katarinka26
6. jún 2016
33 

Vznikla Skupina pre detskú osteológiu, prvá na Slovensku

Pediatri upozorňujú, že osteoporóza je problém, ktorý sa dotýka aj malých pacientov.

V Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou (DFNsP) Bratislava ako v prvej na Slovensku vznikla preto Skupina pre detskú osteológiu (Osteoped). Zaoberá sa poruchou metabolizmu kostí a  kostnými ochoreniami.

Nájdeme v  nej odborníkov, ktorí sa v  rámci svojej špecializácie zaoberajú poruchou metabolizmu kostí a kostnými ochoreniami.

Veľký benefit

Ako uviedol riaditeľ DFNsP Bratislava doc. MUDr. Ladislav Kužela, CSc., cieľom tejto skupiny je nielen liečiť deti, ktoré už týmto ochorením trpia, ale aj aktívne sledovať tie, ktoré sú v dôsledku svojho primárneho ochorenia vystavené riziku vzniku osteoporózy.

„Ide o veľký benefit pre našich pacientov, keď v mnohých prípadoch dokážeme predísť závažnému poškodeniu zdravia a našim pacientom poskytnúť komplexnú pomoc všetkých špecialistov na jednom mieste. Našich odborníkov už vyhľadávajú aj samotní rodičia, ktorí si u detí všimnú opakované zlomeniny,“ dodal L. Kužela. Detským pacientom pomáhajú takto už takmer rok.

Pozor na lieky

Zvláštnou skupinou v  detskej osteológii sú predčasne narodené deti. „Majú veľmi nízky fosfor a nezrelosť sa u nich môže negatívne prejaviť aj na kostnom metabolizme. S  porušenou mineralizáciou a štruktúrou kostí sa môžeme stretnúť už v  predškolskom veku,“ povedala prednostka I. Detskej kliniky (DK) LF UK a DFNsP Bratislava prof. MUDr. Ľudmila Podracká, CSc.

Ako ďalej dodala, osteoporóza v detskom veku vzniká najčastejšie v dôsledku liečby niektorými liekmi, ktoré sú síce v liečbe účinné, zároveň však musia sledovať ich vplyv na metabolizmus kostí.

„Počet detských pacientov s chronickými zápalovými a imunitnými ochoreniami narastá, a tým aj počet detí, ktoré môžu byť ohrozené osteoporózou,“ vysvetlila Ľ. Podracká.

Lieky, ktoré môžu mať podľa nej vplyv na metabolizmus kostí užívajú aj pacienti s chronickými obličkovými ochoreniami, zápalovými ochoreniami čreva, a taktiež lieky používané v onkológii, pneumológii či po transplantáciách.

Ďalšími príčinami osteoporózy u detí sú i výživa a nedostatok pohybu pri normálnom vývoji kostného metabolizmu. Podľa Ľ. Podrackej deti, ktoré majú nižší príjem vápnika sú vystavené omnoho vyššiemu riziku poškodenia štruktúry kostí.

Diagnostika

Ako ďalej zdôraznila Ľ. Podracká, v diagnostike osteoporózy je dôležité poznať metabolizmus kalcia a fosforu nielen v krvi, ale i v moči. „Aj obličky sa totiž významne zapájajú do metabolizmu kalcia a fosforu.

Musíme tiež sledovať sériovú koncentráciu vitamínu D #vitamin_d , ktorý udržiava homeostázu vápnika a fosforu a napomáha budovanie kalcia do kostí. Potom sú ešte ďalšie endokrinné systémy, a to najmä parathormón,“ ozrejmila.

Zlatým štandardom pre potvrdenie diagnostiky je podľa Ľ. Podrackej kostná denzitometria. „Osteoporóza by mala byť potvrdená denzitometrickým vyšetrením. Týždenne nechávame vyšetriť 4 až 5 pacientov,“ dodala.

Dôležitou súčasťou prevencie a liečby osteoporózy je pohyb. „Kosť musí byť vždy v interakcii so svalom. Kosť má svoju endokrinnú aktivitu, pri ktorej vitamíny a hormóny zabudovávajú minerálne látky do kostí. Pri nedostatku pohybu môže dochádzať k narušeniu výživy kostí, kalcium sa z nich vyplachuje a zostávajú krehké,“ zhrnula Ľ. Podracká.

zdroj: 

http://mediweb.hnonline.sk/spravy/aktualne/vznikla-skupina-pre-detsku-osteologiu-prva-na-slovensku

Začni písať komentár...

Odošli