hejtermama
27. mar 2019
621 

10 spôsobov, ako uspať bábätko

BRATISLAVA: Každá mama, či už novopečená alebo mamina ročného viťúza či dvojročnej slečny, sa musí popasovať s tým, že jej ratolesť niekedy (alebo väčšinou) nie a nie zaspať. Stále neviete, ako na to? Tu sú moje tipy a triky!

  • Unavte ho

Málokomu sa chce spať, keď leňoší celý deň. A dieťatku, ktoré má tie najsilnejšie baterky na svete, určite nie. Čím viac bude drobec v spoločnosti či vonku, tým ľahšie zaspí. Aj keď to prvé minúty tak nevyzerá a dieťa vykrikuje a metá sa, zväčša keď je naozaj unavené, tak aj zaspí. Teda ak nie je unavené príliš. To veľmi dobre pozná každý dospelák, ktorý od únavy nevie zaspať. Čiže je naozaj dôležité nájsť mieru.

  • Kúpeľ

Možno ste zástancom nekúpania sa každý deň, ale uznajte, že taká teplučká voda, vie naozaj upokojiť. Ak nekúpete dieťa každý deň, skúste ho kúpať, dovoľte mu hrať sa vo vani, špľachotať a jašiť sa, najmä vtedy, keď vonku pršalo a mali ste deň, ktorý nebol veľmi aktívny. Voda skrátka unaví, sami to dobre poznáte, že po piatich zaplávaných bazénoch, zadriemete na ležadle za pár sekúnd. 

  • Mliečko

Či materské či sušené či kravské či ovsené. Hladní spať ísť nemôžeme. A basta!

  • Hladkajte, škrabkajte, mojkajte, kolíšte

Maminkin dotyk je niečo nenahraditeľné. Dotýkajte sa, objímajte, túlte sa, to je to výnimočné a najúžasnejšie a najpríjemnejšie, čo môžete Vášmu dieťatku dať. A samotné túlenie nemá vplyv len na zaspatie, ale rozvíja sa u bábätka najmä jeho zdravé sebavedomie, vie, že je ľúbené a teda bude vedieť a môcť v dospelosti naviazať skutočné a zdravé vzťahy nielen partnerské ale aj priateľské.

  • Povedzte či prečítajte mu rozprávku

Rozvíjajte svojim deťom fantáziu a pripravte im krásne sny. Váš hlas dieťa upokojí a opakovanie rozprávok pomáha dieťaťu k vytváraniu vlastného hodnotového systému. Čo je dobro, čo sa môže. Čítanie rozprávok nám môže pomôcť odučiť dieťa od zlozvykov, naučiť ho ospravedlniť sa či rozpoznať nesprávne správanie sa. Taktiež vďaka príbehom sa rozvíja detská fantázia a predstavivosť ale aj emočná inteligencia. Keď totiž deti držia hlavnému hrdinovi palce a vedia sa vcítiť do jeho problémov, budú schopné vnímať a chápať aj pocity iných ľudí v reálnom živote. Opakovanie a pokojný hlas však patria k naozaj dobrým pomocníkom, aby dieťa zatvorilo očká a sladko zaspalo.

  • Rituál

Opakovanie rozprávok, postupnosť- svetlo, kúpeľ, večera, rozprávka pomáha dieťaťu pochopiť, že už deň končí a chystáme sa spať. Opakovanie je nielen matkou múdrosti, ako nám vraveli na hodinách dejepisu, ale naučí deti aj akceptovať, že niečo končí, a že svet má určitú postupnosť. A vďaka rituálu a neustálemu opakovaniu sa proti tomu prestane búriť a jednoducho to akceptuje. Zvyk je predsa železná košeľa.

  • Stlmte svetlá

Hodinku pred uspávaním stlmte svetlá, vymeňte hlavné veľké svetlo za lampu.  Zmenu intenzity svetla si nevšimne hneď alebo ju možno ani vedome nezaregistruje, ale podvedome už chápe, že sa ukladáme spať. Má čas sa na to pripraviť, čiže zmena z dňa na noc sa nedeje v očiach dieťatka tak rýchlo a prudko. Často sa potom stane, že naozaj po 20 minútach môžete bez akéhokoľvek iného pričinenia pozorovať zívanie. Hurá!  

  • Žiadna telka a elektrické gadgety

Odporúča sa aspoň hodinu pred spánkom nepozerať televíziu či mihotavé obrázky. Mozog sa nimi naštartuje a potom sa nebude vedieť zastaviť. Farebné pohyblivé obrázky dieťa naozaj neupokoja, dieťa má trhaný spánok, často sa vyskytujú zlé sny a častejšie sa budí. Doprajte mu pokojné a sladké sny radšej vytvorte doma intímčo s príjemnou hudbou alebo ešte lepšie tichom.

  • Pohovorte si

Bábätko aj dieťatko musí vedieť, čo sa ide diať. Mama je prístav, mama je istota, a nemala by veci robiť len tak z ničoho nič. Dieťa nemá byť prekvapené, potrebuje čas, otočiť a nastaviť sa na oddych po veľkých behoch a pretekoch na motorkách dookola po byte s tatkom. Možno si myslíte, že vám nerozumie. Ale bábo nemusí chápať každé slovo, ale pochopí situáciu, vycíti atmosféru a prispôsobí sa jej. Žiaľ keď ste nervózna (a verte mi autorka tohto článku býva často), neupokojíte ani bábo. Platí iba komunikácia. Vysvetlite bábätku, že ste už unavená, že už je noc, a že aj iné deti a susedia aj babka s dedkom už spia. A ak naozaj ste unavená, ľahnite si aj vy. Prezlečte sa rovno do pyžama a spite s bábom aj vy. Žehlenie, upratovanie, varenie a dokonca aj tie maily, počkajú! Verte mi, spánok spôsobuje zázraky. (ps. Len sa nezabudnite navečerať spolu s dieťatkom, lebo ako píšeme v druhom bode, bez toho to nepôjde a so škvŕkajúcim bruchom nezaspíteJ

  • Spievajte mu

Ako sme hovorili už v bode o rozprávkach, váš pokojný, nie nervózny a uponáhľaný hlas, dieťa najlepšie upokojí. Nie nadarmo naše babky a prababky spievali bábätkám. Oprášte si ľudovky, rôzne uspávanky či slovenské evergreeny, ale môžete spievať aj vlastné uspávanky. S menom vášho bábätka, skúste potrápiť hlavu a vymýšľať si vlastné rýmy. Ale ak sa vám to ani rýmovať nebude, a aj keď vaše spievanie bude falošné, vždy bude jedinečné a vaše dieťa bude váš spev milovať. Lebo to robíte s láskou. Pre inšpiráciu uspávanka Divadla ZáBaVKa, ktorú si môžete varírovať po svojom🙂 

Napríklad: https://www.youtube.com/watch?v=LBlRc5wPZp0

My každovečerne skúšame všetko a pomáha, raz predsa len zaspí! Dobrú noc! 

Začni písať komentár...

Odošli