kiaramia
19. apr 2015

Čo vedia len maminky predčasniatok

Celý pôrod bolí akosi menej, keď sa bojíte o zdravie svojho bábätka.

Aj problémy posledných týždňov tehotenstva sa dajú druhým závidieť. A bojovať o mliečko je síce ťažké, no bez bábätka ešte ťažšie.

Prvé dni

Prvé dni vám doktori povedia málo, pretože všetko sa môže razom zvrtnúť.

Puká vám srdce, keď čakáte pred dverami s nápisom JIS a oproti vidíte, ako maminky s bábätkami na 600-nedelí šťastne mávajú cez sklo ocinkom.

Z prvých úspechov svojho bábätka sa tešíte hneď od narodenia - pretože ak vie samé dýchať alebo sať, alebo ak mu už len laicky povedané "funguje" tráviaca sústava, už to je dôvod na radosť.

Žiadne šperky

Domov vás pustia o pár dní, ale bez bábätka. Budete za ním dochádzať a nikto vám nepovie, ako dlho to potrvá.

A taktiež, žiadne šperky a nalakované nechty do inkubátora nepatria.

Prítmie

Fotiť bábätko môžete len bez blesku (preto sú aj fotky v tomto článku rozmazané), v miestnosti s inkubátormi sa takmer nikdy nesvieti a cez deň býva cez inkubátor prehodená deka - to všetko kvôli veľmi citlivým očkám bábätiek.

Zákaz hladkať

Predčasniatko sa nehladká, tieto pohyby hore-dole sú mu cez tenkú pokožku bez tuku vraj nepríjemné - dotýkať sa ho treba pevným zovretím ručičky alebo nožíčky, alebo najlepšie priložením dlane na hlavičku.

Dezinfekcia

Ruky máte vyštípane do krvi od nekonečného povinného dezinfikovania.

Slzy bokom

K inkubátoru sa nechodí plakať, to zostáva na doma. Bábätku musíte nosiť len pozitívnu energiu, aj keď to býva ťažké.

Chudnutie

Prvých pár dní bábätko chudne. Platí to pre každé bábätko ("vyprázdni" sa totiž voda z pľúc, obličiek atď), ale pri predčasniatkach to vnímame viac. Predsa krok z 1700g na 1500g nie je veľmi príjemný a ďalší týždeň čakáte, kým dobehnete aspoň pôrodnú váhu.

Zistíte, že plienky nulky sa nedajú kúpiť hocikde 😉 A aj tie sú bábätku až po lopatky🙂

Mojkáčik

Mojkáčik a klokankovanie sú prvé nové pojmy, ktoré pochytíte. Mojkáčik je "placatý" plyšák, ktorý sa dáva bábätkám cez tváričku pre pocit bezpečia a aby chránil očká. A klokankovanie je kontakt "telo na telo" s bábätkom - aby cítilo vašu vôňu a počulo váš tep, čo má celkovo pozitívny vplyv na zdravotný stav dieťatka.

Na prvé kŕmenie si nejaký ten týždeň počkáte.

"Ovládanie" inkubátora

Keď je bábo väčšie, naučíte sa "ovládať" inkubátor: otvoriť, poodpájať, povypínať, bábätko vybrať a pri odchode všetko vrátiť do pôvodného stavu, pozapájať, pozapínať, zavrieť.

Výhody

Má to aj svoje výhody: prvé držanie bábätka, prvé obliekanie, prebalenie, kŕmenie - na to všetko máte okolo seba desiatky špecialistov, sestričky a doktorov, ktorí vám ochotne vo všetkom poradia.

Priberanie

Na váhu sa ide pred kojením a po kojení, aby sa presne vedelo, koľko ml bábätko spapalo - zvyšok predpísanej dennej dávky skúsime dať fľaškou alebo sondičkou cez noštek. Zvládnutá dávka mliečka sa zapíše do tabuľky, aby sa dal kontrolovať denný príjem mliečka. To všetko aby bábätko pekne priberalo.

Všetky trojkilové detičky vám zrazu prídu veľké a krásne tučnučké.

Presun do postieľky

Presun do nemocničnej postieľky je obrovským dôvodom na radosť 🙂 Samozrejme je v nej monitor dychu a je vyhrievaná, pretože predčasniatka si ešte nevedia dobre udržať telesnú teplotu.

Harmonogram

Prvé mesiace sa papá na budík každé tri hodiny, pretože bábätko nevie ešte ani len plačkať, aby si vypýtalo samé jesť.

Aj doma platí, že monitor dychu, rôzne lieky, kvapky, fortifikátor sú chlebík náš každodenný.

Cvičenie

Väčšina predčasniatok musí pravidelne cvičiť, aby motoricky nezaostávali. Cviky Vojtovky či Bobatha vám vysvetlia na rehabilitáciách a vy ich doma denne opakujete (napr.: my sme cvičili 7 mesiacov, 4-5 x denne, po cca 20 min). Cvičenie často sprevádza plač, ale proste musíte, lebo ktovie, ako by to všetko bolo bez neho.

Vyhýbanie sa ľuďom

Približne prvého pol roka sa musíte vyhýbať ľuďom: žiadne hromadné návštevy doma, žiadne kočíkovanie v meste a už vôbec nie MHD alebo nákupné centrá. Predčasniatka nemajú žiadnu imunitu, keďže tá sa dieťaťu "odovzdáva" až koncom tehotenstva a trvá približne pol roka, kým si ju vybudujú samé. Aj obyčajná soplitída sa môže rýchlo preklopiť v zápal pľúc a ďalej nechcem ani pomyslieť.

V kočíku stále jedným okom sledujete, či bábo nemodrá (pretože za pohybu žiadny monitor dychu nefunguje). Spať s rodičmi v posteli smie len výnimočne, na brušku len pod dozorom. To všetko kvôli zvýšenému riziku SIDS - predčasniatka proste niekedy zabúdajú dýchať.

Večne u doktora

Prvé mesiace ste večne u doktora: pneumológia, rehabilitácie, kardiológia, ortopéd, očné, poradňa, riziková poradňa... Sleduje sa správny vývoj orgánov, ktoré nestihli v brušku "dozrieť" a vy sa bojíte aj pomyslieť, že čo ak...

Žiadne preteky

Prestanete čítať tabuľky a pretekať sa s inými ("môj už sedí", "moja už chodí", "môj počíta kvadratické rovnice").

Dôvod na oslavu

Keď vaše bábätko dosiahne svoj predpokladaný termín pôrodu, keď prestane "byť v mínuse", je to dôvod na oslavu 🙂

Oblečenie

Je to obrovská radosť, keď je oblečenie malé a nie stále len veľké (na fotke "newborn" čapička).

Pokroky

Vážite si každý jeden pokrok bábätka, pretože je ťažko vydretý.

Stres v práci? Haha

Mnohé doterajšie problémy vám zrazu prídu malicherné (stres v práci? ha-ha).

Z ďalšieho tehotenstva máte veľké obavy.

Keď vám osud takto siahne na zdravie, uvedomíte si, čo všetko vlastne máte ♥

Po roku

Až približne po roku si konečne vydýchnete. Niektoré diagnózy ubudli, niektoré sa vykryštalizovali a vy už aspoň konečne viete, na čom ste a môžete lepšie spávať.

...a aj to je dôvod, prečo píšem tento článok až dnes. Naša Karolínka má 17 mesiacov, ešte stále síce chodíme po nejakých doktoroch, ešte stále nemáme možno "vyhraté", ale je z nej zatiaľ zdravé krásne dievčatko, ktoré sa stále viac podobá svojim rovesníkom 🙂 Aj preto jej do ďalšieho života želáme len veľa-veľa zdravia, veď všetko ostatné nejako príde. A to skutočne dôležité, to už vlastne máme ♥

#porod #predcasniatko

Zažila som to... Píšeš mi z duše ❤️ Držte sa dievcence ❤️

19. apr 2015

Krasne napisane..prajem vam len to najlepsie 😘

19. apr 2015

krásne napísané...vela zdravíčka prajeme!!!

19. apr 2015

Presneeee... Do poslednej bodky....

19. apr 2015

Zazila som dvakrat. Drzim palce. Drzkajte sa 😉

19. apr 2015

Aj ja som zazila :/ krasne napisane 😉 drzim palce 🙂

19. apr 2015

Až mi prešiel.mráz po tele, akoby si písala o mne, úplne do bodky. Nedávno som to zažila, dcérka má 11 mesiacov. Prajem veľa zdravicka.

19. apr 2015

Človek nemá ani predstavu... perfektný článok. Ste pre mňa najväčší machri, všetci traja. Karolinka samozrejme ten najväčší! :-*

19. apr 2015

Presne ako pises moja..prajeme si pre dase sikovne drobciatka hlavne pevne zdravie..my mamicky sa uz postaram o to ostatne :-* 😍

19. apr 2015

Akokeby som citala o nas... krasne si to napisala 🙂

19. apr 2015

Pozname 🙂

19. apr 2015

Perfektne napísané, myslím, že veľa mamičiek predčasniatok sa tu nájde.

19. apr 2015

Ďakujeme ti za článok, pridal som ho do Vybrali sme 🙂 Mohol by som ho zdieľať aj na našom Facebooku? Lebo je skutočne krásny 🙂

19. apr 2015

@mariosmykal jasnacka, dakujem velmi pekne🙂 Snad aspon niekomu dalsiemu pomoze🙂

19. apr 2015

@habibi78 @zdenin @slavulik791 @martinaaaa @danielast @zabka888 @alenkalacko @verion @vierka0 @gallinusa dakujem velmi pekne zienky, citim sa lepsie, ked viem, ze nie som sama, co to takto vnima 😵

19. apr 2015

@zuzimalinka dakujeme velmi pekne😵 Presne tak, detickam hlavne to zdravie, ostatne uz my mamy vyboxujeme😀

19. apr 2015

@backorka dakujeme Mati velmi pekne, cmuuuuk 😵

19. apr 2015

pekný článok....vždy si pri takom čítaní uvedomím, aké som mala a mám šťastie....inak pre mňa zaujímavá info, že také predčasniatko nevie ani plakať.

19. apr 2015

Krásny, výstižný článok ....

19. apr 2015

@kiaramia Naozaj krásne si to napísala, bude to aj úžasná spomienka pre malú, určite!...vždy, ked niečo podobné čítam, som rada, že sa môžem vidieť na konci príbehu, lebo určite je tu veľa mamičiek predčasniatok, čo toľko šťastia ako my nemali:(...

19. apr 2015

super článok. Presne si spomínam na tie začiatky, akoby to bolo len pred pár dňami. Takmer všetko som zažila, okrem klokankovania, moju neprevážali do špeciálneho neonatologického centra, ostali sme u nás v pôrodnici. Takže o to to bolo iné. Ale ostatné áno. A ten neskutočný strach a zároveň radosť z každého gramu... Dúfam, že teraz to potiahneš čo najdlhšie s bruškom, aby si tieto strachy nemusela prežívať zas. Aj keď už teraz si toho zažila dosť... Síce aj o donosené bábätko sa rodičia boja, ale o predčasniatko niekoľkonásobne. Drž sa a dík za článok.

19. apr 2015

@doty1 no veru, my sme boli asi jedini rodicia v okoli, ktori stastni-prestastni pozorovali, ako krasne ich babatko place😀 ...a dakujeme🙂

19. apr 2015

@drtka dakujeme🙂

19. apr 2015

@gallinusa presne tak☹, aj my sme sa stretli aj s mamickami so smutnym pribehom😢 A o to viac si vazim ten nas, aj ked konec este nema, ale aspon smer je zatial dobry🙂

19. apr 2015

@anickafer presne tak, ten zaciatok je riadne klukaty a clovek sa boji aj pomysliet, co bude za dalsou zakrutou😖 ...dakujeme a drzkajte sa aj vy🙂

19. apr 2015

@kiaramia najhorsie bolo.ze ziadne info nwdavalu vzdy ta ista odpoved na svoj tyzden primerane.. .

19. apr 2015

Boze, presne... Poplakala som si.

19. apr 2015

@kiaramia krasne napísané, vrátila si ma o par mesiacov dozadu ked sme prežívali presne toto iste...

19. apr 2015

Ivuska napisala si to za vsetky uplne do bodky presne!!!!! Kto nezazije,nikdy nikto nepochopi ake je to tesit sa z kazdeho pokroku....inak uprimne povedane ja si vela veci zo zaciatku uz nepamatam,lebo mi to ten sok nejako z pamati odstranil...ale ten pocit stat na 4poschodi pred dverami JISa oproti vsetci stastni si ukazuju babatka...ufff...

19. apr 2015

@kiaramia imac, my sme vychytali chripkovu epidemiu a klokankovanie bolo zakazane... 18 dni v inkubatore sme sa na nu len pozerali, max. drzali. A na dalsom oddeleni zase nemohlinist rodicia spolu, takze prve vybratie z postielky, prebalenie, krmenie a pod. som prezila sama a tato cakal na chodbe..

19. apr 2015

pripájam sa, ja mám dvoch predčasníkov.. a tá foto s vitamínmi, mliekom atd ... je veľmi výstižná... povinná výbava rodičov všetkých predčasniatok. prajem veľa zdravia a úspechov malinkej a aj súrodencovi, tiež ked som prekonala ten "kritický" týždeň, kedy sa mi narodil starší syn, som si vydýchla a povedala som si, že to dám(e) ... moje tehu s mladším synom trvalo presne o 2tt a 1 deň dlhšie ako so starším.

19. apr 2015

Skanam sa pred Vami mamicky predcasniatok... Moj sa narodil v termine, ale od 20tt som lezala, aby tomu tak bolo. Prve styri tyzdne ho volali plod, potom som bola ta na konci druheho trimestra, lebo od 24tt je uz akoze clovek podla legislativy a kedsme uz boli na 28tt, co maju deticky uz 70% sancu na prezitie, chytila som druhy dych a paniku zaroven, aby sme dotiahli kazdy dalsi tyzden. Napokon prisli kadejake ine problemiky a tak prisiel krasavec na svet v 40tt akutnou sekciou. A ked som ho videla pri tych drobnejsich detoch v postielkach a docasnych inkubatoroch v hlave sa mi vynaral kazdy z prelezanych 20tt. A rovnako som sa bala do roka vojst co by len do obchodu.... Ked je babatko ohrozene, pud materinskej ochrany rastie geometrickym radom. Drzim Vam palce predcasniatka!!!

19. apr 2015

Nadherne napisane 😃😉

19. apr 2015

Nič krajšie som nečitala ani nezažila. Moje deti patrili medzi 4 kilových mackov. Máme za sebou aj ťažké chvíľe, ktoré sú už za nami, ale na ten strach, či bude všetko v poriadku vo mne zostane navždy.

19. apr 2015

@beatka1988 ja som lezala s babou a mala babatko pri sebe ked som videla ako pri nej lezi v posteli ako koji a ja prazdno len cely den cicky riesila veru porevala som si..aletak hlavne bolo.ze maly bol.v poriadku..asi kazda sme to prezivali rovnako..najhorsie bolo.ist domov..sama..

19. apr 2015

Az mi slzy vybehli.. aj ja mam podobne spomienky

19. apr 2015

veľmi pekný článok 🙂 môj drobčiak nie je síce predšasniatko,ale vážil len 1950g,dáchal sám,no rozumiem tej JISke, rozumiem tým mini oblečeniam a zalamovaniu rukami nad tým aký je malý. Chvalabohu, bol zdravý od prvej chvíle a nemali sme stresy. Klúbok dole teda pred maminkami predčasniatok

19. apr 2015

@zuzimalinka presne, ísť domov bez malej bolo hrozné ...presne si pamätám, že muž má priviezol, musel odísť do práce, ja som si dala sprchu a potom som vošla do detskej..a tá prázdna postieľka mi podlomila kolená.. som sa celá roztriasla a rozplakala...na ten pocit bezmocnosti a strachu v tej chvíli nikdy nezabudnem..hneď som chcela ísť naspäť do nemocnice za malou...a každý večer bez nej som oplakala...

19. apr 2015

A pri detoch narodenych pod 1kg si treba vsetok ten strach, obavy, starostlivost, trpezlivost vynasobit tak 1000x.

19. apr 2015

Mam predcasniatko ale uz takmer 6 rocne... no v pamati mi to zostalo akoby to bolo vcera. A strach mat druhe dieta tiez nevymizol.

19. apr 2015

Krasny clanok, nase predcasniatko ide mat 3 rocky.prajem Vam vela zdravicka.

20. apr 2015

Úžasný článok <3 ja síce nemám predčasne narodené bábätko ale kvôli iným veciam sme veľa bodov z tohto článku prežili ☹ bojovanie o mliečko a takisto ťažký pohľad na nápis JVIS... takisto odchod z pôrodnice bez bábätka ktorý bol hrozne ťažký a dochádzanie každý deň do nemocnice... otázky od každého kedy už bude malý doma a my sme nevedeli... Keď bol malý v inkubátore väčšina detičiek tam bola predčasne narodených a moje spolubývajúce boli tiež mamičky predčasne narodených bábätiek a spomínam si na ich šťastné tváre keď bábätko pribralo čo i len pár gramov. Raz keď som bola u malého v nemocnici prišla tam jedna pani s 10 ročnou dcérkou ktorá ako maličká ležala presne na tom oddelení ako maličká predčasne narodená 🙂 bol to milé od nich že prišli pozrieť sestričky

20. apr 2015

@zuzimalinka presne...tie prve dni sa doktori proste radsej nevyjadrovali, slovam ako dobre/zle/lepsie sa vyhybali (a clovek chcel taaak pocut, ze dobre😀), akurat skonstatovali spapala tolko, antibiotika sme odpojili, ocka ma na ten tyzden primerane...

20. apr 2015

@mishinecek @janka11.3 @vindiska @mmimmka @atrami @tommy83 dakujem velmi pekne zienky😵

20. apr 2015

@beatka1988 presne...a ked ludia okolo pozreli na teba, pozreli na ten napis a zase sucitne na teba☹ No pre mna bolo dost tazke nepripustat si to a nerozplakat sa tam...

20. apr 2015

@bocianka123 jooj, o 2tt? A ja som teraz plna nadeje, ze potiahneme aspon do 36tt😀...ale pravda je, ze som vdacna aspon za dnesny 32+4, lebo som sa ozaj bala, ze ani to nedam....a presne, tie lieky: to mliecko malo zakazdym inu farbu, vzdy podla aktualnej kombinacie lieciv😀

20. apr 2015
Komentár bol odstránený
Komentár bol odstránený

@alexis9 @atrami @ssussie presne tak, kazdy jeden den v brusku navyse je dobry a treba zan zabojovat...a je tiez pravda, ze nakoniec zial nie len predcasniatka koncia v inkubatoroch, aj donosene deticky moze kadeco postretnut☹ Pre kazdeho rodica su to potom krusne chvile a dufam, ze nikto z nas u nic podobne riesit nebude...

20. apr 2015

Nádherné napísané, sama som to prežila a snad už nikdy viac.... Našťastie dcérka sa s toho rýchlo dostala a je úplne zdravunka, to bolo jediné moje prianie... Držím palce všetkym maminkám a veľa zdravia detičkám ... Držte sa 😉

20. apr 2015

@leslyelee presne...vtedy ma clovek len jedno prianie🙂 ..a dakujem🙂

20. apr 2015

krasne si to napisala. tento raz to date urcite do toho 36 tt, velmi Ti to prajem 🙂

20. apr 2015

@usacik @zuzimalinka presne tak baby, ako som na ten prichod domov mohla zabudnut😲 Ak sa nenahnevate, prihodila som do clanku jeden riadok na tuto temu

20. apr 2015

@matita to je veru pravda☹ My sme mali obrovske stastie, Karolinke odhadovali okolo 1300g a nakoniec mala az 1700g...

20. apr 2015

@maccaya presne, to sa tak lahko nezabuda...a veru strach z tehotenstva a pocas tehotenstva, uff...ale clovek nezisti, ako to dopadne, kym to neskusi😉 Samozrejme to plati len v pripade, ze nie je jasne preco k predcasnemu porodu prislo, ze sa nenasla nejaka diagnoza, ktora sa moze opakovat..

20. apr 2015

@88summer88 dakujeeem😵

20. apr 2015

moj bude mat 4 roky za chvilu a napriek tomu si vo mne velmi ozivila spomienky... ja som plakavala hlavne prvy tyzden na spojovacke medzi mojim oddelenim a JISkou🙂 a na balkone... a vlastne vsade okrem JISky😉

20. apr 2015

Krasne a pritom mraz mi beha po chrbte...klobuk dole pred kazdou matkou zvlast pred matkami predcasnuatok... Prajem zdravie kazdej jednej a babatkam...

20. apr 2015

so slzami v ociach som si precitala tento clanok, dakujem Ti zan, vratila som sa o rok spat 🙂

20. apr 2015

Krasne napisane a veru aj slzicky vysli, moji sice boli prenasany ale najstarsi mal vazne problemy po narodeni, takze vacsinu to co vy sme si odzili...A ten pocit ist domov sama bol asi najhorsi a potom kazdy bozi den tam ist naspat aspon 2 krat bolo na zblaznenie...Najviac ma mrzi ze sa to zial odrazilo aj na nasom vztahu s nim a museli sme si ho krvopotne budovat, kdezto pri druhom zdravuckom to slo cele same od seba. Prajem kazdej maminke len zdrave babatka 🙂

20. apr 2015

@kiaramia tak krasne si to napisala 🙂 veelmi vam vsetkym drzim palce!!!

20. apr 2015

Prajem vam vela zdravia a radosti. Aby uz vsetky tie bezsenne noci boli za vami a vsetko krasne pred vami.

20. apr 2015

Tiez som to zazila dvojmo, moji mali pri narodeni 910 a 1240 gramov, bolo to tazke obdobie, ale zvladli sme to, urcite to zvladnete aj vy, drzim palce, este par rokov tie kontroly budu, ale bude ich stale menej, moji uz maju 7 a konecne uz aj posledna (kardiologia) bola vyradena z pravidelnych kontrol, takze prajem hlavne vela zdravia atrpezlivosti

20. apr 2015

Prajem ti vela pozitivnej energie, aj ked ty jej mas aj pre nas dost. Spisala si to nadherne. Ja ti chcem dat nadej, aby si sa druheho babatka nebala. Ja mam prvorodeneho narodeneho v rovnakom 32tt+4 (syndrom HELLP, pravdepodobnost opakovania sa je nastastie nizka), no a druhykrat si babatko pekne dozrelo u mna v brusku 🙂 a ano, bolo obrovske, oproti prvemu, aj pocity normalneho pobytu na novorodeneckom bol neuveritelne pozitivne a ubehlo mi to po tej prvej skusenosti. Takze sa neboj, ak treba, aby si sa setrila, setri sa - nechaj si cas len na vas a poriadne si vychutnaj chvilocky so starsim dietatkom.

20. apr 2015

Tusim ste boli v "nasej" izbe alebo teda my vo vasej, ale hlavne ze nam aj vam odtial domov pustili krasne sikovne babatko

20. apr 2015

Ja som sa narodila mamine na konci 6mesiaca, obtočená pupočnou šnúrou a zadkom :P veľmi som ju potrápila... ale som tu, hlavne aj vďaka nej som tu... a teraz keď všetko dobre pôjde jej v decembri privediem na svet vnúča (dúfam, že nebude po mne a nebude sa tak skoro pýtať na svet ako ja 🙂)
krásny článok a držím palce aby ste boli ok a malej veľa krásnych rokov 🙂

20. apr 2015

Ufff citanie cez slzy ...si pre mna velka inspiracia k dalsiemu tehu ze to potiahnem snad dalej ako prve 🙂btw 32plus4 som rodila 🙂

20. apr 2015

@brisid pri tomto clanku som myslela na Miska ani som len nepomyslela co vsetko to obnasa len som myslela ze jej to je take malinke atd a je za tym tolko vy bojovaneho. Klobuk dole tebe Miskovi a vsetkym predcasniatkam a ich maminkam :-*

20. apr 2015

@habibi78 presne tak

20. apr 2015

krasne ,aj slzy mi vybehli, ja som zase vyse tyzdna prenasala ale to je asi ten lepsi pripad 🙂

20. apr 2015

Uplne presne a a z vlastnej skusenosti viem ake to bolo tazke...

20. apr 2015

@m3693 Dakujem moja 🙂 si velmi zlata
@kiaramia To krémové kreslo som okupovala ja pred pol rokom 🙂 aj ten vankusik sme používali. Trosku vam (v dobrom samozrejme) zavidim, ze ste uz takí velki a viete viac co bude, ako my kedze sme mensi. Prajeme vam s Miškom vela vela zdravicka a radosti s dcérkou 🙂

20. apr 2015

@esteruska1 spomienky 🙂

20. apr 2015

Všetko sedí aj na nás, oživili sa mi spomienky Velmi výstižne ste to popísali,mi sme to preskákali dvojmo- s dvojičkami,teraz už maju sedem rokov, školáčky, zdravučké a velmi bystré. Želám Vám všetko dobré, vela zdravička, štastia a usmev na tvári,malá je krásne, Držte sa nadalej!

20. apr 2015

To bolo ale, tiež sme to prežili a teraz tie spomienky :( hmm bolo to drsne /31 tt - 1620g a 39cm/ a dnes uz s druhym babatkom v 40tt 🙂 kazde tehotenstvo ine. Mamickam s predciasnatkami vela trepezlivosti prajem 🙂

20. apr 2015

@ladymariana83 Dakujem za nadej 🙂 rada by som totiz este druhe i ked take jednoduche to nebude, kedze mam uz teraz oslabeny krcok

20. apr 2015

@brisid veru,a dufam,ze ostanu len spomienky a vsetko bude dobre a chalani sa pochlapia a daju to🙂)

20. apr 2015

@esteruska1 Urcite ano, ved su to nasi borci 🙂

20. apr 2015

Viem o com pisete mamicky ja mam tiez predcasniatko.Narodila sa v 33tyz. A vazila 1270g.vsetko to co je to co som prezila aj ja aj som si zaspominala pri citani vasich spomienok a zazitkov.dnes ma moja dcerka 14mesiacov a uz davno dobehla rovesnikov a ani na nej nezbadat ze je predcasniatko ale ten strach zo zaciatko ako to bolo po porode na to sa neda zabudnut.a z kazdeho noveho pokroku akeho urobila alebo robi mi vyhrknu slzy stastiaa radosti.a tak ako lekari vravia ze treba myslit pozitivne pri babätku a jemu sa bude lepsie darit je to pravda.drzte sa mamicky predcasniatok hlavne je ze to vybojovali ze chcu byt s nami.

20. apr 2015

Maminka, vystihla si slova nas,vsetkych mamiciek predcasniatok.. moja mala ma uz skoro a.je uplne zdrava.. Ked sa narodila mala 1020g.. Zelam vam a tak isto aj mojej laske krasny a zdravy zivot. Maju ho vybojovany.. Dufam ze dojde az tam kam my a nebudete musiet chodit za ziadnimi doktormi.. Je to maly zazrak dejuci sa pred ocami vsetkych naokolo.. Posielam malickej velikansky boztek a vam mila mamicka zelam iba krasne chvile s malickou.

20. apr 2015

Ma uz tri... a este chcem dodat ze ste ma fakt rozplakali.. naozaj krasne slova..

20. apr 2015

Ja som od 31 tt bola hospitalizovana, najskor kvoli infekcii oblicky, potom aj kvoli nabehu na predcasny porod. Musela som len lezat, telo mi pekne zlenivelo. Na zaiatku 38 tt mi navyse opuchli nohy a mala som vysoky tlak. V 37 tt som si vybojovala prepustenie z nemocnice, aby som si mohla ist aspon pobalit tasku, no kvoli vys.tlaku ma opat chceli zavriet. Tak som sa porozpravala s malickym, ze uz konecne moze ist von ( lebo dovtedy som mu kazdy den rozpravala preco nesmie) a dala som este horucu sprchu a zabralo - v noci sme sli rodit. Porod bol pre mna nic, lebo som bola v dlhodobom strachu, ci sa narodi v termine, aj ked ja som od začiatku tvrdila, ze ano 🙂. Ked mi konecne povedali, ze maly je v poriadku, bolo to super pocit, ani trapne 45 min sitie ma nerozhodilo. Lebo cely cas som sa bala o mojho chrobacika...

20. apr 2015

Krasny clanok...tiež som sa vratila o takmer 5rokov späť....mala sa nar.v 35tt poležkala si na JISke potom este mala žltačku a tiez sme navštevovali kopec doktorov. Naštastie všetko je za nami a dnes je z nej velka školkárka dokonca je najvyššia z triedy...a to som sa bala že bude mala palculienka🙂 Držím palce všetkým predčasniatkam a vystrašeným rodičom...kto to nazažije tažko to všetko pochopí ... DRŽKAJTE SA

21. apr 2015

Držím Karolínke palce, viem presne o čom hovoríš, všetko sme si prežili s našimi dvojčatami, narodenými v 29 tt.

21. apr 2015

Pekne napísané, aj ja som mala maleho predcasne a mala som velký strach ako to dopadne, teraz ma uz 2 rôčky a dobehol aj rovesnikov

21. apr 2015

Velmi pekne zhrnute. Niektore veci sme mali inak. Ja som mala napriklad normalka gelove nechty a aj sperky, inkubator nam nikdy nedovolili obsluhovat a dostali sme len jeden cvik Vojtovky, ktory sme uz po prvej navsete neurologicky mali odpusteny. Amelia ma 15 mesiacov a 12 kg, je to riadna baba a beha od roka. Porodna vaha a miery 1550g/40cm

21. apr 2015

Krásne napísané 🙂 zdravie pre všetky predčasniatka 🙂 a ich rodiny 🙂

21. apr 2015

@kiaramia krasne spracovany clanok...nevedela som, ze s predcasniatkami je az tolko starosti, zakazov, prikazov, lietaciek po doktoroch atd...klobuk dole, ze ste to s manzelom takto krasne zvladli...drzim vam palceky, aby malinka rastla do krasy a bola vzdy usmiata princeznicka...je to bojovnicka s velkym "B"...majte sa uz len fajn...myslim, ze tymto clankom si ukazala zenam ktore nevedia, co to vsetko obnasa - mat skor narodene babätko, ze ako to cele prebieha...dakujem, ze si aj mne dala o tomto vedomost...😉

21. apr 2015

mali sme to takmer rovnako, malá sa narodila v 34 tt 1700g, 42 cm...má dva roky, je to krásna slečna, ale pri pomyslení, čo sme všetko museli prejsť mám slzy v očiach...veľmi sa bojím mať ďalšie bábo, že to nezvládnem ak sa to zopakuje...neviem, kedy príde ten správny čas :(

21. apr 2015

Tymto som si presla aj ja, s mojou, dnes uz 5 rocnou slecnou, mala 1040gr, schudla na 980gr a prvy rok bola neskutocne tazky, ale stalo to za to. a presne ako pises, kto nezazije tak nepochopi. Je to nas zazrak 🙂

21. apr 2015

dojímavý článok, ktorý vyvolal vo mne spomienky… aj my sme si prežili s naším predčasniatkom podobný príbeh… synček sa narodil v 33tt (41 cm a 1800 g)… dnes už má 20 mesiacov, cca 90 cm a 18 kg… je z neho poriadny zbojník, ktorý nám robí veľkú radosť zo života… tiež sme si prešli ťažkým obdobím, bola to cesta plná prekážok, pocitu bezmocnosti a strachu o vlastné dieťatko… ale všetko chcelo svoj čas a tak verím, že už bude len lepšie... stálo však za to sledovať jeho úžasnú premenu, chuť do života a na začiatku hlavne silu zvádzať veľký boj o vlastný život… som na svojho synčeka nesmierne hrdá… je pre mňa tým najväčším a najkrajším darom v mojom živote… všetkým predčasne narodeným detičkám z celého srdiečka prajem hlavne veľa zdravia a síl bojovať a ich rodinkám veľa lásky a hlavne trpezlivosti... nikdy sa netreba vzdať nádeje, aj keď to veľakrát nie je jednoduché… zázraky sa predsa dejú 🙂

21. apr 2015

výstižný článok...máme Terezku, 24tt...750 g, 30 cm...ma 2 roky a je zdrava...vdaka Bohu a lekarom....ale cakam 2. babatko a mam stresy ako to opat dopadne :D

21. apr 2015

nádherný článok, a naozaj aj tie najmenšie pokroky u predčasniatok, sú veľké kroky

21. apr 2015

Krásny článok....... prehúpla som sa o 5,5 roka dozadu......bolo to ťažké, ale tie pokroky boli úžasné, tieto detičky sú úžasní bojovníci a vedia dať neskutočne veľa lásky <3

21. apr 2015

@brisid treba skusit a poradit sa s odbornikmi, drzim vsetky prsty B-)

21. apr 2015

@ladymariana83 Po odborníkoch beháme ako na hodiny klavíra 🙂 nastastie mame "len" hypertonus. Len kym nebude behat, nebudem pokojna (mame len 6 mesiacov, 4 mesiace korigovane). Rada by som uz teraz vedela, ze bude vsetko v poriadku, ze nebudu ziadne tazsie následky. To ukáže az cas

21. apr 2015

A dakujem za podporu 🙂

21. apr 2015

@brisid my sme mali tiež hypertonus,cvičila som s malou kým sa nepostavila sama,čo bolo presne v 9tich mesiacoch. Keď mala rok pustila sa chodiť sama a odvtedy sme ju len na všetky strany chytali lebo je strašne živá 🙂 dodnes ide najradšej behom 🙂 neboj,ešte to bude raketa 🙂

21. apr 2015

@nikusssik Dakujem 🙂 potesila si ma

21. apr 2015

Vyborne napisane 🙂 mohla by som to prosim postnut na FB Malicka aj pre ostatne maminy?

22. apr 2015

@ivet01 Nech sa paci, uz je to uplne verejne🙂 ...a dakujem🙂

22. apr 2015

Dakujem velmi pekne zienky, som velmi rada, ze vas clanok oslovil ♥ A dakujem aj za vase pribehy, nikomu neprajem, aby nieco podobne zazival, ale je fajn vediet, ze v tych pocitoch nie sme same...Zelam vam a vasim detickam vsetko dobre a hlavne vela zdravicka, pekny den😵

@dai @nikuska88 @anda1980 @maria613 @bambulka2106 @luccianna @zatykoa @janka_v @noja2210 @ettie @khykha @m3693 @janushka7 @bostek881
@brisid @budai @esteruska1 @leusenka @ladymariana83 @paulushka @gabi6211 @michellrt @fifina461 @nikau @studio11 @nikusssik

22. apr 2015

Aj ja vam dakujem za tento vas pribeh a skusenost hoci nie je prijemna zo zaciatku.som rada ze tu bola taka tema a mohla som si precitat vase pribehy a zazitky v mojom okoli som sama s takym predcasniatkom a ten kto ma normalne narodene dietatko nevie co prezivame co citime.aj ja vam a vsetkym mamickam a hlavne detickam prajem hlavne vela zdravicka a trpezlivosti a vsetko bude a pojde vyborne.drzte sa mamicky a aj ked je to niekedy tazke nevzdavajte to bude dobre 🙂

22. apr 2015

@leusenka presne tak, kto nezazil, nepochopi...viac krat som sa stretla s tym, ze pre ludi je to len "trosku mensie babo, no co uz, ved to dobehne"🙂 Ale niet divu, ved odkial by to mali vediet. Tak snad tento clanok pomohol aspon trosku zvysit povedomie o tejto teme😉 A nam, co sme si to zazili, aspon dobre padne zistenie, ze v tom boji nie sme same...teda aspon mne urcite😀

26. apr 2015

@kiaramia aj ja som si nieco niektore body.co si opisala prezila..dvojicky sice 36+6tt ale Sophie brala ziviny emilly takze sa mi narodila 1855g schudla pod 1700g.boli sme sice "len"10 dni na jiske ale stacilo mi..prve dva dni po sekcii som lezala este v porodnici potom som si vybavila izbu na neo a byvala oproti inkubatorom nonstop som k nim mala pristup ale aj tak....neni to stale takr ako maminy co boli dole hned diets od porodu pri sebe na izbe a ja nic ☹☹☹☹ doteraz mam z toho debky...snazit da kazdy ml odsat potom to postupne po 20ml dat malej kolko krat to trvalo hodiny
.museli papat kazde 3 hodky..nez som nakrmila prebalila prezliekla zapla monitory tlak na nozke bola na rade sophie..u nej to islo rychlejsie ale po Sophie som zase cca 45min odsavala
.dala sprchu lahla zatvorila oci uz mi zvonil budik s zade odznova..

23. máj 2015

Neviem si to ani predstaviť. Naša prvá prišla presne v deň termínu a pamätám si ako som posledne týždne prosila,nech to príde skôr...A taktiež teraz,3 týždne do termínu. Ďakujem Bohu,že mi dal to šťastie dovoliť mať obe dcérky v brusku tak dlho,aby sme s takýmto niečím nemuseli bojovať.Aj keď to mam momentálne takže ako každá posledné týždne tehu, tento článok má prefackal, len nech si tam bambulka pekne ostane toľko koľko len bude potrebovať, v brušku jej je momentálne najlepšie.obdivujem všetkých rodičov predcasniatok a držím palce

23. máj 2015

jéj krásne napísané,môj obdiv že ste to krásne zvládli a krásne bábenko len veľa zdravíčka a už je krásna slečna

1. aug 2016

@mysicka1221 dakujeme velmi pekne ❤❤❤

1. aug 2016

Baby prosim neviete o niekom kto má predcasniatko a malo problémy s plucami?

16. máj 2018

@drobec336 je tu skupina Predčasniatka, skús sa spýtať tamz určite ti niekto poradí

16. máj 2018

Začni písať komentár...

Odošli