katjanka
22. aug 2017
877 

Dieťa je ako špongia. Zoznámte ho preto s cudzím jazykom čo najskôr

Každý človek má schopnosť naučiť sa plynulo hovoriť cudzím jazykom, no pravdou je, že čím skôr začneme, tým jednoduchšie a prirodzenejšie nám to pôjde. Poradíme vám, ako postupovať, ak chcete, aby z vášho dieťatka vyrástol dvojjazyčne (prípadne aj viacjazyčne) hovoriaci jedinec.

Kedy začať?

Najlepší čas, kedy začať svoje dieťa učiť druhý jazyk je v čase, keď sa učí materinský jazyk. Odpoveď teda znie - začnite čo najskôr. Deti v najútlejšom veku sú totiž ako špongie. Nasávajú všetko zo svojho prostredia.

Každé dieťa sa narodilo so schopnosťou napodobňovať zvuky akéhokoľvek jazyka. Preto ak chcete viesť svojho potomka k viacjazyčnosti, začnite už v 1. roku jeho života. Najjednoduchšia situácia nastáva samozrejme vtedy, ak jeden z rodičov hovorí cudzím jazykom ako materinským. Aj tam však treba myslieť na niekoľko zásad. Dnes už však aj mnoho čisto slovenských rodín chce, aby sa dieťatko čo najskôr zoznámilo s cudzím jazykom, najčastejšie angličtinou, nemčinou alebo španielčinou.

Začnite doma

  • Ukazujte dieťatku predmety v domácnosti a pomenujte ich slovenským a následne anglickým výrazom. Keď sa váš drobec naučí nejaké nové slovíčko po slovensky, predstavte mu rovnaký výraz aj v angličtine a opakujte mu ho.
  • Rozprávajte sa s ním v cudzom jazyku čo najčastejšie. Jedine komunikácia, komunikácia a ešte raz komunikácia je kľúčom k úspechu.
  • Predstavte mu prvé knižky, zvukové hračky, pesničky či rozprávky v cudzom jazyku. Čím viac a častejšie bude dieťatko cudzí jazyk počuť, tým ľahšie a prirodzenejšie sa mu dostane „pod kožu“, respektíve do ucha. Zároveň ide o veľmi neformálny, nenásilný spôsob vzdelávania. Samozrejme nemôžeme predpokladať, že sa už v útlom veku naučí plynule v cudzom jazyku vyjadrovať. Takýmto spôsobom však aspoň pochytí prvé návyky a zoznámi sa s tempom a melódiou jazyka.

Jazykové kurzy

Okrem prirodzenej výučby v domácom prostredí môžete s dieťatkom navštevovať aj rôzne jazykové kurzy pre najmenších. Cudzí jazyk je už tiež súčasťou mnohých jaslí a škôlok.

Čo brať pri výbere kurzu do úvahy?

Inštruktor

Aby sa deti učili čo najsprávnejším frázam a výslovnosti, ideálne samozrejme je, ak kurz vedie tzv. "native speaker", čiže rodený cudzinec. Ak už aj nejde o rodeného zahraničného lektora, učiteľ by mal hovoriť s detičkami čo najviac - ideálne výlučne - v cudzom jazyku.

Spôsob výučby

Pre tých najmenších by sa malo v prvom rade prihliadať na zábavnosť a pútavosť kurzov. Učenie sa cudzieho jazyka by malo prebiehať pomocou hier, rolí, riekaniek, pesničiek a podobne.

Charakter kurzu

Premyslite si, či uprednostňujete individuálny alebo radšej skupinový charakter kurzu, zistite si, koľko trvá jedna hodina (zvykne sa to pohybovať od 45 do 90 minút), prípadne u tých najmenších aj to, či sa ako rodič môžete kurzu zúčastniť (samozrejme ako pasívny pozorovateľ).

Bilinguálna rodina

Prirodzene, najjednoduchší spôsob, ako sa dieťa naučí cudzí jazyk je, keď ním plynule rozpráva jeden z rodičov. V tom prípade už pochopiteľne nejde o "cudzí" jazyk. Na čo by mali myslieť rodičia v dvojjazyčných rodinách, aby prcka príliš nezmietli?

Jeden rodič = jeden jazyk

Každý rodič by mal na dieťa rozprávať vždy tým istým jazykom.

Mierny miš-maš je v norme

Je prirodzené, že zo začiatku dieťa môže v jednej vete použiť aj oba jazyky či poprehadzovať slovosled. Nie je však dôvod na paniku. Časom sa jeho reč sama "učeše".

Výhody viacjazyčnosti

Prečo je vlastne aktívne spoznávanie cudzieho jazyka od útleho veku dôležité? Odborné štúdie hovoria o tom, že deti, ktoré sa zaujímajú o cudzie jazyky sú kreatívnejšie, lepšie sa u nich buduje predstavivosť a fantázia, sú flexibilnejšie v myslení. Zároveň im to v neskoršom veku pomôže pochopiť rôznorodosť sveta, kultúr a národov. Nehovoriac o výhodach v škole a v praktickom živote.

Zdroj: www.parents.com, www.learnenglishkids.britishcouncil.org, www.icanteachmychild.com

Zdroj foto: pixabay

#vychova_vzdelanie

Dobrý deň, začať aj vtedy ak chodíme na logopédiu?

22. aug 2017

Začni písať komentár...

Odošli