47 / 612
    "Samoa" koláč z Lučiny (viď komentár).
    lubos
    autor

    "Samoa" v pečení znamená to, že koláč obsahuje karamel, kokos a čokoládu. Tento má spodok z čokoládových keksov (oreo) a vrch z domáceho karamelu a nasucho opraženého strúhaného kokosu. Poliaty je horkou čokoládou.

    22. jan 2016

    @lubos mozem poprosit recept

    30. aug 2016
    lubos
    autor

    @zt Ahoj! Recept je prevziaty zo stranky www.gimmesomeoven.com a je super. Samoa je opustená tropická krajina v Tichom oceáne, preto čokoláda, kokos, karamel.

    V skratke: predpečieš korpus, upečieš na ňom pomaly syr, dáš na vrch koláča karamel s toastovaným kokosom a ozdobíš čokoládou.

    Presnejšie:

    KORPUS

    24 Oreo cookies (bez plnky, prípadne hocijaké kekse, Bebe, s kakaom)
    60g roztopeného masla
    štipka soli

    Kekse podrvíš, alebo posekáš, zamiešaš s roztopeným maslom a vypackáš na dno vymastenej alebo papierom vyloženej 26cm formy. Dáš na asi 10 minút piecť

    SYR

    250 g zmäknutý cream cheese (alebo Lučína, alebo iný veľmi tučný mliečny produkt, napr. krémový tvaroh)
    asi pohár kryštálového cukru, podľa chuti
    pohár čistého plnotučného gréckeho jogurtu
    2 lyžičky vanilky
    3 vajíčka (izbovej teploty, ako všetky suroviny)

    V robote vymiešaš do krémova cream cheese, pridáš cukor, miešaš do roztopenia, pridáš jogurt, vanilku. Pridáš vajíčko jedno po druhom. Vyleješ na upečený korpus a pečieš cca 35 - 45 minút na 150°C. Koláč je hotový, keď sa pri trasení v rúre zdá byť pevný stred (nemusí byť však úplne tuhý). Necháš úplne vychladnúť. Najlepšie cez noc.

    NAVRCH

    2 poháre strúhaného kokosu
    1 pohár cukru
    1/2 pohára smotany na šľahanie
    lyžica masla
    štipka vanilky
    horká čokoláda

    Na karamel roztopíš cukor v panvici do zlatohneda (bez miešania) a potom prileješ šľahačku a necháš rozpustiť. Pridáš kúsok vanilky a masla.
    Kokos otoastuješ do bledohneda na suchej panvici, pomaly. Pravidelne miešaj a sleduj ho, nech sa nepripáli.

    Zmiešaš karamel s kokosom a napackáš na vrch vychladnutého koláča. Jemne pooblievaš roztopenou čokoládou a HOTOVO!

    Pošli, prosím, foto sem do komentárov, ak budeš piecť. Ďakujem. Ľuboš

    31. aug 2016

    @lubos ked vyskusam, urcite odfotim a pridam aj foto...dakujem za podrobny recept.

    1. sep 2016