katjanka
24. aug 2017
552 

Oteckovia a bonding: Tipy, ako budovať vzťah s novorodencom

Oteckovia, ak túžite vytvoriť si s novorodencom čo najintímnejší vzťah hneď po narodení, nebojte sa to dať najavo. Buďte iniciatívni, preukážte vlastný záujem byť súčasťou novovzniknutej situácie hneď od začiatku. Ako však na to? Poradíme vám.

Vaša partnerka nosí dieťatko 9 mesiacov pod srdcom. Ona ho porodí, začína kojiť a trávi s ním väčšinu dňa. Nejeden otecko sa preto v takejto chvíli môže cítiť odstrčený, prípadne ani sám netuší, akým spôsobom nadviazať prvé, a často tak dôležité, puto s vlastným dieťaťom. Počuli ste už o bondingu? A ako ho vytvoriť medzi otcom a bábätkom?

Čo vlastne bonding je?

Ide o vytváranie intenzívnej väzby s novorodencom bezprostredne po jeho narodení. Nadväzovanie intenzívneho emočného a biologicky prirodzeného vzťahu medzi rodičom a dieťaťom, budovanie náklonnosti, intimity a dôvernej lásky.

Niektorí oteckovia sa cítia silne zviazaní so svojím novorodeniatkom už niekoľko minút po narodení, iným to môže trvať oveľa dlhšie. Je to však úplne normálne. Nie je dôvod cítiť sa previnilo.

Prinášame vám niekoľko tipov, ktoré vám na začiatku môžu dopomôcť vytvoriť so svojím dieťatkom lepší bonding:

  • Budujte si vzťah so svojím dieťatkom už keď je v brušku. Hlaďte ho, prihovárajte sa mu, spievajte mu... Až príde na svet, váš hlas bude poznať a bude pre neho tou najkrajšou melódiou na upokojenie sa.
  • Buďte pri pôrode. Samozrejme iba v prípade, ak je to niečo, po čom sami túžite a chcete to. Nikto by vás do toho nemal nútiť. Ak sa na to teda cítite, vedzte, že začuť prvýkrát plač svojho dieťaťa je pre mnohých rodičov jedným z najsilnejších zážitkov v živote.
  • Bonding sa posilňuje každým dňom vďaka bežnej dennnodennej starostlivosti o bábätko. Vyhraďte si preto dostatok času po návrate partnerky a dieťatka z nemocnice. Vyberte si dovolenku v práci a trávte s kruhu novovzniknutej rodiny toľko času, koľko je len možné.
  • Posilňujte puto pomocou kontaktukoža na kožu. Ľudský dotyk, a najmä dotyk blízkej osoby, novorodeniatko upokojuje.
  • Rozprávajte sa s ním počas dňa, pozerajte mu do očí, robte na neho grimasy.
  • Hrajte sa s ním každý deň. Novorodenci majú radi hrátky rovnako ako staršie deti. Je úplne v poriadku, ak využívate inú techniku hry, ako napríklad vaša partnerka. Dieťatko sa bude rado hrať s vami oboma.
  • Noste svoje dieťatko v babyšatke alebo nosiči. Vyberte sa s ním takto na prechádzku. Bábätka zbožňujú čerstvý vzduch. Doprajte preto mamičke time out a vyberte sa s prckom pre zmenu na prechádzku vy. Miesto kočíka vyskúšajte práve nosenie bábätka.
  • Čítajte pravidelne svojmu bábätku. Pri čítaní buďte v jeho tesnej blízkosti.
  • Komunikujte s ním tak, že budete napodobňovať jeho pohyby a zvuky, ktoré vydáva.
  • Masírujte ho. Deti majú rady dotyky, ktoré ich upokojujú. Bábätkovskú masáž môžete vyskúšať len tak, ako súčasť maznania, alebo v čase, keď má novorodeniatko problémy s prdíkmi.

Bonding aj počas dojčenia

Prvé týždne strávi dieťatko značnú časť dňa spánkom a dojčením. To je v plnej zodpovednosti partnerky. Preto sa môžu niektorí novopečení oteckovia cítiť mierne "vylúčení z hry". Aj tu však môžete zohrať istú, aj keď iba asistenskú, rolu. Po nakojení môžete zobrať dieťatko do náruče, pomôcť mu správnou technikou odgrgnúť si, jemne mu spievať, aby ste ho uspali, prechádzať sa s ním po izbe.

Ak z nejakého dôvodu vaša partnerka mlieko odsáva alebo bábätko prikrmujete, je to takisto ideálna šanca pre vás zobrať iniciatívu do vlastných rúk (napríklad v noci) a vytvoriť si bonding pomocou kŕmenia. Zároveň doprajete partnerke zaslúžený oddych. Počas kŕmenia držte dieťatko v rovnakej pozícii, ako je počas dojčenia a dívajte sa mu do očí.

Nebojte sa prebaľovania

Mnohí oteckovia to vnímajú ako strašiak číslo jedna. Boja sa nielen smradľavej plienky, ale aj svojej nešikovnosti. Čo keď mám obe ruky ľavé a nebudem vedieť, ako na to? Nebojte sa, prebaľovanie nie je žiadna veda. Raz, dvakrát si to skúsite a stane sa z vás profík. Nielenže zažijete malé víťazstvo, zároveň tiež budete schopný zastúpiť na chvíľu partnerku. Navyše prebaľovanie je ďalší skvelý čas na vytváranie bondingu.

Buďte súčasťou večernej rutiny

Bábätka majú rady presný harmonogram. Cítia sa vďaka tomu istejšie. Staňte sa preto aj vy súčasťou malého večerného rituálu. Je to ideálny čas, keďže ste už pravdepodobne doma z práce. Prevezmite napríklad úlohu počas kúpania. Bábätko si tak zapamätá, že po večernom kúpaní s oteckom nasleduje čas spánku.

Zdroj: www.babycenter.com, www.parents.com

Zdroj foto: pixabay

#vychova_vzdelanie #materstvo #vybava_pece

Začni písať komentár...

Odošli