katjanka
31. aug 2017
1091 

Stručná príručka pre čerstvé mamičky: 6 zásad, ako sa starať o novorodenca v lete

Ak sa vaše bábätko narodí v letných mesiacoch, je menšia pravdepodobnosť, že počas prvých týždňov ho potrápi nádcha či iné 'zimné' bacily. Na druhej strane je však počas horúcich dní potrebné venovať zvýšenú pozornosť o jeho starostlivosť v iných oblastiach. Ktoré otázky ohľadom starostlivosti o letných novorodencov najčastejšie trápia čerstvé prvorodičky a čo by ste určite nemali podceniť?

1. Ako zistiť, či mu nie je prihorúco?

Novorodenec vám nevie povedať, či mu je teplo alebo zima. Na to, aby ste to odsledovali, ste tu vy. Existuje niekoľko spôsobov, ako jeho momentálny stav zistiť. Položte svoju dlaň na chrbátik bábätka pod oblečenie alebo na zadnú stranu krku. Pokožka by mala byť teplá, nie však príliš horúca ani studená. Ručičky alebo nožičky nie sú veľmi presným merítkom, keďže pri tých najmenších sú zvyčajne o čosi chladnejšie ako zvyšok tela.

2. Ako novorodeniatko v lete obliekať?

Všeobecné pravidlo, o ktorom ste už zrejme počuli, hovorí, že detičky potrebujú o jednu vrstvu oblečenia viac ako my, dospelí. Takže ak máte na sebe tričko s krátkym rukávom, novorodeniatku bude príjemne v tielku a tričku, prípadne tričku a tenkej košieľke. Majte na pamäti, že tým najmenším novorodeniatkam nepracuje ich vlastná termoregulácia tak, ako nám.

Takisto by sa však na druhej strane nemali počas horúcich dní príliš potiť a prehrievať ho. Preto ak máte pocit, najmä počas tých najteplejších dní, že je vášmu bábätku horúco (potí sa, má vlhké vlásky, rýchlo dýcha, má z tepla vyrážky...), pokojne mu jednu vrstvu oblečenia vyzlečte. Postačí mu aj body s krátkymi rukávmi, prípadne bez rukávov. Potné žľazy našich najmenších sa ešte len vyvíjajú, preto sú náchylnejšie k tvorbe tzv. potničiek alebo zaparenín. Aj preto dbajte na to, aby sa potili čo najmenej.

Z materiálov oblečenia je najvhodnejšia bavlna, keďže je ľahučká a priedušná. Oblečenie by tiež malo byť dostatočne voľné, aby mohla detská pokožka dýchať. Ak mu chcete zabezpečiť dostatočný komfort pri ležaní, položte bábätko na látkovú plienku, ktorá teplo mierne izoluje.

Viac rád o tom, ako obliekať letného novorodenca, si môžete prečítať priamo od mamičiek na fóre MK.

3. Ako dieťatko ochrániť pred slnkom?

Pokožka vášho novonarodeného drobca je tenká, jemná a nedokáže sa pred slnečným žiarením chrániť, pretože neobsahuje dostatok pigmentu. Preto by sme najmä počas prvých týždňov mali čo najviac minimalizovať pobyt dieťatka na slnku.

Ak je to už nevyhnutné a s novorodencom idete vonku, snažte sa byť čo najviac v tieni, používajte vždy na jeho ochranu čiapočku alebo klobúčik, v aute tienidlá proti slnku. Špeciálne detské krémy na opaľovanie sú väčšinou vhodné až pre deti od niekoľkých mesiacov (väčšinou od pol roka), nie priamo pre novorodencov. Na prechádzku sa pri tropických horúčavach preto vydávajte radšej podvečer alebo skoro ráno.

4. Ako zabezpečiť dostatočnú hydratáciu?

Ak plne kojíte, vaše materské mlieko postačí na kompletnú výživu, ako aj dostatočnú hydratáciu pre bábätko. Váš novorodenec preto ani v najväčších horúčavách nepotrebuje žiadne iné tekutiny. Je však možné, že počas silného leta ho budete musieť kojiť ešte o čosi častejšie, keďže môže počas vysokých teplôt častejšie vysmädnúť.

Ak svoje bábätko krmíte umelým mliečkom, je vhodné v horúcom počasí doplniť mu tekutiny aj malým množstvom dojčenskej vody.

5. Ako často dieťatko v lete kúpať?

Aj keď sa novorodenec uprostred horúcich letných dní bude potiť viac, ako v zime, neznamená to, že ho musíte aj o to častejšie kúpať. Ak si však kúpanie vyslovene užíva, je to na druhej strane výborný spôsob, ako ho na čas 'schladiť'. Samozrejme na kúpeľ nepoužívajte studenú vodu. Aj počas leta dodržujte štandardných 38°C. Pri umývaní sa sústreďte najmä na záhyby rúk, nôh a krku, podpazušie a zadoček, teda všetky miesta náchylné na pot a vznik potničiek.

6. Ako mu počas horúčav zabezpečiť príjemný spánok?

Počas horúcich dní a nocí môže mať váš drobček problém so spánkom. Nechajte v spálni otvorené okno, aby ste zabezpečili čerstvý vzduch. Dieťatko však nesmie ležať v prievane. Ak bábätko spinká v zavinovačke alebo perinke, stačí mu obliecť o jednu vrstvu oblečenia menej, aby mu počas spánku nebolo príliš horúco. Na balenie novorodenca môžu počas horúcich dní výborne poslúžiť aj mušelínové plienky, ktoré sú ľahké a priedušné.

Zdroj: www.ohbaby.co.nz, www.babycenter.in

Zdroj foto: pixabay

#vybava_starostlivost

Začni písať komentár...

Odošli