1 / 1

    Paradna mozaika 👍

    21. mar 2018
    Komentár bol odstránený

    @katpaz a co tak "narek" zavrazdenych deticiek, ktore su bud roztrhane na kusy, alebo sa nechaju zomriet po vyvolanom porode? Vacsinou ide o nechcene zdrave deticky.
    Osobne poznam cloveka, ktoreho matke odporucili potrat, z dovodu poskodenia plodu. Narodil sa jej zdravy a krasny chlapcek, avsak psych. nasledky tohto vrazedneho natlaku si ten clovek nesie dodnes.

    21. mar 2018
    Komentár bol odstránený

    Presne to ma zarazilo, 6 zo 7 su muzi a jedna mniska.
    Vela ludi si nesie psychicke nasledky aj preto ze sa narodili nechceni

    21. mar 2018

    A lekári skladajú Hippokratovu prísahu...

    22. mar 2018

    @katpaz vyjadrili sa tam ludia,ano vacsinou chlapi...keby sa vyjadrili o tyrani zvierat,tiez by vadilo?ci zviera ma vacsii cenu ako clovek?

    22. mar 2018

    @domak2 tak len z casti doplnim:
    Sv. Matka Tereza sa starala o tych nachudobnejsich, nechcenych a chorych. Pretoze ak sa zo zivota odstrani ochrana zivota a ucta k cloveku, vzdy to vedie este ku vacsiemu ludskemu upadku. Vari budes spokojna ak ta tvoje deti pre chorobu vylozia na ulicu, aby si zomrela? Ved aj teraz tak robia prave zeny, ktore odmietaju zivot.
    Sv. Jan Pavol II bol knaz, biskup, papez. Prezil vojnu, utrpenie i utlak. Ver mi, ze si vypocul mnohe nareky a videl velke utrpenie ludi, ktori si v zivote vybrali smrt, takze tiez ma k tomu co povedat.
    Albert Schweitzer opustil pohodlie svojho domova, aby sa ako lekar staral o nachudobnejsich a trpiacich. Stretaval sa s roznymi tazkymi osudmi a teda tiez moze po mnohych rokoch svojej prace povedat, ze so zivotom prichadza i pozehnanie.
    Hippokrates, lekar a ten, ktoreho prisahu skladaju lekari, by asi zaplakal.

    22. mar 2018

    Este by som rada uviedla pribeh, ktory tu pred casom zverejnila @janica1990:
    Istá zúfalá žena prišla ku gynekológovi a povedala: Doktor, musíte mi pomôcť, mám problém: môj syn nemá ešte ani rok a už som znovu tehotná. Nechcem ďalšie dieťa v takom krátkom čase, možno neskôr... teraz očakávam vašu pomoc, chcem prerušiť tehotenstvo. 
    Doktor po dlhšom tichu odpovie: Myslím, že som našiel spôsob, ako vyriešiť problém menej nebezpečným spôsobom... 
    Žena, mysliac si, že doktor prijal jej žiadosť, sa usmeje. 
    Doktor pokračuje: Takže milá pani, aby sme vyriešili problém a nezostali ste s dvomi malými deťmi v takom krátkom časovom rozhraní, zabijeme toto, ktoré držíte práve na rukách. Tak si budete môcť deväť mesiacov oddýchnuť, kým sa narodí ďalšie. Ak máme zabíjať, neexistuje rozdiel medzi týmto dieťaťom a tým druhým a dokonca obetovať toto dieťa na vašich rukách prinesie menej rizík pre vás. 
    Žena odpovie ešte zúfalejšie: Nieeee, zabiť dieťa je zločin!
    A doktor odpovie: Presne to isté si myslím aj ja, ale vy ste boli taká rozhodnutá, že vám mám pomôcť... Doktor pochopil, že jeho lekcia vyvolala svoj efekt. Usmial sa a povedal: „Uvidíme sa o týždeň na prvé vyšetrenie a vypočujeme si srdiečko súrodenca...“

    22. mar 2018
    Komentár bol odstránený
    Komentár bol odstránený

    @katpaz clovek k tomu ma co povedat ked sa jedna o cloveka (ci 6tt v bruchu ci novorodenec ci dospely..pre mna je to stale clovek ci chlap ci zena

    22. mar 2018
    Komentár bol odstránený

    @katpaz zijeme v spolocenstve a preto to dobre, ale aj to zle sa dotyka a ovplyvnuje nas vsetkych. O to viac vrazda nevinnych.
    A ak ti, co hlasaju dobro a pravdu budu mlcat, tak bude na svete vladnut zlo.
    Mas vari s potratom osobnu skusenost?

    22. mar 2018

    @katharines zeny budu realne potrat podstupovat tak ci tak, je lepsie aby to bolo legalne a kontrolovane alebo aby to robili daki pokutni fuseri?

    22. mar 2018
    Komentár bol odstránený
    Komentár bol odstránený
    Komentár bol odstránený

    Napriek tomu, ze som bola odporca potratov, pretoze dnes mame xy moznosti, ako sa chranit, dnes tvrdim, ze nech sa kazdy rozhodne ako uzna za vhodne....
    A preto, lebo mam dieta s autizmom, viem, ze dobrovolne a vedome by som do toho dnes nesla.
    Skuste sa opytat rodicov postihnutych deti, ako by sa rozhodli dnes 😉
    Predpokladam, ze ak sa jedna o postihnute dieta, je to z vasho hladiska rovnako potrat. Aj z mojho. Avsak nie vsetko je len cierne alebo biele 😉

    22. mar 2018

    @katpaz to, ze muzi, ale i zeny nie su schopni niest zodpovednost vyplyva tiez z vychovy. Nezalezi to od toho, ake je dietatko. Rodiny sa rozpadaju aj kvolu zle vytlacenej paste.
    V najblizsich dnoch pridam aj institucie, ktore su schopne zeny, ktore su v tazkostiach podporit a pomoct im.
    Podporit zenu mozeme aj bez toho, aby sme jej odporucali potrat.
    Ked som spravne pochopila si ZTP?
    Tak pre inspiraciu:
    https://youtu.be/TsWm0rX3IrM

    22. mar 2018

    @katharines A vela zalezi od toho "ake dietatko je", to si bud ista. Jedno taketo dieta dokaze narusit veskere socialne vztahy, fungovanie rodiny, fungovanie cloveka celkovo.
    Potom, az sa ta to bude bezprostredne tykat, pochopis. Nie len v teoretickej rovine.

    22. mar 2018
    Komentár bol odstránený

    @charlie1980 a to uz zena, ked caka dietatko isto vie ake dietatko bude mat, a preto sa rozhodne pre potrat? Poznam a pocula som mnohe pripady, kedy dietatko malo byt "poskodene", avsak narodilo sa zdrave (teda len tie, ktorym to bolo umoznene). Su rozne stupne autizmu. Ak je clovek unaveny a utrapeny, moze svet vnimat cierne. No obcas nasa choroba, alebo choroba nasich deti, nas uci vnimat aj malickosti, ktore nas robia stastnych a ucime sa za tie malickosti dakovat. Nehovorim, ze je to lahke.

    22. mar 2018

    @katpaz dietatko moze ochoriet kedykolvek. Je potrebne vybudovat pomoc pre taketo deticky a podporu pre rodicov. Avsak rodi sa stale menej deti, tak kto sa postara o ne, alebo o nas, ked uz budeme stari a chori?

    22. mar 2018

    @katharines Po spravnosti nemame pravo selektovat a automaticky si narokovat na zdrave dieta....lebo zivot je raz zivot. Preto je uplne jedno, o aku formu a stupen autizmu napr.sa jedna.
    Jo, jo, dakujem aj za malickosti, ale za tie som bola vdacna aj pred narodenim.
    Skus vsak vysvetlit zdravemu 1,5r dietatu- surodencovi, preco je tomu tak 😉 A preco sa ten jeho brat tak sprava 😉

    22. mar 2018
    Komentár bol odstránený

    @katpaz toto je bezpredmetne. Presla som si roznymi tazkostami, ale cokolvek by som napisala, ten kto chce, vyhovorku si najde. Ide o princip. A kde je vola je aj cesta.

    22. mar 2018
    Komentár bol odstránený

    @katpaz nebudem tu opisovat svoje diagnozy a tazkosti. Tento prispevok nie je o tom. Je vsak smutne, ze ani ty si si este nepresla nicim, ale uz si sa rozhodla. Tak ti len prajem v zivote zdravie a vela uspechov a spravne rozhodnutia, ktore nebudes lutovat.

    22. mar 2018
    Komentár bol odstránený

    @katpaz To je presne Ako ta sucitnost, sirenie povedomia a osvety vcera pre deti s DS a stovky statusov o „inych“ ponozkach. Ale to sa netyka Teraz Samotnej dg.DS, tyka sa to vsetkych, Aj modrych triciek napr. Tak Toto je smiesna teoria, Ze „byt iny je normalne“ Lebo nie je 😄 Lebo sa s tym stretavame dennodenne. A matky trpia Ako psy. A skutek utek....Lebo My matky mame byt silne, hlavne Ze oni maju zdrave deti, ktorym vsetko ide prirodzene. Ale Budu mat reci Ako koza bobkov.

    22. mar 2018
    Komentár bol odstránený

    @katpaz A hlavne, staci sa pozriet na tie, ktore vyplakavaju pri zlych vysledkoch, Uz Ani neviem Ako sa volaju tie nespolahlive a skreslujuce testy (My sme davali robit Trisomy), Mozno tie iste vcera postovali neparne ponozky 😄 Ale virtualny svet znesie vsetko, vsakze😂 Aj sucitnost a osvetu 😂 sama by vsak take dieta neprijala😄

    22. mar 2018
    Komentár bol odstránený

    @katpaz Ja som bola v pondelok na kyretazi, tiez MA....Bola som v 10tt. Nebolo to planovane, bol to sok aj pre mna. Dost velky, lebo sme s tym neratali. Ale zodpovednost sme prebrali. Privitali sme ho....avsak zle sa to skoncilo....a teraz dilema....stalo sa tak, lebo sa to stava, alebo sa to stalo v suvislosti s poruchou u starsieho a plod bol poskodeny napr....? Uz druhy syn bol splodeny s rizikom 50:50 a som vdacna za to ze je zdravy....teraz sa citim s prazdnou narucou a chcem naspat, co mi bolo vzate....a zas len s rizikom 50:50. Vysetrime vsetko, co je dostupne, ak by som znova otehotnela. A dnes viem, ze vedome by som postihnute dieta uz nedala...
    Tebe prajem vsetko len to najlepsie, tak ako si to prejes....prajem ti zdrave dieta 🙏

    22. mar 2018
    Komentár bol odstránený

    Este by som rada pridala par uryvkov z knihy Uzdravenie rod. kor.:
    Pri liečbe „sérum pravdy“ si jedna pacientka v USA sprítomnila výrok svojho otca pred svojim narodením: „Ak to bude dievča, zmárnim ju“. Nastalo uzdravenie, až odpustením. Akú hrôzu a bezmocnosť zažíva dieťa v lone matky, keď sa naň pripravuje potrat.Deti, ktoré to zažili, také deti sú tým poznačené na celý život. Ak sa potrat z nejakých príčin nakoniec neuskutočnil, prejavuje sa to takým podvedomým nepriateľstvom voči rodičovi, ktorý si potrat želal.

    Niektorí pacienti sa pokúšali o sebevraždu. Každý rok v rovnaký deň. Bol to deň, keď ich matky sa snažili o potrat. Klinický psychológ Andrew Feldnar dokázal, že vznik pamäti sa datuje od momentu počatia, od chvíle spojenia vajíčka so spermiou, už dokáže zaznamenať spomienky,hoci mozog sa vytvorí až v štrnástom týždni! Od 5.-ho mesiaca si mama môže vyskúšať, ako dieťa reaguje na jej lásku. Keď priloží svoje dlane zo strán na brucho, dieťa presunie zadoček do jamky ruky svojej milovanej matky. Ide o „kúpeľ lásky“.58.

    22. mar 2018

    @katharines och, podla mna nikto nepise, ze potrat ma byt lahkovazny a brat ho ako beznu vec, ale mal by tu byt ako krajna moznost. Ono je to vsetko krasne ale potom co? Ved nema kazdy milujuceho partnera a zamestnanie, ze keby sa pritrafilo tak sa uz dako postarame, taki si ho aj nechaju. Kolko je deti opustenych, vyhodenych v kosoch, tyranych, podvyzivenych lebo su nechcene a kolko z nich vyrastie a nema z toho traumu do konca zivota?
    Uz to tu bolo kolkokrat pisane, ak bude o vsetky nechcene deti po porode postarane, nech je potrat nelegalny. Lebo ja mam pocit ze vsetci kricia, len kym sa nemusia starat oni.

    22. mar 2018

    @domak2 je vela parov, ktore deti nemozu mat a aj legislativny proces adopcie je zle nastaveny a velmi dlhy. I ked snaha je, ako profesionalne rodiny, avsak vsetko zalezi od konkretnych ludi. A zial mnohe potraty su aj lahkovazne. Ako dovod potratu jedna zena uviedla dovolenku v zahranici. A co sa tyka pomoci, momentalne su na SK 2 obcianske zdruzenia, ktore sa zenam snazia pomoct. Jedno som uz uviedla dnes na mojom blogu.

    22. mar 2018

    @katharines ale tie pary nechcu deti poskodene (tu ani neviem ci treba spominat, ze kopa "matiek" pije, ci berie drogy pocas toho uzasneho procesu ) alebo ich vyberaju podla farby, keb aj rovno povolili adopcie do druheho dna, percento tych parov a percento nimi chcenych deti je neumerne. A tie zvysne co? Su dvakrat nechcene? Ved to je hrozne. Naozaj len silni jedinci z toho vyjdu ako ludia co este niecomu veria.

    22. mar 2018

    @domak2 to je zial smutne. Ludia si neuvedomuju, aku maju obrovsku hodnotu. To je vsak potrebne zmenit uz od zaciatku. Vychovou k hodnotam, k laske, k sebazaporu, k vlastej hodnote, ku pozitivnemu pristupu, k zodpovednosti.... Mudry clovek povedal, ak ti zivot hadze polena pod nohy, zakur nimi. avsak:
    Ked uz su deti v lone s moznymi chorobami odsudene na smrt, tak potom aj vsetci chori? Raz mi jeden fasisticky zmyslajuci muz, zverolekar, povedal, ze by utratil vsetkych chorych ako psy. Nuz aj ku svojej priatelke sa spraval ako ku zvieratu. Ja s nim tento nazor nezdielam. Kazdy totiz moze prispiet ku prospechu celej spolocnosti i ludstva. Ako priklad uvediem Steve Hawking, Thomas Edison, Mozart.... V rodine sme mali autistu, ktory sa za 2 tyzdne naucil komplet cudzi jazyk a vystudoval pravo.....
    Vcera na manifestacii za zivot, boli aj zdravotne postihnuti na vozickoch, ktori povedali, ze dakuju za zivot Bohu a svojim  rodicom a teraz sa zastavaju prav nenarodenych, podporuju zivot od pocatia a motivuju ludi.
    A okrem ineho, tu na MK su maminky postihnutych deti, ci uz DS, autizmom, mozgovou obrnou, deti TZP nasledkom liecby alebo prevencie (preventivne ockovanie) a ich maminky ich nadovsetko miluju, napriek tazkostiam, a motivuju aj dalsie maminky. Su aj niektore zdrave deticky, ktorych vychova byva tiez velmi narocna.

    22. mar 2018

    @katharines to ano, ale ludia sa zabijaju aj kvoli vojnam ci drahym hodinkam. Ja ti rozumiem ze zamer je dobry, ale v dnesnom svete nerealny.
    Neviem kde si citala ze sa rodi menej deti, mozno v europe, ale na zemi je nas 7 miliard. A ani 10 deti ti nezaruci ze sa o teba niekto postara bohuzial.

    23. mar 2018

    @charlie1980 pozri si tuto knihu. Som presvedcena, ze ak sa pokusis zmenit stravu, i tvojmu synovi s autizmom sa bude darit lepsie

    27. mar 2018

    @charlie1980 a zaujala ma i tato prednaska
    https://youtu.be/WwG-Q7BYFRo

    27. mar 2018

    @katharines Dakujem, knihu mam a dari sa mu super. Vystupil z klinickeho obrazu diagnostiky, je spolocensky a uci sa, dodrzujeme od cca 1,5r a uspesne. Idealne to Samozrejme nie je, pre cudzich vsak len obraz poruchy reci. Aj ta sa velmi upravuje.

    27. mar 2018

    @charlie1980 tak to sa velmi tesim. 😀 Drzte sa. A neboj sa, zena ak chce vsetko zvladne.

    27. mar 2018

    @katharines Ja stale verim, Ze bude jeden z mala „vyliecenych“ autistov. Uplne prec nebude nikdy, to je jasne. Ale je sikovny a to je hlavne. Do 3.rokov nerozpraval. V 4.rokoch basnicky.

    https://m.youtube.com/watch?v=2-jc360jdv0

    27. mar 2018

    @charlie1980 sikovny chlapcek a skvela mamina. Svedci to aj o tom, ako ho velmi lubis, pretoze aj to ovplyvnuje epigenetiku u dietatka. Ver mi, kazde dietatko budes lubit, aj keby bolo akekolvek.

    27. mar 2018