katjanka
5. sep 2017
795 

Crohnova choroba: Dá sa s ňou „žiť“, no čakajú vás diétne obmedzenia

Crohnova choroba, teda chronický zápal tráviaceho traktu, sa nevyhýba ani deťom. Po diagnostikovaní na vás v prvom rade čaká akútne preliečenie s prísnou diétou. Dávať pozor na to, čo vaše dieťa môže a čo mu skôr škodí, si však budete musieť dávať dlhodobo. Nie je ale nutné panikáriť. Ľudia s týmto ochorením môžu vďaka dodržiavaniu niekoľkých pravidiel plnohodnotne žiť.

Genetika aj vonkajšie faktory

Čo sa pod pojmom Crohnova choroba vlastne skrýva? Ide o idiopatický  (teda vzniknutý z neznámych príčin, nie ako dôsledok úrazu alebo inej choroby), neinfekčný zápal čreva (najčastejšie tenkého alebo hrubého čreva). Prvý sa týmto ochorením začal zaoberať ešte v roku 1932 doktor Burill B. Crohn so svojím tímom špecialistov. Crohnova choroba nepostihuje iba dospelých, postupne stúpa aj počet detí, uktorých sa objavuje. Najčastejšie sa objaví v školskom veku (8 - 10 rokov) alebo v období puberty. U mladších detí je skôr výnimkou. Všeobecne hovoríme o relatívne vzácnom ochorení, ktorým trpí približne 7 až 8 ľudí na 100 000 pacientov.

Pod vznik ochorenia sa môže podpísať jednak genetika a dedičnosť, ale spúšťačom môžu byť aj vonkajšie faktory, ktoré pôsobia na tráviaci trakt, najmä teda nezdravý životný štýl a životospráva. Ak jeden z rodičov s Crohnovou chorobou zápasí, je šanca, že sa časom vyskytne aj u potomka, približne 20 až 30 %. Z vonkajších faktorov negatívne vplýva na spustenie choroby najmä zlá životospráva - strava chudobná na vlákninu, zato bohatá na nasýtené tuky či rafinovaný cukor. Negatívne tiež pôsobí alkohol, fajčenie či časté užívanie antibiotík. 

Príznaky

Typické pre túto chorobu je, že sa striedajú obdobia príznakov a obdobia utlmenia príznakov. Preto ak máte podozrenie, že by vaše dieťa mohlo s Crohnovou chorobou zápasiť, je dôležité navštíviť lekára a podrobiť sa vyšetreniam. Liečba sa volí individuálne podľa aktuálneho stavu malého pacienta, najčastejšie však formou diéty.

Príznaky sa môžu líšiť, závisí od toho, ktorá časť črevnej sústavy je napadnutá. Medzi najčastejšie príznaky Crohnovej choroby patrí:

  • opakujúca sa bolesť brucha
  • nízka telesná hmotnosť, nevysvetliteľná strata hmotnosti
  • časté hnačky
  • únava

Medzi menej časté príznaky patrí aj:

  • znížená chuť do jedla
  • zvýšená teplota
  • napínanie, zvracanie
  • krv v stolici
  • porucha rastu, sexuálneho vývoja
  • bledá pokožka

Dlhodobý proces liečby

Dieťa po diagnostikovaní ochorenia čakajú viaceré diétne opatrenia, ako aj obmedzenia vo fyzickej záťaži. Diéta sa líši v období akútneho stavu a následne. Súčasťou liečby je aj medikamentózna liečba (podávanie liekov s protizápalovým účinkom na tráviacu sústavu aj črevá) a chirurgická liečba (v prípade, že konzervatívna liečba nebola úspešná, je potrebné zasiahnutú časť čreva chirurgicky odstrániť).

V akútnom stave ide o nasadenie diéty, ktorá čo najmenej zaťažuje postihnuté črevo. Pacient teda prijíma v tomto období iba parenterálnu výživu, teda injekčne podávanú stravu. Po akútnom preliečení sa postupne do jedálnička zaraďuje aj "normálna", ľahko stráviteľná potrava. Zo začiatku najmä biele pečivo, varená zelenina, zemiaky, ryža, cestoviny, chudé mäso, nízkotučné syry, hydina či ryby. Vhodné je obmedziť alebo úplne vylúčiť potraviny obsahujúce laktózu.

Prichádza pokojové obdobie

Po úspešnom akútnom „preliečení“ choroby nastáva tzv. pokojové obdobie, ktoré môže trvať aj niekoľko rokov. Aj počas tohto času je však nevyhnutné dodžiavať diétny režim a dostatočný pitný režim.

Vyvážená a pestrá strava

V pokojovom období by mala strava malého pacienta s Crohnovou chorobou byť v prvom rada vyvážená a pestrá, vo vhodnom zastúpení bielkovín (tie by mali mať v strave vedúce zastúpenie), tukov a sacharidov. Strava by mala byť bohatá na vitamíny a vlákninu (celozrnné výrobky, strukoviny, ovocie, zelenina, zemiaky, ovsené vločky). Vysoko prospešné sú aj nenasýtené mastné kyseliny, ktoré nájdete vo veľkom zastúpení v rybom mäse. Všeobecne sú ryby vhodné na jednoduché trávenie.

Postupne môžete začať skúšať do jedálnička potraviny zaraďovať a všímať si reakciu na ne. Vyprážané, ťažké či tučné jedlá sa nedoporučujú, takisto opatrne so sladkosťami a strukovinami. Mnohí pacienti, u ktorých sa Crohnova choroba objavila, sa so svojím stavom dokázali postupne zmieriť, s chorobou sa takpovediac "zžiť" a naďalej plnohodnotne žiť. Chce to len chvíľu času a snahu dodržiavať niekoľko vyššie spomínaných zásad.  

Zdroj: www.crohnovachoroba.sk, www.vyzivavchorobe.sk

Zdroj foto: pixabay

#zdravie_choroby

Začni písať komentár...

Odošli