171 / 612
    Plnené celozrnné špaldové šišky

    Mňamka, receptík by bol? 🙂

    31. jan 2017

    aj ja poprosim receptik

    8. feb 2017
    lubos
    autor

    Ahojte kočky! Recept je prevzatý a upravený z časopisu Apetít. Považujem za dôležité nechať v tomto recepte prekysnúť cesto cez noc v chladničke, dáva mu lepšie vlastnosti: štruktúru a chuť. Dôležité je aj riadne vymiesenie cesta, a to aj pri pridávaní masla.

    15g čerstvého droždia
    500g hladkej múky, použili sme špaldovú bielu a celozrnnú
    150ml vody (na kvások)
    10g soli (môže sa zdať veľa, je to však základné pekárenské pravidlo, 2% soli v objeme múky)
    60g cukru kryštál
    kôra z bio citróna
    4 vajíčka
    125g masla
    olej na vyprážanie

    1. Zamiešajte vodu s droždím.
    2. V kuchynskom robote s hákom premiešajte preosiatu múku, cukor, soľ, kôru z citróna, vajíčka a vodu s droždím. Môže to trvať aj 10 minút. Keď treba, pridajte múku alebo vodu.
    3. Do cesta pomaly pridávajte maslo po malých častiach a nechajte riadne premiesiť, kým je cesto pružné a lesklé.
    4. Cesto zakryte a nechajte vykysnúť (zdvojnásobí svoj objem).
    5. Cesto rukou premieste a nechajte v chladničke cez noc prikryté fóliou.
    6. Na druhý deň spravte z cesta asi 20 guličiek a nechajte ich riadne vykysnúť na individuálnych vystrihnutých štvorcoch z pomasteného papiera na pečenie. Nechcete totiž, aby vám nakysnuté šišky spľasli pri prenose do oleja - máte ich na papieri a tým ich aj preklopíte do horúceho oleja. Pri kysnutí zakryte šišky fóliou a nechajte teraz mimo chladničky, aby ste mali lepší prehľad nad tým, čo sa deje. Opäť zdvojnásobia svoj objem.
    7. Vyprážajte asi 2 minúty z každej strany v horúcom oleji (asi 170 - 180°C).
    8. Nechajte odtiecť z oleja na papierových obrúskoch a vyváľajte v kryštálovom cukre.
    9. Plňte pomocou striekacieho vrecúška.

    Mňam. Dobrú chuť.

    10. feb 2017
    10. feb 2017

    @lubos Ďakujem veľmi pekne 🙂

    11. feb 2017