kasandra_g
30. aug 2017
650 

Krok za krokom: kúpeme bábätko

Už držíte svoje novorodeniatko bezpečne v náručí, pevne zabalené v zavinovačke. Pocit uvoľnenia, šťastia. Zrazu ho však treba rozbaliť, úplne nahé namočiť do vody a okúpať. Vynárajú sa prvé otázky. Že sa bez predchádzajúcej skúsenosti neodvážite? Nemajte obavy, s nami to určite pôjde.

Ako ho držať, ako ho nedržať? Je voda dosť teplá? Mám použiť aj mydlo? Čo keď…? Záplava otázok je na svete už v prvé dni po pôrode. Verte, že kúpanie nie je nič zložité. Chce to síce prax, ale… Hlavne si to vyžaduje správne načasovanie. Poďme na to krok za krokom.

Štyri otázky

Na začiatok trochu teórie:

Ako často kúpať bábätko?

Pediatri odporúčajú prvé týždne kúpať novorodeniatko každé dva až tri dni. Keď sa už začne aktívne hýbať a liezť, frekvenciu kúpania zvýšte. Kúpte aj podľa ročného obdobia: v lete, keď sa dieťa viac potí, umývajte častejšie. V zime zas stačí dva - trikrát týždenne. Deti majú oveľa citlivejšiu pokožku, časté kúpanie by ju mohlo vysušiť a podráždiť. Mamičke Stefi to ale nedá: “My kúpeme každý deň, nevedela by som malej tú radosť odoprieť.”

V čom kúpať?

Kým sa bábätku nezahojí pupočník, len ho zľahka umývajte špongiou, alebo žinkou, na prebaľovacom pulte. Potom kúpte v detskej vaničke, alebo vedierku. S čím mali mamičky lepšiu skúsenosť, sa dozviete tu. Ak sa už dokáže posadiť a na vaničku je veľké, kúpte vo vani. Vedeli ste, že čas strávený kúpaním má veľký psychologický dopad na váš spoločný vzťah s dieťaťom?

Akú kozmetiku použiť?

Bábätko naozaj nepotrebuje nijakú kozmetiku, ani tú detskú. Na umytie telíčka i vláskov stačí voda. V minulosti sa používala prevarená voda, no dnes už pediatri od toho upustili. Ak máte starosti s atopickým ekzémom, či mliečnou chrastou, o vhodnej starostlivosti o takúto pokožku, sa poraďte s vašim detským lekárom.

Aká má byť teplota vody a miestnosti?

V miestnosti, kde budete dieťa kúpať, dbajte na teplotu okolo 25 stupňov Celzia. Vypnite klimatizáciu, chladenie, alebo ventilátor. Zavrite okná, aj dvere. Teplota vody na kúpanie je 38 stupňov. A to bez ohľadu na ročné obdobie. Odmerajte teplomerom do vody, alebo orientačne na zápästí. Voda by mala byť príjemné teplá.

Čo všetko budete potrebovať

Pri kúpaní je najdôležitejšie načasovanie. Je to úkon, ktorý nemôžete prerušiť, nedá sa "skočiť si" pre niečo, čo ste zabudli. Hoci trvá krátko (len 5 až 7 minút), príprava je nepostrádateľná. Majte v hlave tento zoznam potrieb:

  • Osuška pre bábätko
  • Žinka, špongia, alebo bavlnený kúsok plienky
  • Prebalovací pult, alebo podložka
  • Vatové tampóny do uší
  • Krém na zadoček
  • Detský zásyp
  • Jemná kefa na vlásky
  • Jednorazová plienka
  • Dupačky, alebo pyžamko

Poďme na to 

A teraz trochu praxe:

  1. Pred každým kúpaním dieťaťa si umyte starostlivo ruky mydlom. Bábätko opatrne vyzlečte.
  2. Ak je potrebné, opláchnite bábätku zadoček pod tečúcou vodou (v umývadle). Jedine v tomto prípade použite na umývanie detský syndet. Treba sa totiž zbaviť mastného filmu po kréme na zadok, alebo zvyškov stolice.
  3. Držte bábätko v náručí a jemne ho položte do vaničky. Ruku, ktorou ho držíte pod zadočkom, vytiahnite.
  4. Dieťa vo vaničke po celý čas kúpania držte pevne jednou rukou: hlavička spočíva na vašom predlaktí a zároveň ho chytíte pod jeho pazuchou: 
  5. Voľnou rukou umývajte. Začnite tváričkou, pokračujte telíčkom a nakoniec umyte oblasť genitálií. U dievčat utierajte vždy spredu dozadu, u chlapca je potrebné skontrolovať penis a predkožku podľa odporúčania vášho pediatra. Žinkou, alebo špongiou opláchnite všetky záhyby na tele, nezabudnite aj pod krkom.
  6. Vlásky namočte mokrou rukou. Pokiaľ ich ešte nie je veľa, postačí to. Na husté vlasy možete použiť detský šampón
  7. Drobca opäť jemne vytiahnite z vody a zabaľte do pripravenej osušky. Položte na prebaľovací pult.
  8. Starostlivo poutierajte vo všetkých záhyboch, aby nevznikli kožné zapareniny. Pokožku uterákom nešúchajte, iba ho prikladajte.
  9. Skontrolujte telíčko. Ak je niekde zaparené, použite na to vhodný krém, prípadne detský zásyp.
  10. Krémovať, či olejovať pokožku nie je potrebné. Ak sú na tele predsa len nejaké veľmi suché miesta, použite olivový olej. Vedeli ste, že jemná masáž bábätka pôsobí ukľudňujúco a harmonicky? 
  11. Vatovými tyčinkami vytrite vonkajšie časti ušiek. Nezachádzajte do zvukovodov, pokiaľ nie sú špinavé. Ide len o vysušenie!
  12. Dieťaťku dajte plienku a oblečte ho do čistého, vyžehleného pyžamka.

Opatrnosti nikdy nie je dosť

Čím viac kúpaní budete mať za sebou, tým väčšia rutina to pre vás bude. Ak už aj budete "ostrieľaná", nezabudnite na bezpečnosť! V žiadnom prípade nenechávajte bábätko bez dozoru ani na okamih! Opatrná buďte aj pri vyťahovaní z vody – aby vám nevykĺzlo. Vy si tiež dávajte pozor – na klzkú podlahu, prípadne malý, tesný priestor v kúpeľni. Zaučte aj manžela.

Pri kúpaní sa dieťaťu dostáva pocitu bezpečia a starostlivosti. Bábätko už od svojich prvých dní vníma vaše jemné dotyky a cíti vašu lásku.rostlivost

#vybava_starostlivost #materstvo 

Zdroj foto: archív autorky

Dobrý deň, chcela som sa spýtať ci kupete dieťatko dlhšie? Máme 2 mesačnú dcérku a s manželom sa striedame pri kúpaní. No manžel by ju niekedy chcel nechať dlhšie vo vode a na pustiť jej vaničku viac. Prosím vás o radu,ci sa môže kúpať dlhšie a vo väčšej vode? Ďakujem

27. aug 2018

dobrý deň, túto otázku by som možno smerovala na ošetrujúceho pediatra. Môžem vám len z vlastnej skúsenosti odporučiť kúpať tak malé bábätko len krátko (naozaj 5 minút), pretože by sa mu mohla vysušiť veľmi pokožka. dokonca, niektorí pediatri ani neodporúčajú malé bábätká kúpať každý deň...

13. sep 2018

Začni písať komentár...

Odošli