lavazzake
4. máj 2018
424 

Albi v kocke 😉

"Mamiiiiiii, Lili zas čmajzla kockuuuuu!!!" To je v kocke najčastejšia veta, ktorú počuť, keď hráme V kocke. No čo máš robiť, keď máš dva roky a problém zapamätať si, čo si chcela robiť na šerbli než k nemu dobehneš.

Nie, že by som bola nejaká eko-bio-paleo-raw mater, ale ráta sa mi aj to, že je celá z recyklovaného papiera. Ako lenivá mater oceňujem, že keď deti prestane baviť, nemusím skladať hracie plochy, figúrky, tri druhy kariet a podobne. 

Hra sa dá hrať na množstvo spôsobov. Prvý je určený pre deti okolo dvoch rokov. Cieľom tohto spôsobu hry je čo najčastejšie čmajznúť súrodencom kocku, ideálne aj hodiny a zdrhať. Top level je, keď sa ti ich podarí šmariť do záchodu, vtedy získavaš desať bonusových bodov. Druhá možnosť (pre deti vo veku okolo dvoch rokov zúfalo nudná) je náhodne si vybrať kartičku, prezerať si ju desať sekúnd, kým sa presypú hodiny, potom kartičku podať ďalšiemu hráčovi, hodiť kockou a odpovedať na otázku, ktorú ti pod totožným číslom položí hráč, ktorému si kartičku dal. 

Primárne hra rozvíja pamäť, sekundárne sa človek pri jej hre dozvie množstvo nových informácii. 

Druhú hru v kocke sme kúpili prostrednej, vtedy trojročnej, lebo veľmi chcela hrať, ale Rozprávky boli priťažké. Kúpili sme Obrázky a zároveň objavili tretí "mód" hrania, prezeráme si kartičky a buď sa z nich niečo nové "naučíme" v Obrázkoch s malými, alebo sa dozvieme nové informácie z hier 8+ s tou najväčšou. 

Hra sa dá hrať buď určitý čas, kto za ten čas získa najviac kariet, vyhráva, ale kým sa vám skratka chce. Bonusom je pri troch neporiadnych deťoch skutočnosť, že ak aj náááhodou nejakú kartu stratíte, bez problémov sa dá hrať ďalej a teda neurotická matka neskonči s hlavou pod skriňou alebo pod gaučom, že kde-do-pekla-je-ten-kúsok. Iba v prípade, že domácnosť disponuje dieťaťom vo veku cca dva roky, treba dávať pozor na kocku, osemhranná sa dosť blbo zháňa a čakať ako na lego od Bobyho tiež nie je nič moc.

Táto hra je skvelá v tom, že každá veková kategória vie hrať svoju vekovú skupinu a všetci môžu hrať spolu. Len každý ťahá zo svojej kôpky. Muž s prostrednou ťahali z Obrázkov, moja najstaršia z Rozprávok a ja z Prírody alebo zo Sveta. Preto keď sa na koníku objavila možnosť testovať Kocku, nemohla som odolať. Keď nám hry prišli domov, tešili sme sa celá rodina. Najstaršia z nových hier, prostredná tiež, kým nezistila, že na jej štyri roky je 8+ too much, ja z úžasnej sviečky a výborného čaju, muž, že bude mať aspoň na chvíľu pokoj od všetkých báb a najmenšia z nových kociek a hodín. 

 Dostali sme Svet a Prírodu. Ja už ako celkom macher na Rozprávky som bola dosť prekvapená, o čo sú kocky 8+ náročnejšie ako Rozprávky, čo sú 6+. Aj moja sedemročná zistila, že to nie je až taká sranda. Povedala by som, že Príroda je o čosi ľahšia než Svet. Ale vôbec to neberiem ako mínus hry, naopak, ja som sedela za stolom a kartičky si len tak čítala, lebo na každej je kopec zaujimavých informácií. Len na ne skrátka musia deti dorásť. 

Aby som to zhrnula: za mňa je hra V kocke výborná voľba po každej stránke. Dá sa vybrať podľa veku a záujmov, cena je prijateľná, hra je skladná, jednak trénuje pamäť, jednak sa dieťa (aj ja) niečo nové naučí zábavnou formou, najmenšie deti motivuje k úžasným výkonom, Usaim Bolt sa nechytá keď krpatá schytí kocku, ľahko sa zbalí (hra, nie krpatá), plus je aj ohľaduplná k životnému prostrediu (hra, nie krpatá). Máme doma kopec hier od pexes, kvartet, čiernych Petrov, cez Želví závody, Dobble, človeče, Kloboučku hop a neviem koľko ďalších, ale Kocka patrí medzi top, veľmi sa teším, že sme dostali možnosť testovať a ďakujeme.

#test_albi #recenzia

Začni písať komentár...

Odošli