kasandra_g
25. apr 2017
1682 

Placenta na zjedenie? V Číne bežné, v Rakúsku možné, a čo u nás?

Placenta sa dá zjesť a aj sa konzumuje. V niektorých krajinách je požívanie placenty – placentofágia, bežnou praxou a súčasťou pôrodu. U nás je to kontroverzná téma, lekári sa k nej stavajú po svojom a budúcim mamičkám sa možno núka ďalšie rozhodovanie v rámci pôrodu a aj samotného výberu pôrodnice.

Dočasný orgán

Na začiatok treba povedať, že placenta je orgán. Vzniká dočasne - v maternici počas tehotenstva. Cez pupočnú šnúru je spojená s dieťatkom a tak sa k nemu dostávajú všetky potrebné živiny a aj okysličená krv. Okrem tejto výživovej funkcie má aj funkciu ochrannú - tvorí bariéru, aby sa k dieťaťu nedostávali škodlivé látky - toxíny z vnútorného či vonkajšieho prostredia. Placenta sama o sebe produkuje aj hormóny, takže plní i sekrečnú funkciu. A nakoniec možno najdôležitejšou funkciou placenty je ochrana plodu pred imunitným systémom matky, ktorý by inak považoval plod za cudzie teleso.

Novodobý kanibalizmus?

Preto by sa dalo uvažovať, že placentofágia je istá forma kanibalizmu. Najmä u nás, v západných kultúrach, je takýto názor rozšírený. V tradičnej čínskej medicíne sa placenta konzumuje približne od 16. storočia dodnes. V Šanghai si ju z pôrodnice matky bežne okrem novorodenca, prinesú. Wang Lan tú svoju plánuje zjesť v podobe teplej polievky:

"Placenta je momentálne v chladničke, čakám na mamu, ktorá mi z nej príde uvariť polievku. Po umytí sa podusí a pripraví sa z nej silný vývar, aby sa odstránil charakteristický zápach akoby po rybách. Pomôže mi rýchlo zotaviť sa z pôrodu."

Ak by ste sa obávali práve toho pachu, alebo nepríjemnej chuti, naporúdzi je farmaceutická výroba. Upravená placenta nemá nijakú chuť, ani zápach. Tablety, obsahujúce jej práškovanú formu, sú legálne dostupné v čínskych lekárňach. Farmaceut jednej z nich uviedol, že posilňujú všetky čchi (energetické body v ľudskom organizme) a dodávajú krvi železo. “Predávajú sa veľmi rýchlo. V podstate akonáhle dostaneme zásielku, hneď sa vypredajú.”

Hotový zázrak?

Čo konkrétne obsahuje placenta a prečo by mala byť tak “zázračná”? Kmeňové bunky a rastové faktory hrajú dôležitú úlohu pri hojení rany v mieste, kde sa placenta oddelila od steny maternice. Rodička zvyčajne krváca 3 až 6 týždňov po pôrode a strata krvi pochádza práve z tejto rany. Po požití placenty ženy krvácajú menej a kratšie. Taktiež zmierňuje popôrodné depresie v šestonedelí. Čerstvé mamičky majú menej emocionálnych problémov.

Placentou sa do tela doplní:

  •  vitamín B6 (tvorba protilátok)
  •  vitamín E (hojenie kože)
  •  hormón oxytocín (zavinutie maternice, dojčenie)
  •  hormón CRH (znižuje stres)
  •  hormón prolaktín (tvorba materského mlieka)
  •  bielkovina cytokín (regenerácia tkanív a buniek)
  • železo (krvotvorba) 

Jedenie placenty: U nás nie, v Rakúsku áno

Odbornú verejnosť neteší fakt, že neexistuje štúdia o rizikách spojených s konzumáciou placenty. Predsa práve ona chráni plod pred toxínmi a všetkými škodlivými látkami. Tvorí akýsi filter. V Amerike majú lekári k tejto otázke jasný postoj: "Existuje len málo prínosov z konzumácie placenty. Väčšina zložiek sa rozpadne počas trávenia a je tu určité riziko infekcie, pretože placenta môže byť kontaminovaná vaginálnymi baktériami."

Postoj našich pôrodníc je ku konzumácii placenty jednoznačne negatívny. Podľa platnej legislatívy je tento dočasný orgán považovaný za biologický odpad a spolu s iným biologickým materiálom je takto odstránený. Zákony sa dodržiavajú: “Zjesť placentu po pôrode je z hygienických dôvodov zakázané," oznamuje pôrodnica v bratislavskom Ružinove. V Košiciach sa o možnostiach konzumácie placenty ešte nijaká rodička neinformovala: “Žena, ktorá by mala takéto prianie,  by bola prvá.”  

“Pracujem tu už 25 rokov, ale priznám sa, že s takouto prosbou som sa ešte nestretla. Snažíme sa vychádzať budúcim mamičkám v ústrety, v rámci našich možností im umožníme to, čo si želajú, ak to spĺňa určité pravidlá. Ale aký to má význam zjesť placentu? Naozaj ma zaujíma, čo matky k tomu vedie… Napriek všetkému pozitívnemu, zdá sa mi to, mierne povedané, nechutné,”  vyjadrila sa jedna z pôrodných asistentiek gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia nemocnice v Banskej Bystrici.

V Čechách sú podobne konzervatívni ako u nás, placentu likvidujú ako biologický odpad, o čom musí byť aj zápis v dokumentácii. Na požiadanie ju nedávajú ani domov.

V susednom Rakúsku je možné placentu zjesť i zobrať si ju. 

"Nebudem si kaziť chuť..."

Informovanosť samotných rodičiek o možnosti skonzumovania placenty je minimálna. Napriek viacerým článkom na internete sa s touto informáciou nestretávajú bežne na poradniach, ani na predpôrodných kurzoch. Opýtali sme sa očakávajúcich mamičiek, čo si o tom myslia. Lucia z Košíc nezostala našou otázkou až taká zaskočená: “Ešte dávnejšie som čítala, že niekde sa to tak robí, ale pravdupovediac, neviem si predstaviť žiadnu ženu na Slovensku, že by bola schopná zjesť placentu… Ja teda určite nie. Nepríde mi to normálne… Možno to má na niečo dobrý vplyv, ale tá predstava mi je dosť nechutná a keďže mi je zle často od žalúdka, nebudem si kaziť chuť ešte aj po pôrode.”

“Ja to počujem prvýkrát. Neviem o tom vôbec nič, v prvom rade by ma zaujímalo, na čo je to dobré, ako dlho sa robil nejaký výskum a aké sú výsledky toho výskumu. Nakoľko som o takej štúdii nepočula, placentu by som nezjedla. Nepodložené informácie pre mňa nemajú hodnotu.” odpovedá Jana z Bratislavy.

Veda skutočne neponúka dostatočné dôkazy ani pre a ani proti. Zrejme len neformálne úvahy budú naďalej určovať výber žien, či zjesť, alebo nezjesť svoju placentu.

#placenta #porod #konzumacia_placenty #placentofagia

foto: pixabay.com

choré .... to už fakt by musel človek umierať od hladu, aby jedol polievku z vlastného tela...

25. apr 2017
Komentár bol odstránený

Nie, dik. Radsej appendix 😅

25. apr 2017
25. apr 2017

Už sa neviem dočkať manžela až dôjde domov z práce, hneď mu ten článok ukážem 🙂 bol pri pôrode a dodnes má zlé sny z placenty na ktorej sa pošmykol 😂😂😂

25. apr 2017

neviem ako u nás ale u mňa takto :

25. apr 2017

A pritom placenta sa konzumuje aj u nas...

25. apr 2017

ved zi a nechaj zit...cinanky podla ich tradicii, presvedcenia a chuti..a slovenky tiez 🙂

25. apr 2017

jdu blejt velebnosti...

25. apr 2017

fujky... ale dobre vediet vsetky tie info

25. apr 2017

😨 😖 😝😨 😲

25. apr 2017

Ludia vymyslia kadejaku somarinu....podla mna chore.

25. apr 2017

Ja mam znamych co si tiez placentu zobrali domov z porodnice, ale dali ju do kvetinaca spolu so stromcekom 🙂..

25. apr 2017

@wallaby ..cakaju, ze sa im dalsie babatko urodi? 😝😲

26. apr 2017

Zvierata to robia bezne ;) aj nas pes zozral plodove obaly od steniatok, presne preto, ze ma zakodovane ako ma porodit a co ma potom robit - cize vie, ze jej to doda silu a potrebne latky a po porode sa lahsie zotavi. Pre nas to znie dost divne a nechutne, kedze sa to v nasej kulture nerobi.

26. apr 2017

@victory1 haha, uz ma aj sestricku od vtedy princezna a neviem co urobili s tou druhou ale asi nieco podobne(tatko je vasnivy zahradkar).. to su ludia ktori ziju tak aby boli stastni, rozmyslaju mimo nakresleneho stvorca, su naozaj inspiraciou a prijemnou spolocnostou... 🙂 preto ma napadli.. ja si asi svoju tiez necham zabalit domov ale musim vymysliet co s nou (jest ju ale nebudem to viem isto) ..

26. apr 2017

@wallaby no ved pisem ze zi a nechaj zit..len toto ma prekvapilo...🙂

26. apr 2017

@victory1 azia je uplne iny svet, ina kultura a ine hodnoty.. ked cestujem na Slovensko mame zastavku v Juznej Korei a stravili sme tam noc, vbehli sme do obchodu a oci sme vyvalovali, to co sa tam predavalo 😳😳.. to co sa podava v restauraciach musi byt fakt poriadne pozmenene oproti originalnym receptom.. a cina je este "exotickejsia" ked mi kamarat ukazoval fotky co tam jedol- nejaka placenta ich nerozhodi 🤣

27. apr 2017

@wallaby jasne .kto nezazil, neuveri...ale zas...nemusim mat vsetko 😀

27. apr 2017

@fokuska myslim, ze zvierata, aj tie domestikovane, jedia svoju placentu hlavne z toho dovodu, aby zanechali co najmensi "bordel" po sebe, ktory by mohol nalakat predatorov. Kde je placenta=tam bol porod=tam su mladatka=lahka korist. Mladata nemaju pach, ktory predator zachyti, takze ak nenajde placentu, je mala sanca, ze najde mladatka. 😊

30. apr 2017

@ifankah ano, aj to je jeden z dovodov okrem tych spomenutych

30. apr 2017

Začni písať komentár...

Odošli