janka_naturamed
20. apr 2017
263 

Pijete mlieko pre zdravé kosti? Pozor, samotný vápnik nestačí!

Už od detstva nám hovorili, že treba piť mlieko pre silné kosti a zdravé zuby. Pamätáte si to? Áno, mlieko je celkom slušným zdrojom vápnika, no ten sa sám do kostí nedostane. Preto tento proces je nevyhnutný práve vitamín K2, ktorý zaistí presun vápnika z krvi do kostí, a tým ich posilňuje.

Ktoré potraviny obsahujú vitamín K2?

Vitamín K2sa vyskytuje napríklad v brokolici, špenáte, pečeni, vajciach, mlieku alebo v rôznych syroch. Môžeme ho tiež nájsť v živočíšnych tukoch alebo rastlinných olejoch.

Odporúčaná denná dávka vitamínu K2 je podľa zdravotníckych organizácií 75 μg. Získať túto dávku vitamínu K2 v bežnej strave ale nie je vôbec jednoduché. Túto dávku získate, pokiaľ zjete 5 litrov jogurtu alebo vypijete 5 litrov mlieka.

Kto by si mal strážiť hladinu K2?

Pri rozhodovaní, či užívať alebo neužívať vitamín K2, je potrebné zvážiť možnosť príjmu vitamínu K2 stravou. Jednoznačne na dostatočné množstvo tohto vitamínu by mali dbať aj starší ľudia. S vekom totiž klesá schopnosť produkcie vitamínu K2. Hladinu tohto by si mali ustrážiť aj pacienti s osteoporózou, najmä pri užívaní vápnika s vitamínom D, aby nedošlo ku kalcifikácii ciev. Do kategórie dostatočného množstva vitamínu K2 patria aj pacienti s aterosklerózou a ľudia užívajúci statíny.

V neposlednom rade sú to budúce aj čerstvé mamičky, pretože K2v tomto období potrebuje aj mamička aj bábätko na správny vývoj kostí a zúbkov. Naopak, pozor na vitamín K2 si musia dať pacienti užívajúci warfarín (liek na zriedenie krvi). Vitamín K2 totiž ovplyvňuje účinok warfarínu.

Doplňte si zásoby

V bežnej strave je vitamín K2 veľmi vzácny. Potrebné množstvo tohto dôležitého vitamínu však nájdete aj v kvalitnom výživovom doplnku Vitamín K2 od NaturaMed Pharmaceuticals, ktorý je navyše obohatený aj o vitamín D. Najlepší účinok dosiahnete pri dlhodobom užívaní, no už prvá kapsula spustí potrebné procesy v tele. Vitamín K2 sa užíva 1x denne, no pre väčší účinok možno užiť aj 2 kapsuly.

Kúpite z pohodlia domova na bezplatnej linke 0800 444 204 alebo na www.vitamink2.sk

Začni písať komentár...

Odošli