katjanka
30. aug 2017
420 

Tandemové dojčenie: Nakŕmte dve muchy jednou ranou

Čakáte príchod dvojičiek alebo ďalšieho člena rodiny s tým, že ešte stále dojčíte jeho staršieho súrodenca? Pochopiteľne, nemusíte s kojením prvorodeného dieťatka prestávať. Tandemové dojčenie, alebo dojčenie dvoch detí naraz, je úplne bezpečnou a vyhľadávanou formou, ako 'nakŕmiť dve muchy jednou ranou'.

Tandemové kojenie má mnoho výhod a obavy z toho, že nebudete mať pre novorodenca dostatok mlieka vás trápiť nemusia. Vaše prsia totiž majú úžasnú schopnosť prispôsobiť sa 'dopytu', ktorý je na nich kladený. Zároveň tandemové kojenie môže posilniť novovznikajúcu väzbu medzi súrodencami. 

Nájdite si vhodnú pozíciu

Zo začiatku dá zabrať aj dojčenie jedného bábätka. V tomto ste už ale zrejme profesionál. Kŕmenie oboch detí naraz však bude opäť vyžadovať istú mieru skúšania, experimentovania a zvykania si na novú situáciu. Určite oceníte dostatočné množstvo vankúšov i vlastnú dávku kreativity. Pomôcť môže dojčenie na posteli. Keď bude menšie bábätko správne prisaté a bude sa kŕmiť, vám ostane jedna voľná ruka, ktorou môžete pomôcť nájsť vhodnú polohu druhému dieťaťu.

Nájsť vhodnú polohu, ktorá bude vyhovovať vám aj bábätkam, je o to namáhavejšie v prípade, že začínate kojiť dvojičky. Prvé dni vám to dá určite zabrať. Aj preto sa odporúča pri rozkojovaní začínať individuálne - najprv s jedným a potom s druhým novorodeniatkom. Mnohým mamičkám dokonca individuálne kojenie vyhovuje viac, ako kŕmenie oboch deti naraz, napriek tomu, že zaberie dvojnásobne viac času. “I keď som toho naspala veľmi málo, kojila som samostatne. Viem, že sa to dá aj naraz, ale mne to nevyhovovalo. Nemala som na to nervy," popisuje svoju skúsenosť mamička dvojičiek na fóre.

Dojčiť jedno a až potom druhé dieťa môžete samozrejme aj v prípade, že ide o novorodenca a staršieho súrodenca.

Mierne plánovanie neuškodí

Keďže po pôrode sa v prsiach vytvorí prvé mliečko, tzv. kolostrum, ktoré je bohaté na živiny a imunitné látky, uprednostnite v začiatkoch kojenia práve novorodenca, ktorý tieto látky potrebuje. Takisto potrebuje byť dojčený oveľa častejšie ako starší súrodenec.

V prípade dvojčiat začnite kojiť najprv to bábätko, ktoré ste naposledy dojčili ako druhé, prípadne si to podeľte a dojčite z jedného prsa vždy jedno a z druhé prsa druhé bábo.

Tehotenstvo a kojenie?

Ak prírastok do rodiny ešte len očakávate a pritom pokračujete v dojčení staršieho dieťatka, nemajte obavy. Nie je žiaden dôvod na jeho predčasné odstavovanie. Môže sa však stať, že dieťa samo vypozoruje zmenu chute mliečka, čo je spôsobené práve vašou graviditou, a postupne ho začne odmietať.

Skúsenosť s tým má aj mamička z fóra:"Kojila som asi do 6. mesiaca tehotenstva. Potom zrazu syn prestal sám od seba. Asi sa zmenila chuť materského mlieka. No a potom, keď uvidel po narodení papať mladšiu sestričku, tak sa opäť pridal."

Ak však staršie dieťa naďalej materské mlieko vyhľadáva, neexistuje dôvod, prečo by ste ho museli odstavovať. Dojčenie počas tehotenstva nemôže vyvolať predčasný pôrod a ani ním nijak inak neohrozíte bábätko v brušku.

Zdroj: www.fitpregnancy.com, www.breastfeedingusa.org

Zdroj foto: pixabay

#dojcenie

#materstvo

Začni písať komentár...

Odošli