loginexistuje
10. aug 2016
270 

Bezpečie - citové pripútanie - riadky nielen pre náhradných rodičov

O budovaní vzťahovej väzby, citovom pripútaní, attachmente nech si to už nazveme akokoľvek sa popísalo veľa. Pri biologickom rodičovstve sa pripútanie väčšinou buduje úplne automaticky bez rozmýšlania nad teóriami a skúmaním jeho mechanizmov. Ako náhradný rodič (osvojiteľ, pestún ) som sa už musela touto témou zaoberať hlbšie, moje prijaté dieťa má poruchu pripútania.  Ale o tom neskôr, podme najprv na rozprávku ako to je a má byť v tom ideálnom prípade. 

Bezpečné pripútanie je staré ako ľudstvo samo a je vlastne inštinkt, ktorý nám dala sama príroda, aby zabezpečila prežitie druhu Homo. Tento inštikt majú aj niektoré zvieratá a je vrytý hlboko v našej podstate. Je silnejší ako pud sebazáchovy.

Matka  pri pocite nebezpečenstva sa neotočí a neuteká aby si zachránila svoj život ako jej káže pud sebazáchovy ale chytí svoje mládatá a snaží sa ich zachrániť, lebo tak jej káže pud pripútania k svojmu potomstvu. 

Matka sa pripútava k svojim deťom, lebo i ona je pripútaná a kvalita jej vzťahovej väzby ovplyvní i schopnosť jej pripútania sa. Je dôležité sa zamýšlať aj nad tým aké pripútanie mám ja k svojej vzťahovej osobe (nemusí to byť vždy matka).

Obdobie 0 až batoľa - Ako sa začína budovať pripútanie u dieťaťa - Matka obežnica

V období po narodení je prirodzenou vlastnosťou dieťaťa, že sa potrebuje pripútať k svojej vzťahovej osobe (nemusí to byť vždy matka) a matka tento prirodzený proces podporí svojím správaním. Stáva sa Obežnicou, U(s)pokojovačkou potrieb dieťaťa. 

Dieťa v tomto období je prirodzene egoistické, potrebuje sa cítiť stredom vesmíru, aby sa utvrdzovalo v tom, že existuje a je dôležité, chcené a prijímané. Tento pocit, túto emóciu si potrebuje vložiť ako odtlačok do svojho mozgu, na základe svojich skúseností pri uspokojovaní svojich potrieb. (fyzických, psychických ...)

Matka (iná primárna vzťahová osoba) by mala spĺňať tieto charakteristiky, ak chce vytvoriť bezpečné pripútanie so svojím dieťaťom:

  • Spoľahlivosť, čo znamená, že vníma signály dieťaťa (plač), dešifruje ich (hlad), uspokojuje ich (nakŕmi), upokojuje dieťa (pohladí) VTEDY keď to dieťa potrebuje.
  • Stálosť robí to rovnako spoľahlivo, nemá výrazné výkyvy v starostlivosti a pri dieťati sa nestrieda viacero osôb

Ako funguje kruh uspokojovania potrieb

Tu si pomôžem obrázkom, ktorý viacerí poznáte v rôznych grafických podobách. 

  1. Dieťa pociťuje potrebu. Táto potreba môže byť fyzická –hlad, smäd, mokro vplienke, alebo psychická –túžba po blízkosti.
  2. Vydáva signál, ktorým privoláva svoju matku (pre zjednodušenie budemeosobu, ktorá uspokojuje potreby dieťaťa nazývať matkou i keď to môže byť aj iný primárny opatrovník –otec, náhradná matka, babička).
  3. Matka signál zachytí, dešifruje a potrebu uspokojí.
  4. Dieťa na základe skúsenosti s tým, že môže takýmto spôsobom zabezpečiť uspokojenie vlastnej potreby, získava dôveru v to, že svet je bezpečné miesto.

V ďalšom článku popíšem obdobie keď dieťa začína objavovať svet okolo a čo deje neskôr pri budovaní bezpečnej väzby. Neskôr rozoberiem aj typy pripútania a problémy s pripútaním. Svoje nápady, pripomienky a otázky píšte prosím pod článok. 

Leni kde budu tie dalsie clanky?

10. aug 2016

Aj ja sa už teším na pokračovanie 🙂 A ďakujem 🙂

10. aug 2016

Vážna téma, pre všetkých náhradných rodičov by mala byť na prvom mieste záujmu. Pretože následky bývajú žiaľ väčšinou fatálne.

12. aug 2016

Začni písať komentár...

Odošli