katjanka
30. aug 2017
2303 

Epidurálka pri pôrode: Áno alebo nie? Aký je názor slovenských mamičiek?

Mám si dať pichnúť epidurálku? Aký bude pôrod s ňou a aký bez nej? Oplatí sa to? Toto je len časť otázok ohľadom problematiky uľahčenia pôrodných bolestí, ktoré s blížiacim sa termínom pôrodu rieši nejedná nastávajúca mamička. Aké sú skúsenosti mamičiek na MK, ktoré už majú aspoň jeden pôrod za sebou?

Je len málo tém, v ktorých sa názory žien – mamičiek tak rôznia. Nie je to potrebné, pôrod sa dá zvládnuť aj bez toho! Bez epi si neviem predstaviť, ako by som tie hodiny bolestí pretrpela! Vrelo odporúčam! Prvý pôrod bol bez epi, každý ďalší sa rozhodnem rovnako! A toto je opäť iba zlomok reálnych skúseností reálnych mamičiek. Tak poďme sa prekusať cez túto problematiku postupne.

Čo to je epidurálna analgézia (PEDA)?

Epidurálna analgézia slúži na tlmenie pôrodných bolestí a kontrakcií. Nezabezpečí tzv. bezbolestný pôrod, no bolesti po zavedení PEDA sú znesitelnejšie a nestupňujú sa. Počas kontrakcií by ste nemali cítiť bolesť, iba sťahy a tlaky. Rozhodujúci je aj čas aplikovania epidurálky. Nesmiete byť otvorená na viac ako približne 5 cm.

Epidurálka pôsobí zhruba 1 až 1,5 hodiny a je možné ju po odznení účinkov opakovane "dopichovať". Niekedy zdravotný stav rodičky zavedenie epidurálnej analgézie nepovoľuje. Na to, aby vám už priamo na mieste počas pôrodu anesteziológ mohol epidurálku podať, vo väčšine slovenských nemocníc musíte vopred absolvovať tzv. „poučenie“.  Ide o štandardný proces. Keďže na Slovensku sa epidurálna analgézia považuje za nadštandardnú službu, zdravotné poisťovne ju nepreplácajú. Za epidurálku teda platíte vy, sumy sa pohybujú v závislosti od nemocnice (od 80 do 150 eur).

Hlavné je mať “poučenie”

Aj keď sa názory mamičiek rôznia, a to vo väčšine v závislosti od ich vlastných prežitých skúseností, zhodujú sa na jednom – je dobré vopred si vybaviť nevyhnutné „poučenie“ a priamo na mieste v čase pôrodu sa rozhodnúť, či o epidurálku záujem máte alebo to risknete bez nej. Istou nevýhodou je, že sa musíte rozhodnúť včas, keďže neskôr vám ju už lekári odmietnu vpichnúť. V niektorých prípadoch teda ide skôr o „hop alebo trop“. Našťastie však nikdy neviete porovnať, aké by to bolo, keby...

Epi ako samozrejmosť

Každý pôrod je úplne iný, každá z nás má tiež úplne iné vnímanie a prah bolesti. Mnohé mamičky volia epidurálku ako samozrejmosť a žiadajú ju hneď po príchode do nemocnice. „Prečo prírode nepomôcť, keď sa dá. Keď je správne a včas ‘nadávkovaná’, je na nezaplatenie. Oceníte to aj po samotnom pôrode, pri prípadnom šití,” vyjadrila svoj názor na jednom z fór k často diskutovanej problematike Jana.

Epi ako záloha

Iné baby si vpichnutie epidurálky nechávajú v zálohe pre prípad, že by svoje predstavy „podcenili“ a až na mieste sa rozhodnú, či o epi záujem majú. „Nechala som si otvorenú možnosť a dobre som urobila. Úplne inak sa totiž rozhoduje teraz a keď človek leží v kontrakciách na sále. Využila som ju už dvakrát a využijem aj tretí. Čo sa týka možných rizík, ktorých sa niektoré baby obávajú, epi už nie je žiadna novinka a anesteziológovia sú vysokošpecializovaní lekári, ktorí vedia, čo robia. Dnes už matky – hrdinky nedostávajú medaile, takže nie je dôvod trpieť, keď nemusíte,“ popisuje svoj názor ďalšia z mamičiek.  

Podobnú skúsenosť približuje aj ďalšia mamina: „Som bojko a mám dosť nízky prah bolesti. Chcela som síce rodiť bez, ale pre istotu som si epi vybavila a povedala som si, že uvidím, aké budú tie bolesti silné. Keď prišli, nevedela som sa dočkať anesteziológa.“

Na epi nebol čas

Sú aj mamičky, ktorým sa pôrod rozbehol a napredoval tak rýchlo, že na podanie epidurálky ani nezvyšil čas. „Môj pôrod bol veľmi rýchly. Malý bol vonku na tri kontrakcie a rodila som bez epi. Keďže som zažila iba svoj trojhodinový pôrod, môžem povedať, že sa to dá zvládnuť aj bez nej,“ popisuje svoju skúsenosť na fóre ďalšia mamička.

Podobný priebeh zažila aj Evka: „Rodila som bez epidurálky. Pôrod som mala relatívne rýchly a nemám z neho žiadnu traumu, hoci som sa strašne bála. Epidurálku som plánovala, ale nestihli mi ju pichnúť. Pri druhom dieťati si ju zabezpečím dopredu a v prípade potreby ju využijem, pretože ak by sa náhodou stalo, že budem rodiť 20 hodín, tak si to nedokážem predstaviť. Keď bude možnosť, tak si tie bolesti uľahčím

Aký záver v tak komplikovanej problematike vyplýva? Tak, ako si každá budúca mamina musí pôrodom prejsť 'sama', musí sa aj každá rozhodnúť, či o tlmenie bolesti pomocou epidurálky bude mať záujem. Výhodou je, že sa tak môžete rozhodnúť priamo na mieste podľa vzniknutej situácie. To, či sa priamo počas pôrodu rozhodnete pre alebo proti, je len na vás a my vám v každom prípade želáme len tie najkrajšie spomienky na váš veľký deň! 

Zdroj foto: pixabay

#porod

Pri prvom porode mi ani nezabrala. A pri druhom ani bysme nestihli dat ale ani by som si uz nedala.

30. aug 2017

Mala som epi a keď budem mat druhé babo určite chcem zase. Preco trpieť keď nemusím

30. aug 2017

Nemala som lebo som nechcela . Dá sa to vydržať nič strašné to nebolo. Pri drihom nechcem tiež. 🙂

30. aug 2017

Celo tehotenstvo som tvrdila, ze si ju dam. No porod postupoval tak rychlo, ze by sa sa to mozno nestihlo, a za druhe- porodnicka ma odhovorila, ze to nepotrebujem. A som aj rada. Zvladla som to bez toho a to som sa porodu velmi bala. A keby bolo druhe babo, tak si ju pravdepodobne opat nedam.

30. aug 2017

Ja som bola celu noc bez vecer mi odtiekla plod. voda kontrakcie kazde dve tri minuty a otvorena na 1 prst rano som uz nemla silu ani sedieť po epi sa mi uľavilo a porodila som az na obed ledva ledva.. takze vzdy to zavisi od okolnosti su zeny čo ledva dobehnu do nemocky tri krát potlačia a je to a niektora sa vytrapia aj dva tri dni😢

30. aug 2017

Za mna EPI áno ale len v určitých prípadoch... mne sa pomohla otvoriť a zachránila má pred cisárskym ... takze nech sa dáva len vtedy keď treba

30. aug 2017

je to individualne, ja som si myslela ze to zvladnem bez ale po 32 hodinach kontrakcii bola pre
mna svetlom na konci tunela, nevedela som kolko to este bude trvat lebo som bola stale len na 1-2 cm otvorena a kontrakcie boli kazde 3 minuty a trvali 50-60
sekund... pre mna to bola ulava... porodila som za 4 hodiny od jej podania

30. aug 2017

Epi som si dala kvoli tomu ze som vedela ze dcerka je velka a veru nelutujem neviem ako by som porod zvladla bez nej. Stihli sme to o 5 min 12 ale nelutujem 🙂

31. aug 2017

mala som epi v zalohe (bala som sa, kedze aj kramule mam na injekcie od bolesti, lebo klasicke tabletky nezaberali...), rodila som 30hodin a slo to aj bez toho v pohode 🙂
pri druhom to spravim rovnako, zaplatim dopredu a uvidime, radsej bez, ale clovek nikdy nevie 🙂

31. aug 2017

Pri prvom som epidurálku nemala a bolo to niečo hrozné,myslela som si,že ani neporodím,neskutočná bolesť.Pri dcérke som mala a nedá sa to pororvnať.Žiadne bolesti len tlaky,porodila som skoro bezbolestne,a citila som sa ako po menzese,žiadne problémy,hned po pôrode už v porodnici som fungovala pri malej.Ja možem len odporúčať.

3. sep 2017

Rodila som 40 hodin. Bez epiduralky. Keby som mala ist rodit znova, opat by som ju odmietla, hoci sa na mna vsetci chodili pozerat ako na cvicenu opicku, ze to je ta, co odmietla epi. Precitala som si o nej pocas tehotenstva mnozstvo zahranicnych clankov a dakujem, neprosim. Skoda, ze sa hovori takmer vylucne len o jej vyhodach a nevyhody ostavaju bokom.

4. sep 2017

Mam za sebou 2 porody. Prvy porod bol velmi bolestivy, ale som si povedala, ked som zvladla 1. porod, tak zvladnem aj druhy. Teraz lutujem, ze som si pri 2. porode epiduralku nedala. Porod bol bolestivejsi -(brutalny). Ak by som mala tretie babo, tak uz si tu epiduralku dam.

5. sep 2017

epiduralka je najlepsia vec 😬

1. máj 2018

Začni písať komentár...

Odošli