katjanka
25. júl 2017
1241 

Skladovanie materského mlieka: Viete, ako ho správne rozmraziť?

Dá to celkom námahu odstriekať dostatočné množstvo materského mlieka. Preto je dobré uistiť sa, že ho následne aj správne uskladníte a neskôr rozmrazíte, aby ste ho mohli zužitkovať. 

Skladovať materské mlieko sa dá niekoľkými spôsobmi. Podľa toho, akým spôsobom mlieko skladujete, sa odvíja, ako dlho vydrží čerstvé.

  • Pri izbovej teplote - maximálne 25 °C - do 6 hodín
  • V chladiacom boxe s ľadovými vrecúškami - do 24 hodín
  • V chladničke - pri 4 °C a menej - do 24 hodín. Čerstvo odstriekané mlieko najprv ochlaďte pod tečúcou studenou vodou a vzápätí umiestnite do zadnej časti chladničky, kde je chladnejšie.
  • V mrazničke, ktorá je súčasťou chladničky – 2 týždne
  • V samostatnej mrazničke - pri -19 °C a menej – 3 mesiace

To, ktorý spôsob zvolíte, závisí od toho, kedy chcete mlieko zúžitkovať. Ak plánujete uchovať ho len na najbližších niekoľko dní, uložte ho do chladničky. Ak si robíte zásoby na dlhšie obdobie, uchovajte ho v mrazničke. Z mrazničky ho potom pred spotrebou vyberte v dostatočnom predstihu. Potrebuje približne 12 hodín na pomalé rozmrazenie v chladničke. Nerozmrazujte ho priamo pri izbovej teplote. Takisto ak ste ho už raz rozmrazili, no nespotrebovali, nedávajte ho opäť zmrazovať. V chladničke vám vydrží ešte do ďalšieho dňa.

Ak sa náhodou niekedy stane, že mlieko potrebujete čo najskôr rozmraziť, nikdy tak nerobte v mikrovlnke. Poslúžiť môže prúd teplej tečúcej vody alebo ponoriť nádobu s mliekom do teplej vody.

Materské mlieko priamo z prsníka má ideálnu teplotu, tomu z chladničky už však treba istým spôsobom pomôcť. Zahriať ho môžete pod tečúcou vodou alebo v teplom vodnom kúpeli. Niektorým starším detičkám dokonca chutí aj studené mlieko.

Pri skladovaní materského mlieka by ste mali pamätať na niekoľko zásad:

  • Používajte čisté, sterilizované nádoby. Sklenené fľaše môžu pri nízkych teplotách prasknúť. Ideálne sú fľaše z tvrdého plastu alebo špeciálne úložné plastové vrecká (sáčky) na materské mlieko. Nemali by obsahovať BPA.
  • Nádobu si označte dátumom, kedy ste mlieko odstriekali. Človek predsa rýchlo zabúda.
  • Pri manipulácii s materským mliekom si vždy dôkladne umyte ruky.
  • Na materskom mlieko sa po čase môže utvoriť vrstva - ako by sa tekutá a krémová časť oddelila. Nepanikárte, je to úplne normálne. Nádobu stačí jemne pretrepať (jemne preto, aby sa nevyzrážal tuk v mlieku) a mlieko sa opäť spojí. 

Užitočný tip:

Ak potrebujete uskladniť iba malé množstvá materského mlieka, napríklad po zavedení prvých príkrmov na primiešanie do jedla, praktické sú v tomto prípade obyčajné nádoby na ľad. Jednotlivé kocky sa potom ľahko a pomerne rýchlo rozmrazujú.

Prečítajte si, čo by ste mali vedieť o materskom mlieku >>

#dojcenie #materske_mlieko #skladovanie_materskeho_mlieka

foto: pixabay

Začni písať komentár...

Odošli