17 / 23
    Pšenično-ražný s pestom z medvedieho cesnaku
    jameena
    autor

    Môj recept na mäkký a voňavý Pšenično-ražný chlebík s pestom z medvedieho cesnaku a zemiakovými vločkami v ceste.

    (*váha niektorých surovín môže byť len orientačná, keďže pečiem od oka, často nevážim presne - koľko mám toľko dám a následne dolaďujem výslednú konzistenciu cesta)

    Suroviny*:
    450g pšeničnej chlebovej múky T650
    100g ražnej múky (chlebovej, hladkej)
    vody
    300-350g/ml vody
    2 PL ražného kvasu
    2 PL zemiakových vločiek
    1 PL pesta z medvedieho cesnaku (robím si domáce)
    1 ČL soli
    1 ČL Sladenka (nemusí byť)
    1 PL olivový olej

    POSTUP:
    RK som si niekoľko hodín pred samotným pečením nakŕmila a nechala zdvojnásobiť a potom odobrala do cesta.
    Preosiate múky som zmiešala s vodou a RK, nechala 30 minút postáť. Pridala ostatné suroviny a vypracovala cesto. Tento chlebík je s nižšou hydratáciu, tzn. cesto je hutnejšie, plastické, dobre sa s ním pracuje, ľahko sa stáča, chlebík je skoro až samostoják.
    Cesto som nechala kvasiť na linke cca 2 hodiny s pravidelným prekladaním. Následne šlo na 14 hodín do chladničky oddychovať. Po vybratí som nechala 1 hodinu aklimatizovať a stočila do ošatky. V druhom kvasení zdvojnásobilo cesto objem v tomto teple po 2 hodinách. Chlebík som piekla pofŕkaný vodou v uzavretom pekáči, pred dopečením odkryté nech sa zafarbí kôrka. Prvých 10 minút 240°C, dopiecť na 200°C - čas závisí od rúry, moja to stihla za 25 minút a chlebík znel po zaklopaní duto, bol hotový. Vôňa bola v celej kuchyni. Polovica sa zjedla ešte ani nestihol úplne vychladnúť 😍

    3. júl 2020