katjanka
30. júl 2017
565 

Schudnúť po pôrode túži väčšina žien. Ako tomu prispôsobiť stravu?

Niektoré budúce mamičky sa už v závere tehotenstva nevedia dočkať, ako budú opäť makať na svojej predtehotenskej postave, iné sa k tomu chystajú už dlho dokopať. Pred tehotenstvom ste možno nemuseli chudnutie až tak riešiť, no teraz, keď sa na seba pozriete v zrkadle, hovoríte si: „Je čas s tým niečo spraviť!“ Ako ale začať, kde hľadať motiváciu a... ako vôbec schudnúť, keď dojčíte?

Niektoré ženy priberú počas tehotenstva viac, iné menej. Sú prípady, keď žena priberie aj 25 kíl, polovicu nechá v pôrodnici a druhej polovici sa do roka a do dňa bez väčšej námahy zbaví. A naopak tá, ktorá pribrala ledva 10 kíl sa ich nie a nie striasť! Každý organizmus je predsa individuálny.

Dajte tomu čas

Určite ste už v mnohých smeroch počuli o pravidle šestonedelia. Týka sa to aj chudnutia. Prvých šesť týždňov po pôrode je približný čas, ktorý vaše telo potrebuje na to, aby sa z pôrodu zotavilo a vrátilo sa späť "do normálu". Využite tento čas na zoznámenie sa so svojou novou úlohou matky a číslo na váhe zatiaľ príliš neriešte. Plne sa sústreďte na dojčenie, s ktorým tiež súvisí potreba prijať denne dostatočné množstvo kalórii, a to z plnohodnotnej stravy.

Dojčenie a diéty

Asi správne tušíte, že dojčenie a diétovanie spolu veľmi dokopy nejdú. Drastické diéty sú aj tak skôr neefektívne, a to nielen v období kojenia. To, čo teraz potrebujete, je zdravá, vyvážená a bohatá strava pre vás aj vaše bábätko. Takže ak už premýšľate nad diétami, počas plného dojčenia si nateraz nechajte zájsť chuť.

Dojčením môžete schudnúť

Zaujímavosťou pre vás však môže byť fakt, že počas jediného dňa, kedy plne kojíte, spálite iba vďaka tejto činnosti 500 kalórii! Nie je to síce pravidlo, ale mnohým čerstvým mamičkám zo začiatku klesá číslo na váhe už len vďaka tomu, že plne koja.   

Sacharidy áno, ale...

Čo sa týka zloženia jedálnička, asi vás neprekvapíme, ak sa opäť raz vyhovoríme na čerstvé ovocie, zeleninu, biele mäso, ryby... Vyhýbať sa nemusíte ani sacharidom, ale treba si vedieť správne vybrať, z akých potravín ich chcete čerpať. Z čokoládovej tyčinky so závratne vysokou kalorickou hodnotou, alebo radšej z ryže, zemiakov, celozrnného pečiva či ovocia? Chuť na sladké zažeňte čerstvým alebo sušeným ovocím, rôznymi ovsenými, ryžovými či kukuričnými kašami, kúskom vysokopercentnej horkej čokolády či hroznovým cukrom.

Zopakujeme preto to, čo ste už možno počuli aj od mnohých odborníkov na zdravú výživu - drastické diéty sú krátkodobé a neefektívne, zato presedlanie na zdravý životný štýl vám môže priniesť želané výsledky.

Kalórie rozhodujú

Možno sa vám to zo začiatku bude zdať nepraktické, zdĺhavé a zbytočné, ale naučiť sa počítať si denné množstvo kalórii, ktoré príjmete, má pri snahe zapracovať na svojom tele, dôvod. Ak túžite po lepšej postave, nepomôžu vám krátkodobé, drastické diéty. Pomôže vám byť dlhodobo v kalorickom deficite. To v praxi zjednodušene znamená - vydať viac energie ako prijať.

Energiu vydáte akoukoľvej fyzickou činnosťou – športom, cvičením, chôdzou... Energiu prijmete jedlom. Sledovať, koľko jej prijmete a takisto v akom zložení (bielkoviny, tuky, sacharidy, vláknina) vás mnoho naučí. Už po niekoľkých týždňoch zistíte, koľko čoho chcete a môžete zjesť, aby ste počet kalórií zbytočne a neuvážene neprekračovali. V dnešnej dobe už existujú mnohé praktické tabuľky či aplikácie, s ktorými vám to naozaj nezaberie veľa času. A neznamená to, že si každú porciu jedla budete musieť už do konca života vážiť a sledovať. Po čase samé prídete na to, aké jedlo obsahuje približne koľko kalórii a aké makroživiny a podľa toho sa môžete jednoducho riadiť.

Malá tyčinka vs. miska ovocia

Nie je dôležité iba počítať si kalórie, ale aj to, odkiaľ dané kalórie načerpáte. Jedna malá čokoládová tyčinka síce môže obsahovať také isté množstvo kalórií, ako plná miska ovocia, no dôvodov, prečo siahnuť radšej po tej miske, je niekoľko. Vďaka miske ovocia sa nasýtite oveľa viac a na dlhšiu dobu než ak do seba iba hodíte smiešne malú čokoládovú tyčinku s rovnakým množstvom kalórií a o chvíľku budete aj tak opäť hladné.

Vedzte, že s popôrodnými kilami zápasí množstvo žien, takže v tom rozhodne nie ste sama. Nečakajte zázraky na počkanie, no získať naspäť svoje pôvodné miery, je vo vašich rukách aj silách. Každej z nás vyhovuje niečo iné. Inšpirujte sa preto radami a skúsenosťami mamičiek, ktoré aktuálne riešia podobný problém.

Zdroj foto: shutterstock, pixabay

Začni písať komentár...

Odošli