labutka
2. aug 2011

Bezplienková komunikačná metóda v praxi

Bezplienková komunikačná metóda, alebo Prirodzená hygiena dojčiat, anglicky Elimination communication má svoju dlhú históriu. Väčšinou sa používala v krajinách "tretieho sveta", ale postupne si svoje miesto našla aj v Amerike a Európe. Aj na Slovensku ju používa čoraz viac mamín.

Jej základ je práve v komunikácii medzi dieťatkom a jeho mamou. Dieťa vie už od narodenia dať najavo, že potrebuje. Mama alebo ocko vie tento signál rozpoznať, a následne ho už len podrží nad vhodnou nádobou (čínsky nočník, lavór, miska, WC alebo umyvadlo). Ak si rodičia tieto jeho prejavy nevšímajú, dieťa ich postupne prestane dávať. A neskôr, keď sa rodič rozhodne, že "teraz" je ten správny čas na odučenie od plienok, väčšinou dieťa protestuje. Protest je ale prirodzený - veď kto z nás rád vybočí zo svojich zabehnutých koľají?

Ale aj napriek tomu predpokladám, že keď niekto počuje o bezplienkovaní prvýkrát, predstaví si, ako mamina 24 hodín 7 dní v týždni nerobí nič iné, len pozoruje svoje dieťa kedy ciká alebo kaká. Ja som si to tak predstavila, a poťukala si prstom na čelo - kto TOTO môže robiť???

Ale keďže sme látkovali a syn postupne od necelých troch mesiacov začal kakať vždy pri rannom dojčení, chcela som s tým niečo urobiť. Jeho signály boli neprehliadnuteľné - prestal piť, pustil sa prsníka a na jeho tvári bolo vidieť, ako tlačí. Ešte si pri tom aj vzdychal. Po vykakaní sa znovu prisal a dodojčil sa. Mne sa nechcelo zapierať pokakané plienky, aj keď väčšinu "praženičky" zachytila papierová separačka. Najprv ma napadla spásonosná myšlienka - v noci ho prebalím do jednorazovky, a ráno ju pokakanú vyhodím. Super nápad, žiadna pracnosť. Ale syn ma uviedol späť do reality - namiesto trošku okakanej látkovej plienky som zapierala pokakané bodyčko a nohavice, a umývala malému nohy a zadok. Jednorazovka jeho náklad nezvládla, a pretiekla pri nôžke, poprípade aj na chrbáte. Tadeto cesta neviedla.

Začala som sa teda zaujímať o Bezplienkovú komunikačnú metódu. Najprv som nazbierala teoretické rady a objednala som čínsky nočník. Potom som musela presvedčiť manžela - nepáčilo sa mu totiž, že by som mala malého v strede jedenia odstaviť od mliečka a dať ho vykakať. Skontaktovala som sa s laktačnou poradkyňou, ktorá mi tento môj postup "odsúhlasila" a tak som mala ďalší argument pre manžela, a mohla som ísť na to.

Na obrázku je čínsky nočník, ktorý rodič drží medzi nohami, a nad ním podrží dieťatko. Používa sa pre deti, ktoré samostatne nesedia.

Bolo to celkom jednoduché. K posteli som si nachystala čínsky nočník. Keď sa ráno syn zobudil, tak som ho nachystala - dala som mu dole nohavice a rozopola bodyčko. No a keď som pri dojčení videla, že sa chystá tlačiť, dala som mu dole aj plienku a šup nad nočník. Do ucha som mu šuškala naše "kakacie slovíčko". Zozačiatku to moc nechápal, tak som ho zabalila do čistej plienky a dodojčila som ho.

Trvalo mu asi týždeň, kým zistil, čo od neho chcem. Keď bol nad nočníkom, tak sa vykakal, a potom dojedol. Postupne sme sa prepracovali aj k tomu, čo bolo pre nás dvoch pohodlnejšie - najprv dojedol, počkal kým som ho vyzliekla a vykakal sa.

Prvýkrát sa vykakal do nočníka, keď mal presne 4 mesiace. Odvtedy sa počet pokakaných plienok znižoval. V období medzi prvým a druhým rokom sme mali možno 10 nehôd.

Časom som si zvykla dať mu možnosť urobiť čo treba pri každom prebaľovaní. Podržala som ho nad nočníkom, len na chvíľku. Našepkala som mu, čo môže urobiť, ak mu treba. Vždy si minimálne poprdkal. A potom šup naspäť do plienky.

Na obrázku je poloha "klbko", v ktorej sa bábätko drží nad nočníkom.

Pri bezplienkovaní si treba uvedomiť hlavne to, že cieľ nieje mať dieťatko naozaj bez plienky - cieľ je ukázať mu, že plienka nieje záchod. Plienka je poistka na zachytenie nehody. Netreba sa hnevať, keď sa to nepodarí, ale treba sa tešiť z každého kakania alebo cikania mimo plienky. Bábätko sa to postupne naučí a postupne začne aj samo hlásiť svoje potreby.

Bezplienková komunikačná metóda sa dá používať už od narodenia, resp. odkedy to bábu a mamine vyhovuje. Zo začiatku ju môžete robiť len čiastočne - väčšinou je jednoduchšie odchytiť kakanie ako cikanie.

Treba sa nachystať aj na prípadné bojkoty. Väčšina detí bojkotuje BKM okolo 8 mesiaca života. My sme mali bojkot, keď syn začal chodiť. Nemal čas vysedávať na nočníku. V tom čase (koncom jari a celé leto) som ho asi 4 mesiace nosila kakať do záhrady. Po lete sa nakoniec nechal presvedčiť, a presunuli sme sa dovnútra.

Syn je odmalička naučený na nočník. Nebojí sa záchoda (aj keď si vyberá, do ktorého sa vyciká, alebo či pôjdeme cikať niekde inde), netrpí zápchou. Vie, na čo sa nočník používa. Od roka spáva doma cez deň bez plienky, vnoci buď ciká len v prvej polovici noci a do rána už je suchý, alebo ostane do rána suchý (a to ho cez noc raz dojčím a okrem toho je ešte raz-dvakrát hore).

No a ako teda odhadnúť, že bábätku treba?

Sú 4 základné možnosti:

1. Časovanie

  • Napríklad veľká väčšina ľudí ide na WC hneď po zobudení, takisto aj bátätko.
  • Gastrokolický reflex - počas jedenia sa človeku začnú hýbať črevá, preto bábätká často kakajú počas jedla alebo po jedle.
  • Mama môže dávať dieťa nad nočník v pravidelných intervaloch alebo v pravidelnú dennú dobu.

2. Prejavy a signály bábätka

  • Dieťatko sa môže špecificky hýbať, mrnčať, môže byť na ňom vidieť, že tlačí do plienky.
    Staršie dieťa často prestane s práve vykonávanou činnosťou, môže sa pozrieť smerom dole, ako keby sa chcelo pozrieť, ako ciká.
  • Pre mnohé deti sú typické aj neprítomné pohľady počas vykonávania potreby.
  • Dieťa sa môže presunúť smerom k nočníku alebo WC.

3. Navedenie bábätka

  • Pomocou cikacieho alebo kakacieho slovíčka (básničky, zvuku), ktoré si bábätko spojí s danou činnosťou. Cikacie slovíčka môžu byť napríklad ciky-ciky, ciiiiik, csss, lulu; na kakanie si môžete zvoliť napríklad kaki-kaki, kaak, e-e-e-e-e.
  • Dieťa môžete naviesť aj tak, že ho máte v polohe klbko opreté o svoje brucho, a môžete mu názorne ukázať, ako treba potlačit - dieťa bude cítiť, ako sa sťahujú Vaše brušné svaly. K tomu môžete pridať aj zvuk, ako keď tlačíte.

4. Intuícia

  • Silný pocit rodiča, že bábätku treba.

Aj keď väčšina lekárov tvrdí, že novorodenec a dojča ešte nieje schopné ovládať zvierače, veľa rodín so svojimi deťmi dokazuje opak. Vedia rozpoznať signály svojho dieťatka a udržať ho v suchu. Samozrejme že maličké bábo nieje schopné zadržať svoje potreby na taký čas, ako dospelý, ale časom sa jeho schopnosti zlepšujú. Komunikáciu zlepšuje aj nosenie dieťaťa v šatke alebo ergonomickom nosiči a skorý a častý kontakt koža na kožu s mamou hlavne v období bezprostredne po narodení.

Dieťatko sa samozrejme neposádza hneď od narodenia na klasický nočník, ale mama ho podrží (najčastejšie v polohe klbko, ktorá sa veľmi podobá na polohu, v akej sa dávajú vonku cikať malé dievčatá) nad čínskym nočníkom a dieťatko vykoná svoju potrebu tam.

Bezplienkovanie má veľa výhod. Okrem iného dieťa cíti, že mama je mu nablízku a pomáha mu naplniť všetky jeho fyziologické potreby. Dieťa si hneď od malička zvykne na nočník, a ak sa doňho aj nevyciká, v klbku sa minimálne vyprdká. Odpadajú teda problémy z boľavým bruškom a nafukovaním, a prípadné zápchy alebo koliky. Dieťa nieje vo svojich výlučkoch a nieje nutné používať krém na zadoček a vlhčené utierky. Veľa mamín dieťa po vykonaní potreby utrie klasickým toaletným papierom. Takisto odpadajú problémy s podráždenou pokožkou alebo zaparenou riťkou. Látkové plienky nemusíte tak často prať, resp. periete ich menej, a ak náhodou používate jednorazovky, miniete na ne menej peňazí. Výhodou môže byť aj skoršie odplienkovanie dieťaťa.

Viac informácií nájdete v knihe od Ingrid Bauer - Bez plenky

Presne tak isto to vyzerá aj u nás, my sme začali v piatom mesiaci, a neskutočne sa nám darí, až som prekvapená ako to maličká všetko krásne chápe, dokonca mi už začína dávať aj signály, a niekedy sa mi aj zdá akoby si čurkla na povel. 🙂 Je to perfektná vec a dosť to odbúra pranie, škoda, že som to nevedela skôr. Ale aj tieto úspechy sú veľké. Hádam skoro budeme aj bez nehôd. 🙂 Držím päste všetkým maminám, ktoré skúšajú BKM - ku nech sa nevzdávajú, detičky sú neskutočne chápavé.

5. aug 2011

Mne mala kaka nad umyvadlom (pred zrkadlom aby som videla co sa tam dole deje...) od druheho mesiaca az doteraz... kaka pravidelne, takze viem kedy asi a kedze uz viem ako sa sparva predtym ni nemusim stale striehnut... a veru ani nemam cas a energiu...

8. aug 2011

mozem sa spytat, kedy sa vase deti odnaucili uplne od plienok??? a kolko mate deti?
@nsoci
@michi295 @labutka

8. aug 2011

Ja mam dve a starsi sa odplienkoval v 2 rokoch a 2 mesiacoch.

9. aug 2011
labutka
autor

@lucia20 od cca 1,5 roka chodil krpec sam na nocnik, ked bol vyzleceny. Ale kedze to pripadlo na jesen/zimu, plienky som nezrusila (v tom obdobi zacali aj suche noci). Bez plienky je cca od 2r 4m, cez den spava bez plienky od 1r, vnoci sa sice budi, ale vydrzi necurat do rana, takze tiez nema plienku.

11. aug 2011

@nsoci
@labutka takze ak to dobre chapem, tak bezplienkova metoda nie je o tom, ze deticky sa odnaucia skor, ze? potom mi trosku unika zmysel metody, okrem latkovych plienok, tomu rozumiem. ja nechcem rypat, ak by to tak niekto bral. ja sa chcem o tom cosi len dozvediet, lebo nikoho kto by tuto metodu vyuzival nepoznam.

11. aug 2011
labutka
autor

@lucia20 Ciel samozrejme nieje to, odnaucit dieta cim skor od plienky, to som pisala aj v clanku.
Mozno keby to obdobie, ked syn zacal chodit sam na nocnik, pripadlo na jar/leto, by som plienky zrusila skor. Kamaratkina dcera sa zacala pytat, ked mala 1 rok. odvtedy je bez plienky. Kamaratkin syn ma teraz pol roka, BKM zacali praktizovat uz v porodnici, a hlasi kazde cikanie/kakanie, plienky ma len ako poistku na cestovanie. Pre dietatko je prirodzene nevylucovat si do oblecenia alebo na rodica, ale ked ho naucime na plienky, tento jeho instinkt sa postupne vytrati a potom ho to treba "znovu" naucit.
BKM ma okrem ucenia veci tak ako naozaj su, aj dalsie plusy - syn netrpel kolikami alebo bolestou bruska. Nikdy sa nebal zachoda, kakal vzdy 1krat denne. Netrpi zapchou. No a pre mna je velka pomoc aj to, ze som nemusela zapierat plienky (pripadne oblecenie, ked pretiekla jednorazovka), na utretie zadku mi stacilo 10 sekund a 1 kusok papiera, no a ked sme isli mimo domu, vedela som ze uz dnes kakal a ze to nebudem musiet riesit niekde mimo.

11. aug 2011

@labutka a co vravis na tvrdenia, ze detom sa musi cosi vyvinut v malom mozgu, aby dokazali moc a stolicu ovladat....

11. aug 2011
labutka
autor

@lucia20 myslim ze dieta nedokaze podrzat tolko co dospely, ale postupne sa to da naucit. Cim skor zacnes, tym je to jednouchsie, a cim neskor, tak to tak jednoducho nejde. A urcite dokaze potlacit, ked mu das prilezitost.

11. aug 2011

@labutka ja viem, co treba robit aby sa odnaucili. moje dve starsie deti su bez plienok uz davno.. 😀 takze odnaucat vieme, mna len zaujima tato metoda, lebo mi pride prinajmensom zvlastna.

11. aug 2011

@labutka by ma zaujimalo kto ju vymyslel

11. aug 2011
labutka
autor

@lucia20 nerozumiem, o co ti ide? Pride ti divne, ked polrocne dieta vie, ze mu treba kakat, a da ti to najavo (slovne urcite nie) a nevykaka sa do plienky? Alebo ti pripada divne, ze 1,5 rocne dieta sa vykaka uprostred hry do stredu travnika a ani si to nevsimne?
Ako si ty zistila, ze tvoja dcera je pripravena na oducenie od plienok? A ako ste postupovali a ako reagovala?

11. aug 2011

@labutka ja som myslela, ze mi ide o rozhovor- dialog medzi dvomi dospelymi osobami, kde jedna polozi otazku a druha ju v klude zodpovie. myslim, ze tom su vztahy medzi ludmi. ze sa dokazu respektovat so svojimi nazormi a dokazu prijimat ine argumenty. ja som sa slusne pytala. ani raz som ta nezosmiesnila, ani to co praktikujes, ani raz som si z teba neutahovala a ani nespochybovala tvoje presvedcenie.
takze v skratke o toto mi islo. myslela som si, ze ked mas tri ci styri clanky o latkovani, o BKM, tak budes asi dost skusena a vzdelana v tejto teme. ak som sa previnila tym, ze som ti pokladala otazky a pytala sa na vsetky mozne veci, tak sa ospravedlnujem. len som si naivne myslela, ze ziskat nazory od niekoho kto to praktizuje bude omnoho lepsie ako si to cele vygooglit. teoria byva ina ako prax a prakticke rady mi pridu lepsie ako tie teoreticke. tak mi prepac, ze som obtazovala.

11. aug 2011
labutka
autor

@lucia20 pockaj, obidve vieme, ze pisany text sa tazsie chape ako hovorena rec. Ja takisto niesom nastvana ani urazena ani nic podobne, tiez som sa ta normalne opytala, ze ako si oducala a kedy, lebo ma to tiez zaujima. 😉 prosimta nehladaj za tym nic ine len to, ze ma fakt zaujima nazor, ako odpovede na tie moje otazky, co som pisala, vidia ostatni.
BKM alebo Prirodzenu hygienu mozes najst v azijskych statoch pripadne v afrike, a uz aj tu. Jasne ze ked zijes v krajine, kde je stale teplo, je to jednoduchsie, ked treba babo dat curat alebo prezliect. Aj to bol taky moj mini blok, preco som syna neodplienkovala v zime, neviem si predstavit, ako by som ho davala cikat vonku.
Poznam dost mamin, co bkm praktizuju, ale ako som pisala uz v clanku, tiez som myslela ze sa na to nedam.

12. aug 2011

@labutka ok, mas pravdu, vznikla chyba pri citani textu. lebo tu na MK, ked s niekym nesuhlasis, aj ked to myslis dobre, alebo pokladas otazky, tak hned ta obvinia, ze provokujes.... clovek je bytost podozrievava. 😀
je to minimalne zaujimava metoda. moje obe deti sa odnaucili paradoxne az v septembri. ale ja som ich nesilila. ony same sa rozhodli a ked sa rozhodli, tak uz plienku odhodili nadobro. lucka v septembri mala 21 mesiacov vtedy a katka o ŕok na to a to mala 18 mesiacov vtedy. ale lucka zahodila aj plienku na noc a katka s tym ma stale problemy. ale su zrjeme geneticke. u muza v rodine je tento problem. velmi ma to trapi, lebo vidim ako sa snazi, ale v noci jej to jednoducho nejde. predvcerom sa prvykrat zobudila, ze chce cikat, tak som mala vianoce, ale zial dnes opat bola pocikana. ☹ a tatianka bude mat rok, ale u nej to zo zdravotnych dovodov bude zlozite. budem rada ak sa vobec odnauci a bude vediet ovladat moc. to bude zazrak.

12. aug 2011

labuka dakujeme za osvetu 🙂
ja davam maleho kakat a cikat od 3 tyzdnov, nenormalne to funguje. vobec som nemala ambiciu bezplienkovat, ale fakt je, ze deticky spolupracuju. neradi cikaju a kakaju do plienky. maly sa v noci aj polhodinu nepokojne prehadzuje, kym vzdam svoju lenivost a dam ho vykakat. potom spokojne zaspi. a to nema ani tri mesiace. a robi to od kedy sme zacali.
chcem sa vsak s vami poradit.
zatial, kym je len kojeny pouzivame umyvadlo. no mam problem, ze nie vzdy sa zadari nasmerovat ten prud zelatelnym smerom ked cika 🙂 akoze fontanka smerom dohora sa fakt tazko nasmeruje 🙂) (nech ziju umyvatelne povrchy)
chcem sa vas, co robite bezplienkovu spytat, ake mate tym skusenosti. pomohlo by pouzivanie speci nadoby? pokial viem, cinsky nocnik sa neda zohnat.....

29. máj 2012
labutka
autor

@babiolla ja som davala cikat nad cinsky nocnik, neskor sme presli na klasicky nocnik. Cinske nocniky na SR ani CR uz nedostanes kupit, ale staci ti obycajna slahacia miska z hociakych domacich potrieb. Mne sice viac vyhovoval cinak, ale su baby, ktore nedaju dopustit na slahaciu misku. 😉

29. máj 2012

@labutka uz len trafit do nej 🙂

30. máj 2012
labutka
autor

@babiolla myslim ze pri chalosoch je to lahsie, ved pridrzis jemne prstami a nasmerujes prud kam chces 😉😀

30. máj 2012

@labutka asi to chce prax aj manzel sa mi smeje 🙂))

31. máj 2012

My cakame prve dieta... chcela by som sa o to pokusit.. myslim o BKM... vsade sa vsak pise, ze tebba zacat co najskor.... no neviem si predstavit ako budem kojit a zaroven drzat misku... ked som si myslela...ze hlaven v prve tyzdne je lepsie kojit v perinke..prip. zavinovacke.. hlavne prvorodicky, ktore prax nemaju.. ocenim vsetky rady... dakujem..

29. jún 2012
labutka
autor

@katka2021 moj mladsi syn ma teraz 3 tyzdne. V perinke som ho mala dokopy asi 5 minut, tesne po tom, ako sa narodil - nepodarilo sa mi ho prilozit, ked bol zabaleny, takze perinku sme hned odlozili. Je pravda, ze v porodnici ti pravdepodobne donesu babo v perinke, ale ja som ju nepouzivala z niekolkych dovodov - kontakt s babatkom, teraz je dost teplo aj bez perinky, neustale vybalovanie a zabalenie do nej. Syna vela nosim (hlavne v satke, ale aj na rukach), je to o zvyku, netreba sa bat.
Ak chces skusit BKM, kludne zacni pomaly, ako sa ti bude dat. Ja maleho zatial davam nad nocnik ked vidim, ze tlaci, alebo pomedzi prebalovania.
Nocnik mam medzi svojimi nohami, maleho mam na rukach a ritku ma v nocniku. Ked nieco odchytim, pochvalim ho a pripomeniem mu cikacie / kakacie slovicko.
Drzim palce, ak mas dalsie otazky, kludne sa pytaj.

29. jún 2012

asi treba dost prax... ked 3.tyzdnove babo si nedrzi hlavku... teda ja sa tooh bojim najviac... ze mu tak neako ublizim...no ale urcite to skusim...

29. jún 2012
labutka
autor

@katka2021 nad nocnikom ho mam bud priamo pri dojceni, vtedy ho drzim na ruke, tak ako by som ho mala aj keby bol v plienke.
alebo ho mam v klbku, ako je to na druhej fotke v clanku. Vtedy som ja trochu viac zaklonena dozadu, a maly sa opiera o moje brucho. je v takom pololahu, hlavu mu potom trosku usmernujem hornou castou mojich ruk.

29. jún 2012

asi by som to mala vidiet nazivo ... 🙂

29. jún 2012

super metoda, aj ja vyskusam, ked to bude aktualne 🙂

10. aug 2012

Dobry prinosny clanok! Mne maly prave zacal sediet a rozmyslam nad touto metodou, len neviem ci nie je neskoro .. Vsimla som si uz davno ze plienku moc nemusi a njajradsej cika ked je rozbaleny ;) a vacsinou aj viem ked kaka.. Chcela som pockat kym bude vediet sediet na nocniku, lebo predtym som si to nevedela predstavit 🙂 tak neviem ci som necakala dlho a teraz radsej nepockat kym si to bude sam uvedomovat?

12. mar 2013
labutka
autor

@zuffovaeva ked vies kedy cika alebo kaka, tak ho zober a podrz nad zachodom. Drzim palce, nikdy nieje neskoro, ale ked sa zacnu krpci viac hybat, budu mat dolezitejsie veci na praci, ako vysedavat na nocniku. 😅

12. mar 2013

ja som to z časti praktizovala u prvého synčeka, darilo sa mu od pol roka pekne chodiť na nočník a od 1,5 roka bol bez plienky lebo ho už otravovala a sám si ju dával dole 🙂 lenže teraz čakám dvojičky a neviem si predstaviť ako budem stíhať sledovať dve deti naraz 🙂 myslíte že sa to dá? :D

14. mar 2013

mna tato metoda zaujala. V septembri sa mi ma narodit syncek tak planujem too unho praktizovat. Zaroven mam rocnu dcerku ktora je ale uz naucena na plienky - myslite ze by to mohlo fungovat aj u nej? V septembri sa nam ma narodit nove babo a zarovn v jeseni sa aj planujeme stahovat - bojim sa ze na malu toho bude privela zmien. Ked este zacneme s BM ci ju to nebude prilis stresovat.

17. jún 2013
labutka
autor

@ericka30 cim starsie dietatko je, tym tazsie sa na nieco "nove" zvyka. aj ked leto je na oducanie idealne, ale zase vas cakaju dalsie zmeny, moze to byt o to tazsie pre dcerku. Ak mas chut a dcera bude spolupracovat, skus ju na nocnik pomaly privykat.
Ja osobne by som pravdepodobne s dcerou zacala nejak light, a viac sa sustredila na bezplienkovanie noveho babatka.

19. jún 2013

Knihu od I. Bauer som citala este pocas tehu a bola som odhodlana to praktizovat cim skor, planovala som zacat este v porodnici. Ale ako novopecena maminka mi chvilu trvalo, kym sme si na seba s dcerkou zvykli. Zacali sme, ked mala presne 7 tyzdnov a funguje nam to krasne, plus minus cca 50%, zalezi, aka som unavena 😉 niekedy mame suchu noc, inokedy takmer cely den. V suvislosti s BKM mam aj jednu zaujimavu skusenost: dcerka od narodenia nechcela velmi kakat, len raz tyzdenne. Akonahle som ju zacala davat nad misku, kakanie sa za 2 dni upravilo a odvtedy kaka kazdy den 😉 nedam na bkm dopustit a vsade robim osvetu, aj ked najcastejsie reakcie su: A) preco ju tak trapis? (keby len videli ten usmev na tvari, ked pouzije nocnik 😀 B) to sa neda C) haha, no to urcite, rob si srandu z niekoho ineho 😉 P.S. Velmi sa mi osvedcilo davat dcerke namiesto teplacikov len navleky na nozicky - usetrim tym vyzliekanie a stiham o 100% viac 😉

13. okt 2013

Zabudla som dodat, ze dcetka ma 4 mesiace

13. okt 2013

ja som tak isto bola odhodlaná praktizovať bezplienkovú ešte keď som bola tehu tak som študovala. Náš Dudko kaká mimo plienky od druhého mesiaca a v cikaní sa tak isto zlepšujeme, včera sme minuli len dve plienky počas dňa. 🙂 Snáď sa to bude už len zlepšovať 🙂 prajeme všetkým mamičkám a detičkám veľa trpezlivosti 🙂

30. okt 2013

ja mozem tiez "bezplienkovu" zatial len vrelo doporucit. zacala som ju skusat s nasou malou, ked mala asi 2 tyzdne. pocula som o tejto metode uz davnejsie a tiez sa mi to zdalo neskutocne, ale potom som spoznala osobne jednu mamku, ktora ju v pohode zvladala a chvalila, tak som sa tiez odvazila skusit.
zbadala som, ze dcerka kaka skoro vzdy pocas kojenia, takze som zacala tak, ze som ju pocas kojenia od pol pasa vyzliekla a pridrzala nad nadobkou (miskou na slahanie🙂). bolo to dost nepohodlne, ale vacsinou sa podarilo kakanie zachytit. super bolo, ze dcerka to za par dni pochopila a sama si nejak "presunula" cas kakania az po kojeni.
teraz ju davam nad nocnicek (stale pouzivam tu istu misku) pravidelne tak 5-10 minut po kojeni (potom, ako si odgrgne a trosku polezka a pokopka nozkami), tiez ju skusam davat vtedy, ked sa prebudi po dlhsom spanku. vacsinou sa aspon vycika.
drzim ju v klbku, tak ako to je na fotke v clanku a zda sa mi, ze je jej to prijemne. vydrzala by tak byt hadam aj polhodinu🙂, ale ja zvyknem pockat tak 5 minut a ked nic, tak ju zlozim. kym sa vykaka, niekedy to par minut trva (ani dospelym to predsa nejde hned🙂). niekedy da sama najavo, ze nad nocnikom byt nechce, vtedy ju zlozim hned, ziadne nutenie.
momentalne ma dcerka 7 tyzdnov a vacsina kakania smeruje do nocnika. cika este velmi casto, to neviem tak dobre zachytit, takze plienky jej davam stale. ale uz zacinam vidiet, ako signalizuje, ked jej treba -zacne sa znicoho nic nervozne vrtiet a mrncat.
pre mna bola povodna motivacia ciste sebecka - nechut k rucnemu prepieraniu pokakanych plen (kedze pouzivam latkove), ale teraz vidim na metode ako ovela vacsie plus to, ze dcerka ziskava dobry navyk vnimania vlastnych potrieb a tiez citlivost na cistotu svojho tela.
chcem este zdoraznit, ze ja nie som osoba obdarena nejakou extra intuiciou ci siestym zmyslom, takze netreba sa bat, BKM je aj pre uplne obycajne mamicky a ide jednoducho a krasne...

5. nov 2013
labutka
autor

@vierkabb super 🙂 (neviem preco nemozem olajkovat tvoj prispevok :-O)

5. nov 2013

Dobry den, nasu malu som zacala ucit na nocnik, ked mala 8 mesiacov. Na zaciatku nam to islo velmi dobre, potom asi 2 tyzdne protestovala, potom znova OK a teraz zase nechce. Ked som ju dala nad nocnik, ci umyvadlo, hned urobila, co bolo treba. Ale teraz sa to v podstate dari len po zobudeni alebo v noci. Cez den takmer vobec. Mam to stale skusat alebo ju tym len viac znechutim? Respektive ako casto to mam skusat? Ona sa dokaze v priebehu hodiny vycikat aj 3krat alebo casto evidujem, ze cast pusti do nocnika a zvysok vycika do plienky. Poradte. Este som rozmyslala, ze ked cika len po troskach a ja ju stale prebalujem, ci to neni kontraproduktivne, lebo ani nezisti, ze je poriadne mokra (latkujeme). Dakujem za radu

7. dec 2013

Zabudla som napisat, ze teraz je v 11. mesiaci.

7. dec 2013

Ako nič v zlom ale malé dieťatko veľa spí a myslím že je veľa iných krajších činností ako dieťatko stále vyzliekať a držať nad šerblom, nič v zlom ale, ja keď som v tom veku maličkú vyzliekala a prebalovala tak veľmi rýchlo som sa snažila a neviem si predstaviť že by som ju bola každú chvílu vyzliekala a obliekala jednak pre jej pohodlie a aj preto aby neprechladla takže fakt vás obdivujem čo robíte s bábätkami, veľa šťastia vaším detičkám aby sa im to neskor neodzkadlilo na zdraví☹

31. dec 2013

@lucia20 jedinú výhodu vidím v tom že bábetko može častým vyzliekaním a prekonať skryté zápaly u dievčat v neskoršom veku neplodnosť a zrasty na vaječníkoch, u chlapcov predčastné problémy s prostatou, prípadne neaká zlatá žila tiež som dávala malú kakať od 6mesiacov ju držala na nočníčku lebo som videla kedy kaká, raz denne, tak som ju podržala nad nočníčkom ale aby som ju vyzliekala a držala na cikanie niekoľkokrát denne, napriek tomu že sme mali vždy okolo 25 stupňov vykúrené sa mi zdá hazardovanie zo zdravím🙂

31. dec 2013

Ahoj, ja by som sa tiez chcela opytat. BMK sme zacali skusat ked mal nas malicky 1,5 mesiaca. S kakanim nemame problem, lebo s tym ma vacsinou problem a tak ked chce kakat zacne sa pucit a zlostit, ze mu to nejde. Ked ho podrzim nad umyvadlom v klbocku, ide to ako a spokojni sme obaja (myslim ze aj vdaka tomu sme zvytazili nad kolikami a vecernymi placmi 🙂. Teraz ma 2,5 mesiaca a problem mam s cikanim. Ked nema plienku zda sa mi ze dava signaly (zacne kopat nozickami a otacat hlavickou zo strany na stranu akoby si suchal o mna nos) a vtedy sa nam podari to zachytit, ale ked ma plienku, tak sa mi zda ze nesignalizuje a vzdy sa mi pocika do nej. (mame latkove). Alebo sa mi stane, ze si myslim, ked sa mrvi, ze chce cikat, rozbalim ho a nic alebo uz najdem mokru plienku... A kedze je zima, nemozeme byt bez plienky a stale prat pancusky pri pripadnej nehode. Da sa naucit, aby mi daval signaly aj ked je v plienke??? Dakujem.

18. jan 2014
labutka
autor

@zuzana9999 ahoj, pred sviatkami som nestihala... 😅 Ako ste na tom? Cca okolo 8.mesiaca je popisovany prvy bojkot bkm, dieta sa vtedy zacina same presuvat a objavovat, a "nema cas" davat signaly. Skusaj dalej, nenut, ona sa k tomu zas vrati. 😉

18. jan 2014
labutka
autor

@vedejova urcite je to tak, ako pises. Viac k tomu nemam co povedat / napisat. 😝

18. jan 2014
labutka
autor

@zuzkasz hm, mozme si tlapnut, sme na tom podobne, aj ked moj syn je starsi. 😅 Tiez sa pyta, ked nema plienku, ale bez nej ho nechat nemozem, takze sa stale spolieham hlavne na seba - na casovanie a svoju intuiciu.
Ked sa ti zda, ze chce cikat, ale po rozbaleni nic neurobi, skus pouzit pravidlo "nepolozit, kym sa nevycika" - proste chvilku ponos, zabav a skus znova, pripadne u nas zaberie aj zmena miesta - niekedy cika do vane, inokedy do nocniku, pripadne ked je teplo, tak vonku do zahrady.

18. jan 2014

@labutka dakujem velmi pekne za odpoved. Uz sa nam to zlepsuje, niekedy uplne spolupracuje, niekedy menej, ale aj ked je to nejde, nevzdavam to🙂 Teraz dost zabera chodenie na prechadzky v nosici a tiez som si vsimla, ze ked ju mam na rukach, tak skoro nikdy necika. Ale signaly mi moc nedava, skor je to o tom, ci to dobre odhadnem:( A niekedy sa ani nevycika, ked je jej naozaj treba. A trosku si neviem rady s tym, ze nevypusti vsetko naraz:(

19. jan 2014

No jo, tak budeme skust a hladat cestu, vzdy sa potesime ked to vyjde, ked sa nepodari alebo dokonca ocika vsetko naokolo lebo si myslim ze uz nic a ono to zrazu tecie, tak si z toho nerobim hlavu. A budeme sa tesit na leto 🙂

19. jan 2014
labutka
autor

@zuzkasz @zuzana9999 baby pozeram ze ste obidve z BA? V MC Podunajske biskupice sa robia raz do mesiaca stretnutia bezplienkacov, najblizsie je traz vo stvrtok 23.1. o 9:30, ak mate chut, pridite pozriet, pokecat http://www.facebook.com/events/1378480795727115...

19. jan 2014

Dakujem za pozvanie, rada pridem 🙂

20. jan 2014

Dakujem za info, ale Podunajske su pre nas trosku daleko:( Byvaju stretnutia bezplienkacov aj niekde inde v BA?

25. jan 2014

Kde sa dá zohnať čínsky nocnik?

25. jún 2014
labutka
autor

@zuzuliak1981 Ako pisem vyssie, klasicke cinske nocniky na SR ani CR uz nedostanes kupit, ale staci ti obycajna slahacia miska z hociakych domacich potrieb.

25. jún 2014

Super, ďakujem. Musím si to celé ešte naštudovať a môžme ísť na to 😀

26. jún 2014

Ja mám tento http://www.latkoveplienky.sk/produkt-detail/noc...
a je supr. Navíc má atest pro děti a je malý do tašky.

15. sep 2014

@lucia20 ja som to tiez mavala ako dieta. Vzdy sa mi snivalo ze idem na zachod a bolo to take skutocne a zive ze som to pustila mysliac si ze sedim na mise, ale zrazu som citila teple vlhke pod ritou a som sa z toho hned zobudila 🙂 Ale uz neskoro. Potom som sa snazila si vsugerovavat do hlavy ze sa vzdy musim presvedcit ci je ten zachod pravy. Zo zaciatku sa nedarilo ale postupne mi to do podvedomia preniklo a zacala som sa kontrolovat v sne. I teraz i ked mam po tridsiatke a nahodou idem v noci na zachod rozospata sa normalne niekedy pristihnem ako sa ujistujem ze to nie je sen :D

11. aug 2015
Komentár bol odstránený

Začni písať komentár...

Odošli