruky (umyje si ich az po"tom") a preto sa rana okamzite stava otvorenou branou pre patogeny.

3. Infekcia moze zhorsit az po mocovu trubicu a vzniknut stenoza - disfunkcia mocoveho mechura, neschopnost kontrolovat mocenie, branenie v moceni. Byva pricinou mnohych infekcii mocovych ciest.

4. Krvacanie, sposobene oddelenim prirodzenej membrany, neprirodzene zrasty, ktore sa mozu ale nemusia napravit.

5. Infekcia ako aj samotna retrakcia moze zanechat jazvy na tkanive, ktore znizuje pruznost pokozky, takze hygiena u dospelych ako aj sexualne funkcie su tazke.

6. Nepruznost moze vytvorit fimozu, neprirodzeny tlak predkozky na zalud, ktore sa nenapravi samo a bude vyzadovat lekarsky zasah.

7. Dieta s nepruznou predkozkou moze trpiet periodickou parafimozou, alebo zachytenim predkozky za zalud, pretoze zalud moze byt uskrteny a zbaveny okyslicovanou krvou, az pokial sa nezmensi opuch.

8. Dieta moze trpiet na bolestive rusive nocne erekcie, ktore mozu dokonca vytvorit sexualnu disfunkiu v dospelosti.

9. Mozu vzniknut bolesitve kozne mosty, ktore mozno nikdy nevyriesi.

10. Dieta sa bude pochopitelne bat dotknutia jeho prirodzenia dosplymi, alebo kupania. Len tazko ho mozno za to vinit. 

NASILNA RETRAKCIA A OBRIEZKA

Pozorny citatel uz citi spojenie medzi historickym marketingom obriezky a nasilnym pretiahnutimm predkozky.  Ide o argument, ze lepsia je bezprostredna akutna bolest pri obriezke ako periodicka bolest sposobena rodicmi pretahovanim v priebehu zivota. A ak nasilne pretiahnutie rodimi sposobi infekciu mocovych ciest, jazvy na tkanivach, zrasty, fimozu, alebo ine infekcie, je lahke vinit rodica z nedostatocnej hygieny, alebo vybrat si obriezku, "rozumnejsiu" volbu hned na zaciatok. Naozaj, je vela dokazov o tom, ze nasilne pretahovanie predkozky v 20. storoci sa stalo akymsi trestom pre rodica, ktory si nezala obriezku hned pri narodeni. Obriezka a nutena retrakcia boli vzdy uzko prepojene, preto neporuseny zdravo vyvyjajuci sa chlaped nema ziadny ekonomicky prinos pre zdravotnictvo. Viac ako 140 rokov boli rodicom prezentovane dve moznosti, obriezka alebo nasilna retrakcia. Ponechanie dietata a jeho genitalii na pokoje neboli nikdy odporucane.

POST-NATALNA OBRIEZKA

Neschopnost spravne identifikovat normalne prepojenie predkozky (membrany) u chlapcov a mis-diagnoza ako umele "lepenie", ktore potrebuje chirurgicku starostlivost je dalsim rozirenym lekarskym podvodom. Doslova miliony batoliat na svete maju znasat bolestive a destruktivne nutene retrakcie, alebo este horsie post-natalne obriezky bez anestezie, vdaka tejto neznalosti. Jedna sa o vznik marketingu obriezky, zdroj kazdeho rodinneho pribehu, stryko Ernie ma obriezku, otec ma obriezku, aj syn musi mat obriezku.

OKAMZITA PRVA POMOC PRI NASILNEJ RETRAKCII

Nie vsetci chlapci maju taketo problemy a milion chlapcov sa nakoniec z toho dostali a vyliecili, samozrejme miliony sa ich nevyliecilo a nesu trvale nasledky, celozivotne problemy, ktore nemuseli poznat. Okrem toho, doposial nie je presne zname aky to ma psychologicky efekt na takuto systematicku a neopravenu bolest sposobenu doktorom alebo rodicmi. Ale, ak sa to uz stalo vasmu dietatu, tak musite chranit tieto "surove" odhlane plochy pred infekciou a zabranit neprirodzenemu zrasteniu membrany. Membrana po roztrhani a nasilnom odlepeni uz nikdy nedorastia do povodneho stavu. Je dolezite aplikovat mast na zalud a vnutornu predkozku po niekolko tyzdnov, az do poskodeneho tkaniva. To moze zabranit neprirodzenym zrastom (nie su ale ziadne zaruky) a co je dolezite, moze pomoct predist strate elasticity v pokozke a jazvam. Najlepsi sposob samozrejme, je zabranit retrakcii pokozky, tym ze pediatrovi vopred oznamime ze si to nezelame, este skor nez lekar alebo zdravotna sestra chlapca zrania. D.O.C. vyraba a poskytuje nalepky na plienky, ktore hovoria v zmysle "netahat". Ak je vase slovo aj napriek tomu ignorovane a nerespektovane a vase dieta nasilne dotlacene k ukonu aj napriek vasmu varovaniu alebo bez upozornenia (co sa moze stat v sekunde, nestihnete sa ani otocit), mali by ste oznamit doktora statnej lekarskej spolocnosti, poskytnuc vsetky detaily. 

Ak to vas pediater, lekar chape a respektuje vase dieta a jeho prirodzenu anatomiu, podelte sa s nami, sme vzdy na pozore a vitame vzdelanych lekarov a sestry, ktorych mozme dalej odporucit rodicom.

Pamatajte, nemate ziadnu povinnost masirovat ego zle vzdelanych lekarskych expertov. 

Namiesto toho chrante svoje dieta!

Diskusia http://www.modrykonik.sk/forum/tema/problem-so-stahovanim-predkozky/

som rada, že ma môj materinský inštinkt nesklamal... a verím, že to takto bude aj naďalej... 🙂 a ďakujem za dobrý článok, ktorý snáď pomôže aj iným maminkám v rozhodovaní....

18. aug 2011
hajanka
autor

@lenka_va a ja verim, ze si to maminy precitaju a utvoria si nazor, alebo ho prehodnotia 🙂

18. aug 2011

presne som nad tym rozmyslala vcera..ze kto sa o to staral, ked boli nasi dedovia, pradedovia chlapci?nikto..zili?zili..pozenili sa?pozenili..mali deti?mali..tak tomu treba dat pokoj aj teraz a nic nasilu nerobit..

19. aug 2011

dakujem za obohacujuce info. instinkt cloveku nahovara presne toto, lenkeby ti lekari nechceli tak fusovat prirode do remesla a nezneistovali tym rodicov.

19. aug 2011

@hajanka dakujem za clanok.. ja som v jednom casopise o tom citala a tam bolo znazornene, ze ak pri moceni vznika balonik... je to vrodena chyba a treba to chirurgicky odstranit a tu teraz citam, ze to je obdobie kedy sa zacina postupne uvolnovat predkozka... nechapem preco lekari nevenuju vacsiu pozornost ohladom tejto veci... Prve co mi povedala lekarka.. stahovat pri kazdom kupeli .. povedala som jej ze malemu sa to este neda, tak mi povedala, skusajte dalej.. hmm zaujimavy pristup...

19. aug 2011
hajanka
autor

@lienockaa @danka.chomka @philipha22 nemate za co!
V kupeli urcite nikdy nepretahovat! Dietatko sa v nom vymaca, su v nom rozne patogeny, necistoty, bakterie, epitelove bunky, moc, zvysky stolice... to vsetko sa v teplej vode velmi rychlo rozmnozuje a sposobuje infekcie, ak pretiahneme predkozku vo vani, otvorime tym pranu a ulahcime cestu.

19. aug 2011
hajanka
autor

@hajanka vhodnejsie je nechat dieta najskor vymacat vo vode (zmakci sa mu pokozka) a nasledne mimo kupela pod tecucou vodou pretiahnut (pokial ide). Ale urcite nie snazit sa pretahovat priamo v kupeli, pocas kupela.

19. aug 2011

no, ja mám stým zas inú skúsenosť... malému "pipík" 2x začervenal... rozchodili sme to s mastičkou veď som mu nechcela dať nasilu sťahovať predkožku... dotretice mu tak opuchol a určite neskutočne bolel takže sme nakoniec skončili na chirurgickej pohotovosti :( hrozná skúsenosť :( hnis a krv... mal vtedy rovné 3 roky. odvtedy ale máme pokoj. krásne sa mu to zahojilo a predkožku si už sťahuje sám. ak ešte niekedy budem mať syna, hneď po prvom začervenaní by som šla k doktorovi :(

19. aug 2011
hajanka
autor

@emita to je nieco ine, urcite ak je na to zdravotna indickacia, zdr. problem, zapal a podobne, urcite treba k doktorovi.
Tento clanok je skor o tom, ze toto nasilne pretahovanie uz od narodenia, nastrihavanie, obriezky a pod. sa vykonavaju rutinne, bez zdravotnych indikacii, bez zdravotnych problemov, bezdovodne... :(

22. aug 2011

vyborny clanok...

23. aug 2011

ďakujem za článok a uistila som sa v tom, že preťahovanie predkožky nebudem riešiť (nakoľko ani detský lekár mi k tomu zatiaľ nič nepovedal) a nechám všetko na prírodu 🙂

23. aug 2011

Tento článok ma trošku zmiatol a je to práve opak čo tvrdia lekári. Mám 7 mes. syna ako 2 mes. mu zistili baktériu v moči, doteraz my nikto nevysvetlil z čoho sa tam vzala a 3 mes. sme brali antibiotiká. Následne mu začervenal konček penisu, teda predkožka. Lekárka nás poslala k urologovi, dostali sme antib. mastičku. Keď sa to trošku ukľudnilo, lekár-urolog mu predkožku tiež nasilu pretiahol. Podotýkam, že malý neplakal len trošku zamrnkal a lekár skonštatoval, že také dieťa tam ešte nemali.Mesiac sme mastili mastičkou proti praskaniu a baktériám a teraz má pipik krásne zahojený, nie červený. Raz do týždňa predkožku preťahujeme. Močové výsledky sa pomáličky lepšia. Dúfam do budúcna že výsledky budú úplne negatívne a toto riešenie bolo tým najlepším, ktoré sme mohli pre našeho chlapčeka urobiť.

23. aug 2011
hajanka
autor

@znava ved prave, je to opak toho co tvrdia lekari a neviem aky maju teraz dovod na to ze predkozka MUSI bezpodmienecne byt stiahnuta co najskor :-/
Vyssie som pisala, ze ak je na to zdravotna indikacia tak treba ist samozrejme k doktorovi aby sa na to pozrel, kazdy sa musi rozhodnut sam, len, to co doktor poradi nemusi byt vzdy to najlepsie riesenie (vid clanok), vela zdravotnych problemov sa DA riesit bez samotnej retrakciie predkozky, len ti doktori si asi uz zvykli riesit to ALL IN ONE, aj ked to mnohokrat nie je vobec potrebne. Ja nie som lekarka, ale nechapem tymto postupom, nevidim v nich ziadny zmysel... skor naopak.
Ak bola tvojmu syncekovi zistena bakteria v moci, mohli tieto sposobit podrazdenie predkozky, kt. bola nasledna liecena atb mastou, ale preco potom nasledovala retrakcia, bolo to nevyhnutne?

24. aug 2011

@hajanka jeho lekárka sa snažila zisťiť práveže pôvod tej baktérie. Boli tam všeliaké diagnozy od refluxu moč. ciesť atd... ani neviem všetky tie názvy. Ale sono bolo zakaždým v poriadku. Takže si myslela že práve tá zapálená predkožka spôsobuje tie pozitívne výsledky moču. Že vlastne moč je sterilný a baktéria sa do neho dostane s tej zapálenej predkožky. Takže vydedukovali že má asi zrastenú predkožku a pod ňou sa zachytávajú všetky baktérie, a treba to vyčistiť. Ako mu to spravili, tak sa to chvalabohu upravilo. Výsledky neboli celkom o.k. ale lepšie ako predtým a to malý už neberie lieky. Ale je to stále také že ,,možno,, to je od predkožky. Najbližšia kontrola u nefrologičky je pred Vianocami a urolog to uzavrel s tým že už netreba chodiť že je to o.k. Ale aj to je ,, sranda,, že sme boli u urologa 3 x a zakaždým tam bol iný lekár, takže každému sme museli všetko odznova vysvetliť od A po Z, aby bol v obraze. Takže vlastne doteraz neviem, kde začal celý ten problém, je to ako začarovaný kruh.

24. aug 2011
hajanka
autor

@znava zalezi od toho ake bakterie, niektore bakterie zijuce v ludskom tele (aj pod predkozkou) su prospesne.
Zaujimave vsak je, ze (doteraz) nevies co to vlastne bolo alebo z coho to bolo. Jedna varianta je, ze prekonal nejaky zapal moc. ciest, co oni pripisali bakteriam z pod predkozky (falosne testy), ano moc JE sterilna tekutina, ale len v pripade ze sa v tele nenadza ziaden zapal (trebars spominane infekcie moc. ciest, ladvinove infekcie....) to nepovedali? A mozno to hned pripisali predkozke ktoru MUSELI cim skor pretiahnut....
Oblicky a moc. mechur mal v poriadku?
... alebo bol mozno aj uplne zdravy a boli to bakterie z predkozky, co ale neznamena ze musi byt vykonana nasilna retracia, zvlastne... ze sami dr nevedia o co ide, koniec koncov ani rodic a dieta jednoducho musi take nieco podstupit... ja neviem, ale takyto pristup je trochu cudny...

24. aug 2011

@hajanka Ono to všetko začalo vysokými horúčkami, skončili sme v nemocnici - diagnoza zápal močových ciest, ale pipik mal v tom čase ešte v poriadku, vôbec nebol začervenalý, to prišlo až potom neskôr. Tri mesiace som ho napchávala antibiotikami a výsledky boli raz dobré raz zlé. Po tých troch-štyroch mes. sme skončili u urologa. U nefrologičky mu robili pravidelne sono a obličky, mechúr, močové cesty na sone všetko o.k. takže ja doteraz neviem, prečo sa tam tá baktéria objavili, a momentálne ani neviem či je ten moč už o.k. alebo nie. Lebo najbližšia kontrola je v decembri ak dovtedy neprídu horúčky. Takže dúfam že do decembra chorí nebudeme a moč bude absolútne sterilný. lebo už som s tocho začarovaného kruhu unavená.

25. aug 2011
hajanka
autor

@znava prajem syncekovi nech je v poriadku a zdravy!

26. aug 2011

@hajanka Veľmi pekne ďakujem, to je moje zbožné želanie. Dobrú nôcku.

26. aug 2011

citam to sice neskoro, pretoze synovi to tiez chceli urobit, ale branil sa a nepodarilo sa, tak nastastie toto nemusel prezit!! hoci mam zdravotne vzdelanie, nikdy som presne nepochopila aky to ma vyznam!! a az teraz vidim, ze je to len prenasany zvyk!!! az mi srdce postalo co by vlastne malemu urobili keby sa neubranil, jedosko moj maly :(

27. aug 2011

Ja stale citam ci stahovat, nestahovat a som zmetena... Ked ja ani neviem ako :( sak to sa ani chytit neda.

4. sep 2011
hajanka
autor

@tinad ahoj, pisala som ti na blog, nema este ani dva rocky, nemusis mu s tym este absolutne nic robit, len dodrziavat spravnu hygienu 🙂 ako som napisala

4. sep 2011
hajanka
autor

@tinad este ma napadlo
ani ja som nevedela ako to chytit, takeho maleho cervika 😉 ani som netusila ze take nieco sa "musi" robit, tak som to nechala tak a nechytala, az pokial mu ho surovo dr. na preventivne prehliadke nasilu nepretiahla v 2.r., nasledoval zapal, hnis, urologia, nastrih a nasilne pretrhnutie/zatiahnutie ..... mikro trhlinky a nasledne zrazy, sekundarna fimoza, neslo mu to stiahnut vobec, ale nemal problemy, hrozili dalsiou urologiou ked mu to nebudem stahovat, vykaslala som na to a nechala to tak, po dvoch rokoch zacala opat skusat a po troch rokoch to ma tak ako ma byt 🙂

4. sep 2011

ahojte, dakujem za clanok, mam dvojicky chlapcov, v decembri budu mat dva roky, detska dr. mi tiez hovorila, ze to treba vo vanicke pretahovat predkozku a cistit to, dokonca aj urolog mi to radil ale akosi som mala z toho zly pocit a trochu som to "zanedbavala". Po tomto clanku som rada ze som dala na moj instinkt a urcite ich trapit nebudem a necham to na prirodu a dufam ze vsetko bude ok 🙂

27. sep 2011
hajanka
autor

@vendulka15 to je dobre, super, len pozor! Nepretahovat vo vanicke! Nie pocas kupela, nachadzaju sa v nom rozne bakterie z pokozky, moc, rozne ine patogeny, kt. mozu podrazdit-zapalit predkozku a nastat problemy. Pretahovat len pod tecucou vodou, bez mydla.

27. sep 2011

my sa teraz iba sprchujeme, lebo nemáme vaňu a do vaničky sa už nezmestia 🙂, len sa trochu obávam urológa čo mi povie v oktobri, lebo idem so synom na kontrolu, pretoze nema zostupene semenníky, a už mi avizoval že to vyzerá na operáciu fimózy (dúfam,že je to správne) ale až po 2 roku života, čo robiť? Dať operovať, nedať?

28. sep 2011
hajanka
autor

@vendulka15 jasne ze nedat! Predkozka sa uvolni prirodzene a ak by aj nahodou nie, tak po 4.roku je mozne pouzit krem, ktorey ju pomoze uvolnit (80-90% uspesnot). Ziadna operacia nie je potrebna ak na to ne su zdravotne indikacie. Primarna fimoza nie je sama o sebe zdravotna indikacia k nasilnej retrakcii predkozky. A povedat mu to hned ako vojdes do ambulancie, najlepsie este pred tym, nez maleho vyzlecies. Minule dve mamicky pisali do temy (o predkozke), ze sli na kontrolu so semennikmi a dr. nasilne pretiahol ani sa nenazdali... ☹ a boli problemy, bolest, krv, plac, zrasty, sekundarna fimoza ☹

28. sep 2011

Dakujem za clanok 🙂

15. nov 2011

velmi dobry clanok

12. jan 2012

tak si ma utvrdila v mojom postupe, lebo som tiež mala z toho zmätok. Zajtra to musím hneď povedať sestre, bo ju poslali s malým na urológiu, tak nech na ňom nerobia pokusy. Dik

10. feb 2012

Ahojte dievčatá. Veľmi dobrá a aktuálna téma. Mám 7 ročného syna a práve minulý týždeň sme boli u chirurgičky. Malý má predkošku zlepenú k žaludíkovi. Doktorka mu to nasilu trochu stiahla, ale povedal mi, že budem musieť s ním byť týždeň doma a budem musieť s ním chodiť každý deň ku nej. Presne som sa jej nespýtala, že čo mu bude robiť, ale asi si myslím, že nasilu preťahovať, čo sa mi zdá dosť drastické....Teraz neviem čo mám spraviť, mám tam s ním ísť, alebo to nechať na prírodu? Predsa vy máte trochu menšie deti ako je ten môj. Mne to vôbec nechce dať chytiť a sám si to stiahne iba potiaľ aby ho to nebolelo. Aby som to upresnila, on predkožku nestiahne ani do polovičky žaluďa. Ale nikdy sme nemali problém so zápalmi ani nič podobné. Prosím Vás poraďte mi čo mám teraz robiť? Ďakujem za všetky rady a postrehy.

26. mar 2012
hajanka
autor

ahoj, ak mu to stiahla nasilu, treba hlavne davat pozor aby sa mu tam nedostala infekcia a zaroven, treba pokracovat v pretahovani (nenasilnom), aby sa mu ta cast, ktoru ona nasilne strhla, nezrastla. Odporucam strecing predkozky a vypytat si kortikosteroidnu masticku, mastit a kombinovat so strecingom. Musis mu to vysvetlit, aby si dal, nerobit to ale nasilne, aby pocitoval bolest, len pokial pojde a opakovat.
(zalud a cela ta oblast je velmi citliva, preto to moze, tu citlivost, pocitovat aj ako bolest)

26. mar 2012

@janulienka23 ani my sme nemali ziadny problem so zapalmi a tak som nic neriesila, len sme vzdy po kupani skusali. este pred pol rokom nesiel skoro ani kusok a teraz uz skoro uplne. maly bude mat 7 rokov. ked sme boli na prehliadke v 6r. tak som hned lekarku upozornila! a striehla co bude robit :D. Keby mne nic netusiac toto lekar spravil, tak fakt neviem co v tej zufalosti spravil..... dufam, ze ste tu "zverinu" neabsolvovali.

15. apr 2012

...spravim🙂

15. apr 2012

@dari Ahoj, zatiaľ sme nič neabsolvovali, lebo tiež sa s tým neztotožňujem. Stále to sťahuje, ale len potiaľ ako mu to ide. Lenže jemu to ide iba trošku a už aspoň rok. Tak neviem čo mám robiť, mne to nechce dať do ruky, a hlavne ja by som sa mu to bála nejak viac stiahnuť, len aby som mu nespôsobila bolesť...Stále skúšame, ale stále je to prilepené, zatiaľ sa určite nechystám navštíviť chirurgičku.....počkám ešte mesiac, dva a uvidím čo ďalej. Nevieš, tá mastička čo spomínajú ostatné dievčatá, by nám nejako nepomohla? To sa asi len tak nedá kúpiť v lekárni? Ale keby som vedela aspoň názov, tak by som ju hádam aj zohnala...

16. apr 2012
hajanka
autor

@janulienka23 pokracujte v strecingu, u nas to trvalo 3 roky, kym sa to ako tak uvolnilo, bez bolesti a nenasilne, ak by som mala skor viac vedomosti, tak by som to spravila urcite tak ako @dari
O masticke si precitaj vyssie, su tam aj nazvy masticiek, daju sa kupit iba na predpis lekara, nie su volnopredajne.

16. apr 2012

@hajanka Super, dík...určite to nebudem riešiť násilne, ale postupne.

18. apr 2012

dalsi super clanok, musim ho dat mprecitat nevedomym zo svojho okolia co sa divia preco to malemu (2r.) nerobim. esteze mame takeho super pediatra, kt.sa stotoznuje s clankom hore!

7. júl 2012

vdaka za clanok! pedina dnes spustila paniku, lebo som jej povedala o balooningu (vtedy som este nevedela, ze sa to tak vola, tak som sa jej zverila) a ona ma poslala akutne na urologiu, a zakazala plavanie 🙂)

1. aug 2012

Tiez mame tento problem.maly bude mat 3 a nasa dr. nas chce poslat na urologiu lebo sa mu predkozka vobec neda stiahnut. Ja sa stotoznujem s clankom hore preto som mu predkozku nikdy nestahovala. Od 2r. kedy tedy skontrolovala ci sa neuvolnuje. V pondelok mame ist k nasej dr a dohodnut co dalej. S tymto zakrokom nesuhlasim len sa obavam aby na mna neurobila natlak a ze moje rozhodnutie je spravne. ....

30. sep 2012

@hajanka takze instinkt nesklamal a dovera v nasu paradnu pediatricku tiez nie - prave dnes mi vravela, ze do troch rokov nepretahovat a nechat tak a ze ono ani 5 rokov a viac nie je ziadna tragedia, ze ked nie su problemy, ze sa to postupne uvolni samo a ze sa mame vyhybat urologom 😀

2. okt 2012
hajanka
autor

@ianitka svela sprava 🙂

2. okt 2012

ahojte,aj ja riesim problem s predkozkou.mate niekto skusenosti s dermavitom?a ci sa u nas tato masticka da dostat?viete mi poradit?dakujem

26. okt 2012
hajanka
autor

@hihismejo nemam osobne skusenosti s touto mastickou ani neviem ci sa da kupit u nas, viem ze mamicky pouzivali Triamcinolon

26. okt 2012

skusim sa este informovat.a ten triamcinolon je tiez na uvolnenie tej kozky?aby bola viac elasticka?da sa aj bez predpisu?

26. okt 2012
hajanka
autor

@hihismejo ano ma take ucinky, bez predpisu sa neda kupit ani jedna co viem, su to vsetko kotikosteroidy hormonalne, takze nie volnopredajne

26. okt 2012

takze najlepsie ist k obvodnej a mozno s trochou stastia by mi to mohla predpisat...skusim.inak dakujem za nocne odpovede(:

26. okt 2012
hajanka
autor

@hihismejo ano 🙂 alebo ku koznej este by sa dalo, drzim palce, nemate za co

26. okt 2012

skvelý článok!

13. dec 2012
hajanka
autor

@a2303 dakujem

13. dec 2012

Ha, nebyt konika, tak ani o tomto pretahovani neviem. Schvalne som sa potom pytala lekarky na pradni, ze ako je to tu. Tak absolutne sa s tym nic nerobi. Samozrejme pokial nie je nejaky zapal alebo problem s cikanim a do 4 okov uz toboz nie. Vacsine chlapcov sa to poriesi dovtedy a zvysku do puberty. Urcite. Len velmi malo pripadov je, kde sa to musi poriesit lekarom. A presne povedala, ze viac zla clovek narobi ako dobra.

7. jan 2013

ľutujem, že som sa touto témou nezaoberala skôr, až keď sme nášmu chudáčikovi na radu lekára, nasilu ťahali predkožku a chudáčik plakal ako keby sme ho rezali, začala som hľadať, čítať.. čo máme teraz spraviť, keď už sme urobili takú hroznú chybu? máme mu ho už nechať tak? alebo urobiť nejaké špec. opatrenia?☹((

20. jan 2013
hajanka
autor

@miskam1 na tom istom som bola so synom aj ja, aj ked uz starsi ako ten tvoj, aj to bolo prilis skoro a prilis krute...
ja som to nechala uplne tak, umyvali sme len zvonka a zacali so strecingom az v 4 rokoch, do 7 rokov mal predkozku uvolnenu na cca 90%
dolezite je - ziadne nasilie! ak nosi plienky, castejsie menit, nech mu rozkladajuci sa moc nepodrazdi zalud alebo predkozku, umyvat len pod cistou tecucou vodou zvonku pripadnu dnu len pokial samo nenasilne ide stiahnut

20. jan 2013
4. feb 2013

Ahoj, podla mna to treba riesit tak do 7r , le bo cakat do puberty je drastycke ,le bo setky fora gde pisu dety v puberte od 11r do 19,20r , pisu o probleme tykajuce sa tohto fora , a to len kvoli tomu ze rodicia nevedeliby prezit 3 dni bolesti zo sinom , a deti v puberte to nepovedia rodicom a uz vobec nepojdu urologovi ,tak sa zamislite 3 dni bolesti alebo mladi zivot trapit . 🙂

4. feb 2013

@hajanka ahoj, co to presne je ten strecing predkozky? este som to nepocula. vdaka za odpoved

5. feb 2013

Ahoj,strecing predkozky je kazdy den pri kupani pot tecucov vodov skus pretahovat pokial to ide a natahovat do prava lava ale nie na silu !!!

5. feb 2013
hajanka
autor

@ficekmarc ahoj, po kupeli (mimo vody) alebo pocas sprchovania (len cista tecuca voda, nie silny prud)ked je pokozka zmakcena - ju pretiahnut ako @janko13 pise, len pokial ide, nie dalej, nie nasilu, chvilku takto podrzat v tomto jemne napnutom stave, mozes aj do stran jemne ale davaj pozor aby si nepotiahla silnejsie a neporanila, potom uvolnit a opakovat, aspon 3-4x a kazdy den 🙂 + vela trpezlivosti, nepojde do par dni, mozno ani par tyzdnom, mozno ani mesiacov.... (u nas 3 roky kym sa tymto sposobom uplne uvolnila) ale postupne bude naberat na elasticite a pruznosti 🙂

5. feb 2013

@hajanka Ahoj! my máme so synom určený termín na obriezku :( ked bol malý, naša "dobrá" (ex) pediatrička mu pretiahla predkožku nasilu......po pár rokov sme sa dostali na urologiu kvoli fimoze :(
dostali sme krémik Triamcinolon....bol treba použit raz denne a to večer, po 2-3 týždne, sme mali predkožku totálne uvoľnenú.......ale po pár mesicov tá predkožka zase zužila :o a to prečo, nikto mi nedá odpoveď!? :( takto som skúsila ešte raz ten krém a zase ten istý problém......
pred mesiacom sme išli zase k urologičke.......a ževraj nám pomôže len obriezka :( (a to aj preto, lebo pri močení mu tam vzniká balonik a len potom vyteče moč)
nedávno som čítala o tej sleze (bylinka).....zdá sa mi že to trochu pomôže...
máme ešte mesiac do termínu....ale neviem čo spraviť, čo by bolo najlepšie?
už som z toho zúfalá, všade čítam iné a iné, každí povie niečo iné.......

13. feb 2013
hajanka
autor

@akinorev87 ahoj, ale balonik nie je problem, ak moze cikat, ak ma dierku na pisanie....
on ma predkozu uvolnenu len sa mu stale robi fimoza? (zuzi sa mu otvor?)
alebo sa mu zakazdym ta predkozka prilepi k zaludu?
lebo teraz neviem o co presne ide skus to lepsie popisat, ak chces kludne aj do IP

14. feb 2013

strecing ,podla mna sa to da do poriadku 🙂

2. mar 2013

Aj môjmu syncekovi nasilne pretiahli predkozku ked bol na operacii a zistila som to az potom nahodne, odvtedy s tym mal problemy, boli sme niekolkokrat u urologa, vzdy mu to odlepil ostrym nastrojom a kremikovali sme, zazili sme si dost chuda ked plakal ze ho bolelo cikanie, trhalo mi to srdce. teraz je uz v poriadku, predkozka sa mi da stahovat uplne krasne, aj nam povedali nech si stahuje kazdy den vo vodicke a nemalo by sa mu to vraj uz prilepit. Len sa mi zda, ze ho ma odvtedy tu predkozku taku poranenu vytiahnutu a tak zrastenu chudatko nase. ked sme boli minule u pediatricky, tak mu ju chcela pretiahnut nasucho. aj moj brat ked bol maly nasilne mu lekar bez vedomia mojej mamy pretiahol predkozku, to bolo kriku a odvtedy mal dlho problemy s pocikavanim. Je to hnus co robia ti lekari a aku traumu tym sposobia detickam a ich matkam.

16. mar 2013

mima_mama@ ahoj, kolko ma tvoj rokov?
A pedyna nie je urologicka co si dovoluje ?
A robys dufam strecing.llebo ked nie tak sa mu to moze zlepit zase .

16. mar 2013

@hajanka dobry den, precitala som si Vas clanok a len sa utvrdila v tom co mi je prirodzenejsie 🙂 ja mam 19 m chlapceka, ttoremu nejde stiahnut predkozka, vidno ze je akoby zlepena dokopy. Ked ho kupem a zacne pisat urobi sa mu balonik s dierkou na konci, ktora sa po moceni uzavrie. Maly nema neurekom ziaden problem, nic ho neboli nema nic zacervenale ani zapalene. Dovoli mi vyskusat pri umyvani pokial mu to ide umyt a nebrani sa. Nasa dr nas vsak neustale nuti ist na urologiu vraj uz mala byt predkozka uvolnena. Nikdy by som nedovolila mu to nasilu stiahnut. Najhorsie je ze aj moj svokor - lekar tvrdi ze mu to mam stiahnut (paradoxne mm a svagor mali obaja fimozu a teraz uz mam pocit ze sekundarnu po tychto radach). ked som sa tu teraz docitala ze balonik je uz znak postupneh uvolnovnia, celkom ma to potesilo. Nechcem nic robit nasilu co by malemu ublizilo. uplne nam stacila vojtova metoda pocas prvych 12m zivota (tym nemyslim ze nam ublizila, prave naopak len maly to tak nebral 🙂 ) tka dufam ze som sa rozhodla spravne. Dakujem za podnetny clanok 🙂|

13. apr 2013

@phillippa
Ahoj,balonik je maksimalne stadyum zrast
enia ,uz to nie je dobre
,kup mu kortykoydnu mast,a natieraj mu to 2dene az pokial nezmizne balonik potom uz len 1krat dene,a rob mu kvalitny strecing aj 2krat dene,lebo mu hrozi problem z oblickamy pri baloniku sa setken moc nedostane von a vraty sa ,hrozi aj zapal predkozky ale hlavne oblicky a mozu sa mu vytvorit kamene v oblickach tak drzim palce a hlavne strecingujte🙂

21. apr 2013
hajanka
autor

@janko13 odkial cerpas tieto info? Balonik je maximalne stadium zrast? Moc sa vrati?

21. apr 2013

@hajanka ak dotycny cerpa z rovnakeho zdroja ako pravidla slov. pravopisu potom je urcite spolahlivy zdroj 😉

21. apr 2013

Som chlap a viem ocom hovorim sam som si to preskakal ,a nemusite tu namna hnet utocit som dyslektyk tak prepacte,a prestudujte si nie co o oblickach a mocovych cestach,a tam zistite ze mocit je dvolezite spravnym prudom,a zrast maximalny myslim tak ze uz viac sa zrast nemôze hadam to vedia setci,lebo moc zdy ma skadial vytekat len nie v spravnom prude a tam je ta chyba.
Prepacte za nedorozumenie...

21. apr 2013
hajanka
autor

@janko13 nemam pocit zeby som utocila, otazka odkial cerpas tieto info nie je utokom... balooning nema nic spolocne so zrastami, prave naopak je znakom postupneho prirodzeneho uvolnovania predkozky, nic prirodzenejsie asi neexistuje a co sa vyprazdnovania mocu pocas balooningu, ten prud vyprazdnovania z mocovej trubice sa nemeni, rozdiel moze byt len v tom ze cez predkozku vychadza pomalsie, ale v tom problem osobne vobec nevidim, vyprazdnit sa z balonika vyprazdni rovnako, ako keby bola kompletne predkozka uvolnena

22. apr 2013

nemoze to byt prirodzene uvolnenie ,lebo preca pri uvolnovani predkozky nemôze dochadzat k baloniku, lebo balonik je kvoli tomu ze moc nejde von prudom lebo brani mu predkozka .

22. apr 2013
hajanka
autor

@janko13 vobec si nepochopil co balooning vobec je 🙂 skus si to prosim precitat poriadne v mojom prispevku
polopate povedane, mensia cast predzkoky sa prirodzene uvolni od zaluda, tym vznikne isty priestor na danom mieste a toto miesto sa pri moceni naplna mocom - vznika tzv. balonik 🙂 tento sa mocom pri naplni a potom opat vyprazdni, predkozka sa nadalej prirodzene uvolnuje vzdy ista cast (u niekoho naraz viac, u niekoho menej), az kym balooning uplne nevymizne 🙂

22. apr 2013

Ahoj, kazdy ma svoju teoriu ale bez dvokazov by som stym nesuhlasil.
Ja len neviem pochopit ze pri uvolnovany sa jak môze tvorit balonik?ved moc nechodi pod predkozkov tak preco by si mal vybrat uvolnenu skaru
,ved predca moc ide rovno von s trubyce a iba tam môze byt zuzeny otvor mocovej trubyce

23. apr 2013

boze moj ocom sa bavyme ,opitajte sa svojich muzov ,nech o tom pouvazuju a uvydite ze dojdu tomu istemu nazoru.

23. apr 2013
hajanka
autor

@janko13 to nie je moja teoria a dokazy ake chces? 🙂 trosku pouvazuj, ak tomu nerozumies a nechapes, ja chapem a som zena 🙂

24. apr 2013
hajanka
autor

asi jednoduchsie ako som to napisala vyssie sa to uz vysvetlit ani neda, potom jedine nazorna ukazka asi 😅

24. apr 2013

ahoj Janka, mne vcera mm vycita, ze som to malemu zanedbala (no trosku ano, nestahujem mu to kazdy den) a ze s tym treba nieco robit, ist k dr... tak na toto ma nenahovori. Maly ma 2 a pol roka, takze ako sa pise v clanku, mam mu to pravidelne po kupeli stahovat, pokial to ide, vsak? On ma tu dierokcku ozaj malinku. Moze to sposobit problem pri cikani? ten balonik? dakujem 🙂

24. apr 2013

@chanella
ahoj,nie problem by nastat nemal,ale rob mu Strecing ale nic na silu!!!

24. apr 2013

@hajanka ahoj ja nepotrebujem Dvokazi,ale stale my to nejde do hlavy ale aspon raz pozrem balonik na fotke,volagde google.
ale dakujem za pokecanie . 😀

24. apr 2013
hajanka
autor

@chanella moj nazor je, ze ma casu dost 🙂 so strecingom zacat od 3-4 rokov, nenasilne, dovtedy dodrziavat spravnu hygienu (popis v clanku). Balonik je znakom prirodzeneho oddelovania predkozky.

24. apr 2013

@hajanka dakujem 🙂

25. apr 2013

tak toto len vytlacit a supnut urologom do ruk !

25. apr 2013

Hajanka, syn má 5 rokov, na 2 miestach má predkožku uvoľnenú (tam sa mu vytvára akoby "druhá hlavička"), ostatná časť je akoby prirastená. predkožka sa dá preťahovať asi do polovice. Pravidelne zopár mesiacov natieram cicadermou a kožičku naťahujem. nevidím žiadne pokroky. stále len tie dve miesta uvoľnené. pomôže tá mastička aj na prirastenie. doteraz nemal žiadne násilné preťahovanie. dakujem.

26. máj 2013
hajanka
autor

@kkovacikova pradepodobne mas na mysli balonik/balooning?
cicaderma nie je na to primarne urcena, ta zmiernuje opuch, zapal... su to len bylinky a vazelina, premasti a ukludni
strecing chce trpezlivost, moze to trvat zopar tyzdnov, mesiacov, ale aj rokov (u mojho syna 3 roky kym strecingom predkozka povolila)

27. máj 2013

@hajanka možeš mi prosím dat nazov kremu???

16. jún 2013
hajanka
autor

@majobea ahoj, najcastejsie sa pouzival Triamcinolon

17. jún 2013

@hajanka dá sa to nejak zohnat ked píšeš že používal???

17. jún 2013
hajanka
autor

@majobea samozrejme ze da (pouziva sa, to bol preklep ktory som si nevsimla), predpise ti ju pediatricka, alebo kozna dr.

17. jún 2013

@hajanka okk dakujem za info dufam že nam to stiahne tu blanku kolom žaluda

17. jún 2013

TENTO ČLÁNOK by mal byť alfou a omegou každého urológa. Kiežby som ho prečítala skôr ako sme navštívili svidníckeho sadistu ☹

18. jún 2013
hajanka
autor

@emmily81 dakujem za komentar, kiezby aj ja som skor vedela, do buducnosti budeme mudresjie 🙂

19. jún 2013

@hajanka skvely clanok, som velmi rada, ze som si ho precitala! vdaka, ze si ho sem dala! 🙂

27. jún 2013
hajanka
autor

@melesmeles som rada ze posluzil

27. jún 2013

@hajanka ahoj aj mojmu strhli predkozku asi pred mesiacom,isli sme tam zo zapalenym pipikom...teraz to ma ale uz opuchnute cely pipik nie predkozku ale normalne celu kozu na pipiku co je ma to tak opuchnute ze nevidiet ani zalud nic len malilinka dierka...bojim sa s nim ist zasa k tomu doktorovi,ale asi budem musiet ☹ nechcem aby mu to rezali co by som mala urobit som uz uplne zufala maleho to boli mame teraz masticku baneocin no neviem ako mu pomoct ale ked to ma opuchnute bojim sa aby nedostal nejaky zapal moc.mechura alebo nieco ine...porad co robit lebo ja uz fakt neviem...

10. nov 2013

@tina1979 mozno,clanok pre teba 🙂

25. nov 2013
hajanka
autor

@enya00 ahoj
repikove a harmancek kupele striedat, co najcastejsie pocas dna, framykoin masticka aby to mal stale namazene, cize po kazdom pisani opat namazat, zvonka aj zvnutra, teraz by si mala stshovat pravidelne inak mu to moze zarast ale ak to nedokazes a ma bolesti tak sa dnaz aspon mastit nech sa to nezrastie

25. nov 2013

super članok povine dat čitať všetkým pediatrom a urologom 😀

26. nov 2013
hajanka
autor

@nikuska20 presne tak 🙂 len ci by to malo vyznam, predsa stara skola.... hoc mladi lekari predsa sa ucia to iste co pred xxx rokmi
tak ale zas niektori su otvoreni aj novym poznatkom 😉

26. nov 2013

@hajanka no ma to strasne nie tu kozu co je hned na zaludi ale az tu na tom ma tam malinku dierku a stahovat mu to na silu je strasne teraz sme skusali no nechali sme to tak ☹ kazdy pise len o tej predkozke ale ta koza to je tusim este horsie z coho to moze byt?k tomu dr nechcem uz ist lebo on povie ze mu to pozrie a drb hned stahuje ☹ musim ist k nasej dr pre framikoin myslis ze to bude stacit?nechcem aby mu to narezavali,alebo nieco

28. nov 2013

je to strasne od vtedy sa boji uz kazdeho lekara aj obvodnej a pipika mu nemozme ani chytit...ides tam lebo sa stazuje ze ho to boli a nejaky masiar mu to hned strhne ☹ boli sme tam aj kvoli tomuto a uz mu to chcel zasa pretahovat,
priznam sa ze aj my raz a mal tam plno bordelu no uz mu nechcem sposobovat bolest

28. nov 2013

Super clanok. Akurat na poslednej poradni mi pediatricka povedala, ze nabuduce vyskusa pretiahnut. Ja som to doteraz neskusala. Otazka na uistenie, do cca styroch rokov, to teda ani nemam skusat? Alebo mam vyskusat ci ide?

29. nov 2013

V jednom článku od českého urológa bola krásna, pravdivá a vtipne podaná rada pre všetky mamičky a lekárov - "Predkožku by mala ako prvá mládencovi pretiahnuť ženská ruka. A nie mamina. - :D

8. dec 2013
hajanka
autor

@virivka vyskusat predsa mozes, len zaklad je to netahat nasilu viac nez samo ide

9. dec 2013

@hajanka ahoj, prosím môžeš mi poradiť? Moja malý má 22 mesiacov, naša pediatrička mu predkožku pretiahla už ako pol ročnému a potom zase na ročnej poradni, kázala mi od roka pri kúpaní preťahovať no mne sa to dáko nezdalo a dočítala som sa,že do dvoch rokov to treba nechať tak. Kedže sa nám blížia dva roky hľadám čo dalej. Ale po tomto článku viem,že som urobila chybu,že som pediatričku nezastavila,ale to bol okamih a absolutne ma to nenapadlo,že to urobí,ale teraz neviem či do štyroch rokov teda nechať tak či skúsiť ten strečing. Malý nemá žiadny problém ako som tu čítala. Nosíme ešte plienočky. Budem vdačná za každú radu

28. dec 2013
hajanka
autor

@espritka2 ahoj, ako je na tom s predkozkou teraz?
pokial si uz s pretahovanim zacala (uplne, ci ciastocne), mala by si v tom uz pokracovat aby nedoslo k opatovnemu prilepeniu, resp. zrastaniu tkaniv (napr. v mikrotrhlinkach, ci prasklinkach ktore nie su viditelne volnym okom), avsak vyhni sa pouzivaniu mydla pod predkozkou a rob to mimo kupela, tzn pod cistou tecucou vodou.

28. dec 2013
hajanka
autor

@espritka2 ak predkozka nie je uvolnena, staci pockat a zacat od 3-4 rokov najskor strecingom, dovtedy davat pozor na caste menenie plienok (aby nedoslo k podrazdeniu vplyvom rozkladajuceho sa mocu alebo mechanickemu drazdeniu, to plati duplom v pripade ak ma predkozku uvolnenu), nepouzivat drazdive mydla, peny do kupela, sprchovacie sampony a pod. Zvysenu starostlivost venovat v pripade choroby, kedy mocom telo vylucuje nasledky infekcie ktore sa mozu usadit pod predkozkou (hlavne zapaly mocovych ciest) a tiez pri nahromadenej smegme vo vacsom mnozstve.

28. dec 2013

@hajanka ďakujem za takú rýchlu reakciu 🙂 tak teda ráno po sprchovaní som skúsila čo ako a teda jemnučko to išlo, ale drobec začal trošku ako cúvať tak som to nechala tak, išlo to jemne poodhaliť a nemala som pocit,že by to dalej nešlo,ale malému sa to asi nepozdávalo nevedel čo chcem :-/ Tak teda neviem či skúšať či to nechať tak.. Najlepšie bolo,že mi ešte povedala doktorka aby som teda predkožku preťahovala a že to je úplne v pohode ked mu to zakrváca,aby som sa nebála. No mne pri tej predstave až v srdci pichá. Nechcem mu to ani zanedbať ani mu ublížiť ☹ Tak neviem čo ďalej. Od malička používame obyčajné detské mydlo a ako vie pekne stáť tak sa iba sprchujeme, občas mu napustím vanu aby sa pohral vo vode.

29. dec 2013
hajanka
autor

@espritka2 v tom pripade mu oplachni len tu cast ktoru je mozne bez problemu odhalit, ak nie je zvyknuty tak len postupne aby si zvykol a aby videl ze mu nejdes robit nic zle, co bolestive, proste ist pomaly postupne, nenasilne. Pokial pojde, takymto strecingom sa mu uvolni aj zvysok. Vzdy tie casti co uz oddelene su treba oplachnut, pokus sa kazdym dnom trosku poodhalit, tolko kolko ti sam dovoli, ked si zvykne budes moct zistit pokial to uz uplne uvolnene ma. Kludne sa moze kupat, ale predkozku az nakoniec mimo kupela kupela vzdy pod cistou tecucou vodou.
Co sa tyka rad Dr. je uplne mimo 😲 je to krute a poukazuje na jej totalnu nevedomost v tejto oblasti.

29. dec 2013

@hajanka Tiež mám už o našej doktorke svoj názor a nie pozitívny. Vo viacerých veciach u mňa zlyhala čo sa týka zdravia môjho syna.
Ďakujem teda veľmi pekne za rady budem sa ich držať 🙂 Len sa trošku bojím či ho to nebude bolieť keď mu budem oplachovať to čo je odhalené :-/ Ale budem dávať pozor a nebudem to náhliť, ako pôjde tak pôjde.
Keď pôjdeme najbližšie do poradne vo dverách upozorním doktorku, aby mu predkožku nepreťahovala, že si to neželám.
Ešte raz moc moc ďakujem, vážim si takúto pomoc 🙂 Pekný večer

29. dec 2013
hajanka
autor

@espritka2 nie silny prud vody, zalud je u deti velmi senzitivny a akekolvek podrazdenie moze pocitovat ako bolest

29. dec 2013

Uplne s clankom suhlasim. Nikto by si nemal dovolit nasilim pretahovat dietatu predkozku, hlavne nie bez vedomia matky!!!!

21. jan 2014

ahoj, rada by som ta poprosila o pomoc, maly (2,8 roka) sa dnes sťažoval na pipíka, pricom vcera tam este nic nemal, predkozka mu nejde skoro vobec stiahnut a ani sme to do teraz neriesili, ide ale len malicky kusocek, Ked dnes vravel ze ho boli tak ho mal akoby napuchnuty a pri okraji som si vsimla smegmu, takze sa tam isto nahromadila, ako ju dostat von ked si ho neda chytit lebo ho boli? trosku sme pozmolili ale nedal mi dlhsie iba chvilku a za ten cas len malicko vyslo, skoro nic...... Nerada by som ho tahala k urologovi skusila by som doma ale mam strach kedze ho boli a ma ho napuchnuty, aby som mu tym ze ho nezoberiem k lekarovi neublizila ale zas sa bojim ze mu tam ublizia....

29. jan 2014

ďakujem za článok. Mám našťastie chápavú a múdru pediatričku, ktorá nie je zástancom násilia. Keď majú pokožku prirastenú všetky bábätká a chlapčekovia sveta, asi to bude normálne. Obzvlášť ak nie sú žiadne problémy. Malý má 2,5roka, predkožku zúženú, už pomaličky po kúpaní skúšam preťahovať. Veľmi to nejde, ale násilie mu nerobím. Je mi veľmi ľúto detí, ktoré museli zažiť také utrpenie ☹

28. máj 2014

chcem sa spytat, mojmu malemu pediatricka asi od pol roka furt stahuje predkozku pri kazdej poradni, uz viem ,ze to neni spravne..ale to komentovala,ze sa pozrie ci neni predkozka zuzena,ci co..mne nic nekazala stahovat, no teraz pred par dnami som mu skusila ja cosi stiahnut, v domneni, ze to uz tak treba , no nechcela sa predkozka ani pohnut, ten otvorcek je nejaky uzucky..
tak som to uz nechala tak, nebudem mu robit cosi,co nejde,
no kedze uz ma malicky poznatok od nasej pani doktorky,/ myslim tym,ze mu to stahuje na kazdej poradni/, neviem co by bolo najspravnejsie, ci pokracovat v tom,co ona mu uz zacala, alebo nechat vsetko tak, nebabrat mu do toho a nedovolit uz doktorke tymto jej praktikam...
a DAKUJEM za skvele vysvetlenie a velmi poucny clanok..
a BLAHOZELAM k drobcekovi 🙂

22. jún 2014
22. jún 2014

@hajanka Dobry den. prosim Vas o pomoc.Mam dvoch synov. 5 a 2r. Mladsiemu pri spchovani jemne pretahujem predkozku, len ako sa da, nie na silu, ma tam este tu smegmu, ktora sa mu sem-tam uvolnuje. Nic nasilu nerobim. Problem mam ale so starsim. Od narodenia sa mu predkozka jemne uvolnovala, ale to prestalo v troch rokoch.Bola som poslana na urologiu, kde som odmietla nasilne pretiahnutie predkozky, ale aj tak lekar trochu potiahol ,nie vsak uplne na doraz... Kedze som to nechcela, tak ma poslal domov s tym, ze uz to mohol mat za sebou, alebo si to raz spravi sam... No od vtedy sa mu to ale dalej nepretahuje, uvolnilo sa mu to len na malej casti a nic viac. Neviem uz ako dalej, obvodna ma zase odporucila na urologiu, no ja mam obavu.... Mozte mi prosim poradit, co a ako dalej??? Velmi Vam dakujem. j

1. júl 2014

@hajanka ahoj a čo v prípade ak synovi nejde predkožke dole?aleže vobec a to oslavil pred tyždnom 4narodeniny?
Ked mal 3m mal zapal obličiek /dr.zanedbala a nedala atb ked mala dať a zliezlo to na obličky/,ked sme ležali v nemicici /mal 3m/ dr.mi povedala že on ma fimozu..ono to ešte ako tak do 3r šlo dole,ale späť už nie ☹
No pred rokom a pol sme boli u urologa lebo sa mu na pipiku urobil hnisavy vačok.Dr mu predkožku na silu stiahol a maly ma od vtedy ako keby traumu..on mi nedovoli pipik an umyť,ani chytiť kde to stiahnuť..ide sa zblazniť ak vidi že niečo skušam..Bojim sa aby mu nerobili obzierku alebo niečo podobne už som zufala..Zo starším sme taky problem nemali,starši ma o 2r viac...

8. aug 2014

Skoda ze som o tomto clanku nevedela skor... Dala by som ho precitat kazdej co mala na moju osobu dnes rano sproste pripomienky... Inak velmi dobre napisane!!!

18. aug 2014

@hajanka dnes presne som s v skupine oktobrovky pytala ze co to je lebo som si v sprche pri malom vsimla ze sa mu tam spravi ten balonik. normalne som sa zlakla ze to je nasledkom toho ze som mu tu predkozku nestahovala (synator ma 3,5 mes) cize ten balonik je v pohode ?? spravne som to v tom clanku pochopila ? nemam sa plasit ku lekarovi ? inac predkozku mu nestahujem aj ked na mna starci (rozumej moja mama, svokra ...) do toho nutili ..

27. jan 2015
hajanka
autor

@miahavash je v pohode, niekde sa mu sama predkozka uvolnila a teraz sa to miesto naplni mocom ked pisa, cim viac sa bude uvolnovat tak balonik bude miznut

27. jan 2015

@hajanka ahoj ked uz som sem natrafila...kedze riesim probl.s predkozkou aj ja 🙂 rada by som sa opytala..mame 19mm ale malemu ide len velmi maly kusok stiahnut resp.od dierky mozno 2mm nadol, a ked mu pipik stoji vidno okolo zaluda dost velke nahromadene mnozstvo maziva-smegmy...takmer dokola :( neviem ci mat obavy alebo treba navstivit dr? skusali sme aj kupel v sleze ale zatial ziadna zmena ci pokrok :( prosim o niejake hodnotne info prosim. dakujem

3. mar 2015
hajanka
autor

@modrookalienka ahoj po kupani jemnym prudom vody oplachnut viditelne miesta, nasilu nie, pripadne sa pokusit dostat tu snegmu zmolenim

8. mar 2015

ok vdaka budeme skusat, snad sa to uvolni a pomaly aj ta smegma vyjde 🙂

8. mar 2015

@lenka_va
@hajanka baby, mate uz vacsich chlapcov. ako su na tom s predkozkou dnes? ja som proti nasilnemu stahovaniu, som tlacena od nasej pediateicky k navsteve jrologa, nakolko malemu nejde predkozka siahnut vobec. ma 2r. a otvor tak na par milimetrov. Tak ma zaujima, ako ste na tom vy. 🙂

21. apr 2015
hajanka
autor

@magic08 v 7r mal na cca 80% uvolnenu, teraz v 11r 100%

21. apr 2015

@hajanka a pocas tej doby si s pipikom robila nieco?

21. apr 2015
hajanka
autor

@magic08 len strecing, kazdy den po sprche

21. apr 2015

@hajanka kde najdem ako to robit? mam len okrajove info

21. apr 2015
hajanka
autor

@magic08 tu niekde v tejto diskusii som to uz urcite niekolko krat rozpisovala,
v skratke predkozku stiahnut len pokial ide aby bola malinko napnuta, podrzat a uvolnit, opakovat zopar krat

21. apr 2015

@hajanka dakujem 🙂

21. apr 2015
hajanka
autor

@magic08 zacali sme od 4r ale aj to preto lebo mal nadilnu retrakciu v 2r a po nej total zrastene, inak by som s tym nic nerobila

21. apr 2015

Dnes jsem rekla pediatricce, ze si to nepreju a stejne mu to okamzite udelala ☹(( nepretahla nastesti, jen trochu, ale absolutne me nerespektovala

5. máj 2015
hajanka
autor

@dokument pekne 😣 takze teraz viete, ze sa na nu nemozete spolahnut a teda verit a zverit jej zdravie do ruk, na vasom mieste by som hladala novu pediatricku a tuto hladila uradu pre dohlad nad zdr starostlivou pre nerespektovanie vasho zelania a vykonu bez vasho suhlasu

5. máj 2015
hajanka
autor

hlasila

5. máj 2015

@hajanka presne takto jsem uvazovala - je nepredvidatelna. At uz pujde o cokoli. Uz jsme zaregistrovani jinde, kde jsme v tydnu byli uz i na navsteve a jsem zatim spokojena. Mam to docela blizko od domova, takze super. A zjistila jsem, ze nejsem jedina, kdo mel podobnou negativni zkusenost se stejnou pani doktorkou.

24. máj 2015

tento clanok som uz raz citala,. ale pre istotu a zopakovanie som si ho precitala aj teraz, lebo v septembri cakame chlapceka a uz teraz sa bojim, ze co ja budem robit s pipikom 😀 musim si dat pozor aj na nasho doktora a dopredu mu povedat, aby ho nenapadlo predkozku stahovat nasilu...

23. jún 2015

Ja mam dve deticky, dve dcerky v tomt pripade chvalabohu, urcite by som nedovolila doktorovi aby mojmu dietatku pretahoval predkozku keby som mala chlapceka, tak isto som proti obriezke hoci som sama zidovka a aj svoje dve dcerky tak vychovavam a vychovavat budem, no nikdy by som nepripustila na toto hlupe pravidlo aby malickemu babatku takto ublizili, ked dospeje sam sa rozhodne nie nevinne babatko takto trapit navyse ked nevie povedat ze hoto boli, stipe alebo cokolvek

23. jún 2015

nasa dr,nam povedala že do troch rokov nemám robiť nič,žiadne pretahovanie,no zase moja mama uz od malého 1roku mi pripomína aby som pmaličky sksala lebo mu to prirastie a budu musieť rezať,,a tu sa zrazu dočítam že to je vlastne prirodzene zrastené🙂 ak som to teda dobre pochopila,nerobila som doteraz malému s pipikom nič,má vyše dva ročky ani mu to njde ked som vyskúšala,ani trošičku je vidno ako je to prilepené,i zrastené,no jediné co ma znepokojuje je tá smegma,ma ju tam dosť nahromadenu no nejde nijako vytlaciť,asi teda vyskusam nejaky z tych kremikov,aby mu nevznikol z toho zapal 🙂

16. okt 2015
hajanka
autor

@echo netreba nutne pouzivat kortiko masticku, kludne strecing dlhsiu dobu a mast uz len ako poslednu moznost, my sme ju ani nezacali pouzivat. 3 roky strecing a bolo vidiet vysledky.

29. dec 2015

Ja som uz asi tyzden v panike... od roku vzdy po kupani robime strecing. Teraz mame 19 mes a povodne malinky otvor predkozky je uz taky velky, ze sa da predkozka pekne stiahnut. Pred tyzdnom som si ale vsimla, ze este nie je uplne odkryty zaludik a zrejme to uz ani tak lahko nepojde, jebo zo spodnej strany ma tu predkozku akoby zrastenu so zaludom... z clanku som dobre pochopila, ze je to normalne? Pri tych strecingoch nam nikdy neplakal, nemal bolesti, vzdy to bolo bez natlaku, normalne si to necha. Cize nemyslim si, ze b6 sme mu predtym niekedy nieco natrhli a nasledne mu to zrastlo. Zajtra sme chceli ist k pediatricke.... ale ak to teda dobre chapem, nie je to potrebne?

14. jan 2016
hajanka
autor

@tekla3010 klud, ke to uuuuuplne normalne 😉 sunovi sa ta cast uvolnila az uplnd posledna a to niekedy v 9r

14. jan 2016
hajanka
autor

pedi radsej nic nespominaj 😉 na 99% by vas poslala pod noz

14. jan 2016

Dakujem za nazor... aj som gooooglila, tak snad by to malo byt ok 🙂

14. jan 2016
7. feb 2016

Môžem sa opýtať,je nejaký volnopredajny krém? Alebo všetko na predpis. Ďakujem.

10. máj 2016
2. sep 2016

Vytlacit a nalepit ku kazdemu dr do cakarne

3. sep 2016

Prečítam si tento článok a som si istá že to nechám na prírodu, potom príde niekto kto ma zneistí že prečo to neriešim alebo príde večer, denná preťahovacia rutina a zúfalstvo je sa nič nedeje. Ja to stále tvrdím, s chlapmi sú len problémy 😀 Mne sa podarilo zohnať triamcinolon bez predpisu, malému nešla stiahnuť predkoža ani do štádia že by bolo vidno dierku na cikanie, mastili sme a dostali sme sa po tú dierku a viac sa to ani nehne. Okolo má blanku ktorú nie a nie zdolať ☹ na 3ročnej prehliadke mu dala dr výmenný lístok na urológiu s tým že má fimózu. Zatial statočne odolávam a neobjednávam ho nikam. Skúšame aj slez ale nič. Ja som z toho už na prášky ☹

6. okt 2016
hajanka
autor

@26lenka6 trpezlivoooooost

7. okt 2016

@hajanka ahoj.uz davnejsie som si precitala tvoj clanok aj rozne diskusie na temu predkozka....moj maly ma 16mesiacov a ide mu stahnut len po dierku na cikanie,cize ostatne ma zlepene akoby....dr.nam vypisala listok k urologovi,nech sa na to pozrie,ci je to v poriadku,ja zatial nechcem ist.....v lekarni nam dali miesanu masticku,ze pomaha chlapcekom,no natieram uz asi dva mesiace a nic....v sobotu som zohnala triamcinolon,myslis,ze ho mozem pouzit?ked sme neboli u urologa,ze nam on nepredpisal tu masticku?alebo mam radsej robit kupele v sleze a krem od justu kupit?alebo radsej ist k urologovi,nech vieme na com sme?dakujem ti za odpoved

21. nov 2016
hajanka
autor

@paulinka1986 ahoj, napisem co by som robila ja 😉 co spravis ty je len na tebe. K urologovi urcite nie. 16 mes dieta ma este hoooodne casu pred sebou na to, aby sa mu predozka uvolnila prirodzene postupne a hlavne ked "dozreje" cas na to. Nema absolutne ziaden problem a nepotrebuje vobec nic riesit.

21. nov 2016

@hajanka dakujem ti ☺ ja sa aj bojim ist k urologovi 😱 aj ked mame v meste jedneho dobreho,ludskeho,co nestrhava nasilu(podla ohlasov kladnych viem)ale aj tak....a na tu masticku co vravis?snad mu neublizim....lebo to by som si fakt neodpustila....ved,to ze ma cas a dr.nas zbytocne stresuje....

22. nov 2016
hajanka
autor

@paulinka1986 je podla mna na nu este zbytocne skoro, nechajte si ju na neskor 😊

22. nov 2016

Nasla som tento clanok,je uplne super,skoda,ze som zacala hladat az po navsteve urologa,ktory drobcovi poblizil skor ako hocico povedal... Tak som nastvana sama na seba,ze sme tam isli po radu,bo nic nam nepocedal,len poblizil a poslal prec :(

6. apr 2017

@hajanka Ahoj, prosim ta, syncek ma 5 rokov. doktorka nas nuti ku urologovi. vobec neide pretiahnut a ani mu s nim nic nerobime. len sa umyje, ako vsetky ostatne casti tela. najradsej by som v tom pokracovala. tiez sa mu robi to balonikovanie. ziadne problemy nemava. do kedy to mozme "neriesit"? do zhruba tych 10rokov?ďakujeme

25. apr 2017
hajanka
autor

@elizabet1lucas mozte pomaly nenasilne zacat so strecongom predkozky (opisany vyssie), moze to trval niekolko mesiacov kym sa zacne kozicka poddavat, trpezlivost.

26. apr 2017

@hajanka
Môžem otázočku ..😉
Pri prvom synčekovi som nepretahovala ,ani neskúšala ..no teraz máme papierik k urológovi keďže mu to nejde pretiahnuť ,no je pravda že málo kedy mi dovolí aby som skúsila ..teraz po tomto článku neviem ísť sa ukázať k urológovi alebo ešte počkať... ďakujem pekne za radu..

16. júl 2018
hajanka
autor

@iwusik88 kolko ma rokov?

19. júl 2018

@hajanka v marci mal 5 rokov

20. júl 2018
hajanka
autor

@iwusik88 tak to ma casu, precitaj si clanok + komentare, vsetko je tu napisane. Mojmu sa uvolnila prirodzene este starsiemu. Az do puberty sa predkozka uvolnuje, a aj po nej vplyvom hormonov. Ak nema problem neni dovod chodit s tym za lekarmi, mozu urobit viac skody nez osohu co sa tohto tyka.

20. júl 2018

@hajanka ďakujem

24. júl 2018

Tiež by som mala otázku ak môžem. Prečítala som si celý článok plus diskusiu. Synček má 2,5 roka. Na radu lekárov sme občas po kúpeli skúšali sťahovať predkozku. Nemá to rád, aj plače, ale považovali sme to za potrebné. No nejak pravidelné to nebolo, ani sme sa nesnažili veľmi silno. Manžel to väčšinou robil, lebo však je chlap, skôr vie posúdiť do akej miery môže ísť. Nemal žiadne problémy až do včera. Pipik mu opuchol, no problém s močením nemá, na dotyk je to trosku citlivé. No po prečítaní článku sa bojím ísť s tým za urologom. Čo by ste mi poradili? Myslíte že môžem najprv skúšať repikove kúpele alebo hneď zájsť k doktorovi? Nechcem mu zbytočne ublížiť, no ani nič nezanedbat. Ďakujem

19. sep 2018
hajanka
autor

@bewik skuste mu to jemne postlacat, ci nieco vyjde von, smegma alebo hnis. Repikove kupele samozrejme mozte a aj framykoin masticku ak to ma cervene. Ono mu to urcite praskne a vytecie. Ked v pohodi piška. Pockajte par dni ako sa to bude vyvijat, vacsinou do 3-4 dni bude ok.
Potom predkozku stahovat naozaj len pokial ide bez problemu bez bolesti. Ono to moze trvat roky kym sa uvolni. Je to dlhodoby proces.

19. sep 2018

@hajanka ďakujem veľmi pekne za odpoveď. Mám aj framykoin, skúsim mu ho aplikovať. Asi to má ísť dnu pod tu predkosku, však? Lenže momentálne mi nechce dovoliť manipulovať mu s pipikom, vidieť, že ho to aj bolí. Akurát sedí vo vanicke, už teraz sa bojím ako nám to pôjde. Plus manžel nie je doma 😕
Potom po odzneni problémov treba robiť ten strecing každý deň, alebo stačí aj menej. Raz za týždeň je asi malo, však?

19. sep 2018
hajanka
autor

@bewik ked uz tak kazdy den, ale fakt len pokial ide volne, nesnazit sa potahovat viac ci uplne pretiahnut. Namaz mu pokial sa da. Alebo mozno by to urobil sam? Len nestresovat.

19. sep 2018

@hajanka budem sa teda snažiť každý deň. Repik mu urobil dobre, dokonca mi dovolil vytlačiť trochu hnisu. Natrela som, len pokiaľ sa dalo, tam uz nespolupracoval. Ďakujem krásne za rady 🌹🙂

19. sep 2018

Ahoj,moc ta prosim o radu.Malemu ocervenel pipik a mierne opuchol,macam v repiku a davam framykoin,zatial bez zmeny.Bojim sa ist k urologovi,aby mu to nestahoval nasilu.Ma to odvcera,myslis,ze za par dni pomoze ten framykoin plus repik? Este mam koloidne striebro a betadine,mam skusit na noc radsej to?

17. mar 2019
hajanka
autor

@zanka32 ahoj, pokracovala by som framykoinom + cez den macat v repiku alebo harmanceku, take 2-3 dni a prejde to

17. mar 2019

@hajanka moc dakujem☺

17. mar 2019

super clanok, dakujem zan. tiez som sa riadila tym, ze ved to nebolo "vyrobene" nelogicky a netreba sa do toho velmi starat. Synovi som to az teraz v 3 a pol roku kontrolovala, neviem mu to stiahnut nejako moc sikovne kym ten pipik trochu nestuhne, potom mu to ide asi do polky zaluda a ta pretiahnuta kozicka mu spravi prstenec az asi pol cm za nim...neviem ci som to spravne opisala, ale to je, alebo nie je fimoza?

19. dec 2019

Ahojte môjmu 15m syncekovi dnes nasilu urolog pretiahol a samozrejme natrhol predkozku mal tam smegmu,až teraz som sa dostala k tomuto článku a pochopila čo tam mal a som teraz nešťastná čo som mu to urobila.....mám mu to každý deň sťahovať mi povedal teraz 2-3dni namacat v harmančeku .....

28. aug 2020
hajanka
autor

@1niki11 Tak to ma mrzi, ale zial ano teraz ked to najviac boli aje to zive, mu to musite stahovat, inak to skutocne zarastie.

29. aug 2020
hajanka
autor

@tinadeville fimoza je ked vobec nie je mozne predkozku stiahnut kvoli tomu, ze je uplne uzka

29. aug 2020

@hajanka takže mu to mám úplne stiahnuť alebo len koľko ma pustí nechcem mu este viac ublizovat má tam ranky😓 dnes som mu to uz natierala framykoin mastou a už to znášal trošku lepšie len sa bojím aby sa mu to nezapalilo....

29. aug 2020
hajanka
autor

@1niki11 idealne tak ako to bolo stiahnute, teraz ak sa to nebude premastovat, budu tie ranky zarastat 😞 vsetko je opisane v clanku

29. aug 2020

@hajanka ďakujem veľmi pekne za rady 🙏 premastujem a budem teda aj sťahovať a dúfať že to bude mať v poriadku

30. aug 2020

@hajanka Ahoj. Maly ma 3. Nejako extra som to stahovanie neriesila. Nedavno som kupila "Pinda mast" a po kupeli obcas skusam stahovat. Ale nie pravidelne...vacsinou tak 2 krat tyzdenne. Myslis, ze staci, takto obcas, ci sa to musi robit kazdy den? Dakujem

14. nov 2020
hajanka
autor

@jajanka2211 ak uz zacnes, tak pravidelne kazdy den

14. nov 2020

Prosím veľmi autorku o radu,mám 5 ročného syna,predložku mu ide stiahnuť iba máličko,možno cez 2 mm priemer vidieť žaluď, neriešili sme to,som proti zásahom aj naša pediatricka...lenže pred dvoma mesiacmi mal syn bolestivý zápal pipika,pomohli preplachy a repikove kúpele,zápal sa však teraz zopakoval,robili sme to isté,avšak začala aj bolesť pri močení,nasadili sme brusnice,pomohlo.Manzel ale je za to,aby sme to dali skontrolovať,keď sa ten zápal opakuje.Tak som syna objednala k urológiovi a hneď do telefónu som dostala inštrukcie že vraj mu to odlepia nejakou sondickou,rýchlo bez anestézie,chvílocka a bude to.Vzala som to ako nevyhnutnosť kvôli tým zápalom,ale skúšala som ešte hľadať info lebo sa toho obávam,či mu to pomôže alebo uškodí...Našla som tento článok aj diskusiu,mám teda otázočku,čo v prípade opakujúcich sa zápalov urobiť?Keby nemal problém, určite by som nič neriešila,ale čo takto,keď sa opakuje zápal? Ďakujem,dúfam,že stihnem odpoveď,lebo napozajtra sme objednaní k urológiovi...

21. jún 2021

Ja sa pripnem, ak bude odozva, potesim sa. Precitala som clanok aj diskusiu. My mame takuto situaciu. Zhruba od polroka do roka som synovi nepravidelne tak raz za tyzden skusila stiahnut predkozku, slo to bez problemov, ale len po hranice otvoru mocovej rury. Po precitani clankov a nazorov, ze do toho netreba zasahovat, som s tym prestala. Avsak teraz, ked ma rok a pol, sa mu otvor uplne zrastol, neda sa mu pretiahnut vobec, ani nie je vidno dierku, i ked predkozka je flexibilna, strecovat s nou sa da, lenze je uz zrastena. Cika uz cez balonik, tak som aj na to prisla, lebo sa odplienkujeme. Inak by som na to ani neprisla. Zapaly nema. Co teraz?

17. jún 2022

@hajanka dakujem za nazor

17. jún 2022

@pampusiaci Ahoj. Prave citam tuto diskusiu pod clankom, asi si vtedy nedostala vcas odpoved. Mozem sa spytat, ako ste vtedy so syncekom dopadli? Isli ste na ten zakrok sondou? Pomohloto? A ako je na tom syncek teraz? Uz ma uvolnenu predkozku? Dakujem za odpoved. Riesime tiez " vecny" problem s predkozkou.

22. nov 2022

Rada by som povedala našu skúsenosť,len je to na dlhšie...ak chces, napíš mi do správy číslo a zavolám Ti...🙂

24. nov 2022

@lubako Ahoj,ak nechceš telefonovať,môžem to aj napísať,len nestíham...chces,aby som radšej napísala?

5. dec 2022

Začni písať komentár...

Odošli