kasandra_g
11. máj 2017
891 

Jasle či opatrovateľka?

Ani sa nenazdáte a zrazu, po rozhodovaní o tom, kde svoje dieťatko privediete na svet, musíte rozhodnúť o tom, kam ho dáte. Dôvody sú rôzne. V dnešnej dobe najmä finančné. Vrátiť sa do práce skôr ako skončí materská, či rodičovská dovolenka, je často jediným východiskom. Uživiť rodinu a udržať chod domácnosti je nevyhnutné. Ťažko povedať, čo je väčšou dilemou. Ostať, či neostať s dieťaťom doma, alebo kam ho dať?

Kedy?

psychologického hľadiska je dieťa v dojčenskom období, teda do roka, v domácej opatere. Len v celkom výnimočných prípadoch sa dáva do detského kolektívneho zariadenia, najčastejšie do súkromných jasličiek.
Ani v batolivom veku, čo je od roka do troch rokov, deti ešte nie sú zväčša dostatočne zrelé pre kolektívnu výchovu. Ich umiestnenie v jasliach by malo byť zriedkavé.
Predškolské obdobie trvá od troch do šiestich rokov. Hlavnou charakteristikou je socializácia dieťaťa, jeho zapojenie do spoločnosti vrstovníkov, schopnosť hrať sa s inými deťmi. V tomto období je už prirodzené vychovávať dieťa vo väčšom kolektíve.

Nuž, takto je to ideálne. Niekedy sa ale treba rozhodnúť skôr.

Jasle, alebo opatrovateľka? 

Zamerajte sa na to, aké je vaše dieťa, aký je jeho momentálny vek a akú povahu má. Čo by pre neho bolo najlepšie? Niektoré deti sú od narodenia spoločenské a dobre sa cítia v kolektíve, či už dospelých, alebo iných detí. Druhé, naopak, sú najradšej s mamou, jedine s ňou sa cítia bezpečne, dôverujú jej. Je pre ne všetkým. Majú rady pokoj a svoj domov. Skôr ako na finančnú stránku, sa treba zamerať práve na povahu a potreby dieťaťa. Toho názoru je aj Martina Strhanová, majiteľka detského centra a mama dvojročného chlapčeka: “Ja by som určite vybrala pre svoje dieťa opatrovateľku. Alexík sa najlepšie cíti v domácom prostredí. Je pre mňa výhodou, že opatrovateľka dochádza rovno domov, aj časovo. Neviem si predstaviť dať ho do jasiel. Už zmena osoby, ktorá sa stará o dieťa, je pre neho šok a nie ešte viaceré osoby a úplne iné prostredie."

Aj podľa diskusií na online fórach sa matky zhodujú, že pre deti do troch rokov je najvhodnejšia opatrovateľka. Dieťa lepšie prosperuje po psychickej aj emocionálnej stránke, pretože sa mu sústavne a neobmedzene venuje jedna osoba. Druhá strana mince je, že ideálna opatrovateľka asi neexistuje a ak, budete ju hľadať dlhšie.

Misia: Opatrovateľka

Trojmesačné pátranie dalo zabrať aj Lejle: "Po týždni u nás prišla s tým, že autobus zdražel.  Za pár dní si vymyslela, že pondelky, stredy a štrvtky potrebuje odísť o 15.00. Vstávali sme o 4.30... Keď som párkrát zavolala z práce domov, či je všetko ok, počula som na plné pecky TV, pozerala telenovely… V sobotu som jej previedla na účet peniaze. V pondelok mi zavolala, že večer príde s políciou, lebo som jej nezaplatila…"

Nájsť serióznu pani, ktorá v opatrovaní nebude vidieť len jednoducho zarobené peniaze, ale aj lásku k deťom, je hotová misia. Dajte si záležať, doprajte si čas a začnite hľadať včas. Niekedy sa stačí poobzerať okolo seba – mamičky na materskej sa často starajú, okrem svojich,  aj o ďalšie deti. A možno nájdete nielen opatrovateľku, ale aj dobrú kamarátku.

Jasle - biologický teror?

Ak ste vydedukovali, že pre vášho drobca sú jasle to pravé orechové, Martina z detského centra má pre vás radu: "V jasliach je väčší kolektív. Je to i výhoda i nevýhoda zároveň. Horšie sa rozvíjajú individuality dieťaťa, nedbá sa až tak na jeho potreby. Tam ide o nastavenie spoločného programu pre všetky deti, bez ohľadu na ich priania, potreby, vyspelosť.  Rodič musí  vynaložiť značné úsilie, aby dieťa pocítilo jedinečnosť a rozvíjalo aj svoje vlastnosti."

Obávanou nevýhodou jasiel je chorobnosť. Šírenie bacilov a vírusov je časté, nedá sa tomu vyhnúť. Niekto túto možnosť nazýva biologickým terorom, niekto cvičením imunity. Čo si vyberiete vy?

Jasle

Výhody

+ skúsené pani učiteľky

+ vyššia dôveryhodnosť učiteliek

+ veľa hračiek

+ možnosť uplatniť si príspevok na opatrovanie u dieťaťa do 3 rokov

+ súkromné jasle bývajú dlhšie v prevádzke ako štátne, možnosť vodenia detí domov, opatrovanie aj počas víkendu

Nevýhody

- vyššia cena súkromných jaslí

- vyššia chorobnosť v kolektíve

- o dieťa sa stará neustále iná osoba

- dieťa je často aj samé

- spočiatku veľké cudzie prostredie

Opatrovateľka

Výhody

+ dieťaťu sa počas dňa plne venuje

+ môžete si vybrať takú, ktorá najlepšie zodpovedá vašim predstavám 

+ prispôsobenie času opatrovania

+ nižšia chorobnosť

Nevýhody

- vyššia cena

- správnu opatrovateľku často nájdete až na druhý či tretí pokus

- ak opatrovateľka nepracuje na živnosť, nemôžete si požiadať o príspevok

#vychova #opatrovatelka #jasle #opatrovanie 

Foto: pixabay.com

Začni písať komentár...

Odošli