40 / 612
    Pozdrav z Oravy: Kyslô podľa mamy. Bravčovo-zemiakový vývar s údeným, šťavou z kyslej kapusty, trhanými rezancami (zemiakovými) a chrenom.

    prosim ta ako robis trhance? Moja stara mama ich davala do kapustnice, ale zial uz nezije, aby som sa jej spytala na recept..dakujem.

    8. jan 2016
    lubos
    autor

    Cesto je podobné, ako na bryndzové halušky, ale obsahuje viac múky, aby sa mohlo vaľkať. Teda nastrúhaný surový zemiak, múka, voda, soľ. Vyvaľkať na trochu hrubšie ako rezance a ručne trhať (cca. 3x3 cm) do vriacej osolenej vody. Variť asi 2-3 minúty a prepláchnuť v studenej vode, aby sa nelepili. Toľko teda... Prajem veľa zdaru.
    @slniecko77

    8. jan 2016

    @lubos dakujem ti velmi pekne za recept 🙂 pri najblizsej prilezitosti vyskusam, si mi spravil chute na kapustnicu opat..prednedavnom som si na trhance starej mamy zaspominala, tvoj recept mi prisiel vhod.

    8. jan 2016

    @lubos Lubos prosim, ako na to? vyvar masovy sa robi osobitne, az tak doplna stava s kapustou alebo spolu sa to vari? A prosim ta, moze sa pouzit aj ine vyvarove maso? Kedy sa asi dava udene, len sa pridava? Nasim by to chutilo. Dakujem velmi pekne, ak si najdes cas.

    29. sep 2017
    Komentár bol odstránený
    lubos
    autor

    @fem ahoj. Treba urobiť osobitne silný vývar z bravčového (napr. koleno s pridaním údeného, napr. rebrá), neskôr pridať celé ošúpané zemiaky. Variť pomaly. Na konci dokysliť šťavou z kyslej kapusty. Obrať mäso do taniera, pridať zemiak, vývar, trhané rezance, chren bokom. Polievka a hlavné v jednom. Mňam!

    29. sep 2017

    @lubos super, dakujem

    29. sep 2017