12 / 65
    nazberaný aj s malou kytičkou

    Medvedí cesnak je známy svojimi antibakteriálnymi, antimykotickými a protizápalovými účinkami, prečisťuje organizmus a znižuje hladinu „zlého“ cholesterolu v krvi. Pomáha pri celom spektre chorôb a zdravotných problémov – od chorôb dýchacích ciest až po cukrovku alebo obezitu. Tajomstvo účinnosti medvedieho cesnaku je v obsahu mimoriadne zaujímavého mixu enzýmov, vitamínov, minerálov a ďalších účinných látok vrátane allicinu, allixinu, ajoenu a sírnych zlúčenín.

    Za všetko môže allicin 🙂

    Allicin je éterický olej, ktorý „môže“ za typickú cesnakovú vôňu klasického aj medvedieho cesnaku. Je to silné prírodné antibiotikum a na rozdiel od antibiotík vyrobených našim priemyslom prakticky nemá žiadne nežiadúce vedľajšie účinky. Allicin je zároveň zbraň, ktorou sa medvedí cesnak bráni proti svojim nepriateľom – vírusom, baktériám, hmyzu a pod. Preto sa cesnaková vôňa znásobí pri narušení tkanív rastliny, napríklad pri jej rozdrvení alebo nakrájaní nožom. Allicin so silnými antibakteriálnymi účinkami vzniká ako výsledná látka chemickej reakcie alliinu a alliinázy. Dostáva sa do nášho organizmu nielen konzumáciou cesnaku, ale aj cez pokožku alebo sliznice. Prospieva napríklad pľúcam a tráviacemu traktu kde likviduje vírusy, baktérie a parazitov. Pomáha tiež regulovať krvný tlak a hladinu cholesterolu v krvi.

    Ešte viac zdravia 🙂

    Konzumácia medvedieho cesnaku podporuje imunitný systém (vďaka obsahu adenosinu), nervovú sústavu (allixin), pomáha liečiť kožné infekcie a predchádzať krvným zrazeninám (ajoen). Zvlášť významné sú protirakovinové účinky konzumácie medvedieho (ale aj kuchynského) cesnaku. Obsahuje látky znižujúce účinky karcinogénov obsiahnutých napríklad v modernej strave, látky blokujúce vznik a rast nádorov, likvidujúce rakovinové bunky (vďaka obsahu allylsulfidov a allixinu). Keďže čerstvý medvedí cesnak možno konzumovať len počas niekoľkých mesiacov, po zvyšok roka ho vo svojej strave nahraďte kuchynským cesnakom. Cenný je aj účinok konzumácie medvedieho cesnaku pri jarnej očiste organizmu – nie je to žiadna náhoda, že je k dispozícii práve na jar.

    14. apr 2016