katjanka
14. jún 2017
686 

Kedy vyraziť do pôrodnice? Mamičky veria intuícii

Začiatok pôrodu sa pri ideálnych podmienkach dá stráviť aj v pohodlí domova. Pre mnohé ženy je domáce prostredie omnoho príjemnejšie. Môžu si v súkromí dopriať horúcu sprchu či kúpeľ, relaxovať medzi kontrakciami vo vlastnej posteli, prechádzať sa po byte, byť medzi „svojími“. Mnohé mamičky, ktoré to už majú za sebou, sa preto zhodujú - je lepšie chvíľu si to "odtrpieť" doma a až potom sa vybrať do nemocnice. Sú však aj mnohé prípady, kedy by ste do pôrodnice mali vyraziť čo najskôr. Aj to však bez náhlenia sa a stresov.

Každý pôrod je nanajvýš individuálny a jeho priebeh sa nedá vopred naplánovať a do veľkej mieri ani predpokladať.  Ako sa teda aspoň trochu vyznať v spleti informácií, aby ste približne vedeli, čo vás v deň D čaká? 

Kedy do pôrodnice určite vyraziť

Prvá rada znie – ak vám odtečie plodová voda alebo začnete krvácať, je čas vyraziť. Podobne znejú aj „inštrukcie“, ktoré môžete počuť na väčšine predpôrodných kurzov a príprav.

Keď sa kontrakcie stupňujú

V prípade, že vám neodtiekla plodová voda a nemáte žiadne krvácanie, pokojne môžete počas 1. doby pôrodnej uprednostniť domáce prostredie. V prípade, že kontrakcie nie sú výrazne silné a opakujú sa len každých približne 15 – 20 minút, zrejme ešte máte dostatok času.

Istým merítkom je aj intenzita kontrakcií. Ak sa bolesť od kontrakcie ku kontrakcii výraznejšie stupňuje, radšej nečakajte a pomaly a s prehľadom vyrazte. Rovnako tak aj keď sa intervaly medzi jednotlivými kontrakciami skracujú: „Ak máte kontrakcie každých 7 až 10 minút, pomaly môžete ísť. Pri každých 5 minútach by ste už mali isto vyraziť. Aj v takom prípade sa však môže stať, že neskôr kontrakcie ustanú a ešte si počkáte. No aspoň budete pod dohľadom doktorov a pokojná,“ zdieľa svoje skúsenosti jedna z mamičiek. 

Samozrejme záleží aj od toho, ako ďaleko od pôrodnice bývate. Zvážte, ako dlho vám bude cesta trvať, či nehrozia počas transportu nejaké zápchy. Mali by ste byť zbalené a pripravené na odchod z domu.

Každý pôrod je individiuálny

V tejto tématike, tak isto ako pri mnohých ďalších, čo sa týka tehotenstva a pôrodu, neexistuje jednotné pravidlo, ktoré platí pre všetkých. Niektoré ženy sa trápia počas prvej doby pôrodnej aj desiatky hodín, iné ledva stihnú „predýchať“ a doraziť do pôrodnice včas. "Ja som porodila takmer v aute, a to som si dovolila predýchavať doma 'až' hodinu. Došli sme do pôrodnice, sadnúť, tlačiť a malý bol na svete. Isteže, ak pôrod postupuje pomaly, je asi fajn predýchať to doma," spomína na svoj zážitok ďalšia z mamičiek.

Prvorodička – zelenáčka

Ak máte pred sebou prvý pôrod, pravdepodobne sa sužujete najviac a ťažšie budete vedieť odhadnúť situáciu. Zrejme budete aj väčšmi ostražité a do pôrodnice radšej vyrazíte čo najskôr. Môže sa stať, že vás vyšetria a pošlú domov, v iných prípadoch si vás už na oddelení nechajú, no ešte si tam istý čas „poležíte“. Pre svoj vlastný pokoj na duši je však toto rozhodnutie len a len na vás. Netreba nič podceňovať. Výhodné je dohodnúť sa s vaším doktorom a až budete mať pocit, že pôrod nastúpil, zavolať mu, popísať situáciu a nechať si poradiť.

Dlhý prvý pôrod

Nie vždy tiež platí zásada, že prvorodičky si to musia odtrpieť dlhé desiatky hodín, kým sa vytúženého bábätka dočkajú. "Hlásim sa ako prvorodička, ktorá porodila ze necelé 3 hodiny. O 15:45 mi odtiekla plodová voda, potom hneď začali kontrakcie, opakujúce sa každých 5 minút. Takže sme šli rýchlo do pôrodnice. No a o 18:25 bol môj Matúško na svete," popisuje svoj zážitok Janka.

Inštinkt a hlavne - žiadna panika

Ako sme už spomínali, priebeh pôrodu sa dopredu predpokladať a ani čas, kedy ísť do pôrodnice, si vopred nebudete vedieť naplánovať. Väčšina mamičiek sa však zhoduje v jednom: chvíľu, kedy vyraziť do nemocnice, jednoducho žena vycíti sama. "Je to veľmi individuálne, no prídete na to samé. Ženský inštinkt," zhrnula to stručne jedna z diskutujúcich mamičiek.

#porod

Foto: pixabay

Začni písať komentár...

Odošli