262 / 612
    Orechový korpus, škorica, jablká, karamel

    Mnam mnam vyzera bozsky 😍. Mozem poprosit recept? Dakujem.

    16. aug 2017

    Aj ja si prosím 🙏 recept

    6. sep 2017
    lubos
    autor

    @miimii
    @liv1 Ahojte kočky, ešte prosím o chvíľu strpenia... recept výjde v časopise Dobré jedlo zhruba v polovici tohto mesiaca (sept. 2017) v rámci tzv. Sladkej výzvy. Nájdete ho tam alebo vám ho potom rád poskytnem. Ďakujem.

    6. sep 2017
    lubos
    autor

    @liv1
    @miimii

    Ahojte kočky. Recept je teda k dispozícii v časopise v časti Sladká výzva, ako spomínané. Ak chcete, vyskúšajte, odfoťte a pošlite do redakcie, môžete aj niečo vyhrať, ak sa pošťastí. Držím palce. Posielam recept aj sem, je zdĺhavý, lebo je detailný.

    KORPUS

    170g maslo pri izbovej teplote
    300g práškového cukru
    180g kyslej smotany, pri izbovej teplote
    3 vajcia pri izbovej teplote, žĺtky a bielky zvlášť
    175g mletých vlašských orechov, plus nasekané orechy na dozdobenie
    175g hladkej múky (napr. špaldovej)
    1 prášok do pečiva
    1 lyžička škorica
    1 lyžička vanilky alebo extraktu
    1/2 lyžičky mletého klinčeku
    štipka soli
    180ml jablkového pyré (detská výživa)

    KARAMEL
    300g jemného kryštálového cukru
    75ml vody
    125g masla
    180ml smotany na šľahanie

    KRÉM
    500g smotanového syra (mascarpone, Lučina)
    časť hotového karamelu
    sladidlo na dochutenie

    JABLKÁ

    3 jablká
    1 lyžica masla (15g)
    1 lyžica citrónovej šťavy
    1 - 2 lyžice cukru
    1 lyžička škorice

    1. Vyhrejte rúru na 170°C.

    2. Vymiešajte zmäknuté maslo s cukrom do peny. Pridajte kyslú smotanu a postupne aj jeden žĺtok po druhom a vanilku. Ak sa vám v kréme oddelí voda od tuku ("zrazí sa", separuje), použite ponorný mixér na jeho emulziu.

    3. V ďalšej miske zamiešajte najemno pomleté vlašské orechy s preosiatou múkou, pridajte prášok do pečiva, škoricu, klinček a štipku soli.

    4. Postupne primiešavajte zmes múky a orechov do maslovej peny. Najskôr pridajte polovicu múky, potom časť jablkového pyré. Pridajte zvyšok múky a zvyšné pyré.

    5. Z 3 bielkov a štipky soli vyšľahajte tuhý sneh a zľahka ho primiešajte do zvyšku cesta.

    6. Vyložte dno tortovej formy s priemerom 23cm papierom na pečenie a vytrite maslom. Cesto do formy vylejte, zarovnajte a pečte zhruba 50 minút. Spravte test špáradlom.

    7. Upečený korpus z rúry vytiahnite a nechajte trocha vychladnúť, potom ho z formy vyberte a nechajte úplne vychladnúť, pokojne aj cez noc.

    8. Spravte karamel: V ťažšom hrnci s pevným dnom varte cukor s vodou, až pokiaľ nebude mať hnedú karamelovú farbu. Nemiešajte ho, iba jemne krúžte hrncom. Potom odstavte z plameňa, pridajte maslo a nechajte rozpustiť. Stále krúžte hrncom. Prilejte smotanu na varenie a ešte chvíľu povarte. Karamelovú omáčku potom sceďte a nechajte vychladnúť. Ešte zhustne.

    9. Urobte krém: Zamiešajte smotanový syr s polovicou vychladnutej karamelovaej omáčky, a ak chcete, ešte doslaďte cukrom, prípadne medom.

    10. Jablká rozkrojte na mesiačiky, zbavte jadierok a nakrájajte na menšie kúsky. Zamiešajte ich s cukrom, škoricou a citrónovou šťavou. Na panvici rozohrejte maslo, pridajte ochutené jablká a varte ich, pokiaľ nezmäknú. Nechajte vychladnúť.

    11. Ak treba, orežte hornú časť korpusu. Rozkrojte ho potom na 2 diely, natrite ten spodný polovicou karamelového krému, prikryte horným dielom korpusu a navrch navrstvite zvyšnú časť krému. Krém nemusí pokrývať celú hornú časť torty.

    12. Na krém rozložte uvarené a vychladnuté jablká a tortu prelejte karamelovou omáčkou.

    TIP:
    - zrazený, separovaný krém znovu emulzifikujte ponorným mixérom.
    - papier na pečenie nemusíte do formy vykrajovať, jednoducho ho položte na dno formy a zatvorte ju aj s papierom.
    - pri varení karamelu utrite ešte neroztopené kryštály cukru z bokov panvice. Tie by sa mohli váš karamel zničiť.

    13. sep 2017

    Uff dakujem, no vskutku makacka 😀

    13. sep 2017