katjanka
2. aug 2017
907 

Nádcha alebo alergia? 6 krokov, ako to rozpoznať

Časté kýchanie, plný a upchatý nos... Ako rozoznať, či váš drobec chytil nejakú virózu alebo sa u neho začala prejavovať alergia? 

Existujú rôzne alergie, od potravinových, cez kontaktné alergie na rôzne látky a predmety až po alergické a senné nádchy, ktoré sú u nás najrozšírenejšie. Alergická nádcha sa môže vyskytnúť a trvať celoročne, senná sa väčšinou objavuje v období, keď príroda začína kvitnúť alebo naopak odkvitať. Príznaky respiračných alergií sa často až príliš nápadne podobajú na priebeh bežnej chrípky. Rodičov, a niekedy dokonca aj lekárov, to preto neraz mätie. Skôr než vyrazíte k lekárovi preto skúste odpozorovať niekotoré z nasledujúcich prejavov vášho dieťaťa.

Podrobne si všímajte príznaky

Respiračné alergie, či už sezónne alebo celoročné, najčastejšie spôsobujú kýchanie, plný, upchatý nos a vodnaté, opuchnuté oči. Prejaviť sa môžu aj bolesťami v hrdle. Existuje však ešte jeden príznak, ktorý by vám mohol napovedať, že ide o alergiu - svrbenie očí, nosa a horného podnebia.

Na druhej strane, ak sú oči aj zapálené, červené či hnisavé, môže ísť o zánet. V takom prípade by ste mali navštíviť pediatra čo najskôr.

Istým vodítkom by teoreticky mohol byť aj výtok z nosa. Iba na základe farby a textúry sopľov však ťažko určiť, či ide o nádchu alebo alergiu. V oboch prípadoch sa totiž vodnaté, bezfarebné soplíky môžu v priebehu niekoľkých dní zmeniť na zelené a husté.

Napovie vám teplota

Ak sa u vášho dieťatka prejavujú vyššie spomínané prejavy, určite mu nezabudnite zmerať teplotu. Môže vám veľa napovedať. Ak je zvýšená, s najväčšou pravdepodobnosťou ide o virózu. Alergie zvýšenú telesnú teplotu nespôsobujú.

Sledujte dĺžku príznakov

Prechladnutie zvyčajne po niekoľkých dňoch až týždni ustúpi. Respiračné alergie zas, naopak, trvajú aj dlhé týždne.

Zamyslite sa nad ročným obdobím

Najviac alergií sa prejavuje s príchodom jari a jesene. Aj to pre vás preto môže byť istým, i keď nie jediným, vodítkom.

Všímajte si, kedy sa príznaky objavujú

V byte či dome je dieťatko relatívne v poriadku, akonáhle však výjdete na prechádzku, začne kýchať? Najmä ak sa hráte v blízkosti zelene (stromy, kríky, kvety), mohlo by ísť o prejavy alergie. Deti môžu trpieť aj alergiami na zvieratá. Možno práve počas návštevy babky, ktorá má mačku, sa u neho prejavy zhoršia. Skúste to odsledovať.

Skontrolujte oblasť pod očami

Alergikov môžu prezradiť aj tmavé kruhy pod očami, nafúknuté očné viečka či precitlivelosť na slnko.

Skúste tieto základné faktory odpozorovať a následne vyrazte ku doktorovi. Takto "vyzbrojená" mu pri určovaní diagnózy zaiste pomôžete. 

Zdroj: www.everydayhealth.com, www.babycenter.com

Zdroj foto: pixabay

#zdravie_choroby

Začni písať komentár...

Odošli