jese1
18. dec 2019
3495 

Prečo by som mal zapadnúť, keď som bol zrodený, aby som vynikal?

Píše obyčajná mama neobyčajných detí.

Už od detstva som túžila po bábätku. Spomínam si ako sa na hodine informatiky spolužiačky rozprávali kam pôjdu v piatok večer na diskotéku a googlili, kde hrá lepší DJ a ja som si pozerala na internete kočíky. Snívala som. Túžila som. Sen sa mi splnil vďaka Bohu a môjmu manželovi o pár rokov neskôr.

Prvého augusta na Božidaru sa nám narodil náš Boží dar. Náš vzácny Šimonko. Napriek tomu, že celé tehotenstvo prebiehalo bez akýchkoľvek problémov sa Šimonko nenarodil zdravý. Spolu so Šimonkom do našich životov pribudla aj vzácnosť zvaná ichtyóza.

Nebudem klamať, zrútil sa nám s manželom svet. Každému však svojským spôsobom – mne, mame, ktorej po 9. mesiacoch dennodenného kontaktu so svojim bábätkom v brušku, vzali dieťa do 150 km vzdialenej nemocnice a ako jediná mama som na oddelení šestonedelia zostala bez bábätka; manželovi, oteckovi, ktorý mal so synčekom veľké plány a po zisťovaní informácií o tejto chorobe sa zdalo, že nič z vysnívaného nebude možné v budúcnosti uskutočniť. Manžel mal silu čítať na internete a dozvedať sa o ichty viac a postupne mi to dávkovať. Ja som nemala silu čítať si články a už vôbec nie pozerať si fotky detí s týmto ochorením. Mňa trápilo len jediné – veď pred pár hodinami sa mi narodil syn. Nádherný syn! Blondiačik. Ešte teraz mi tu ležal v postieľke a už ho tu niet... Neriešila som čo bude ďalej, ako budeme s ichtyózou žiť. V tej chvíli mi bolo jedno všetko, vedela som, že ho milujem a budem milovať aj keby mal tri hlavy. Moje vnútro riešilo len jednu otázku – prečo nemôžem byť s ním?! Do dnešného dňa si pamätám na okamih ako ho odvážajú preč a ja som len plakala a neverila, že mi ho naozaj berú. Viem, že to bolo potrebné, ale vysvetlite to mame, ktorej puká srdce.

Dnes viem, že celé to obdobie som zvládla len vďaka Láske. Božej i manželovej. Bez nich by som nemala šancu. Je zaujímavé, že celý čas, keď som už mala pocit, že nevládzem, že toto sa už nedá zvládnuť, mi šla v hlave pieseň:

             Ty ma nesieš sám, Tebe veriť smiem, 

 Ty mi pomáhaš, keď ma láka hriech, 

 Ty sa dotýkaš hviezd aj detských sĺz, 

 Ty pochopiť vieš...

 Tebe ustúpia temné mraky s tmou, 

 Ty utíšiš búrky nado mnou..

Dodnes má pre mňa táto pieseň hlboký význam. S narodením Šimonka sme začali žiť nový život. Krajší a plnší. Vychutnávali sme si každú chvíľu. Veľmi často som opakovala vetu: ,,Ďakujem, že sme spolu. Doma.“

Ani vo sne by mi nenapadlo, že presne o rok sa situácia zopakuje. Otehotnela som. Tehotenstvo sme nemali tak skoro v pláne, aj keď som vedela, že raz určite chcem pre Šimonka súrodenca. Ale moje plány sú nič oproti Božím plánom a On má tak krásny zmysel pre humor.

Vedeli sme, že je 25 % šanca, že aj druhé bábo ichtyózu zdedí, ale verili sme celým srdcom, že sa narodí zdravé. Aj teraz boli výsledky testov ukážkové, ale to už vieme, že nemusí znamenať nič. Amniocentézu som odmietla. Síce je riziko nízke, ale je. Vedela som, že výsledok by aj tak nič nezmenil v našej radosti z bábätka a preto sme sa nechali „prekvapiť“ až do pôrodu. Pri Šimonkovom pôrode som bola v celkovej narkóze,  takže z pôrodu nemám nič (okrem 36 hod kontrakcií ha-ha), ale druhého synčeka som rodila v spinálnej anestéze a na ten moment ako som ho uvidela nezabudnem nikdy. Videla som ho asi na 5 sekúnd – môj nádherný Teo! Čierne vlásky mu obopínali hlávku a ústa plakali nesmiernou intenzitou. Opäť je to tu... Ichtyóza... Prevoz na Kramáre. Uplakaná mama v pôrodnici. Ako to, že sa nenarodil zdravý?! Veď sme sa predsa toľko modlili. Sv. Rita, sv. Charbel, sv. Marta nepočuli ste moje prosby?! Bože, kde si, kde? Teraz, keď Ťa tak veľmi potrebujem. Alebo nepotrebujem! Túžila som po zdravom bábätku a dal si mi choré. Toto je Tvoja spravodlivosť?! Zažila som si krízu viery. Nevládala som sa modliť, prosiť. Mala som v sebe hnev a prázdno. Nedokázala som ani prosiť za Tea, aby to zvládol. V tejto sebaľútosti som zostala pár hodín a potom to prišlo. Blesk. Bum bác. Stop! Takto predsa naša viera nefunguje. Boh nie je automat – ja dám modlitbu, on mi dá to, o čo prosím. On má skrátka plán. Dokonalý plán. Aj keď v mojich očiach a v danej chvíli úplne nepochopiteľný. Nerozumela som ničomu, okrem jednej veci – Boh nás chce mať verných v každom čase! Keby sa mi narodilo zdravé dieťa, nebolo by šťastnejšej mamy na oddelení. Ale čo teraz? Prestala som hľadať odpovede na otázku prečo?, len dôverujem. Napriek tomu, že som Teuška naozaj videla len pár sekúnd a potom až o 3 dni a prvýkrát som ho držala v náručí až o týždeň, plakala som oveľa menej. Boh ma naozaj plán. Pre svet je to bláznovstvo, ale pre nás je to cesta.

Nikdy mi ani len nenapadlo, že budem odchádzať z pôrodnice bez bábätka a to rovno 2-krát. V čase najťažších chvíľ sa mi opäť v hlave spustila pieseň. Opäť nesmierne trefná na našu situáciu:

Ani oko nevidelo, ani ucho nepočulo, 

čo má Boh pripravené pre nás.

Pre tých, čo ho milujú, 

pre tých, čo ho vzývajú, 

pre tých, čo chvália Tvoje meno Pane...

                    ...

A aký je život s dvomi deťmi s ichtyózou?

Úžasný! Obohacujúci! Rozmanitý! Krémikovitý! 

Šimonko je nesmierne húževnaté dieťa s neskutočnou chuťou žiť. Miluje život a ľudí v ňom. Kamkoľvek príde, tam je hneď veselšie. Ľudia sa na neho usmievajú, prihovárajú sa mu a on s nimi „vo svojej“ reči komunikuje. Teuško je síce ešte bábätko, ale tiež miluje kolektív ľudí a každému sa odvďačí širokým úsmevom.

Sú dni, kedy ichtyózu ani nevnímame – krémovanie a zvýšenú starostlivosť o pokožku už berieme ako neoddeliteľnú súčasť našich životov. Spojila nás. Mnoho ľudí pre nás urobilo a robí nesmierne veľké veci - moji spolužiaci zo SŠ počas stretávky urobili zbierku peňazí pre Šimonka na krémy, manželov kamarát nám pravidelne vo veľkých bandaskách nosí morskú vodu priamo z Chorvátska, mnohí sa pokúšali zisťovať informácie a kontaktovať mnohých lekárov, atď. Pred pár dňami mi písala jedna pani, že sa dočítala, že máme dve deti s ichty a chce nám kúpiť krémy. Úplne neznáma a cudzia žena! Naozaj si dovolím tvrdiť, že ichtyóza mení ľudí k lepšiemu – nie len tých, ktorí s ňou musia žiť, ale najmä tých, ktorí chcú byť dobrovoľne jej súčasťou.

Viem, že naše deti nebudú mať jednoduchý život. Možno raz budú na nich ukazovať prstom, strániť sa ich, vysmievať sa... ale verím, že naše deti pochopia – prečo by som mal zapadnúť, keď som bol zrodený, aby som vynikal?

 Z nesmiernej vďaky za Váš život  s láskou Vaša mama

❤️

19. dec 2019

Uzasna si, velmi silna. Detickam vela zdravicka ❤️

19. dec 2019

Krásne svedectvo, teším sa keď vidím človeka ktorý pochopil že všetko čo sa deje má svoj dôvod a iba Boh vie aký. Veľa šťastia do života. Boh vám Váš postoj v tejto situácii milión násobne oplatí, vo večnosti. Kiež by to každý dokázal tak vnímať...

19. dec 2019

Krásne napísané. Si úžasná mamina, prajem veľa síl a zdravia, a stále viac dobrých ľudí okolo!

19. dec 2019

Úžasné ako to vnímate, ste skvelá maminka. ❤ Želám Vám a Vašim detičkám veľa síl a zdravíčka! 🙏🙂

19. dec 2019

Dakujem za svedectvo..❤️

19. dec 2019

dakujem ti za svedectvo! nech vas Boh aj nadalej pozehnava, vedie, posilnuje, naplna laskou, pokojom a radostou!

19. dec 2019

💕💕💕

19. dec 2019

Si úžasná maminka

19. dec 2019

Želám vám veľa síl a zdravíčka 💖🍀😘si silná mamina 🙏💖

19. dec 2019

Vela vela sil a vdaka za zdielanie Vasich pocitov a toho co ste zazili a zazivate! Urcite to dodalo aj inym maminam energiu a este vacsiu vdaku za nase milovane deti.
Pan Boh nech Vam je oporou na ceste zivotom i nadalej.

19. dec 2019

Si obdivuhodná. Prajem vám celej rodinke veľa lásky, sily a Božieho požehnanie aj naďalej... ❤

19. dec 2019

Klobuk dole pred tvojou vierou, prajem Ti vela lasky, trpezlivosti a celej rodinke zdravie a mnoho Božích milostí

19. dec 2019

Pozerala som si fotky chlapcov a okrem tých po narodení by som ani nevedela že majú ichtyózu. Majú krásnu pokožku vidno že sa super staráš o nich. Držím palce, si úžasná mama 🤩🍀

19. dec 2019

nádherné vyznanie plné Lásky!
buďte požehnaní!😘🙏

19. dec 2019

Úžasné..nádherný príbeh.... Uzasna žena a jej rodina.. Drzte sa.. Z celého srdiečka prajeme len to dobre

19. dec 2019
19. dec 2019

Prajem len to najlepšie a rozmýšľam, ako by sa dalo pomôcť?

20. dec 2019
Autor komentár zmazal
jese1
autor

@adazba ďakujem za radu, keby nebol aj homeopat, tak by som to mozno skusila. Ale tajto je to proti mojmu presvedceniu.

20. dec 2019
jese1
autor

@mishkamishka ďakujeme :-* najvacsia pomoc pre nas su kremy... tie miname na kila ❤ ale nepisala som ten clabok s tymto umyslom. Nechcem, aby to tak vyznelo.

20. dec 2019
Autor komentár zmazal

@jese1 - múdro uvazuješ, homeopatiu určite nie.

20. dec 2019
jese1
autor

@adazba máte ichtyózu? To nie je ako ekzém a podobné kožné ochorenia. Krémy su nasa jedina zachrana - tu je najdolezitejsie hydratovat pokozku. Nekremujeme len urcitu cast tela ako pri ekzeme. My premastujeme viac x denne celu pokozku. Samozrejme, ze co je v creve sa hned prejavi aj na pokozke. Preto ma starsi aj upravenu stravu + chlorellka a zeleny jacmen. Zial na ichtyozu liek neexistuje. Je mozne ju len drzat v prijatelneh forme. Viem, ze ste svoju radu mysleli dobre, ale nepojdem proti sebe ❤

20. dec 2019

@jese1 a ake kremy vam konkretne treba? Aké používate.. Vas článok isto zaujal, mnoho ludi by vam rado pomohlo.. 😁

20. dec 2019
jese1
autor

@mimuska125 cieľom článku bolo, aby ľudia získali povedomie o ichtyóze, nakoľko je to naozaj vzácne ochorenie a (našťastie) postihuje málo ľudí. Žiaľ aj lekári o nej vedia veľmi málo a verejnosť ešte menej. Ak by ste naozaj chceli vedieť viac o krémoch, rada vám napíšem v soráve. Ďakujeme ❤

20. dec 2019

@jese1 budem veľmi rada ak mi napísete..dakujem 😁

21. dec 2019

Nesmierne si cením silné, húževnaté a vytrvalé ženy! Takouto ženou ste i vy! Myslím si, že každý človek má svoj kríž, ktorý musí vláčiť! Príčina? Božie cesty sú nevyspytateľné a pre nás tajomné!

21. dec 2019
jese1
autor

@gabesz1
@rubinka
@mishkamishka
@usjak
@mimuska125
@magimary
@lenadka
@lejlicka
@tommy83
@lyya
@endzi83
@miroslavamatko
@bejkac
@klaudiakrekova
@veronika3006
Ďakujem za za milé slová. Ale nie som o nič lepšia od iných mám. ❤ ak by ste sa chceli dozvedieť viac o ichtyóze, prikladá link na stránku spolku Ichtyóza, kt.založili úžasní rodičia, kt.si adoptovali synčeka s ichty a teraz združujú Slovákov i Čechov s týmto ochorením. Usporiadávajú rôzne stretnutia pre rodiny s ichty, zbierky krémov - nakoľko nám poisťovne nepreplácajú ani cent, snažia sa robiť osvetu a poskytovať cenné informácie. https://www.facebook.com/Ichtyóza-361021380689073/ 😊

21. dec 2019

Tiez som zostala bez babatka sama v pôrodnici tiez mal byt zdravy je to hrozny pocit ale u nas to napriek prognozam dopadlo dobre mna nakopol maly a nabrala som silu bojovat ked som ho videla a prve 2r sme bojovali kazdy den a stalo to zato aj vdaka Bohu je nas maly skoro zdravy prajem vam vela sil lasky a zdravia mami zvladnu vsetko a ich deti su prenich vzdy dokonale nech maju akukolvek chorobu 🙂

22. dec 2019

@jese1 napis do ip co by vam pomohlo

3. jan 2020

Začni písať komentár...

Odošli