katarinka26
19. feb 2016
97 

Srdce a chrípka !!!

Ak chrípku nevyležíte, zasadne si na srdce. To začne búšiť a nebudete vládať s dychom. Hoci antibiotiká na túto chorobu nepotrebujete, musíte byť aspoň sedem dní v posteli!

Ak teda naozaj ide o chrípku. Väčšina z nás si ju mýli s prechladnutím, ktoré sprevádzajú podobné, ale menej intenzívne príznaky. Chrípkovú infekciu prezrádza náhly nástup, horúčky, bolesti svalov, hlavy a často aj hrdla. Typická je výrazná únava a nechutenstvo. Tieto príznaky sú intenzívne v prvých troch až štyroch dňoch, potom sa zmiernia.

Antibiotiká nepotrebujete a po týždni by ste mali byť v poriadku. No len v prípade, že chrípku neskomplikujú bakteriálne infekcie, zápaly prínosových dutín, stredného ucha či infekcie dýchacích ciest, predovšetkým zápal priedušiek či pľúc. Chrípku zapríčiňujú influenza vírusy typu A a B, ktoré sa prenášajú kvapôčkovou infekciou, kýchaním a kašlaním.

SRDCE V OHROZENÍ

„Všetky vírusové ochorenia nesú so sebou riziko možného poškodenia srdcového svalu,“ tvrdí doc. MUDr. Gabriel Kamenský, CSc., vedúci Oddelenia neinvazívnej kardiovaskulárnej diagnostiky vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Bratislave-Ružinove. Chrípka, predovšetkým neliečená a nevyležaná, neraz končí prepuknutím vírusovej myokarditídy, zápalu srdcového svalu.

„Je nebezpečný v tom, že môže napadnúť všetky svalové bunky. Srdce sa zväčší a krv do ciev už nevypudzuje tak razantne ako za normálneho stavu.“ Veľmi nepríjemnou stránkou ochorenia je, že srdcovú výkonnosť môže znížiť o viac ako dve tretiny! Odrazu ste unavenejší a nezvládate fyzickú námahu tak ako pred ochorením. Môže vám často búšiť srdce, nestačí vám dych. V niektorých prípadoch sa objaví aj horúčka.

SPOČIATKU NENÁPADNÁ

Mimoriadna komplikácia je aj vznik dilatačnej kardiomyopatie. Ide o vírusové ochorenie srdcovej svaloviny, pre ktoré je príznačné zväčšenie oboch srdcových komôr. Sprevádza ho pocit srdcovej slabosti s dýchavičnosťou, celková únava, prípadne búšenie srdca. „Zradné je, že zvyčajne má veľmi nenápadný priebeh. Len málokto ho postrehne. Podobné príznaky sprevádzajú aj virózu s horúčkami, čo zavádza,“ podotýka kardiológ. Pomerne zrejmý signál je však vytrvalosť príznakov, ktoré neustúpia tak ako pri chrípke. Keď sa pridruží aj dýchavičnosť, zvýšená únava a vy odrazu neviete pešo zdolať ani dve poschodia, hoci predtým ste vybehli aj štyri, choďte k lekárovi!

"Toto ochorenie sa môže objaviť už po jednej neliečenej chrípke,“ varuje docent Kamenský. Pri podozrení, že vaše srdce ničí kardiomyopatia, podstúpite echokardiografiu a ultrazvuk srdca. Ten zvyčajne potvrdí, že sa zväčšilo a nevládze vyvrhovať potrebný objem krvi. „Základná liečba spočíva v tom, že pacientovi predpíšeme lieky, ktoré bránia ďalšiemu zhoršovaniu srdcovej činnosti. Len zriedkavo sa však srdce úplne uzdraví,“ pokračuje kardiológ. Kardiomyopatia má tendenciu zhoršovať sa, prípadne sa vďaka liekom zastaví uprostred chorobného procesu.

„Stáva sa to predovšetkým vtedy, keď prídete včas a po chrípke dlho nevyčkávate, že sa nepríjemná slabosť a búšenie srdca vytratia. Niekedy sa však napriek tomu nepodarí zabrzdiť postup ochorenia a je nutná transplantácia srdca,“ hovorí doktor o najhorších prípadoch. Našťastie výnimočných. Všetci pacienti s problémami srdca musia užívať predpísané lieky a, samozrejme, každú chrípku poriadne vyležať. „Odporúčame aj posilňovanie imunity a očkovanie proti chrípke. Každá ďalšia viróza je pre srdce príliš riskantná,“ vystríha docent Kamenský.

POZOR NA SLUCH!

Typická chrípková komplikácia sú aj vážne poruchy sluchu. „Chrípkové vírusy produkujú toxíny, ktoré môžu poškodiť nervové bunky vo vnútornom uchu. Dôsledkom býva jednostranná až obojstranná hluchota,“ prezrádza otorinolaryngologička MUDr. Dagmar Srnková. Len čo po viróze zaregistrujete, že nepočujete tak ako predtým, choďte k lekárovi. „Pacienti návštevu odborníka odkladajú a problémy si vysvetľujú tým, že im len zaľahlo v ušiach, čo súvisí s opuchom sliznice v sluchovej trubici a s nahromadením tekutiny v strednom uchu. Nemusí to mať vážne následky, ale lekára by mali vyhľadať už vtedy, aby im sluch vyšetril.“

Čaká vás audiometria, funkčné vyšetrenie sluchu, ktoré odhalí poškodenie sluchu zapríčinené chrípkou. Ak to potvrdí, čakajú vás špeciálne lieky vo forme infúzií, ktoré zastavia ďalšie poškodzovanie nervových buniek vo vnútornom uchu. „Pri včasnom nasadení liečby nemusí byť porucha trvalá, závisí to však od toho, aké množstvo nervových buniek vírus chrípky napadol,“ dodáva MUDr. Srnková

#srdce #chripka

zdroj : http://www.pluska.sk/izdravie/liecba/zapal-srdcoveho-svalu-neliecena-chripka-ohrozuje-srdce.html?forward=sk_mobil2014_clanok.jsp&forcemobile=true

19. feb 2016

Dakujem za skvelý članok #navrh

19. feb 2016

Začni písať komentár...

Odošli