linola_pavlina
30. okt 2014

Dva najčastejšie mýty v starostlivosti o čistotu detskej pokožky

Samotná voda je na kúpeľ najlepšia

Bohužiaľ toto neplatí. Voda do 30 sekúnd pokožku hydratuje, potom však vysušuje. Navyše nie je efektívnym čistiacim prostriedkom – neodstraní látky rozpustné v tukoch (napr. zvyšky stolice alebo ochranného krému). Zvyšuje tiež pH pokožky, čo má za následok aktiváciu procesov, ktoré urýchľujú narušovanie ochranného kožného filmu. Celá situácia môže byť ešte horšia, v prípade, že sa jedná o tvrdú vodu.

Vhodným spôsobom starostlivosti o citlivú kožu sú olejové kúpele. Olejový kúpeľ očistí pokožku šetrnejšie ako bežné mydlá. Dobre sa rozpúšťa a odstraňuje z kožného povrchu pot, kožný maz i opotrebované zrohovatené bunky, a zároveň kožu zvláčňuje a zadržuje v nej viac vody.

Prírodné oleje sú najlepšou voľbou

V prípade výberu rastlinných olejov je dobré dbať na pôvod oleja. Nevhodný je napríklad olivový olej, kde pomer nenasýtených mastných kyselín (viac kyseliny olejovej ako linolovej) má za následok naopak väčšie narušenie ochranného kožného filmu a vysušenie pokožky.

Preto je na starostlivosť o citlivú alebo suchú pokožku detí vhodnejší olej slnečnicový, ktorý obsahuje viac kyseliny linolovej ako olejovej. Prípadne je možné pravidelné používanie detského kozmetického pleťového mlieka napr. s obsahom kyseliny linolovej.

MUDr. Štěpánka Čapková,

Detské kožné oddelenie, Fakultná nemocnica v Motole

To suhlasim, aj ked - volim radsej cistu vodu, ako klasicke pripravky do kupela ci na sprchovanie, v ktorych je toho prospesneho pre pokozku zalostne malo... Ja by som celkom rada vedela, ako to je s tymi olejmi napríklad... Internet je plny rozporuplných informacii, kedy olej vysusuje a kedy hydratuje (najma ak sa aplikuje po kupani na suchu ci vlhku). Ja som to skusila odpozorovat u dcerky, ale nepodarilo sa mi to a najviac sa mi spomedzi mandloveho, marhuloveho, slnecnicove ci olivového oleja, osvedcil kokosovy olej zatial... 🙂

30. okt 2014

To je pre mna zaujimave info - myslela som, ze cista voda je najlepsia, tak aspon budem vediet, ked to bude aktualne🙂

30. okt 2014

@marielik78 Ano, je to tak. Na internetu je toho mnoho. Paní doktorka čerpala z přednášky prof. Corka z Anglie, kterou jsem shodou okolností také viděla. Dokonce na toto téma byly publikovány i seriozní studie. Podle obsahu nenasycených mastných kyselin je vhodný i mandlový olej nebo olej z pupalky nebo řepky. U kokosového a meruňkového nevím. Ještě vysoký obsah linolové kyseliny má olej ze světlice barvířské (slovensky Požlt farbiarsky), který je obsažený v našem přípravku Linola Lotion.

31. okt 2014

@linola_pavlina Dakujem, pupalkovy vlastne mam tiez, uplne som zabudla 🙂 A tu studiu si skusim vyhladat. 🙂

31. okt 2014

na margo tohto clanku by som sa chcela opytat, ci konkretne olej do kupela Linola Fett Olbad zaroven cisti pokozku, alebo len zvlacnuje. Ide o to, ci je potrebne pouzit este iny pripravok na ocistenie pokozky alebo staci Olbad.

2. nov 2014

@suzzi_ Dakujem vopred za odpoved.

2. nov 2014

Linola Fett Ölbad má i čistící schopnost a není nutné se před použitím umývat. Je samozřejmé, že pokud bude miminko pokakané, tak se nejdřív umyje zadeček a pak se celé koupe 😉. Ale to se asi dělá s jakoukoliv koupelí....

2. nov 2014

@linola_pavlina dakujem krasne za odpoved

2. nov 2014

Začni písať komentár...

Odošli