kdragulova
10. feb 2019
115 

Autobus energie

Chcela som napísať niečo, z čoho budem mať radosť a možno aj pár ľudí, čo to bude čítať. Niečo, nad čím sa rada zamýšľam a čo ma sprevádza mojim životom. Niečo, čo môže zmeniť váš deň alebo aspoň na pár minút otvorí vo vašej mysli možnosť veci robiť inak.

Pred pár rokmi sa mi dostala do rúk kniha od Jona Gordona s veselým názvom Autobus energie. Hlavný hrdina, bežný človek ako ja alebo ty - manžel, otec, zamestanec - žije nefunkčným životom a celý svet sa mu prevráti hore nohami (v pozitívnom slova zmysle), keď začne do práce chodiť namiesto autom "zázračným" autobusom. Vďaka nemu sa nauči 10 pravidiel ako naplniť svoj život a prácu pozitívnou energiou.

Tieto pravidlá a myšlienky sa dajú pekne aplikovať do každodenného života, či už ho žijete v úlohe maminy, sestry, manželky, kamarátky alebo kolegyne.

Takže tu sú :

1. TY si šoférom svojho autobusu:

Ty sám si zodpovedný za svoj život alebo inak povedané - každý je strojcom svojho šťastia 🙂. Ak si nad ním nepreberieme kontrolu, budeme nim len plávať, deň za dňom, čakajúc na zázrak v podobe lepšej práce, chudšej postavy či väčšieho bankového konta. Netreba sa báť poprosiť o pomoc či radu svojich blízkych, rodinu, priateľov, ale konečné rozhodnutie a naštartovanie sa k zmene je na nás samotných.

2. Chcenie, vízia a koncentrovanie sa hýbe tvoj autobus správnym smerom

Možno to poznáte - myslíte na niekoho a zrazu vám zazvoní telefón a na displeji jeho/jej meno. Alebo vám spomienky zaletia k niekomu z minulosti, koho ste nevideli 100 rokov a hádajte koho stretnete v obchode na úplne opačnej strane mesta? Myšlienky sú ako magnet a táto vlastnosť sa dá využiť v každodennom živote. Preto je dôležité premýšľať viac nad vecami ktoré si prajeme ako nad tými ktoré nechceme. Sústreďme sa, premýšľajme nad tým čo si želáme a skôr či neskôr sa nám to v našom živote aj skutočne udeje 🙂

3.  Naplň svoju jazdu pozitívnou energiou

Ako vraví staré indiánske príslovie =  v každom z nás žijú dvaja vlci - jeden milujúci, jemný, pozitívny a druhý nahnevaný a negatívny. Ktorý ale zvíťazí a ovládne nás? Ten ktorého budeme kŕmiť.

Každý deň mám 2 možnosti. Buď ho naplním dobrou náladou, veselosťou a vierou v dobro alebo od samého rana budeme ufrflaná, unavená, nešťastná. Aj keď viem, že ľahšie sa vraví ako koná a nie každý deň je nedeľa, vždy máme možnosť nájsť aj v tých zlých veciach niečo dobre - áno som zavalená prácou, ale aspoň ju mám a dostávam za ňu výplatu, áno, čašník mi poplietol objednávku a priniesol iné jedlo, ale som tam s priateľmi, s ľuďmi ktorých spoločnosť mám rada. A takýchto malých "omylov" by sme našli každý deň hádam na každý prst jeden. Nakŕmme teda toho správneho psa 🙂

4.  Pozvi ľudí do tvojho autobusu a zdieľaj s nimi im svoju predstavu jazdy

Pozitívna nálada, myslenie a vystupovanie je prudko nákazlivé. Myslím, že každý z nás strávi čas radšej v spoločnosti veselo naladeného človeka, ktorý nám dobije baterky ako s niekym, kto nás svojimi problémami a neustálim pesimizmom stiahne ešte viac dole. Možno si ani neuvedomíme, že v takej spoločnosti sa stávame aj my sami viac usmievaví, že každodenné problémy v práci alebo doma zrazu zvládame s väčším nadhľadom. A čím viac ľudí "nakazíme", tým viac sa tento životný štýl bude šíriť ďalej a budeme môcť z neho čerpať aj my, keď bude treba.

5.  Nemrhaj energiu na ľudí, ktorí sa nechcú pridať

Mnohokrát míňame svoj čas a energiu na ľuďí, ktorí k nám nechcú nastúpiť, trápime sa a sme z toho nešťastní. Namiesto toho, aby sa sústredili na človeka, ktorý za to stojí a  chce niečo zmeniť, snažíme sa zo všetkých síl dookola a dookola presviedčiť toho, ktorý všetko vidí len v temných farbách. Presvedčiť, že existujú aj odtiene sivej - a tá najsvetlejšia sivá je len kúsok od bielej. Určite treba dať ľuďom šancu, dobre, niektorým aj viac 🙂, ale treba tiež vedieť povedať si stačilo. 

6.  Energiu-sajúci upíri majú vstup zakázaný

Toto sú presne ľudia, ktorých sa neoplatí presviedčať a treba ich vyhodiť zo života, za jazdy 🙂

Verím, že každý má v svojom okolí kamarátku, susedu, kolegyňu alebo nebodaj rodinného príslušníka, ktorý je doslova upír a stačí rozhovor, pár minút v jeho spoločnosti a cítite sa ako po 12 hodinovej šichte v bani. Toto je zlé, tamto je zlé, tak toto určite dobre nedopadne, toto by si takto nemala robiť, a prečo to takto ona povedala, a videla si ako sa pritom tvárila....DOSŤ. Treba byť silný, otvoriť dvere a dovidenia. Treba byt sebcom, myslieť na seba a vlastne aj na druhých. Unavení a nahnevaní nikomu ďalej nepomôžeme.

7.  Entuziazmus priťahuje viac spolu-pasažierov a napĺňa ich energiou počas jazdy

Entuziazmom "nabití" ľudia sú studňou energie pre všetkých okolo. Myslím, že v dnešnej uponáhľanej dobe sa zíde každému z nás akýsi extra zdroj. Je tiež veľmi dôležité si uvedomiť, že najprv sa musíme postarať o seba, o svoje potreby, byť v pohode a štastný a tak aj ľudia v našej spoločnosti budú spokojní.

8.  Miluj svojich spolucestujúcich

Alebo miluj blížneho svojho ako seba samého 🙂 Láska sa dá prejavovať voči partnerovi, rodine, kamarátom, známym, kolegom a je to vždy správne a milé. Manželovi dokážeme svoju lásku malým gestom ako napríklad prípravou obľúbenej večere, dcérku vziať do kina, kámošku pozvať na víno a vypočuť jej starosti, kolegu sediaceho vedľa v práci môžme pochváliť za super prezentáciu. Všetkým, ktorých máme radi, by sme mali priať aby si naplnili svoje sny a objavili svoje silné stránky.

9.  Šoféruj so zámerom

Zámer alebo cieľ nášho života môže byť rozmanitý. Môže to byť starostivosť o rodinu, povýšenie v práci, napísanie knihy či zabehnutie pol maratónu. Ak máme v živote niečo, o čo sa snažíme alebo k čomu sa chceme priblížiť, nikdy sa v ňom nebudeme nudiť. Na tieto naše túžby sa treba pozrieť s nadhľadom a dať im hlbší zmysel. Napr. si uvedomiť, že vďaka upratovačke v škole sa naše deti učia v čistote, že práca mamy je vlastne mega zodpovednosť za niekoho ďalšieho a že v každej práci sa dá nájsť niečo dobrodružné a vzrušujúce, čo ju povýši na super-povolanie.

10. Zabávaj sa a užívaj si jazdu 🙂

Je ľahké myslieť si, že tu budeme navždy. A tak šetríme peniaze, odkladáme veci na "nabudúce", stresujeme sa pre nepodstatné veci alebo sa porovnávame s ostatými. A to všetko namiesto žitia. Každý pritom z nás smeruje na to isté miesto, konečná stanica je taká istá pre všetkých. Dôležité je ako strávime čas na tejto zemi, ako ho využijeme. A áno, ak si povieme, že na každom momente záleží, bude omnoho bohatší. Záleží na čase strávený so sebou samým, keď čítame napr. knihu. Na čase s rodinou, keď spolu večeriame alebo sme na výlete, záleží na obyčajnom dni v práci, či už je jeden z tých lepších alebo horších. Záleží aj na momente, keď niekomu pomôžeme alebo niekomu odpustíme. 

Veď nakoniec máme len jeden život a preto by sme ho mali prežiť na maximum.

Zdroj: Jon Gordon - Energy Bus + vlastné myšlienky a postrehy 🙂

Začni písať komentár...

Odošli