katjanka
16. aug 2017
1208 

Liečebný pedagóg pomôže dieťaťu terapiou hry či hudby

Počuli ste už o profesii “liečebný pedagóg”? Vám a najmä vášmu dieťaťu môže pomôcť zvládať náročné životné situácie, a to (nielen) pomocou hry či umenia.

V minulosti bol pojem liečebný pedagóg vnímaný skôr ako súčasť príbuzných profesií, teda napríklad ako súčasť profesie doktora, všeobecného pedagóga či opatrovateľa. Až postupom času sa vyvinula samostatná funkcia liečebného pedagóga. Ani dnes však nie je úplne bežné stretnúť sa s takouto profesiou a mnoho ľudí vôbec netuší, čomu sa liečebný pedagóg venuje a ako vám či vášmu dieťaťu môže pomôcť.

Sila empatie

Samotný odbor ‘liečebná pedagogika’ sa dá aj na Slovensku študovať na vysokej škole. Ide o neučiteľský odbor. Takto vyštudovaný pedagóg sa zameriava najmä na pomoc pri zvládaní ťažkých životných situácií ľudí každého veku. Pedagóg by mal byť v prvom rade človek empatický, trpezlivý, so záujmom pomáhať. Aj samotní liečební pedagógovia sú často ľudia, ktorí v živote prežili zaťažkávajúcu situáciu a rozhodli sa následne pomáhať iným ľuďom.

Deti s problémami s vývojom

Odborník na liečebnú pedagogiku sa venuje malým aj veľkým, ktorí sa stretávajú s

istými formami zaostávania vývinu či správania oproti svojmu okoliu. U detí môže ísť o oneskorený či nerovnomerný vývoj, odloženú školskú dochádzku, rôzne druhy postihnutia, poruchy učenia či správania sa. Úlohou liečebného pedagóga je jednak včasne diagnostikovať problém, pomôcť dieťaťu zorientovať sa, naučiť sa lepšie komunikovať i poradiť rodičom, ako vzniknutú situáciu zvládať.

Terapia hrou aj umením

Pri svojej práci využíva liečebný pedagóg rôzne kreatívne a sebarealizačné metódy. S deťmi pracuje často individuálne. Práve individuálny edukačný program môže pozitívne prospieť deťom s poruchami učenia, sústredenia sa, komunikácie, s ťažkosťami vo vývine či v správaní.

Najčastejšie využívajú liečební pedagógovia formu hier (či už fyzických alebo slovných), vďaka ktorým spoločne aktívne objavujú, tvoria a vyvolávajú v dieťati emócie. Cudzia im nie je ani metóda muzikoterapie, čiže hudbu cielene využívajú na ovplyvnenie problémových stavov, či terapia formou pohybu. Využíva sa aj dramatoterapia (terapia pomocou dramatického umenia), biblioterapia (terapia pomocou práce s literárnym textom) či arterapia (terapia formou výtvarného umenia).

Hračky ako súčasť terapie

Často sa ako súčasť terapie využívajú aj hračky a prostredie, a to v skutočne v zaujímavých polohách. Ako prostredie môže pedagóg zvoliť napríklad mokrú herňu, vlhký piesok či hlinu. Rôzne predmety bežnej potreby môžu vystupovať v terapii ako hračky a naopak – hračky môžu získavať nové podoby a funkcie.  Do samotnej terapie hrou je neraz “zatiahnutý” aj rodič, ktorý vďaka vystupovaniu v hre nadobúda v očiach dieťaťa nové postoje a významy.

Najčastejšie môžeme liečebného pedagóga nájsť v špeciálnych školách, ale aj v nízkoprahových či detských centrách alebo v špecializovaných klinikách. Pojem liečebný pedagóg si však netreba zamienať s profesiou psychológa či špeciálneho pedagóga. Laicky povedané - liečebný pedagóg je niekde uprostred týchto dvoch profesií.

Zdroj: www.nizkoprah.sk, www.liecebnapedagogika.sk, www.portalvs.sk, www.istp.sk

Zdroj foto: pixabay

#vychova_vzdelavanie

Uf,veru už máme skúsenosti,ale nie veľmi pozitívne ☹️Aspoň vieme ku komu už nechodiť 😶

16. aug 2017

moja milovaná profesia

16. aug 2017

Začni písať komentár...

Odošli