Cesto: 250 g polohrubá múka 120 g práškový cukor 1 balíček vanilkový cukor 150 g maslo 1 ks žĺtok Náplň: 150 g krupicový cukor 300 g mletý mak 1 ks bielok 2 balíčky vanilkový puding 750 ml mlieko 1 balíček vanilkový cukor Poleva: 100 g práškový cukor 2 ks citrón Postup receptu:
1. Zo všetkých surovín na cesto pripravíme drobenku. Polovicu nasypeme do papierom vyloženej tortovej formy a pritlačíme. Uvaríme klasický puding spolu s krupicovým cukrom. Po dovarení pudingu doň vysypeme mak a necháme vychladnúť. 2. Bielok spolu s vanilkovým cukrom vyšľaháme do pevného stavu a opatrne vmiešame do krému. Pripravený krém vylejeme na drobenku, ktorá je vo forme, rozotrieme a posypeme drobenkou, ktorá nám ostala. Pripravenú zmes vložíme do vopred vyhriatej rúry a pečieme pri 180 stupňoch do slabo hneda. 3. Citrónovú šťavu vymiešame spolu s práškovým cukrom na bielu polevu. Pripravenou polevou potrieme povrch vychladnutého koláča. Koláč pečieme vo vrstve vyššej ako 3 cm, aby nebol suchý. Pre lepšiu chuť, môžeme počas prípravy pridať do vychladnutého krému kúsky čerstvého ovocia podľa vlastného výberu.
Krehký makový koláč
Suroviny:
Cesto:
250 g polohrubá múka
120 g práškový cukor
1 balíček vanilkový cukor
150 g maslo
1 ks žĺtok
Náplň:
150 g krupicový cukor
300 g mletý mak
1 ks bielok
2 balíčky vanilkový puding
750 ml mlieko
1 balíček vanilkový cukor
Poleva:
100 g práškový cukor
2 ks citrón
Postup receptu:
1. Zo všetkých surovín na cesto pripravíme drobenku. Polovicu nasypeme do papierom vyloženej tortovej formy a pritlačíme. Uvaríme klasický puding spolu s krupicovým cukrom. Po dovarení pudingu doň vysypeme mak a necháme vychladnúť.
2. Bielok spolu s vanilkovým cukrom vyšľaháme do pevného stavu a opatrne vmiešame do krému. Pripravený krém vylejeme na drobenku, ktorá je vo forme, rozotrieme a posypeme drobenkou, ktorá nám ostala. Pripravenú zmes vložíme do vopred vyhriatej rúry a pečieme pri 180 stupňoch do slabo hneda.
3. Citrónovú šťavu vymiešame spolu s práškovým cukrom na bielu polevu. Pripravenou polevou potrieme povrch vychladnutého koláča.
Koláč pečieme vo vrstve vyššej ako 3 cm, aby nebol suchý. Pre lepšiu chuť, môžeme počas prípravy pridať do vychladnutého krému kúsky čerstvého ovocia podľa vlastného výberu.