kasandra_g
3. okt 2017
3117 

Hľadám partnera. Značka: mám dieťa

Stalo sa. Ste sama a s dieťaťom. Po rozvode, alebo ako slobodná mamička. Skôr, či neskôr, určite pocítite túžbu opäť sa s niekým zoznámiť. Potrebujete nielen partnera, ale aj otca rodiny. Zádrheľ?

Počas dňa asi ani nemyslíte na seba a svoje pocity, či to, čo vám chýba. Večer, keď dieťa zaspí, vám to dôjde. Možno je vám smutno, že ste sama a možno máte v sebe nevyriešený hnev, že vás samu nechal. Každá z vás prežíva rozchod, alebo rozvod inak. Niektorá hľadá hneď a iná na rande nepomyslí ani niekoľko rokov. A tak univerzálny návod na zoznámenie neexistuje. Bude stačiť malá inšpirácia? Možno vás Modrý koník správne nakopne.

Poupratujte si

Nechceme vás zaťažovať domácimi prácami… Pre nový vzťah je dôležité, aby bol doriešený ten predchádzajúci. Ani pre deti nie je problém nový partner, skôr však vaše konflikty s ex. Ťahanice o dieťa, alebo majetok, citové výlevy z rozchodu, to všetko dokáže narobiť poriadnu galibu. O to viac, keď sa črtá niečo nové.

Skôr, ako vpustíte do vášho života niekoho ďalšieho, uzavrite nezrovnalosti s bývalým. Snažte sa, aj napriek možnému dlhému trvaniu, prísť k riešeniam. Budú zrejme za cenu kompromisov, ale budete mať čistý stôl. Spíšte si na papier, čo vás trápi, čo predstavuje pre vás problém a z akých dôvodov myslíte na bývalého. Čo vás k nemu púta. Navrhnite svoje alternatívy, možnosti. Navrhnite vlastné podmienky, za akých ste ochotná akceptovať to, či ono. Ak máte staršie deti, diskutujte aj s nimi. Za celým týmto zoznamom urobte hrubú čiaru. Ak raz veci doriešite, neotvárajte ich znova.

Najčastejšie novému vzťahu stojí v ceste:

  • Nedoriešená starostlivosť o dieťa – bývalí partneri nemajú ujasnené, kto, kedy a ako dlho bude tráviť čas s dieťaťom. Je dôležité aj ako efektívne trávia chvíle, či dieťaťu prinášajú radosť a uspokojenie. Prekážkou môže byť nová partnerka otca, ktorá príliš zasahuje do výchovy, alebo naopak, nemá záujem tráviť čas s “cudzím” dieťaťom.
  • Nedoriešená otázka majetkového vyrovnania – statky, to sú zmätky a táto otázka je tiež podstatná. Ani jeden z partnerov nechce zo vzťahu odísť nezabezpečený, alebo s pocitom, že niečo, čo je  jeho, nemá.
  • Neplatenie alimentov na dieťa – matka sa ocitá vo finančnej tiesni, čo ju môže deprimovať. Nevie dieťaťu poskytnúť dostatočnú starostlivosť.
  • Neoblomný ex partner, ktorý nie je vysporiadaný z rozchodom, alebo rozvodom – bývalý partner ženu neustále navštevuje, citovo vydiera, alebo snaží sa ju rôznymi spôsobmi prinútiť vrátiť sa. Ak sa aj žena k nemu vráti, nenastane nijaká zmena a všetko bude v “starých koľajách”.
  • Nedoriešené bývanie ženy a dieťaťa – frustrujúca situácia, kedy žena hľadá základné zázemie pre seba a dieťa. Častokrát sa musí sťahovať, alebo bývať u rodičov.
  • Pracovné nasadenie ženy – utiahnuť novú domácnosť sama prinúti ženu k tomu, aby si našla ďalšiu prácu. Takto má často dve, možno až tri pracovné miesta, všetko na úkor času pre dieťa a seba samú.

Ale aj:

  • Viera – ak nový partner je vierovyznania, ktoré nie ste ochotná akceptovať, alebo ak on neakceptuje to vaše
  • Odlišné názory – síce sa priťahujete, no nemáte si čo povedať. Vaše názory a záujmy sú natoľko odlišné, že dokážete fungovať iba sexuálne. Tento vzťah nebude plnohodnotným vzťahom a pre vaše deti určite ani nie dobrým príkladom tradičnej rodiny.
  • Neprijatie nového partnera rodičmi ženy – hoci si rozumiete, ste spolu radi, niečo medzi vami nesedí vašim rodičom. Alebo je pre jeho rodičov prekážkou vaše dieťa.

Kde?

Predpokladá sa, že ľudia, ktorí už majú deti, sú obyčajne v ustálenom okruhu priateľov. Aj ich pracovný kolektív je nemenný. Ak majú čas na koníčky, tiež sú pre nich zaužívané a nemajú tendenciu ich vystriedať. To všetko neponúka nijaké nové príležitosti, ani nových ľudí v okolí.

  1. Najľahšou cestou bude online zoznamka. A možno tou jedinou, ak ste hamblivka, alebo nemáte babysitting. Podľa agentúry Reuters, hľadá viac než jedna tretina osamelých žien svoj nový vzťah práve tu. Nie je to nič náročné. Vyberte si takú zoznamku, v ktorej je členstvo od 18 rokov. Vyhnete sa tak, pre vás už trápnym, teenage pokecom. Vyselektujte si partnera, o ktorom snívate. Psychológovia radia stanoviť si 7 – 9 vlastností, ktoré u partnera chcete, pričom tolerujte absenciu 2 – 3. Nehľadajte podvedome a intenzívne len jednu vlastnosť. Nevšimnete si tie ostatné, ktoré potencionálny "ponúka". Dajte aj na fotografie. Chcete ísť až za hranice, v teple domova? Kľudne. Oprášte angličtinu, či iný jazyk a pátrajte po nezadanom po celom svete. Tu to bude ale horšie s prípadným stretnutím.
  2. Nevýhodou online zoznamiek je to, že v nich postrádate neverbálnu komunikáciu. Ide o gestá, mimiku, tón reči, prízvuk, slušné správanie, štýl obliekania…  Jednoducho, všetko, okrem slov. A práve tento druh komunikácie povie viac, ako verbálny. V dnešnej dobe je už aj to doriešené. Existujú totiž zoznamky, špeciálne s možnosťou videohovoru. To vám ušetrí čas a vylúčite tých, ktorých prejav vám nesedí.
  3. Ak nedáte na zoznamovanie sa cez internet a noc radšej trávite spánkom, stavte na osvedčené “náhody”. Ako správna mamička iste chodievate s deťmi na ihrisko, vozíte ich do školy, či skôlky. Poobzerajte sa, či neuvidíte správneho otecka, ktorý tiež nosí svoje ratolesti do tej istej triedy. Príležitostí je dosť. Keď je to beznádejné, zmeňte čas, alebo miesto. Veď je september, treba prihlásiť deti na krúžky. A namiesto poobedňajšej zmrzliny, si zájdite s drobcom na varenú čokoládu do kaviarne oproti.
  4. Všetky osamelé matky s deťmi majú jedno spoločné: nedostatok voľného času. Výhovorka, že na rande nie je čas, nefunguje v prípade “rýchleho rande”. Speed dating, alebo rýchle rande, je stretnutie, ktoré trvá približne jeden a pol hodiny. Máte možnosť zoznámiť sa s 10 – 12 ľuďmi opačného pohlavia. Pri každom stole sedí jeden muž a jedna žena, vašou úlohou je komunikovať a pýtať sa. Na rozhovor máte  7 - 8 minút. Po uplynutí času sa muži presunú k ďalšej partnerke. Dostanete formulár, do ktorého si zapisujete poznámky a sympatie. Uľahčia vám rozhodovanie. Páru, ktorý má vzájomné sympatie,  sa zobrazia kontaktné údaje. Môžete sa teda stretnúť na plnohodnotnom rande.

Kedy?

Podľa klinickej psychologičky, Mgr. Tatiany Berezňakovej, neexistuje žiadny presný časový odstup od rozchodu, ktorý by bol najlepší pre zoznámenie sa s novým partnerom. Je to individuálne. “Najvhodnejší čas je vtedy, keď to tak žena cíti a nemá potrebu vracať sa k minulosti. Ak sa k nej aj vracia, nevyvoláva to v nej negatívne emócie a netúži sa s bývalým partnerom opäť dať dokopy. Prípadne pomstiť novým vzťahom, ” hovorí Berezňaková. Vzťah z trucu, či pomsty, nevytvorí dostatočne pevné a vyrovnané partnerstvo. Môže opäť doviesť k sklamaniu.

“Priznávam, že hneď po rozvode som sa vrhla na prvého, kto mi prišiel do bytu. A to doslova. Pokazil sa mi zámok a to ja bez muža neopravím. Zavolala som zámočníka a dali sme sa dokopy.  Na ďalší týždeň už u mňa býval. Smiali sme sa, že ani kľúče nepotrebuje, keď je zámočník, “spomína moja dlhoročná kamarátka Maja. No po pár mesiacoch bolo po vzťahu. Psychológovia to označujú ako kompenzačný vzťah. Predstavuje akúsi “záplatu” na ubolené ego a osamotenú dušu. Väčšinou ako rýchlo vznikne, tak aj skončí.

Ak ste práve po nevydarenom vzťahu, nechajte si chvíľku času na zotavenie sa. Pokúste sa zamerať sa samé na seba a svoje dieťa. Známosti prídu na rad potom. Budujte si s dieťaťom svoje pevné zázemie.

Ako?

Je rozhodujúce, ako oslovíte muža, aby ste ho zaujali. V jednoduchosti je krása, pokúste sa nadviazať kontakt bežnou komunikáciou. Tak, ako to urobila Pemasinika: “Po rozvode som ostala sama so štyrmi deťmi. Nanešťastie som si krátko na to zlomila nohu. Poprosila som bývalého, aby mi pomohol s najmladšími deťmi, no otočil sa vo dverách. Tak som zo zúfalstva zavolala známemu, či by mi nespravil nákup. On prišiel po nočnej aj s nákupom, uvaril nám obed a zostal s nami. Deti si na neho zvykli, tie malé ho začali volať ocko.”

Skôr, či neskôr, príde na rad aj priznanie "farby". To, že vám to nevyšlo a že máte dieťa. Mgr. Berezňaková to nepokladá za problém: “Láska je mocná a dokáže zázraky s ľuďmi. Ak je záujem na oboch stranách, dajú sa prekonať naozaj takmer všetky prekážky.” Ak má o vás nový priateľ úprimný záujem, bude sa zaujímať aj o vaše dieťa. A s pribúdajúcim vekom sa určite stretnete aj s tým, že potencionálny partner bude mať takisto deti  z predchádzajúceho manželstva.

Oznámenie informácie, že máte dieťa by aj tak malo byť čo najcitlivejšie. Dieťa je dar za každých okolností, preto by ste aj tento fakt mali  takto oznamovať.  Svoje deti predsa milujete a ste na ne hrdé. “Určite by žena túto informáciu nemala tajiť. Ale je na rozhodnutí každej ženy, kedy to oznámi,” dodáva Berezňaková.

Prečo?

Pretože život neskončil. Idete ďalej. Vždy je tu nádej a aj keď nemáte vešteckú guľu, raz to príde. Budete to cítiť. Čakajte s optimizmom a ak hľadáte, tak s úsmevom. Ani Adelina svokra to nevzdala: "Našla si partnera ako rozvedená s dieťaťom, keď mala asi 20. Ako druhýkrát rozvedená s 2 deťmi, keď mala 34. Ako tretíkrát rozvedená s 3 deťmi, keď mala 55 ... V tom, že je človek rozvedený a s dieťaťom, očividne problém nie je..." 

#rodina #vztahy #partnerstvo #rozvod

Zdroje:

https://www.modrykonik.sk/forum/rodinne-problemy/najdem-si-noveho-partnera-ked-som-rozvedena-s-dietatom/

http://www.pluska.sk/mamina/vztahy/problemy-rodine/zakladate-novu-rodinu-deti-nie-je-problem-novy-partner-konflikty-ex.html

https://casprezeny.azet.sk/clanok/81599/aj-osamela-s-detmi-moze-najst-muza-snov

https://spoznajmesa.sk/a/mam-dieta-a-preto-nemam-narok-na-lasku/

http://www.topnajlepsichzoznamiek.com/?

https://casprezeny.azet.sk/clanok/100390/10-rad-ako-si-najst-partnera-teraz-to-uz-musi-vyjst

https://www.jw.org/sk/publikacie/casopisy/wp20131001/rozvod-ako-zit-dalej/

Zdroj foto:

freeimages.com

pexels.com

Začni písať komentár...

Odošli