katjanka
24. máj 2017
2910 

Vraciate sa po materskej späť do práce? Na toto sa pripravte

Návrat do práce po materskej alebo rodičovskej dovolenke nemusí byť vždy jednoduchý. Nielen, že ste vypadli z pracovného tempa, ale potrebujete sa tiež so zamestnávateľom dohodnúť na podmienkach návratu.

Skúška odvahy

Tri roky sú pomerne dlhá doba, počas ktorej môžete ľahko vyjsť z doterajších pracovných návykov. Navyše sa po návrate do práce ocitnete pred úplne novou životnou situáciou – nutnosťou zladiť pracovný život a starostlivosť o dieťa či deti.

Posledné mesiace či roky váš svet točil najmä okolo plienok a kočíkovania. No a zrazu stojíte pred ťažkou skúškou – opäť sa začleniť do pracovného tempa. Dôvody k návratu môžu byť u každej ženy iné. Či už vás k tomu donútila finančná situácia v rodine, váš drobec je dostatočne veľký a chodí do škôlky alebo ste jednoducho pocítili, že už je ten správny čas a máte chuť opäť sa realizovať. Ako teda postupovať?

Nezabudnite to oznámiť

V prvom rade myslite na vašu povinnosť doručiť svoje rozhodnutie pôvodnému zamestnávateľovi. Minimálne jeden mesiac vopred ste povinná mu písomne oznámiť ukončenie vašej materskej alebo rodičovskej dovolenky a vaše rozhodnutie do zamestnania opäť nastúpiť. Pri návrate do práce pre vás platia rovnaké pravidlá a povinnosti, nezáleží na tom, či sa vraciate naspäť z materskej alebo rodičovskej dovolenky.

Povinnosť zamestnávateľa pri vašom nástupe

V prípade, že firma naďalej funguje, matku chráni Zákonník práce a zamestnávateľ má povinnosť do pracovného pomeru ju znovu prijať. Je jeho povinnosťou ponúknuť vám iba to isté pracovné miesto, z ktorého ste pred pôrodom odchádzali? Nie tak celkom. V prípade, že je vaše pracovné miesto ešte stále aktuálne, mal by vás zaradiť tam. Môže sa však stať, že medzičasom vaša pracovná pozícia medzičasom zanikla. V takom prípade by vám mal váš šéf ponúknuť adekvátnu pracovnú pozíciu, vyplývajúcu z vašej pracovnej zmluvy. Takisto by nemala byť horšie finančne ohodnotená, než vaša pôvodná práca. V prípade, že pre vás vhodná pozícia neexistuje a váš šéf vám ponúkne pozíciu, ktorú odmietnete, môže sa pracovný pomer skončiť výpoveďou.

Ako pracujúca matka máte svoje práva

Z práce ste pred časom odchádzali „len“ ako pracujúca žena, do firmy sa však vraciate ako pracujúca matka. Aj preto máte v riadnom pracovnom pomere isté práva, ktoré by mal váš šéf povinnosť rešpektovať. Napríklad je povinný poskytnúť mamičke prestávky na kojenie (pri starostlivosti o dieťa do 3 rokov), ktoré sa jej zarátavajú do pracovného času či poskytnúť jej skrátený pracovný čas (pri starostlivosti o dieťa do 15 rokov).

Všetky tieto náležitosti vyplývajú zo Zákonníka práce. Či ich v praxi skutočne dodržiavajú a riadia sa nimi všetci zamestnávatelia, to je už otázka na inú diskusiu.

#materstvo #nastup_do_prace #zamestnanie
Foto: shutterstock

Začni písať komentár...

Odošli